Ανησυχητικές αναφορές φτάνουν στον ΟΗΕ για περιορισμό της ελευθερίας των γυναικών, στρατολόγηση ανηλίκων και εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες – Προσωρινό μέτρο ο εγκλεισμός των εργαζόμενων γυναικών στο σπίτι, λένε οι ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Ανησυχητικές αναφορές φτάνουν στον ΟΗΕ για περιορισμό της ελευθερίας των γυναικών, στρατολόγηση ανηλίκων και εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες – Προσωρινό μέτρο ο εγκλεισμός των εργαζόμενων γυναικών στο σπίτι, λένε οι Ταλιμπάν – «Οι δυνάμεις ασφαλείας μας δεν έχουν εκπαιδευτεί να τις διαχειρίζονται»
Οι εργαζόμενες γυναίκες στο Αφγανιστάν πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους μέχρι να τεθούν σε ισχύ τα κατάλληλα συστήματα για την ασφάλειά τους, είπε εχθές σε δημοσιογράφους ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.

 
«Πρόκειται για μια πολύ προσωρινή διαδικασία», συμπλήρωσε σύμφωνα με το BBC ο Ζαμπιχουλά Μουτζαχίντ.

Έχουν περάσει περίπου εννέα μέρες αφότου οι Ταλιμπάν, οι οποίοι εφάρμοζαν μια άκρως αυστηρή εκδοχή του ισλαμικού νόμου όταν βρίσκονταν στην εξουσία πριν το 2001, επανέκτησαν τον έλεγχο του Αφγανιστάν.

Ο ΟΗΕ ανέδειξε «αξιόπιστες» αναφορές για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους Ταλιμπάν, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό αφορούν τον περιορισμό της ελευθερίας γυναικών που διαμένουν στη χώρα. Η Ανώτατη Επίτροπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μισέλ Μπασελέ δήλωσε την Τρίτη ότι το ζήτημα της μεταχείρισης των γυναικών αποτελεί «κόκκινη γραμμή».

Advertisement
Family Kitchen

Στη νέα συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Καμπούλ την Τρίτη, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν έκανε λόγο για προσωρινούς περιορισμούς μικρής διαρκείας.

 
«Οι δυνάμεις ασφαλείας μας δεν έχουν εκπαιδευτεί στο πώς να διαχειρίζονται τις γυναίκες, πώς να τους μιλούν. Μέχρι να θέσουμε σε ισχύ τα πλήρη μέτρα ασφαλείας… ζητάμε από τις γυναίκες να μείνουν στο σπίτι», ανέφερε ο κ. Μουτζαχίντ σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο.

Μετά την επιστροφή τους στην εξουσία, οι μαχητές του ισλαμιστικού κινήματος επιχειρούν να προβάλλουν ένα πιο «συγκρατημένο» πρόσωπο, υποσχόμενοι δικαιώματα στις γυναίκες και τα κορίτσια και σχετική ελευθερία λόγου. Ωστόσο οι πληροφορίες που φτάνουν το τελευταίο διάστημα στον ΟΗΕ είναι άκρως ανησυχητικές, όχι μόνο για τις γυναίκες αλλά για το σύνολο των πολιτών της χώρας. Όπως αποκάλυψε εχθές η Ανώτατη Επίτροπος μιλώντας σε μια έκτακτη συνεδρίαση στη Γενεύη, ο οργανισμός έχει λάβει αναφορές για στρατολόγηση ανήλικων παιδιών και εκτελέσεις Αφγανών με συνοπτικές διαδικασίες.

Πηγή protothema.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μαρμελάδα σύκο

26/08/25 12:02 πμ

Μαρμελάδα σύκο

Οικουμενικός Πατριάρχης: Συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας στη Στοκχόλμη

25/08/25 11:57 μμ

Οικουμενικός Πατριάρχης: Συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας στη Στοκχόλμη

Φορολογικές ελαφρύνσεις στη ΔΕΘ: Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις από τον Ιανουάριο 2026

25/08/25 11:50 μμ

Φορολογικές ελαφρύνσεις στη ΔΕΘ: Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις από τον Ιανουάριο 2026

Δοκιμασμένοι τρόποι να αφαιρέσετε  τις γρατζουνιές από τα γυαλιά σας

25/08/25 11:30 μμ

Δοκιμασμένοι τρόποι να αφαιρέσετε  τις γρατζουνιές από τα γυαλιά σας

25/08/25 11:29 μμ

Ειρήνη Μουρτζούκου: Νέα τροπή στην υπόθεση – Θα κατονομάσει τον δολοφόνο του Παναγιώτη

25/08/25 11:24 μμ

Βόλος: Ο 13χρονος γιος πάλεψε με τον πατέρα του για να σώσει τη μητέρα του

Φώτης Σπύρος: Το μήνυμα ζωής μετά τη μάχη με τον καρκίνο του παχέος εντέρου

25/08/25 11:12 μμ

Φώτης Σπύρος: Το μήνυμα ζωής μετά τη μάχη με τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 26 Αυγούστου

25/08/25 11:03 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 26 Αυγούστου

Προφυλακίστηκαν οι 5 Τούρκοι μαφιόζοι: Αρνούνται ότι διακινούσαν ναρκωτικά - Τι υποστήριξαν

25/08/25 11:00 μμ

Προφυλακίστηκαν οι 5 Τούρκοι μαφιόζοι: Αρνούνται ότι διακινούσαν ναρκωτικά – Τι υποστήριξαν

Κούραση: Με ποιες αλλαγές στη διατροφή θα την αντιμετωπίσετε

25/08/25 10:55 μμ

Κούραση: Με ποιες αλλαγές στη διατροφή θα την αντιμετωπίσετε

Ξέφυγες το σαββατοκύριακο με το φαγητό; Δες τι συμβουλεύει μια διαιτολόγος

25/08/25 10:47 μμ

Ξέφυγες το σαββατοκύριακο με το φαγητό; Δες τι συμβουλεύει μια διαιτολόγος

Γεραπετρίτης: Υπό οποιαδήποτε συνθήκη, η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων

25/08/25 10:38 μμ

Γεραπετρίτης: Υπό οποιαδήποτε συνθήκη, η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων