Αγία Σοφία και Σαρακατσάνοι- Άρθρο του Δρ. Κωνσταντίνου ΜουτσιάναΗ απόφαση των τουρκικών αρχών για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί προσβάλει σε μέγιστο βαθμό το πιο λαμπρό σύμβολο της Χριστιανοσύνης. Αποτελεί προσβολή απέναντι σε ένα μνημείο παγκόσμιου πολιτισμού με οικουμενικές διαστάσεις.

 

Η απόφαση για την αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας μετά από 85 χρόνια έρχεται να ακυρώσει τις προσπάθειες της «Συμμαχίας Πολιτισμών» που είχαν προωθήσει το 2005 η Ισπανία και η Τουρκία. Η ενέργεια του προέδρου Ερντογάν επιβεβαιώνει ότι ο ίδιος έχει υιοθετήσει τον θρησκευτικό εθνικισμό και επιλέγει να περιφρονήσει την παγκόσμια κοινότητα και τους διεθνούς οργανισμούς.

Όλοι οι Έλληνες, σε κάθε σημείο της γης, νιώθουμε θλίψη και οργή για την μετατροπή της Μεγάλης Εκκλησίας σε τζαμί. Το Βυζάντιο, η Κωνσταντινούπολη και η Αγιά Σοφιά βρίσκονται στο γονιδίωμα μας. Αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της πολιτισμικής μας ταυτότητας.

Η «Βασιλεύουσα» είναι ενσωματωμένη στη συνείδηση των Σαρακατσάνων.

Αποκτά ιδιαίτερη σημασία και ασκεί σημαντική επιρροή στην παράδοση και τη λαογραφία τους. Θεωρούν ευλογημένο όποιον πάει στην Πόλη. Η «ιερή σχέση» των Σαρακατσάνων με το Βυζάντιο αποτυπώνεται στην τέχνη των υφαντών με το Δικέφαλο Αετό να αποτελεί κυρίαρχο σύμβολο και η Πόλη αναφέρεται σε πολλά τραγούδια.

Οι μύθοι και οι δοξασίες περνούν από γενιά σε γενιά. Οι Σαρακατσάνοι πενθούν την Άλωση της Πόλης φορώντας μαύρα ρούχα ενώ την Τρίτη –ημέρα Άλωσης της Πόλης- αποφεύγουν να ξεκινήσουν για τα βουνά ή να κάνουν άλλες σημαντικές εργασίες. Δοξασίες που διατηρήθηκαν αιώνες. Η «ιερή σχέση» των Σαρακατσάνων με τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία περνάει μέσα από τον «Φλάμπουρα», σύμβολο ελληνισμού και ορθοδοξίας, ο οποίος αποτελεί μετεξέλιξη του βυζαντινού λαβάρου.


Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι ένα διεθνές ζήτημα στον πυρήνα του οποίου βρίσκεται το ελληνικό έθνος.

Δεν αρκεί να καταδικάσουμε μόνο την ενέργεια αλλά θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να δώσει ανάλογη απάντηση. Απάντηση σοβαρή και ψύχραιμη που θα περνάει μέσα από διεθνείς οργανισμούς και θα στέλνει ηχηρό μήνυμα στην παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Για εμάς τους Σαρακατσάνους, η Αγία Σοφία και η Κωνσταντινούπολη αποτελούν πηγή ενωτικού αφηγήματος για όλους τους Έλληνες, εθνικό σημείο αναφοράς και σύμβολο πάνδημης εθνικής σύναξης.

 

Κωνσταντίνος Μουτσιάνας
Οικονομολόγος, Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών ΑΠΘ

Αφήστε κάποιο σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *