«Αγριεύει» η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ!Οι εργαζόμενοι προειδοποιούν να κατεβάσουν τους διακόπτες
Date:
Στο πόδι οι εργαζόμενοι που προειδοποιούν να κατεβάσουν τους διακόπτες
Αναβρασμός μεταξύ των εργαζόμενων της ΔΕΗ ενόψει της κατάθεσης στη Βουλή του νομοσχεδίου για την αποεπένδυση του 40% των λιγνιτών. Ήδη τα Σωματεία ΔΕΗ λεκανοπεδίου Μεγαλόπολης, με την κάλυψη της ΓΕΝΟΠ, αποφάσισαν να ξεκινήσουν κατάληψη στους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς Μεγαλόπολη Α και Β. Σήμερα και αύριο Δευτέρα ξεκινούν στάσεις εργασίας που θα καταστήσουν αδύνατη τη λειτουργία των 2 εργοστασίων λιγνίτη, που μαζί με τη μονάδα της Μελίτης θα διατεθούν προς πώληση μέσω διεθνούς διαγωνισμού.
Οι ίδιες συνδικαλιστικές πηγές τονίζουν ότι οι απεργίες δεν θα περιοριστούν μόνο στη Μεγαλόπολη και τη Φλώρινα. «Θα κλείσουμε πολύ περισσότερες μονάδες, θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας εάν θα έχουμε πρόβλημα επάρκειας. Και βέβαια να δούμε εάν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επιστράτευση» τονίζουν οι ίδιες συνδικαλιστικές πηγές, ρίχνοντας το γάντι στην κυβέρνηση, η οποία ως αντιπολίτευση είχε στηρίξει στο παρελθόν αντίστοιχες κινητοποιήσεις κατά της προηγούμενης απόπειρας πώλησης (Μικρή ΔΕΗ) και είχε ασκήσει σφοδρή κριτική στην τότε απόφαση για επιστράτευση των εργαζόμενων.
Οι κινητοποιήσεις που θα κλιμακώνονται από τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, έχουν ως στόχο να αποτρέψουν την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης. Το σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας που θα καθορίζει τα διαδικαστικά θέματα σε σχέση με τον διαγωνισμό αλλά και εργασιακά, βρίσκεται στο τελικό στάδιο της τεχνικής επεξεργασίας και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα, με στόχο να εισαχθεί προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή εντός της επόμενης εβδομάδας και να ψηφιστεί τη μεθεπόμενη.
Την ίδια ημέρα πάντως που το νομοσχέδιο θα κατατίθεται στη Βουλή, θα συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της ΓΕΝΟΠ, προκειμένου να λάβει τις οριστικές αποφάσεις για την έναρξη των απεργιακών κινητοποιήσεων, που αναμένεται να γίνει ταυτόχρονα με την εισαγωγή του νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής.
Το νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση δύο θυγατρικών εταιρειών της ΔΕΗ (μία στον βορρά και μία στον νότο), στις οποίες θα περιέλθουν τα περιουσιακά στοιχεία αλλά και οι εργαζόμενοι των μονάδων Μεγαλόπολη 3 και 4 και Μελίτη Φλώρινας.
Η πώληση θα γίνει μέσω πλειοδοτικού διαγωνισμού που έχει προγραμματιστεί για τον Μάιο. Μαζί με το τίμημα θα υπάρχουν και πρόσθετα κριτήρια επιλογής όπως η εμπειρία, η χρηματοοικονομική επάρκεια κλπ. Τέλος μέσω του νομοσχεδίου επιλύονται μια σειρά από ζητήματα που είχαν ανακύψει εξαιτίας της πώλησης, όπως θέματα του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, θέματα προσωπικού των μονάδων, αδειοδοτήσεις και αποκατάστασης των λιγνιτικών πεδίων μετά το πέρας της εκμετάλλευσης.
Κίνδυνος για μπλακ άουτ;
Η επικείμενη κινητοποίηση των εργαζομένων της ΔΕΗ, σε αντίθεση με το παρελθόν δεν συνεπάγεται αυτόματα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση των καταναλωτών. Ανάλογα με τη ζήτηση είναι πολύ πιθανό να μπορούν να καλυφθούν οι ηλεκτρικές ανάγκες της χώρας ακόμη και χωρίς τη συνεισφορά κάποιων εργοστασίων λιγνίτη της ΔΕΗ. Άλλωστε το τελευταίο διάστημα λόγω αυξημένων αποθεμάτων νερού στους ταμιευτήρες έχει αυξηθεί σημαντικά η υποχρεωτική για λόγους ασφάλειας υδροηλεκτρική παραγωγή, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί αισθητά η παραγωγή των θερμικών μονάδων (λιγνίτες και φυσικό αέριο).
Σε κάθε περίπτωση, το πιο πιθανό σενάριο είναι τα προβλήματα από την απεργία να μη φτάσουν στους καταναλωτές, και τα όποια κενά δημιουργηθούν να καλυφθούν από την παραγωγή των ιδιωτικών μονάδων ηλεκτρισμού, τις εισαγωγές και τις ΑΠΕ.
Για να υπάρξουν προβλήματα επάρκειας θα πρέπει η απεργία να είναι εκτεταμένη και να οδηγήσει το σύνολο των μονάδων της ΔΕΗ εκτός λειτουργίας και λόγω ζήτησης να μην επαρκούν οι ιδιωτικές μονάδες να καλύψουν το κενό