Επιστροφή στη φύση!Advertisement   Οικολογία∙ επαφή με τη φύση, τις αγροτικές εργασίες, την τοπική γαστρονομία, τα πολιτισμικά στοιχεία του τόπου∙ καθαρός αέρας, απλότητα, ηρεμία∙ ζεστή φιλοξενία…   είναι μερικά μόνο ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Τελευταία Νέα
Advertisement
ΣΧΕΤΙΚΑ Νέα

Επιστροφή στη φύση!

Advertisement
 

Οικολογία∙ επαφή με τη φύση, τις αγροτικές εργασίες, την τοπική γαστρονομία, τα πολιτισμικά στοιχεία του τόπου∙ καθαρός αέρας, απλότητα, ηρεμία∙ ζεστή φιλοξενία…

 

είναι μερικά μόνο από τα πλεονεκτήματα του αγροτουρισμού, της εναλλακτικής μορφής τουρισμού, που δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να γίνει ένα με τη μάνα γη και τους ανθρώπους της. Να πάρει ενεργό μέρος σε μια διαδικασία δημιουργική, που υπερβαίνει τα όρια της απλής ταξιδιωτικής εμπειρίας.

 

Να γίνει κοινωνός της αγροτικής ζωής, βιώνοντας μια πραγματική επιστροφή – έστω και πρόσκαιρη – στον παραδοσιακό τρόπο ζωής.

Η φιλοσοφία του αγροτουρισμού βασίζεται κατ’ εξοχήν στη διαπροσωπική, άμεση, ανθρώπινη σχέση μεταξύ του κατοίκου της υπαίθρου και του ταξιδευτή ο οποίος σύντομα γίνεται ο φιλοξενούμενος, ο φίλος.

Στην Ελλάδα, η αξιόλογη γεωφυσική ποικιλομορφία, οι ανεξάντλητοι φυσικοί πόροι, τα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά και η παράδοση, συνθέτουν ένα σπάνιο μωσαϊκό παραστάσεων, εικόνων και εμπειριών δημιουργώντας έναν τόπο ευλογημένο. Εδώ, οι λάτρεις του αυθεντικού, του ανεξερεύνητου, του ανεπιτήδευτου τουρισμού μπορούν να απολαύσουν ό,τι απλόχερα προσφέρει η φύση.

 

Τι μπορείτε να κάνετε

Στην ελληνική ύπαιθρο, οι αγροτικές ασχολίες δίνουν τον τόνο και σας «προσκαλούν» να συμμετάσχετε ενεργά σε ένα σύνολο δραστηριοτήτων, συνδυάζοντας το πάντρεμα του μόχθου με την απόλαυση.

Αγροτικές ασχολίες
Μπορείτε να βοηθήσετε στο μάζεμα της ελιάς και της μεταφοράς σε κάποιο παραδοσιακό ελαιοτριβείο για την παραγωγή του πολύτιμου ελαιόλαδου. Mετά το άλεσμα μπορείτε να πάρετε μαζί σας, εν είδει αμοιβής, μια ποσότητα λαδιού ή ακόμη και να γεμίσετε με το φρέσκο ελαιόλαδο μπουκάλια που θα φέρουν την προσωπική σας ετικέτα.

Η διαδικασία του τρύγου και του πατήματος των σταφυλιών για την παραγωγή κρασιού ή τσίπουρου∙ η συγκομιδή εποχιακών φρούτων, βοτάνων, οπωροκηπευτικών, μανιταριών και κάθε λογής καρπών (κάστανα, καρύδια κ.λ.π)∙ το θέρισμα και η μελισσοκομία είναι δραστηριότητες που θα σας γεμίσουν με ανεπανάληπτες εμπειρίες.

Κτηνοτροφικές εργασίες
Κατά τη διαμονή σας σε μια φάρμα έχετε τη δυνατότητα να βοηθήσετε στη φροντίδα των ζώων (βοσκή, άρμεγμα, καθαριότητα) και σε τυροκομικές δραστηριότητες για την παραγωγή φρέσκου γιαουρτιού και τυριού.

Advertisement
MEGA

Τι μπορείτε να μάθετε

Στους αγροτουριστικούς συνεταιρισμούς, που δραστηριοποιούνται σε πάρα πολλές περιοχές, μπορείτε να παρακολουθήσετε μαθήματα μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής για να φτιάξετε με τις «συνταγές της γιαγιάς» μαρμελάδες, λικέρ, κομπόστες, γλυκά του κουταλιού, ζυμωτό ψωμί, φρέσκα ζυμαρικά, πίτες και ό,τι προστάζει η ντόπια κουζίνα.

Μια επίσκεψή σας σε ένα εργαστήρι χειροτεχνίας ή κεραμικής θα σας γεμίσει με όμορφες εικόνες αλλά και ιδέες για δώρα και αγορές. Σ΄ ένα παραδοσιακό οινοποιείο, μέσα από γευστικές δοκιμές, θα μυηθείτε στα μυστικά του κρασιού: τις ποικιλίες, το άρωμα, το χρώμα, τη γεύση.

Ο οικοτουρισμός είναι έννοια στενά συνυφασμένη με τον αγροτουρισμό. Ανάλογα με τον τόπο διαμονής σας και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το φυσικό περιβάλλον της περιοχής μπορείτε να πάρετε πληροφορίες για τη χλωρίδα και τη πανίδα της περιοχής, περιδιαβαίνοντας εθνικούς δρυμούς, υδροβιότοπους και τοπία μοναδικής φυσικής ομορφιάς.

Επιπλέον, αν ανήκετε στους δραστήριους φυσιολάτρες έχετε την εξαιρετική ευκαιρία να επιδοθείτε και στο αγαπημένο σας σπορ: κολύμπι, ψάρεμα, πεζοπορία, ορειβασία, κυνήγι, ιππασία…

Αν, αντιθέτως, στόχος των διακοπών σας είναι η απόλυτη ηρεμία – σωματική και πνευματική- απλά απολαύστε το πρωινό σας ξύπνημα με το κελάηδημα των πουλιών, ντόπια εδέσματα στη σκιά μιας κληματαριάς ή το ηλιοβασίλεμα με φόντο τους χρυσοπράσινους ελαιώνες.

 

visitgreece.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βουλή: Επίκαιρη ερώτηση Δ. Κουτσούμπα για «άμεση αντιμετώπιση της οικονομικής ασφυξίας των βιοπαλαιστών γεωργών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και ψαράδων»

04/12/25 4:19 μμ

Βουλή: Επίκαιρη ερώτηση Δ. Κουτσούμπα για «άμεση αντιμετώπιση της οικονομικής ασφυξίας των βιοπαλαιστών γεωργών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και ψαράδων»

Ο «Αστερόκοσμος» «ξαναγεννιέται»: Από 11 Δεκεμβρίου στη ΔΕΘ

04/12/25 3:16 μμ

Ο «Αστερόκοσμος» «ξαναγεννιέται»: Από 11 Δεκεμβρίου στη ΔΕΘ

Γίνε Άη Βασίλης για ένα παιδί: Ο Δήμος Σερρών και ο ΣΦΕΕΠΑΣ μοιράζουν χαμόγελα αγάπη

04/12/25 3:13 μμ

Γίνε Άη Βασίλης για ένα παιδί: Ο Δήμος Σερρών και ο ΣΦΕΕΠΑΣ μοιράζουν χαμόγελα αγάπης

Κυριάκος Πιερρακάκης: «Αξιοποιούμε την κοινωφελή περιουσία, σπάμε τις αλυσίδες της αδράνειας και θέτουμε τη χώρα σε κίνηση»

04/12/25 3:09 μμ

Κυριάκος Πιερρακάκης: «Αξιοποιούμε την κοινωφελή περιουσία, σπάμε τις αλυσίδες της αδράνειας και θέτουμε τη χώρα σε κίνηση»

Σέρρες: Έκλεισε το τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα Ελλάδας - Βουλγαρίας

04/12/25 3:04 μμ

Σέρρες: Έκλεισε το τελωνείο του Προμαχώνα – Επιτρέπεται η διέλευση σε Ι.Χ., λεωφορεία και ασθενοφόρα

Google: Τι αναζήτησαν το 2025 οι Έλληνες

04/12/25 2:53 μμ

Google: Τι αναζήτησαν το 2025 οι Έλληνες

Κοζάνη: Τροχαίο με λεωφορείο που μετέφερε εργαζόμενους της ΔΕΗ - Έπαθε ανακοπή ο οδηγός

04/12/25 12:54 μμ

Κοζάνη: Τροχαίο με λεωφορείο που μετέφερε εργαζόμενους της ΔΕΗ – Έπαθε ανακοπή ο οδηγός

Νέο κύμα κακοκαιρίας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες - Red Code σε 9 περιφέρειες

04/12/25 12:29 μμ

Νέο κύμα κακοκαιρίας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Red Code σε 9 περιφέρειες

ΠΑΣΟΚ: Ο πρωτογενής τομέας σε ασφυξία – Στο πλευρό των αγροτών και των κτηνοτρόφων

04/12/25 12:23 μμ

ΠΑΣΟΚ: Ο πρωτογενής τομέας σε ασφυξία – Στο πλευρό των αγροτών και των κτηνοτρόφων

Aποζημιώσεις για ευλογιά: Επιπλέον 48 εκ. ευρώ σε κτηνοτρόφους για απώλεια εισοδήματος – Δύο εκατ. ευρώ και στις Περιφέρειες

04/12/25 12:20 μμ

Aποζημιώσεις για ευλογιά: Επιπλέον 48 εκ. ευρώ σε κτηνοτρόφους για απώλεια εισοδήματος – Δύο εκατ. ευρώ και στις Περιφέρειες

Τ. Χατζηβασιλείου: Δύο νέες θέσεις γιατρών στο Νοσοκομείο Σερρών

04/12/25 12:15 μμ

Τ. Χατζηβασιλείου: Δύο νέες θέσεις γιατρών Ουρολόγων στο Νοσοκομείο Σερρών

Ν. Μεντή για τον σύντροφο της: Η ασθένεια του, τα χωριστά σπίτια και η διαφορά ηλικίας

04/12/25 11:08 πμ

Ν. Μεντή για τον σύντροφο της: Η ασθένεια του, τα χωριστά σπίτια και η διαφορά ηλικίας