Τα ευρήματα ήταν εκπληκτικά αφού η ομάδα κατάφερε να βρει στο εσωτερικό των μεταλλείων, υπολείμματα από το ύφασμα των αρχαίων μεταλλωρύχων, αγγεία καθημερινής χρήσης, δάδες με τις οποίες φώτιζαν μέσα ... Περισσότερα

Αίγυπτος: Στο εσωτερικό μεταλλείων βρέθηκε όστρακο του 3ου αιώνα π.Χ. γραμμένο στα ελληνικά

Epiloges Press

Epiloges Press

Τα ευρήματα ήταν εκπληκτικά αφού η ομάδα κατάφερε να βρει στο εσωτερικό των μεταλλείων, υπολείμματα από το ύφασμα των αρχαίων μεταλλωρύχων, αγγεία καθημερινής χρήσης, δάδες με τις οποίες φώτιζαν μέσα στα υπόγεια, αλλά και το σημαντικότερο επιστημονικά εύρημα, ένα όστρακο, το οποίο έχει ελληνική γραφή

Advertisement
 

Ο διδάκτωρ Γεωλογίας, ερευνητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μάρκος Βαξεβανόπουλος μίλησε στην εκπομπή “Update” του ΕΡΤNews και στον Θ. Σιαφάκα, σχετικά με όσταρκο που βρέθηκε από ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου της Λυών στην Αίγυπτο στο εσωτερικό των μεταλλείων από την εποχή των Πτολεμαίων γραμμένο στα ελληνικά.

Σύμφωνα με τον κ. Βαξεβανόπουλο, «τα τελευταία 5 χρόνια βρισκόμαστε στο ανατολικό κομμάτι της Αιγύπτου. Είναι η ανατολική έρημος της Αιγύπτου. Δηλαδή στα ανατολικά του Νείλου. Σε αυτήν την έρημο, τα βουνά, υπάρχουν φλέβες ενός ορυκτού που λέγεται χαλαζίας και μέσα στο χαλαζία υπάρχει ο χρυσός. Αυτόν τον χρυσό τον έχουν εκμεταλλευτεί οι Φαραώ στους προ δυναστικούς χρόνους και τον έχουν εκμεταλλευτεί και οι Μακεδόνες την λεγόμενη Πτολεμαϊκή περίοδο, τον 3ο αιώνα π. Χ. Τα μεταλλεία τα καταγράφουμε, υπάρχει ελληνική παρουσία αποδεδειγμένα και προσπαθούμε όπως βλέπετε και στο βίντεο να τα διασώσουμε από την σύγχρονη εκμετάλλευση».

Διευκρίνισε πως, «μπαίνουμε σε αυτούς τους στενούς θαλάμους και αντλούμε πληροφορίες του παρελθόντος πολύ σημαντικές. Σε κάποια από τα μεταλλεία, επιλέγουμε να κάνουμε ανασκαφή. Από αυτές τις ανασκαφές έχουμε αντλήσει πολύτιμες πληροφορίες. Προσπαθούμε σε αυτά τα ουσιαστικά τα απορρίμματα των μεταλλωρύχων να βρούμε στοιχεία γνώσης».

Οι συνθήκες είναι δύσκολες αφού όπως ανέφερε και ο κ. Βαξεβανόπουλος, «μέσα στο μεταλλείο υπάρχουν 30 βαθμοί Κελσίου, απίστευτη σκόνη και παρόλα αυτά προσπαθούμε να κάνουμε τη δουλειά μας για να αντλήσουμε αυτές τις πληροφορίες».

Ιδιαίτερα φέτος, τα ευρήματα ήταν εκπληκτικά αφού η ομάδα κατάφερε να βρει στο εσωτερικό των μεταλλείων, υπολείμματα από το ύφασμα των αρχαίων μεταλλωρύχων, αγγεία καθημερινής χρήσης, δάδες με τις οποίες φώτιζαν μέσα στα υπόγεια, αλλά και το σημαντικότερο επιστημονικά εύρημα, ένα όστρακο, το οποίο έχει ελληνική γραφή.

Advertisement
ΔΕΗ

Ο κ. Βαξεβανόπουλος εξήγησε πως: «Πρόκειται για ένα γράμμα μεταλλωρύχων. Το βρήκαμε μέσα στο εσωτερικό του μεταλλείου. Τα ονόματα και του αποστολέα και του παραλήπτη είναι ελληνικά. Είναι σπάνια αρχαία ελληνικά ονόματα και ο αποστολέας – που είναι ο μεταλλωρύχος – αναφέρει ότι είναι άρρωστος και για αυτό το λόγο, επειδή δεν θα έρθει στο μεταλλείο, θα δουλέψει όλο το βράδυ, τις επόμενες μέρες. Και μέρα και βράδυ, αυτοί οι άνθρωποι δουλεύουν μέσα, με μόχθο, με δύσκολες συνθήκες, για τον χρυσό».

Πρόσθεσε πως, «είναι δύσκολη η αδειοδότηση για τη συγκεκριμένη ανασκαφή και προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε σε όλο το κομμάτι της γραφειοκρατίας, των αναγκών που έχουμε αλλά και μέσα στο εσωτερικό των μεταλλείων. Και να ξέρετε ότι οι ντόπιοι που υπάρχουν εκεί πέρα, οι λιγοστοί Βεδουίνοι, μας αγκαλιάζουν. Και όταν τους λέμε ότι είμαστε από Ελλάδα, γιατί το team που έσκαψε μέσα στα μεταλλεία ήταν ελληνικό από το Πανεπιστήμιο της Λυών. Πραγματικά μας δίνουν πληροφορίες».

Όπως τόνισε ο κ. Βαξεβανόπουλος, «παγκοσμίως έχουν βρεθεί δυο τέτοια όστρακα στο εσωτερικό των μεταλλείων. «Το πρώτο το βρήκε η ομάδα μας το 2020 και το δεύτερο φέτος στην ανασκαφή του 2025. Το πρώτο, που είχαμε βρει επίσης ήταν σε ελληνική γραφή και ο μεταλλωρύχος ζητούσε: “φέρτε μας νερό και ζώα”», σαν ένα άλλο… email της εποχής.

Τέλος, τόνισε πως σίγουρα του χρόνου θα συνεχιστεί η ανασκαφή. «Παγκοσμίως έχει βρεθεί ένας μεταλλωρύχος θαμμένος μέσα σε αρχαίο μεταλλείο. Ελπίζω κάποτε να βρω και έναν μεταλλωρύχο για να δούμε αυτοί οι άνθρωποι πώς ακριβώς είναι. Ποια είναι τα εργαλεία τους; Έχουμε βρει κάποια κομμάτια από τα εργαλεία των μεταλλωρύχων, αλλά θα θέλαμε να ολοκληρώσουμε αυτή την εικόνα από τους ανθρώπους αυτούς, οι οποίοι έδιναν και τη ζωή τους για να βγει το πολύτιμο μέταλλο», είπε ο κ. Βαξεβανόπουλος.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Άρση της ασυλίας της Ζ. Κωνσταντοπούλου με 225 ψήφους υπέρ

17/12/25 3:51 μμ

Άρση της ασυλίας της Ζ. Κωνσταντοπούλου με 225 ψήφους υπέρ

Βραβεία αριστείας και ραντεβού για την Παρασκευή και 13 Απριλίου του 2029 από τη Σχολή Θετικών Επιστημών ΑΠΘ

17/12/25 3:41 μμ

Βραβεία αριστείας και ραντεβού για την Παρασκευή και 13 Απριλίου του 2029 από τη Σχολή Θετικών Επιστημών ΑΠΘ

Προσωρινά εκτός λειτουργίας την Πέμπτη η τηλεματική του ΟΑΣΘ

17/12/25 3:37 μμ

Προσωρινά εκτός λειτουργίας την Πέμπτη η τηλεματική του ΟΑΣΘ

Πώς επηρεάζει την αγορά η αναστολή λειτουργίας της Jetoil εκ των οποίων τα περισσότερα στη Β. Ελλάδα

17/12/25 3:33 μμ

Πώς επηρεάζει την αγορά η αναστολή λειτουργίας της Jetoil εκ των οποίων τα περισσότερα στη Β. Ελλάδα

Στην πλατεία Κοτζιά η Χριστουγεννιάτικη Αγορά του Δήμου Αθηναίων

17/12/25 3:26 μμ

Στην πλατεία Κοτζιά η Χριστουγεννιάτικη Αγορά του Δήμου Αθηναίων

Κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ του «Disclosure Day» δια χειρός Στίβεν Σπίλμπεργκ

17/12/25 3:19 μμ

Κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ του «Disclosure Day» δια χειρός Στίβεν Σπίλμπεργκ

Εξερευνήτρια γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που διέσχισε περπατώντας τη Σαουδική Αραβία

17/12/25 2:09 μμ

Εξερευνήτρια γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που διέσχισε περπατώντας τη Σαουδική Αραβία

Παρουσιάστηκε σε ημερίδα η Γνωσιακή Βάση του Ελληνικού Συστήματος Αναγνώρισης και Πιστοποίησης Μουσείων

17/12/25 2:04 μμ

Παρουσιάστηκε σε ημερίδα η Γνωσιακή Βάση του Ελληνικού Συστήματος Αναγνώρισης και Πιστοποίησης Μουσείων

Το προσωπικό του Λούβρου ψήφισε να παρατείνει την απεργία - Το μουσείο παραμένει κλειστό

17/12/25 1:58 μμ

Το προσωπικό του Λούβρου ψήφισε να παρατείνει την απεργία – Το μουσείο παραμένει κλειστό

Παραμονή Πρωτοχρονιάς στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

17/12/25 1:56 μμ

Παραμονή Πρωτοχρονιάς στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

ΕΚΠΟΙΖΩ: Άμεση η ανάγκη προστασίας των καταναλωτών και ιδιαίτερα των παιδιών, από το μάρκετινγκ των influencers

17/12/25 1:44 μμ

ΕΚΠΟΙΖΩ: Άμεση η ανάγκη προστασίας των καταναλωτών και ιδιαίτερα των παιδιών, από το μάρκετινγκ των influencers

Φεστιβάλ Hay: Ο Στίβεν Φράι σε εκστρατεία για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο

17/12/25 1:40 μμ

Φεστιβάλ Hay: Ο Στίβεν Φράι σε εκστρατεία για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο