Αιματηρές επιθέσεις στη Γάζα – Διπλωματικός μαραθώνιος για αποκλιμάκωση
Date:
Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή. Ο φόβος εξάπλωσης του πολέμου καραδοκεί όσο εξαντλείται ο χρόνος διπλωματικής διευθέτησης της έντασης μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, η οποία έκανε πράξη την απειλή της για αντίποινα. Σειρήνες ήχησαν σε δεκάδες κοινότητες στο βόρειο Ισραήλ, έπειτα από μπαράζ ρουκετών, που εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο. Το Ισραήλ δηλώνει έτοιμο για κάθε ενδεχόμενο και συνεχίζει τις επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, όπου η κατάσταση είναι δραματική, αφού σύμφωνα με τον ΟΗΕ, δεν είναι πλέον κατοικήσιμη.
Με 60 πυραύλους η Χεζμπολάχ προχώρησε στα πρώτα αντίποινα κατά του Ισραήλ για την πρόσφατη δολοφονία του υπαρχηγού της Χαμάς στο έδαφος του Λιβάνου και ο ισραηλινός στρατός απάντησε βομβαρδίζοντας θέσεις της σιιτικής οργάνωσης. Το θερμόμετρο στο βόρειο μέτωπο του πολέμου ανεβαίνει επικίνδυνα, καθώς οι δύο πλευρές δείχνουν να προετοιμάζονται για το σοβαρό πλέον ενδεχόμενο της κλιμάκωσης του πολέμου.
O υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε: «Θα το πω ξεκάθαρα: προτιμούμε την διπλωματική επίλυση μέσω συμφωνίας, αλλά είμαστε στο όριο να ξεχειλίσει το ποτήρι».
Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα δήλωσε πως: «Έχουμε την ιστορική ευκαιρία να απελευθερώσουμε, να απελευθερώσουμε πλήρως, κάθε εκατοστό της γης του Λιβάνου».
Ανήσυχοι για τον ορατό κίνδυνο ο πόλεμος στη Γάζα να εξελιχθεί σε περιφερειακή σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, ευρωπαίοι και Αμερικανοί διπλωμάτες έχουν ήδη ξεκινήσει περιοδεία στην περιοχή.
«Είναι απολύτως αναγκαίο να αποφύγει ο Λίβανος να παρασυρθεί σε μία περιφερειακή διαμάχη», τόνισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.
Ζοζέπ Μπορέλ, Άντονι Μπλίνκεν και Αναλένα Μπέρμποκ προσέρχονται σε ξεχωριστές διπλωματικές αποστολές, φιλοδοξώντας να πείσουν πρωτίστως το Ισραήλ να παρουσιάσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και να πετύχουν πρόοδο στη συζήτηση για την επόμενη μέρα. Συζήτηση που έχει αποδειχθεί δύσκολη, καθώς οι ακροδεξιοί εταίροι στην κυβέρνηση Νετανιάχου επιμένουν σε εκτοπισμό των Παλαιστινίων και κατοχή της Λωρίδας της Γάζας.
«Δεν αποφασίζει το Ισραήλ για το παλαιστινιακό καθεστώς της Γάζας. Η Δυτική Όχθη και η Γάζα πρέπει να αποτελούν μέρος του παλαιστινιακού κράτους και τέτοιες δηλώσεις από Ισραηλινούς υπουργούς είναι ανεύθυνες», ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά.
Ήδη οι νεκροί πλησιάζουν τις 23 χιλιάδες. Μόνο το τελευταίο 24ωρο σύμφωνα με την ανακοίνωση της Χαμάς σκοτώθηκαν 122 άνθρωποι, ενώ, σύμφωνα με τον ΟΗΕ η καταστροφή πλέον είναι τέτοιας έκτασης που η Γάζα δεν είναι πλέον κατοικήσιμη. Ειδικά το βόρειο τμήμα της.
πηγή ertnews.gr