16.4 C
Serres

Αιολικοί «Αποδιοπομπαίοι Τράγοι» – Εγκλήματα και Εξιχνίαση- Μέρος 2ο

Date:

Υπάρχει μια πληθώρα πληροφοριών, που μπορεί ο κάθε πολίτης να αποκτήσει δωρεάν πρόσβαση και να ενημερωθεί αξιοκρατικά, για τα θέματα, που θέλοντας ή μη, θα τον απασχολήσουν στο εγγύς μέλλον. Το BBC είναι μία από αυτές τις πηγές και η αξιοπιστία του έγκειται στο ότι, η πλειοψηφία των εσόδων του προέρχεται από τις δικές του παραγωγές ενώ δεν είναι υπόλογο καμίας εξωτερικής χρηματοδότησης.

Σε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου μας, συνεχίζουμε με την κάλυψη θεμάτων που σχετίζονται και με τα ελληνικά έργα Α.Π.Ε. και που κάθε πολίτης, ο οποίος σέβεται τον εαυτό του και εκφράζει γνώμη, πρέπει να κατέχει γνώση.

Στην Ελλάδα δεν λαμβάνεται υπόψιν η γνωμοδότηση της πολιτείας και των περιβαλλοντικών οργανώσεων για την αδειοδότηση των Α.Π.Ε.

https://www.bbc.com/news/uk-scotland-41903653

Όπως σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα, έτσι και στην Ελλάδα, η νομοθεσία προβλέπει τη συμμετοχή στη διαδικασία γνωμοδότησης των άμεσων και έμμεσων ενδιαφερόμενων (stakeholders). Σε χώρες, με υψηλό περιβαλλοντικό ήθος, όλες αυτές οι γνωμοδοτήσεις περιλαμβάνουν εμπεριστατωμένες απόψεις και ανησυχίες πολιτών και οργανώσεων, οι οποίες στοιχειοθετούνται με τη συνδρομή εξειδικευμένων επιστημόνων. Πολλές φορές, μάλιστα, εκπονούνται και ανεξάρτητες μελέτες στην περιοχή ενδιαφέροντος, για τη δημιουργία ποσοτικών δεδομένων και δεικτών, που επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς, που η κάθε ομάδα προσπαθεί να προωθήσει. Τα σημερινά έργα Α.Π.Ε., δεν επικαλούνται μηδενικό αποτύπωμα στο περιβάλλον αλλά οφείλουν να αποδείξουν ότι οι επιπτώσεις είναι οι μικρότερες δυνατές και  αποσβένονται  πλήρως από τα οφέλη που δημιουργούν.

Το BBCκαλύπτει την είδηση για την απόρριψη της ένστασης της «Βασιλικής Κοινότητας για την Προστασία των Πουλιών»  της Σκωτίας (RSPBScotland), για αιολικά πάρκα σε θαλάσσια περιοχή. Η Μ.Κ.Ο. ισχυρίστηκε πως θέτονται σε κίνδυνο χιλιάδες θαλάσσια πτηνά, διεθνούς σημασίας. Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο, μετά από εξέταση των εμπεριστατωμένων στοιχείων που παρατέθηκαν, έκρινε πως δεν αξιωνόταν παραβίαση δημόσιου συμφέροντος. Εν αντιθέσει, το εν λόγω έργο, θα συνεισφέρει στην τοπική οικονομία μέχρι και 1.5 δις ευρώ ενώ παράλληλα θα τροφοδοτήσει με ρεύμα 1.4 εκατομμύρια σπίτια.

Σε άλλα άρθρα σχετικά με το θέμα αναφέρεται ότι :

  • από τις αρχικές 125 ανεμογεννήτριες που είχαν αδειοδοτηθεί το 2012 για το πάρκο, λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας, θα εγκατασταθούν εν τέλει οι μισές χωρίς να μειωθεί η συνολική παραγωγή ενέργειας
  • Η Μ.Κ.Ο., σε δημόσιο ανακοινωθέν, δήλωσε ότι, η νομική οδός ήταν η τελευταία λύση που επέλεξε, με μεγάλη επιφυλακτικότητα. Ωστόσο, ενδιαφέρονται να συνεργαστούν, με κάθε ενδιαφερόμενο, για να παραδώσουν την ανανεώσιμη ενέργεια, που αδιαμφισβήτητα χρειάζεται η χώρα τους, σε μορφή που δεν διακυβεύεται η βιοποικιλότητα διεθνούς σημασίας. (https://www.bbc.com/news/uk-scotland-tayside-central-36836316)

Χώρες με πλούσια βιοποικιλότητα και «παρθένα» τοπία δεν πρέπει να εγκαθιστούν αιολικά πάρκα

https://www.bbc.com/news/uk-scotland-scotland-politics-54441613

Η Σκωτία έχει πληθυσμό 5.5 εκατομμυρίων και είναι παγκοσμίως γνωστή για τα μοναδικά ορεινά της τοπία, τις άγριες θάλασσές της και αποτελεί καταφύγιο για πάνω από 90.000 είδη ζώων, φυτών και ασπόνδυλων. Όσον αφορά τον τουρισμό της, δέχεται πάνω από 150 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως ενώ 2.5 εκατομμύριά πηγαίνουν αποκλειστικά για οικοτουρισμό.

Σύμφωνα με άρθρο τουBBC,  το 2009 η Σκωτία κάλυψε το 27% των αναγκών της σε ηλεκτρισμό από Α.Π.Ε.. Το 2020 το ποσοστό αυτό εκτινάχθηκε σε πάνω από 94%, με τη μεγαλύτερησυμμετοχή (72%)να προέρχεται από αιολικά πάρκα. Δεν είναι υπερβολή, που η Σκωτία έχει χαρακτηριστεί ως η «Σαουδική Αραβία» των Α.Π.Ε. ενώ ο στόχος της, για το 2022, είναι να καλύπτει το 100% των αναγκών της σε ηλεκτρισμό από Α.Π.Ε..

Ο οικοτουρισμός της Σκωτίας αυξάνεται κάθε χρόνο ενώ η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, του Ηνωμένου Βασιλείου, συνεχίζει να είναι πρότυπο για τις υπόλοιπες χώρες. Θα μπορούσαμε να πάρουμε πολλά μαθήματα, πάνω στο πως να χτίσουμε πραγματικό περιβαλλοντικό ήθος  και οικοτουριστικές δραστηριότητες, στις ορεινές και μη περιοχές μας, για την ουσιαστική ευημερία των ακριτικών πληθυσμών μας και όχι να ρίχνουμε όλη την καταστροφολογία του τόπου μας σε κάτι το οποίο δεν συμμετέχει ενεργά στην υποβάθμισή του.








Οι πετρελαϊκοί κολοσσοί εναντιώνονται στα Α.Π.Ε. διότι γνωρίζουν τη χαμηλή παραγωγικότητα των συγκεκριμένων τεχνολογιών

https://www.bbc.com/news/business-57282008

Κατά καιρούς, έχουν κυκλοφορήσει ποικίλες θεωρίες, για τη σχέση των πολυεθνικών παραγωγής υδρογονάνθρακα με τον κλάδο τωνΑ.Π.Ε.. Η συμφωνία του Παρισιού, το 2015, έμελλε να ξεκαθαρίσει πολλές από τις γκρίζες ζώνες των δύο αυτών κλάδων ενώ η πανδημία ανάγκασε, τις εταιρίες αυτές, να αναπροσαρμόσουν τα μελλοντικά του σχέδια.

ΤοBBC, σε δημοσίευμά του τοΜάιο του 2021, αναφέρει ότι η 4η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρία παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο (Total) υπερψήφισε τους νέους της στόχους, στους οποίους περιλαμβάνονται:

– η μετονομασία της εταιρίας (σε TotalEnergies) για να αντιπροσωπεύονται όλοι οι νέοι κλάδοιδραστηριότητάς της

– Η αύξηση των επενδύσεων σε αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα

– Η εκμηδένιση του ενεργειακού αποτυπώματος των δραστηριοτήτων της, μέχρι το 2050

Η έμπρακτη αναγνώριση των ενεργειακών πολυεθνικών, ότι οι Α.Π.Ε., είναι το τώρα και το μέλλον του κλάδου της ενέργειας, καθιστά κάθε κραυγή που επικαλείται το αντίθετο άτοπη και καιροσκοπική.

Ολοκληρώνοντας… την εικόνα

Η εξερεύνηση παραπλήσιων δημοσιευμένων άρθρων, όπως η πρόταση του Παγκόσμιου Πρακτορείου Ενέργειας (IEA) για την καθολική απαγόρευση κατασκευής και εγκατάστασης λεβήτων αερίου και ορυκτών καυσίμων μέχρι το 2025  (https://www.bbc.com/news/science-environment-57149059) αλλά και αυτοκινήτων πετρελαίου και αμόλυβδης μέχρι το 2035,θα βοηθήσει το κοινό να κατανοήσει την συνολική εικόνα του προβλήματος και να αποδεχτεί εγκαίρως τις αλλαγές, που πρέπει να γίνουν συλλογικά, για την ευημερία μας, σε τοπικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο. Είναι σημαντικό αυτό να γίνει τώρα παρά αργότερα. Και όχι να βρίσκουμε αποδιοπομπαίους τράγους για να διοχετεύουμε την αγανάκτηση που έχει προκληθεί από άλλες καταστάσεις. Η αλήθεια βρίσκεται στην έγκριτη ενημέρωση και είναι στο χέρι του καθενός να την αναζητήσει.

Επιστήμη- ΤεχνολογίαΑιολικοί «Αποδιοπομπαίοι Τράγοι» - Εγκλήματα και Εξιχνίαση- Μέρος 2ο

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

«Φεγγάρι του Σκουληκιού»: Σήμερα η Πανσέληνος Μαρτίου

Η Πανσέληνος Μαρτίου 2024 θα είναι εντυπωσιακή, καθώς η...

Μια μεγάλη ιστορική υποβρύχια έκρηξη στην καλδέρα της Σαντορίνης αποκάλυψε διεθνής ερευνητική ομάδα

Μια υποβρύχια έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης, που συνέβη...

Αστρονομία: Σήμερα η εαρινή ισημερία, αλλά όχι η ίση διάρκεια ημέρας και νύχτας

Η εαρινή ισημερία, σήμερα 20 Μαρτίου 2024, σηματοδοτεί το...

Ποιο είναι το σύμπτωμα που αποτελεί πρώιμο δείκτη άνοιας

Ένας Βρετανός γιατρός αποκάλυψε ένα νέο σύμπτωμα άνοιας που...

Μοίρασε τη δημοσίευση:



Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα