«Δώρα» για τους ιδιοκτήτες που θα βγάλουν τα ακίνητά τους για νοίκιασμα ή θα μετατρέψουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε μακροχρόνιες, φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Εκπτώσεις ... Περισσότερα

Ακίνητα-Φορολογικό νομοσχέδιο: Όλες οι φοροαπαλλαγές και οι εκπτώσεις

Epilogestv

Epilogestv

«Δώρα» για τους ιδιοκτήτες που θα βγάλουν τα ακίνητά τους για νοίκιασμα ή θα μετατρέψουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε μακροχρόνιες, φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Εκπτώσεις φόρων προβλέπονται και για τους αγοραστές ακινήτων, καθώς παρατείνεται για ένα ακόμα χρόνο η αναστολή ΦΠΑ, και για δύο ο φόρος υπεραξίας.
Ενώ, κερδισμένοι θα βγουν και όσοι ασφαλίσουν τα ακίνητά τους, έναντι φυσικών καταστροφών, καταβάλλοντας μικρότερο ΕΝΦΙΑ.

Με τις νέες ρυθμίσεις:

  • Όσοι έχουν «κλειστά» σπίτια και βάλουν ενοικιαστήριο ή μετατρέψουν τη βραχυχρόνια μίσθωση σε μακροχρόνια δεν θα πληρώνουν ούτε ένα ευρώ φόρο για τα μισθώματα που θα εισπράττουν για μία τριετία.
  • Το μέτρο αφορά κατοικίες έως 120 τ.μ. για τις οποίες θα συναφθούν συμβόλαια τουλάχιστον τριετούς μίσθωσης μεταξύ της 8ης Σεπτεμβρίου 2024 και της 31ης Δεκεμβρίου 2025 οι οποίες τα φορολογικά έτη 2022, 2023 και 2024 (αν η μίσθωση καταρτίζεται το 2025), είχαν δηλωθεί ως κενά ακίνητα (έντυπο Ε2) ή δεν έχει δηλωθεί ως μισθωμένα ακίνητα ούτε ως κύριες ή δευτερεύουσες κατοικίες των εκμισθωτών ούτε ως ιδιοχρησιμοποιούμενα ούτε δωρεάν παραχωρούμενα ακίνητα (έντυπα Ε1 και Ε2) ή είχαν διατεθεί αποκλειστικά για βραχυχρόνια μίσθωση και οι συναφθείσες βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν δηλωθεί στη Φορολογική Διοίκηση.
  • Για παράδειγμα ιδιοκτήτης με ενοίκιο 1.000 ευρώ το μήνα θα έχει ετήσιο όφελος 1.800 ευρώ ή 5.400 ευρώ στην τριετία, για μηναίο μίσθωμα 1.660 ευρώ ή 20.000 ευρώ το χρόνο το όφελος διαμορφώνεται σε 4.600 ευρώ και για μηνιαίο μίσθωμα 2.083 ευρώ ή 25.000 ετησίως το όφελος διαμορφώνεται σε 6.350 ευρώ. Κι αυτό διότι με βάση τη κλίμακα τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται με συντελεστές από 15% έως 45% με τα πρώτα 12.000 ευρώ εισοδήματος να φορολογούνται με 15%, στο κλιμάκιο από 12.001 έως 35.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 35% και τα εισοδήματα άνω των 35.000 ευρώ φορολογούνται με 45% ευρώ.
  • Φορολογούμενοι με ασφαλισμένες έναντι φυσικών καταστροφών κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ θα έχουν έκπτωση 20% από 10% στον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν το 2025. Για παράδειγμα ιδιοκτήτης με ΕΝΦΙΑ ύψους 400 ευρώ εάν έχει ασφαλίσει τη κατοικία του για ολόκληρο το έτος θα γλυτώσει 80 ευρώ από 40 ευρώ φέτος, με ΕΝΦΙΑ 500 ευρώ το όφελος θα είναι 100 ευρώ από 50 ευρώ και για ΕΝΦΙΑ ύψους 1.000 ευρώ ανεβαίνει στα 200 ευρώ από 100 ευρώ 320.

Η έκπτωση χορηγείται εφόσον:

Advertisement
MEGA
  • οι κατοικίες είναι ασφαλισμένες σε ασφαλιστική επιχείρηση εγγεγραμμένη στο Μητρώο Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων, που τηρείται στη Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της Τράπεζας της Ελλάδος, για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα,
  • η ασφάλιση αφορά το προηγούμενο έτος και να έχει διάρκεια τουλάχιστον τριών μηνών. Αν η διάρκεια της ασφάλισης είναι μικρότερη του ενός έτους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ προσαρμόζεται αναλογικά. Ακίνητο ασφαλισμένο για λιγότερες από 90 ημέρες δεν δικαιούται έκπτωση.
  • η ασφάλιση καλύπτει το σύνολο της αξίας του ακινήτου που δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
  • Για τους ιδιοκτήτες ασφαλισμένων κατοικιών μεγαλύτερης αξίας, δηλαδή άνω των 500.000 ευρώ, η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ παραμένει στο 10%.
  • Αναστέλλεται έως και στο τέλος του 2026 ο φόρος υπεραξίας 15% στα κέρδη από τις αγοραπωλησίες ακινήτων που κανονικά λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2024.
  • Αναβάλλεται για ένα ακόμη έτος μέχρι το τέλος του 2025 η επιβολή ΦΠΑ 24% στις μεταβιβάσεις νέων οικοδομών με αποτέλεσμα να συμπιέζεται αισθητά το κόστος απόκτησης στέγης, λόγω της χαμηλότερης επιβάρυνσης για τον αγοραστή. Έτσι για κατοικία αξίας 200.000 ευρώ το κόστος αγοράς με ΦΠΑ 24% και φόρο μεταβίβασης διαμορφώνεται στα 248.000 ευρώ. Με την αναστολή του ΦΠΑ η τιμή πέφτει στα 206.000 ευρώ αφού επιβάλλεται μόνο φόρος μεταβίβασης 3%, και έτσι ο αγοραστής θα πληρώσει 42.000 ευρώ λιγότερα.

πηγή ertnews.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κυριακή της Τυρινής ή Τυροφάγου: Γιατί ονομάζεται έτσι – Τα έθιμα και τα φαγητά της ημέρας

21/02/26 9:30 μμ

Κυριακή της Τυρινής ή Τυροφάγου: Γιατί ονομάζεται έτσι – Τα έθιμα και τα φαγητά της ημέρας

Σέρρες: Το έθιμο της "χάσκας" και της συγχώρεσης την Κυριακή της Τυρινής

21/02/26 9:28 μμ

Σέρρες: Το έθιμο της “χάσκας” και της συγχώρεσης την Κυριακή της Τυρινής

Δήμος Βισαλτίας: Η Νιγρίτα γιόρτασε με λαμπρότητα την 113η επέτειο απελευθέρωσης της

21/02/26 9:24 μμ

Δήμος Βισαλτίας: Η Νιγρίτα γιόρτασε με λαμπρότητα την 113η επέτειο απελευθέρωσης της

Στο «κενό» βρέθηκαν πελάτες την ώρα του φαγητού σε κατάστημα εστίασης στην Πάνδροσο Ροδόπης.

21/02/26 9:06 μμ

Ροδόπη: Κατέρρευσε πάτωμα ταβέρνας, εννέα άτομα στο νοσοκομείο – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Ρεκόρ στις γεννήσεις μεσογειακής φώκιας καταγράφηκε στις Σποράδες

21/02/26 8:53 μμ

Ρεκόρ στις γεννήσεις μεσογειακής φώκιας καταγράφηκε στις Σποράδες

Η συνταγή για τον πιο νόστιμο μικρασιάτικο χαλβά από τον Μαυρόλοφο Σερρών

21/02/26 8:40 μμ

Η συνταγή για τον πιο νόστιμο μικρασιάτικο χαλβά από τον Μαυρόλοφο Σερρών

Σέρρες: Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο 17χρονος Άγγελος μπαίνει σε πρακτορείο μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του

21/02/26 8:32 μμ

Σέρρες: Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο 17χρονος Άγγελος μπαίνει σε πρακτορείο μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του

«Ετάραξες τον Κουνενό;»: Η ιεροτελεστία του κρητικού εφτάζυμου με ρεβύθι

21/02/26 10:33 πμ

«Ετάραξες τον Κουνενό;»: Η ιεροτελεστία του κρητικού εφτάζυμου με ρεβύθι – Συνταγή

Θεσσαλονίκη : Έχει ζυγίσει τόνους ρούχα για πούλημα – Σαρώνουν τα βίντεό του με φόντο τη ζυγαριά του 1950 της γιαγιάς του

21/02/26 10:24 πμ

Θεσσαλονίκη: Έχει ζυγίσει τόνους ρούχα για πούλημα – Σαρώνουν τα βίντεό του με φόντο τη ζυγαριά του 1950 της γιαγιάς του

MSC World Europa: Η κρουαζιέρα περνά σε νέα εποχή – Πράσινες επενδύσεις, mega-πλοία και η Ελλάδα στον πυρήνα της Μεσογείου

21/02/26 9:45 πμ

MSC World Europa: Η κρουαζιέρα περνά σε νέα εποχή – Πράσινες επενδύσεις, mega-πλοία και η Ελλάδα στον πυρήνα της Μεσογείου

Η Απελευθέρωση της Νιγρίτας: Γιατί η Νιγρίτα γιορτάζει 21 Φεβρουαρίου και οι υπόλοιποι Σερραίοι τον Ιούνιο;

21/02/26 9:25 μμ

Απελευθέρωση της Νιγρίτας: Γιατί η Νιγρίτα γιορτάζει 21 Φεβρουαρίου και οι υπόλοιποι Σερραίοι τον Ιούνιο;

Λαχταριστή γαλατόπιτα, παραδοσιακή και αγαπημένη συνταγή, χωρίς φύλλο, γλυκιά και αφράτη

21/02/26 12:17 πμ

Γαλατόπιτα παραδοσιακή