Date:
Η ενημέρωση για την πορεία του Covid-19 στη χώρα μας
Τα σημερινά κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση έχουν καταγραφεί 411 νέες μολύνσεις του Covid-19 και δύο νέοι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα.
Από αυτά τα 68 συνδέονται με γνωστές συρροές και 26 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 18.886, εκ των οποίων το 56.1% άνδρες.
89 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 28 (31.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 86.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 214 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Συνολικά οι νεκροί στη χώρα μας φτάνουν τους 393.
Παρέμβαση εισαγγελέα για το γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα
Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσαν τα δεκάδες κρούσματα κορονοϊού που εντοπίστηκαν σε οίκο ευγηρίας στον Άγιο Παντελεήμονα.
Η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών διέταξε την διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθεί αν υπήρξε από την πλευρά των υπευθύνων του οίκου ευγηρίας κακουργηματική παραβίαση των μέτρων πρόληψης για τη διάδοση του ιού, βάσει του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα, στον οποίο ορίζεται ότι:
«Όποιος από πρόθεση παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει η αρμόδια αρχή τιμωρείται:
με φυλάκιση και χρηματική ποινή, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων,
με κάθειρξη έως 10 χρόνια, αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί η ασθένεια σε άνθρωπο,
με κάθειρξη έως τουλάχιστον 10 χρόνια, εάν υπάρξει θάνατος ανθρώπου,
με ισόβια, αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων».
Το συγκεκριμένο γηροκομείο είναι το 7ο στο οποίο καταγράφονται κρούσματα κορονοϊού, ενώ ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμένεας αναφερόμενος στον Άγιο Παντελεήμονα έκανε λόγο για μεγάλη διασπορά υποστηρίζοντας, μάλιστα, πως κάποιοι νοσηλευτές φαίνεται από τους πρώτους ελέγχους να νοσούν εδώ και δυο εβδομάδες.
Οι υγειονομικές αρχές, από την αρχή της πανδημίας, έχουν λάβει ειδικά μέτρα για την προστασία των φιλοξενούμενων σε οίκους ευγηρίας και ισχύει αυστηρό πρωτόκολλο.
Σοκάρουν και συγκινούν οι εικόνες από το γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα
Συγκίνηση προκαλούν οι φωτογραφίες από τη μεταφορά των ηλικιωμένων που βρέθηκαν χθες θετικοί στον κορονοϊό στο κέντρο φροντίδας «Αττική».
Σαράντα είναι μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα κρούσματα κορονοϊού από τη Μονάδα Φιλοξενίας Ηλικιωμένων στον Άγιο Παντελεήμονα. Σε εξέλιξη βρίσκεται η ιχνηλάτηση των επαφών τους.
Νωρίς το πρωί ηλικιωμένοι που διαγνώστηκαν θετικοί στον νέο κορονοϊό μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία αναφοράς covid-19.
Τη Μονάδα επισκέφθηκαν χθες ο πρόεδρος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας και λοιμωξιολογος Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.
Συνεργεία του δήμου Αθηναίων πλένουν και απολυμαίνουν το οικοδομικό τετράγωνο που βρίσκεται η μονάδα φροντίδας, εφαρμόζοντας τα σχετικά πρωτόκολλα.
«Ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρνα τους 40, κάποιοι νοσηλευτές φαίνεται από τους πρώτους έλεγχους να νοσούν εδώ και δυο εβδομάδες» είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.
«Ο κορονοϊός δεν παίζει». Αυτό ήταν το δραματικό μήνυμα του Τάκη Παναγιωτόπουλου, ομότιμου καθηγητή Δημόσιας Υγείας – Υγείας του Παιδιού στην Εθνικής Σχολή Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας μετά τα νέα κρούσματα στο γηροκομείο.
«Πρόκειται για εξαιρετικό περιστατικό δεν υπάρχει αμφιβολία» σχολίασε εκτιμώντας ότι η δομή ενδέχεται να κλείσει. «Θα γίνει συστηματική ιχνηλάτηση. Ποιοι ήρθαν σε επαφή με ποιους. Δεν πιστεύω ότι η αγανάκτηση θα μας οδηγήσει στο καλύτερο, πρέπει να δούμε ψύχραιμα την αλληλουχία των γεγονότων και να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα» τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας το πρωί στο Mega, δήλωσε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων δείχνει ότι κάπου έσπασε το πρωτόκολλο.
«Κατά πάσα πιθανότητα κάπου παραβιάστηκε το πρωτόκολλο. Σε τέτοιες δομές πρέπει να ακολουθούνται ευλαβικά τα πρωτόκολλα» επισήμανε.
Ο καθηγητής ιατρικής σημείωσε ότι είναι σημαντικό και οι συγγενείς των τροφίμων να τηρούν όλους τους κανόνες, ενώ θα πρέπει να δουν και αν τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα στα γηροκομεία που έχουν επιλέξει.
«Φαίνεται αν μια δομή έχει τη σωστή φιλοσοφία στα πρωτόκολλα. Σημαντική είναι η ατομική ευθύνη που φέρει ο καθένας, καθώς η πολιτεία δεν μπορεί να ελέγχει τον καθένα ξεχωριστά, είναι αδύνατο» εξήγησε.
Επιπλέον, όπως είπε ο κ. Δερμιτζάκης, ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στον οίκο ευγηρίας δείχνει όπως είπε ότι «πρώτον είναι πολύ καιρό και δεύτερον ότι υπάρχει ένα μεγαλύτερο εύρος παραβίασης πρωτοκόλλου».
Πόσοι Έλληνες έχασαν τη δουλειά τους λόγω κορονοϊού, πόσοι είδαν μείωση μισθού
Ικανοποιημένοι με τον τρόπο που η κυβέρνηση χειρίστηκε την πανδημία της COVID-19 εμφανίζονται σχεδόν δύο στους τρεις Έλληνες (65,1%), σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) σε συνεργασία με το γερμανικό ινστιτούτο Ifo.
Η έρευνα για τον αντίκτυπο του κορονοϊού πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο μεταξύ σχεδόν 40.000 ατόμων από οχτώ χώρες που χρηματοδοτούνται από την EBRD, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, και από έξι άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Ισπανία και Σουηδία), ενώ τα αποτελέσματά της ενσωματώθηκαν στην έκθεση της EBRD για τις οικονομικές προοπτικές των χωρών – μελών της που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Το ποσοστό ικανοποίησης των πολιτών από τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην Ελλάδα είναι το τέταρτο υψηλότερο μεταξύ των 14 χωρών, μετά από αυτό στην Ολλανδία, τη Γερμανία και την Ιταλία.
Στην έκθεσή της η EBRD, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, προβλέπει μεγαλύτερη ύφεση για το 2020 και μικρότερη ανάκαμψη για το 2021 για την Ελλάδα, όπως και συνολικά για τις χώρες που χρηματοδοτεί, σε σχέση με τις προβλέψεις που είχε κάνει τον περασμένο Μάιο, τονίζοντας όμως ότι προβλέψεις αυτές υπόκεινται σε υψηλό βαθμό αβεβαιότητας.
Για την Ελλάδα προβλέπει ύφεση 9,5% φέτος και ανάπτυξη 4% το 2021 έναντι ύφεσης 6% και ανάπτυξης επίσης 6%, αντίστοιχα, που προέβλεπε τον Μάιο. Για το σύνολο της περιοχής EBRD προβλέπει ύφεση 3,9% φέτος και ανάπτυξη 3,6% το 2021 έναντι ύφεσης 3,5% και ανάπτυξης 4,8% τον Μάιο. H EBRD σημειώνει ότι η COVID-19 διέκοψε απότομα τη σταθερή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
«Πριν από την πανδημία, όλοι οι οικονομικοί δείκτες κινούνται στη σωστή κατεύθυνση: αύξηση του ΑΕΠ (1,9% το 2018 και το 2019), σταθερή μείωση της ανεργίας, ισχυρά δημοσιονομικά πλεονάσματα και σε υψηλό 12ετίας ο δείκτης οικονομικού κλίματος».
Σημειώνει ακόμη ότι «η ισχυρή δημοσιονομική επίδοση και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους τα τελευταία χρόνια πρόσφεραν τα εφόδια για την υλοποίηση ενός ισχυρού δημοσιονομικού πακέτου αντίδρασης στην πανδημία της COVID-19, το οποίο ανέρχεται στο 8,4% του ΑΕΠ και περιλαμβάνει μία σειρά μέτρων για την απορρόφηση του αντίκτυπου της πανδημίας, στις επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και τις ευπαθείς ομάδες».
Από την έρευνα της EBRD για τις επιπτώσεις του κορονοϊού προκύπτει ότι αυτές ήταν σημαντικά εντονότερες στις χώρες που χρηματοδοτεί σε σχέση με τις έξι χώρες της Δυτικής Ευρώπης, ενώ και μεταξύ των πρώτων υπήρχαν μεγάλες διαφορές.
Στην ερώτηση για το κλείσιμο οικογενειακών επιχειρήσεων, το ποσοστό των ελληνικών νοικοκυριών που απάντησε θετικά ήταν 6,5% με το υψηλότερο ποσοστό να καταγράφεται στην Αίγυπτο (33,2%) και το χαμηλότερο στην Ολλανδία (1,2%). Ποσοστό 16,4% των Ελλήνων δήλωσαν ότι έχασαν τη θέση εργασίας τους, με το χαμηλότερο να καταγράφεται στη Γερμανία (3,4%) και το υψηλότερο στην Αίγυπτο (23%). Σε αναστολή σύμβασης τέθηκε το 15,3% των Ελλήνων, σύμφωνα με την έρευνα, με τους Ολλανδούς να δηλώνουν το χαμηλότερο ποσοστό (3,4%) και του Αιγύπτιους το υψηλότερο (30%).
Το 12,6% των Ελλήνων δήλωσαν ότι έλαβαν προσωρινά άδεια άνευ αποδοχών, ενώ το 25% είπε ότι είχε μείωση μισθού και το 18,4% ότι υπήρξε καθυστέρηση στην καταβολή του.
Το 17,4% των Ελλήνων δήλωσαν ότι εργάστηκαν περισσότερες ώρες και το 11,6% ότι έκαναν δεύτερη δουλειά, ενώ ένα ποσοστό 14,7% που δεν εργάζονταν πριν βρήκαν νέα εργασία. Λίγο περισσότεροι από έναν στους τρεις Έλληνες (το 36,8%) δήλωσαν ότι δεν επηρεάστηκαν από την COVID-19, με το υψηλότερο σχετικό ποσοστό να καταγράφεται στην Ολλανδία (72,9%) και το χαμηλότερο στην Αίγυπτο (9,1%).
Όσον αφορά την αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς στη διάρκεια της πανδημίας, τα ελληνικά νοικοκυριά απάντησαν ότι μείωσαν την κατανάλωση τροφίμων (το 19,3%), το κάπνισμα (το 16,2%), το αλκοόλ (το 30%), τη χρήση αυτοκινήτου (το 28,8%) και τα πολυτελή αγαθά (το 40%). Περισσότεροι από ένας στους δύο (55,6%) δήλωσαν ότι περιόρισαν τις διακοπές τους, ενώ το 2,2% είπε ότι αθέτησε την πληρωμή δόσης στεγαστικού δανείου.