Αλ. Τσίπρας: Δέσμη μέτρων για να ξεπεραστεί μια δεκαετία κρίσεων στη νησιωτική Ελλάδα
Date:
«Στις πολλαπλές κρίσεις που έβαλαν το νησί σε μια πορεία υπανάπτυξης», όπως είπε, και σε προτάσεις ξεπεράσματος αυτών των κρίσεων σε όφελος των πολιτών, αναφέρθηκε το απόγευμα, μιλώντας σε σύσκεψη οικονομικών, κοινωνικών και αυτοδιοικητικών φορέων της Λέσβου, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας.
Όπως υποστήριξε, «η οικονομική κρίση του 2010, η προσφυγική κρίση παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν, αλλά και τώρα η εν εξελίξει υγειονομική κρίση, είναι τρεις αλλεπάλληλες κρίσεις που διαμορφώνουν ένα πλαίσιο μεγάλων δυσκολιών που δυσχεραίνουν την προοπτική οι δυνατότητες, οι μεγάλες δυνατότητες, τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του τόπου να αξιοποιηθούν».
Αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα συμβεί εάν μετά το πέρας της πανδημίας οι ροές αυξηθούν και πάλι. Και εκεί νομίζω ότι πρέπει τώρα που τα πράγματα είναι σχετικά ήρεμα να προσπαθήσουμε να βρούμε και να δώσουμε απαντήσεις. Καλύτερα κανείς να σχεδιάζει σε ήρεμη περίοδο παρά στην περίοδο της κρίσης». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «είναι μια λαθεμένη επιλογή και μια λαθεμένη στρατηγική να μετατραπούν τα νησιά πρώτης γραμμής, τα νησιά πρώτης υποδοχής του Ανατολικού Αιγαίου, σε νησιά δεσμοφύλακες της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Ο κ. Τσίπρας τάχθηκε υπέρ της ισότιμης κατανομής της ευθύνης μεταξύ των κρατών και της διεκδίκησης ενός νέου Συμφώνου μετανάστευσης, «ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο ασύλου όπου ο κάθε πρόσφυγας που θα περνάει στο ελληνικό έδαφος θα βρίσκεται σε ευρωπαϊκό έδαφος και άρα δεν θα αναλαμβάνει την ευθύνη η χώρα κράτος-μέλος, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της».
«Και δεν είναι λύση να γίνουν τα νησιά χώροι “φυλακών” με τεράστια κέντρα που ενδεχομένως θα φτιαχτούν εδώ» σημείωσε.
Αναφερόμενος στο θέμα της οικονομίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αναφέρθηκε στη δέσμευση από μέρους της κυβέρνησης του ποσού περίπου 650 εκατομμυρίων ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, προσθέτοντας ότι «για την επόμενη προγραμματική περίοδο η σημερινή κυβέρνηση έχει ανακοινώσει λίγο πάνω από 300 εκατομμύρια για το Βόρειο Αιγαίο. Αυτή είναι μια πάρα πολύ σημαντική μείωση, υποδιπλασιάστηκαν οι πόροι για τους οποίους είχε δεσμευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση». Ο κ. Τσίπρας είπε πως «το Βόρειο Αιγαίο στερείται υποδομών είναι μια ευκαιρία να αξιοποιηθούν αυτοί οι πόροι που είχαμε δεσμεύσει και κυρίως να αξιοποιηθούν οι πόροι από το ταμείο ανάκαμψης».
Επίσης, αναφέρθηκε στον πρωτογενή τομέα και στις επαφές του με όλους σχεδόν τους κλάδους του και στην ανάγκη θέσπισης μέτρων σε όφελος των αγροτών.
Για τον τουρισμό, σημείωσε πως «πρέπει να βρούμε από κοινού τους τρόπους που θα στηρίξουμε τον τουρισμό στο Βόρειο Αιγαίο, ιδίως δε στη Λέσβο. Θα έλεγα ότι θα πρέπει να αναζητήσουμε και τη δυνατότητα ενός εναλλακτικού τουρισμού, πράγμα το οποίο μπορεί να αναδείξει τις πολύ σημαντικές φυσικές ιδιαιτερότητες του τόπου». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην έλλειψη ακτοπλοϊκής γραμμής που να συνδέει τη Μυτιλήνη με τη Θεσσαλονίκη και το κλείσιμο της διασύνδεσης των νησιών με τις απέναντι τουρκικές ακτές.
Τέλος, ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορά στη στήριξη και επέκταση του Μεταφορικού Ισοδύναμου και στα υγρά καύσιμα. Η θέσπιση του Μεταφορικού Ισοδυνάμου «ήταν μια σημαντική μεταρρύθμιση η οποία πρέπει να ενισχυθεί, πρέπει να πιστέψει η κυβέρνηση σ’ αυτή τη μεταρρύθμιση» είπε. «Χρειαζόμαστε μια βιώσιμη ανάπτυξη, χρειαζόμαστε ένα μακρόπνοο στρατηγικό σχεδιασμό για τη Λέσβο και το Βόρειο Αιγαίο, όχι μπαλώματα χωρίς έμπνευση και συνέχεια, αλλά ένα μακρόπνοο στρατηγικό σχεδιασμό. Δέσμευσή μας είναι ότι θα συμβάλουμε από όποιο πόστο και με όλες μας τις δυνάμεις σε μια κοινή προσπάθεια αλλαγής πορείας για τον τόπο σας που είναι ένας σημαντικός τόπος, αλλά προϋποθέτει και αλλαγή στρατηγικής και όραμα» σημείωσε καταληκτικά.
πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ.