Στις «εξαιρετικά σοβαρές και αλληλένδετες κρίσεις», την κρίση ακρίβειας, την ενεργειακή και την κλιματική κρίση, καθώς και τις προκλήσεις στο προσφυγικό, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης ... Περισσότερα

Τσίπρας

Epiloges.tv

Epiloges.tv

Στις «εξαιρετικά σοβαρές και αλληλένδετες κρίσεις», την κρίση ακρίβειας, την ενεργειακή και την κλιματική κρίση, καθώς και τις προκλήσεις στο προσφυγικό, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, σύμφωνα με κομματικές πηγές, τονίζοντας πως πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε «μαζί».

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί ούτε να παραμείνει άπραγη μπροστά στον ανταγωνισμό από τις ΗΠΑ, ούτε μπορεί όμως να στηρίζει μόνο τα συμφέροντα των μεγάλων κρατών-μελών. Διότι, όπως εξήγησε, αν κάθε κράτος μέλος αφεθεί να ενισχύσει την βιομηχανική παραγωγή και την οικονομική του ανάπτυξη με βάση τις δυνατότητες του, ο στόχος της σύγκλισης θα χαθεί οριστικά.

Όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, υπογράμμισε, δε, ότι πέρα από τη χαλάρωση των περιορισμών στις κρατικές ενισχύσεις και την αναδιάθεση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, οφείλουμε να κινηθούμε σε τρεις κατευθύνσεις.

Πρώτον, κοινή έκδοση χρέους όπως πρότεινε ο κ Τζεντιλόνι (και έχει γίνει ήδη με το Ταμείο Ανάκαμψης) και διαχείριση αυτών των κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Δεύτερον, οι κρατικές ενισχύσεις να δίνονται με τη μορφή εγγυήσεων προκειμένου να μην προσμετρώνται στο δημόσιο χρέος και να υπάρξει ανώτατο επιτρεπόμενο όριο κρατικών ενισχύσεων ως προς το ΑΕΠ του εκάστοτε κράτους – μέλους, το οποίο θα ορίσει κεντρικά η Ε.Ε. ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες των χωρών.

Τρίτον, να υπάρξει ριζική αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας ώστε να στηρίζει πραγματικά την οικονομική ανάπτυξη και σύγκλιση, με υιοθέτηση χρυσού κανόνα μη μέτρησης στον ετήσιο υπολογισμό του ελλείμματος, δημοσίων επενδύσεων για την κλιματική αλλαγή, υγεία και άλλους τομείς και αυτόματο δημοσιονομικό σταθεροποιητή που θα ενεργοποιείται σε κρίσεις.

Advertisement
MEGA

Ως προς τις εξελίξεις στην Ελλάδα, τόνισε ότι η καταρράκωση του κράτους δικαίου δεν είναι ένα ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό ζήτημα. Ενημέρωσε για τις τελευταίες αποκαλύψεις της ανεξάρτητης Αρχής για τη Διασφάλιση Απορρήτου Επικοινωνιών και ζήτησε τη στήριξη των ευρωσοσιαλιστών ώστε να αποκαλυφθεί σε όλες του τις πτυχές στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, «το καθεστώς Μητσοτάκη». Ως προς το προσφυγικό/μεταναστευτικό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι η Ευρώπη έχει αργήσει πάρα πολύ και δεν γίνεται να συζητάμε μόνο όταν κάποιες δυτικές χώρες ανησυχούν για δευτερογενείς ροές.

Όπως είπε, δεν είναι δυνατόν να έχουμε ορθώς υποδεχθεί 4 εκατομμύρια Ουκρανούς στην Ευρώπη σε λιγότερο από έναν χρόνο και την ίδια στιγμή να μην προωθείται δυναμικά μια συμφωνία για έναν ετήσιο αριθμό νόμιμης και ασφαλούς υποδοχής και επανεγκατάστασης στην Ευρώπη, προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία και χώρες της Βόρειας Αφρικής. Δεν είναι δυνατόν να μην μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ένα δίκαιο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Υπογράμμισε, τέλος, την ανάγκη να καταβληθεί άμεσα και σίγουρα πριν το καλοκαίρι μια συμφωνία σε αυτήν την κατεύθυνση όπως και μια νέα ευρωτουρκική συμφωνία για αντιμετώπιση των διακινητών και αποδοχή επιστροφών.

Πηγή ΑΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γιώργος Παλάζης: "Η πληγή των funds που καταστρέφει ζωές" - video

02/02/26 12:15 μμ

Γιώργος Παλάζης: “Η πληγή των funds που καταστρέφει ζωές” – video

Διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

02/02/26 11:10 πμ

Διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη Συνταγματική Αναθεώρηση – Ποια άρθρα θα αναθεωρηθούν

Τριώδιο: Τι είναι και γιατί ονομάζεται έτσι

02/02/26 11:02 πμ

Τριώδιο: Τι είναι και γιατί ονομάζεται έτσι

Σερρών Θεολόγος: «Αγαπώ, άρα υπάρχω!»

02/02/26 10:47 πμ

Σερρών Θεολόγος: «Αγαπώ, άρα υπάρχω!»

Ο Μητσοτάκης ανοίγει με διάγγελμα την αυλαία της Συνταγματικής αναθεώρησης: Ποια άρθρα μπαίνουν στο μικροσκόπιο της ΝΔ

02/02/26 11:07 πμ

Ο Μητσοτάκης ανοίγει με διάγγελμα την αυλαία της Συνταγματικής αναθεώρησης: Ποια άρθρα μπαίνουν στο μικροσκόπιο της ΝΔ

Σέρρες: Απολογείται σήμερα ο 56χρονος που κατηγορείται ότι βίασε την κατάκοιτη θεία του

02/02/26 10:38 πμ

Σέρρες: Απολογείται σήμερα ο 56χρονος που κατηγορείται ότι βίασε την κατάκοιτη θεία του

Κολομβία: Πνίγηκε ο υπ’ αριθμόν 2 του μεγαλύτερου καρτέλ ναρκωτικών

02/02/26 10:19 πμ

Κολομβία: Πνίγηκε ο υπ’ αριθμόν 2 του μεγαλύτερου καρτέλ ναρκωτικών

Εισιτήριο 2 ευρώ στους τουρίστες για να θαυμάζουν από κοντά τη «Φοντάνα Ντι Τρέβι» στη Ρώμη

02/02/26 10:15 πμ

Εισιτήριο 2 ευρώ στους τουρίστες για να θαυμάζουν από κοντά τη «Φοντάνα Ντι Τρέβι» στη Ρώμη

Νίκος Παπαθανάσης: Ανάπλαση παραλίμνιας ζώνης Καστοριάς, ύψους 6,65 εκατ. ευρώ

02/02/26 10:07 πμ

Νίκος Παπαθανάσης: Ανάπλαση παραλίμνιας ζώνης Καστοριάς, ύψους 6,65 εκατ. ευρώ

Χίος: Τεράστιος βράχος έπεσε στην εθνική οδό λόγω της έντονης βροχόπτωσης

02/02/26 10:01 πμ

Χίος: Τεράστιος βράχος έπεσε στην εθνική οδό λόγω της έντονης βροχόπτωσης

ΑΔΕΔΥ: Διαρροή ή προκατασκευασμένη είδηση - Θεωρούμε πως έχει υποχρέωση το ΣΤΕ να τοποθετηθεί και να ενημερώσει

02/02/26 9:55 πμ

ΑΔΕΔΥ: Διαρροή ή προκατασκευασμένη είδηση – Θεωρούμε πως έχει υποχρέωση το ΣΤΕ να τοποθετηθεί και να ενημερώσει

Συνολικά 178 κλήσεις δέχτηκε η Πυροσβεστική για την κακοκαιρία στην Κεντρική Μακεδονία

02/02/26 9:45 πμ

Συνολικά 178 κλήσεις δέχτηκε η Πυροσβεστική για την κακοκαιρία που «χτύπησε» χθες την Κεντρική Μακεδονία