Κριτική στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Παιδείας για την στάση που κρατούν απέναντι στα γεγονότα στην Σταυρούπολη, άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε εκδήλωση για ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Κριτική στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Παιδείας για την στάση που κρατούν απέναντι στα γεγονότα στην Σταυρούπολη, άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του πρώην υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, με τίτλο «Τα κοινά της Παιδείας».

Δεν έχει νόημα να καταδικάζεις την βία από όπου κι αν προέρχεται όταν ξέρεις από που προέρχεται, ανέφερε ο κ . Τσίπρας και πρόσθεσε: «Δείτε τι έγινε στην Θεσσαλονίκη, στην Σταυρούπολη χθες και σήμερα, όπου ένα δημόσιο σχολείο έχει καταληφθεί από ομάδες νεοναζί και το υπουργείο Παιδείας νίπτει τας χείρας του και κρατά ίσες αποστάσεις, λέει απλώς ότι καταδικάζει την βία…Για να μην χάσει το ακροατήριο της ακροδεξιάς αφήνει μία πηγή έντασης και σύγκρουσης μέσα στο σχολείο». Γενικεύοντας την κριτική στην κυβέρνηση ανέφερε: «Η ύπαρξη ισχυρών δημόσιων συστημάτων εκπαίδευσης, είναι αναγκαία συνθήκη για να βρούμε αυτές τις απαντήσεις για το μέλλον…Για να νικήσουμε το μίσος, το φόβο, την παραπληροφόρηση, το φονταμενταλισμό…Όσοι σήμερα πολεμούν τη Δημόσια Παιδεία, δεν υψώνουν μόνο φραγμούς απέναντι στη γνώση, τη μόρφωση, για δεκάδες χιλιάδες νέες και νέους. Αλλά υψώνουν ένα τείχος στην ίδια την πρόοδο αυτού του τόπου».

Κλείνοντας υπογράμμισε: «Η επένδυση στη Δημόσια Παιδεία δεν είναι απλά ιδεολογική στάση, αλλά ηθική υποχρέωση. Και σε ό,τι μας αφορά, θα είμαστε εδώ να συνεχίσουμε στο δρόμο που χαράξαμε. Με σχέδιο, με όραμα και σεβασμό απέναντι στον κόσμο της εκπαίδευσης μα και απέναντι σε κάθε νέο άνθρωπο αυτού του τόπου».

Ο κ. Τσίπρας κάνοντας συνολική αναδρομή στη περίοδο των μνημονίων σημείωσε ότι οι στόχοι της τρόικας δεν ήταν πολιτικά και ιδεολογικά ουδέτεροι ούτε αθώοι σε σχέση με τις πιέσεις εσωτερικών παραγόντων. «Εμείς κυβερνήσαμε κάτω από ένα διαρκή εκβιασμό χρεοκοπίας. Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ κυβερνά, ανέμελη, με της ίδιες όμως συνταγές της χρεοκοπίας», υποστήριξε ο πρώην πρωθυπουργός και προχώρησε σε κριτική της κυβέρνησης: «Σε ότι αφορά το ιδεολογικό πρόσημο των μεταρρυθμίσεών της, υλοποιεί όλα όσα οι δανειστές έβαλαν στο τραπέζι και πίεσαν με την απειλή της χρεοκοπίας να εφαρμόσουμε. Στο χώρο της ενέργειας, ξεπουλάνε όσα εμείς με μεγάλες μάχες κρατήσαμε υπό δημόσιο έλεγχο. Τη ΔΕΗ, τον ΑΔΜΗΕ, το ΔΕΔΔΗΕ, τη ΔΕΠΑ υποδομών και τα δίκτυα. Στην υγεία επαναφέρουν την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών υγείας ακόμη και στη μέση της πανδημίας. Στην εργασία και στο ασφαλιστικό πάνε ένα βήμα παραπάνω από τις επιταγές του ΔΝΤ. Στην παιδεία, το έχουν επίσης τερματίσει. Με κορυφαία επιλογή τη συρρίκνωση και απαξίωση του δημόσιου πανεπιστήμιου και την ελάχιστη βάση εισαγωγής που άφησε φέτος πάνω από 40.000 μαθητές εκτός πανεπιστημίων».

Advertisement
Babis

Ειδικότερα για τα δημοσιονομικά ανέφερε ότι «υπάρχει όμως πάντα δημοσιονομικός χώρος για φοροαπαλλαγές στα κέρδη επιχειρήσεων, στα μερίσματα, στη μεγάλη περιουσία».

Έκανε σύντομη αναφορά στην αγορά των οπλικών συστημάτων: «Υπάρχουν δισεκατομμύρια με το τσουβάλι για εξοπλιστικά προγράμματα. Και με αφορμή τις χθεσινές ανακοινώσεις για τα εξοπλιστικά θα ήθελα να θυμηθώ, πως εμείς αντιμετωπίζαμε και το τελευταίο ευρώ και τη μεγάλη δυσκολία και έγνοια να μη ξεφύγουμε, να μην εκτροχιαστούμε. Σήμερα δεν υπάρχει αυτή η έγνοια…Είναι ένδειξη της αδιαφορίας αυτών που σήμερα κυβερνάνε για την επόμενη μέρα. Και αυτή είναι μια μεγάλη διαφορά. Όχι μόνο ιδεολογική αλλά και ηθική. Κυβερνάνε με ορίζοντα το τέλος της δικής τους θητείας. Και με στόχο να κάνουν περισσότερα deals και περισσότερες business».


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Άννα Βίσση: «Μου άρεσε που ο Καπουτζίδης έγραψε στο reunion του “Παρά Πέντε” ότι η Βίσση είναι για πάντα»

13/01/26 11:05 πμ

Άννα Βίσση: «Μου άρεσε που ο Καπουτζίδης έγραψε στο reunion του “Παρά Πέντε” ότι η Βίσση είναι για πάντα»

Στέλιος Ρόκκος: Θεωρώ ότι το πιο επικίνδυνο είδος ανθρώπου είναι ο βλάκας

13/01/26 10:59 πμ

Στέλιος Ρόκκος: Θεωρώ ότι το πιο επικίνδυνο είδος ανθρώπου είναι ο βλάκας

Πολύωροι αποκλεισμοί σήμερα στα τελωνεία Προμαχώνα, Ευζώνων και Νίκης

13/01/26 10:51 πμ

Πολύωροι αποκλεισμοί σήμερα στα τελωνεία Προμαχώνα, Ευζώνων και Νίκης

Πανελλαδική 48ωρη απεργία σήμερα και αύριο στα ταξί

13/01/26 10:46 πμ

Πανελλαδική 48ωρη απεργία σήμερα και αύριο στα ταξί

Παπασταύρου: Η δυναμική της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας παραμένει ισχυρή και πολυεπίπεδη

13/01/26 9:31 πμ

Παπασταύρου: Η δυναμική της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας παραμένει ισχυρή και πολυεπίπεδη

Κόντρα του Συλλόγου των θυμάτων των Τεμπών με την Καρυστιανού: «Όφειλε να παραιτηθεί» - «Θα φύγω αν μου το ζητήσει η συνέλευση»

13/01/26 9:26 πμ

Κόντρα του Συλλόγου των θυμάτων των Τεμπών με την Καρυστιανού: «Όφειλε να παραιτηθεί» – «Θα φύγω αν μου το ζητήσει η συνέλευση»

Εκτός συνάντησης με τον πρωθυπουργό οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας

13/01/26 9:19 πμ

Εκτός συνάντησης με τον πρωθυπουργό οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας

Φορολογικό «διαζύγιο»: Έως 2 Μαρτίου οι αιτήσεις για χωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων

13/01/26 8:43 πμ

Φορολογικό «διαζύγιο»: Έως 2 Μαρτίου οι αιτήσεις για χωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων

 Πετρέλαιο: Σε λειτουργία μετά από 13 χρόνια ο αγωγός Θεσσαλονίκης - Σκοπίων

13/01/26 8:38 πμ

 Πετρέλαιο: Σε λειτουργία μετά από 13 χρόνια ο αγωγός Θεσσαλονίκης – Σκοπίων

Συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους αγροτών και κτηνοτρόφων στις 15:00 στο Μαξίμου

13/01/26 8:32 πμ

Συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους αγροτών και κτηνοτρόφων στις 15:00 στο Μαξίμου

Σέρρες: Το σημείο όπου βρέθηκε νεκρός ο 17χρονος Άγγελος – Οι εκτιμήσεις και για δεύτερο ξυλοδαρμό

13/01/26 8:26 πμ

Σέρρες: Το σημείο όπου βρέθηκε νεκρός ο 17χρονος Άγγελος – Οι εκτιμήσεις και για δεύτερο ξυλοδαρμό

Σέρρες: Έκκληση από τη μητέρα του 17χρονου που δολοφονήθηκε - "Παιδιά παρακαλώ στη μνήμη του μιλήστε. Αυτό θα έκανε και ο Άγγελος για εσάς"

13/01/26 8:15 πμ

Σέρρες: Έκκληση από τη μητέρα του 17χρονου που δολοφονήθηκε – “Παιδιά παρακαλώ στη μνήμη του μιλήστε. Αυτό θα έκανε και ο Άγγελος για εσάς”