«H 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, υπενθυμίζει εμφατικά την υποχρέωσή μας να δημιουργήσουμε μια κοινωνία ισοτιμίας, συμπερίληψης και χειραφέτησης χωρίς αποκλεισμούς για τους ανάπηρους συμπολίτες μας», υπογραμμίζει ο ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

«H 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, υπενθυμίζει εμφατικά την υποχρέωσή μας να δημιουργήσουμε μια κοινωνία ισοτιμίας, συμπερίληψης και χειραφέτησης χωρίς αποκλεισμούς για τους ανάπηρους συμπολίτες μας», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του σήμερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Απαιτείται να δουλέψουμε ο ένας δίπλα στον άλλο για να γεφυρώσουμε τις αποστάσεις και να καταπολεμήσουμε τις ανισότητες. Αυτή η μέρα δεν πρέπει να είναι παρά μια από τις 365 μέρες του χρόνου με δράσεις για την άρση κάθε εμποδίου», σημειώνει, τονίζοντας ότι «η πανδημία πλήττει συνολικά τον ελληνικό λαό, όμως οι ανάπηροι συμπολίτες μας βρέθηκαν στο περιθώριο από τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, παρ’ όλο που αποτελούν μέρος της ομάδας υψηλού κινδύνου». «Τα μέτρα που λήφθηκαν, καθορίστηκαν βάσει της κανονικότητας. Τα ζητήματα της καταπίεσης και της κοινωνικής περιθωριοποίησης που βιώνουν τα ανάπηρα άτομα, οι χρόνιοι ασθενείς και οι οικογένειές τους οδήγησαν σε μεγαλύτερες διακρίσεις», προσθέτει.

«Με τις θέσεις μας για τα δικαιώματα των αναπήρων επιχειρούμε την άρση των θεσμοποιημένων αντιλήψεων και πρακτικών της κοινωνίας. Με τις προτάσεις μας σκοπεύουμε να αλλάξουμε την καθημερινότητα του αναπήρου, να διασφαλίσουμε το μέλλον του, να αναθεωρήσουμε τον τρόπο πιστοποίησης και αποκατάστασης της βλάβης, να υλοποιήσουμε το σύνθημα του αναπηρικού κινήματος “τίποτα για εμάς χωρίς εμάς”», συνεχίζει ο Αλ. Τσίπρας και δηλώνει την υποστήριξή του σε «πολιτικές όπως ο προσωπικός βοηθός ή φροντιστής, η αύξηση της δαπάνης των παροχών, οι ειδικές ενισχύσεις στην κυοφορούσα ανάπηρη γυναίκα και τη νέα μητέρα, το πάσο αναπήρου συνδεδεμένο με τον ηλεκτρονικό του φάκελο, η δωρεάν παράλληλη στήριξη μαθητών με αναπηρία σε μια συμπεριληπτική εκπαίδευση για όλους».

«Οφείλουμε να ενισχύσουμε τις ανάπηρες και τους ανάπηρους πολίτες για να παράγουν και να απολαμβάνουν πολιτιστικά προϊόντα, να μπορούν να αθλούνται, να ταξιδεύουν, να κάνουν διακοπές σε κοινά προγράμματα με μη αναπήρους. Και παράλληλα να εξασφαλίσουμε την καθολική προσβασιμότητα στο φυσικό, δομημένο και ψηφιακό περιβάλλον και να αναμορφώσουμε τον τρόπο πιστοποίησης της αναπηρίας, ως συνέχεια και επέκταση της μεταρρύθμισης του ηλεκτρονικού φακέλου του 2018», προσθέτει.

Advertisement
Babis

«Η ανεξάρτητη διαβίωση, με πολλαπλασιασμό των Στεγών Υποστηριζόμενης και Αυτόνομης Διαβίωσης, η συμμετοχή των αναπήρων σε όλα τα όργανα λήψης αποφάσεων και η έμφαση στη δημιουργία κουλτούρας ισοτιμίας στον πληθυσμό, είναι αναπόσπαστα στοιχεία μιας ολιστικής πολιτικής για τα δικαιώματα των αναπήρων. Καμία κοινωνία στην οποία οι Άνθρωποι με Αναπηρία δεν συμμετέχουν ισότιμα, δεν μπορεί να θεωρείται δίκαιη», καταλήγει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Πηγή ΑΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φλάμπουρο Σερρών: Το χωριό που μετακινήθηκε μέσα στον χρόνο

23/02/26 9:29 πμ

Φλάμπουρο Σερρών: Το χωριό που μετακινήθηκε μέσα στον χρόνο

«Πολύ Κοριτσίστικο Όνομα το Πάττυ» – Μια ιστορία ενηλικίωσης στο τατάμι του τζούντο

23/02/26 9:15 πμ

«Πολύ Κοριτσίστικο Όνομα το Πάττυ» – Μια ιστορία ενηλικίωσης στο τατάμι του τζούντο

Τα έθιμα που κρατούν ζωντανή την πολιτισμική συνέχεια και την τουριστική ανάπτυξη

23/02/26 9:08 πμ

Καθαρά Δευτέρα: Τα έθιμα που κρατούν ζωντανή την πολιτισμική συνέχεια και την τουριστική ανάπτυξη

Οι νέες συνεργασίες που διερευνούν τα ΑΕΙ της Β. Ελλάδας με πανεπιστήμια στη Βουλγαρία

23/02/26 9:09 πμ

Οι νέες συνεργασίες που διερευνούν τα ΑΕΙ της Β. Ελλάδας με πανεπιστήμια στη Βουλγαρία

Χειροτεχνία: 11.000 επιχειρήσεις, με ισχυρή τουριστική σύνδεση, ζητούν στρατηγική

23/02/26 9:08 πμ

Χειροτεχνία: 11.000 επιχειρήσεις, με ισχυρή τουριστική σύνδεση, ζητούν στρατηγική

Έβρος: Πλημμύρισαν 60.000 στρέμματα στο Σουφλί

22/02/26 11:17 μμ

Έβρος: Πλημμύρισαν 60.000 στρέμματα στο Σουφλί

Απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Νέα Υόρκη, εν αναμονή σφοδρής χιονόπτωσης

22/02/26 11:12 μμ

Απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Νέα Υόρκη, εν αναμονή σφοδρής χιονόπτωσης

Ποντισμένο Σερρών: Καθαρά Δευτέρα με “Κετσέκια” - video

22/02/26 11:01 μμ

Ποντισμένο Σερρών: Καθαρά Δευτέρα με “Κετσέκια” – video

Καθαρά Δευτέρα: Τι συμβολίζει - Τι σημαίνει η λέξη Κούλουμα

22/02/26 10:57 μμ

Καθαρά Δευτέρα: Τι συμβολίζει – Τι σημαίνει η λέξη Κούλουμα

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 23 Φεβρουαρίου

22/02/26 10:54 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 23 Φεβρουαρίου

Μέλος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και ο σύζυγός του κατηγορούνται ότι έκλεψαν τρία εκατ. δολάρια από την κυβέρνηση

22/02/26 10:49 μμ

Μέλος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και ο σύζυγός του κατηγορούνται ότι έκλεψαν τρία εκατ. δολάρια από την κυβέρνηση

Πρώτη και καλύτερη η ΑΕΚ

22/02/26 10:46 μμ

Πρώτη και καλύτερη η ΑΕΚ