12.5 C
Serres

Aλ. Τσίπρας: Στον διχασμό που επιδιώκει ο κ. Μητσοτάκης εμείς αντιτάσσουμε την ενότητα της κοινωνίας εναντίον της καταστροφικής πολιτικής του

Date:

Για έλλειψη «πολιτικού ήθους» και για ορολογία «χαμαιτυπείου» κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας, κατά την ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο για τα δημόσια Πανεπιστήμια, στις χθεσινές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκης στην Ολομέλεια περί “εκτσογλανισμού”.


Όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, αναγκάστηκε σε αυτήν την παρέμβαση, «σε ένα κρίσιμο νομοσχέδιο» προκειμένου να απαντήσει στο «διχαστικό παραλήρημα» που επέλεξε να εκφράσει χθες ο πρωθυπουργός, σε μια συζήτηση για τη δημόσια Παιδεία.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι μίλησε χθες στη Βουλή και όχι σήμερα, προκειμένου να «επωφεληθεί μιας άθλιας εμπρηστικής επίθεσης σε έναν ραδιοφωνικό σταθμό που είχε προηγηθεί λίγες ώρες πριν» και «να βρει την ευκαιρία, να προβεί σε μια πρωτοφανή ακρότητα, σε μια πρωτοφανή αθλιότητα, να συνδέσει την επίθεση την εμπρηστική με τη πολιτική αντιπαράθεση για τα εκπαιδευτικά θέματα και να αφήσει αισχρά υπονοούμενα για τους πολιτικούς του αντιπάλους».
«Το γάντι του διχασμού που έριξε χτες ο κύριος Μητσοτάκης από αυτό το βήμα εμείς δεν πρόκειται να το σηκώσουμε», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας εκ μέρους της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και προσέθεσε: «Στον στόχο του διχασμού, στον οποίο θέλει για ίδιον όφελος να παρασύρει την κοινωνία, εμείς αντιτάσσουμε τον στόχο της ενότητας της κοινωνίας εναντίον του ίδιου και της καταστροφικής πολιτικής του».
«Είναι αλήθεια ένδειξη πολιτικού ήθους απέναντι στη καθαρή συγγνώμη ενός βουλευτή να έρχεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός να αντιπαραβάλει την ορολογία τού χαμαιτυπείου από το βήμα της Βουλής και να αποκαλεί τους πολιτικούς αντιπάλους τσογλάνια και να καταδικάζει την αξιωματική αντιπολίτευση ως εμπρηστή, ως τρομοκράτη;», διερωτήθηκε, για να απαντήσει πως «αυτό είναι το απώτατο όριο της τοξικότητας και του διχασμού» ενώ έκανε λόγο για «ύβρη», «όχι απέναντι στην αντιπολίτευση, αλλά απέναντι στον θεσμό που εκπροσωπεί και στην ίδια τη δημοκρατία».
Ο Αλ. Τσίπρας απέρριψε την ορολογία “εκτσογλανισμός”, ωστόσο, μιας και τον χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός, δήλωσε πως θα απαντήσει «πολιτικά» για το τί είναι “εκτσογλανισμός”. Άφησε αιχμές, λοιπόν, για την αποφυλάκιση του «εκλεκτού» της ΝΔ, Δημήτρη Λιγνάδη και γενικότερα για το κατά πόσο υπάρχει «δίκαιη δικαιοσύνη» σχολιάζοντας πως «όταν είσαι άνθρωπος της εξουσίας, είσαι φίλος υπουργών και καναλαρχών, περιβάλλεσαι από ασυλία, ακόμη και αν είσαι βιαστής ανηλίκων», αλλά και για «το αίσθημα της ατιμωρησίας και της αδικίας» που του μετέφεραν χθες οι γονείς του Ζακ Κωστόπουλου. «Αυτό είναι εκτσογλανισμός», είπε χαρακτηριστικά ενώ αναφέρθηκε και σε άλλα περιστατικά, όπως η έξωση της συνταξιούχου από την πρώτη της κατοικία στου Ζωγράφου για χρέη 15.000 ευρώ ενώ «ο κ. Μητσοτάκης έχει δάνεια 1,3 εκατ., όλο το υπουργικό μαζί 12,4 εκατ. και το κόμμα πάνω από 350 εκατ.», η «λεηλασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τη ΔΕΗ των golden boys», η «αισχροκέρδεια των παραγωγών ενέργειας» και η «τιμητική πολιτογράφηση σε έναν Τούρκο καταζητούμενο από την Ιντερπόλ».






Πηγή ΑΠΕ

«Παρωχημένο» το «νεοφιλελεύθερο όραμα» της κυβέρνησης για τα ΑΕΙ

«Στην καρέκλα του πρωθυπουργού κάθεται όχι ένας άνθρωπος που είναι μόνο ανεπαρκής, αλλά κυρίως που είναι αλαζόνας, κυνικός, διχαστικός», υπογράμμισε, τέλος, ο ίδιος, περνώντας σε εξίσου υψηλούς τόνους στο θέμα της σημερινής συζήτησης για τα δημόσια πανεπιστήμια.
Μάλιστα, απευθυνόμενος στον υφυπουργό Παιδείας Άγγελο Συρίγο, τον κατηγόρησε για «πρωτοφανή αναθεώρηση της ιστορίας», υποστηρίζοντας ότι στην ομιλία του που προηγήθηκε, ισχυρίστηκε πως η αντίσταση του Πολυτεχνείου στη Χούντα ήταν ένας “μύθος”, πάνω στον οποίο “οικοδομήθηκε το δημόσιο πανεπιστήμιο”. Κάλεσε, δε, τόσο τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση όσο και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να πάρουν ξεκάθαρη θέση πάνω σε αυτή τη δήλωση. «Η μετάλλαξη της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη προς τα άκρα δεξιά δεν θα γίνει μετάλλαξη της δημοκρατίας και του δημόσιου πανεπιστημίου», υπογράμμισε.
Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμφώνησε με την κυβέρνηση ότι «η ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου είναι η ύψιστη ιδεολογική μάχη», τονίζοντας πως αντιπαρατάσσονται στη μάχη αυτή από τη μια «η συμμαχία κυβέρνησης και κερδοσκόπων της Παιδείας, με ένα όργιο συκοφαντίας του δημόσιου πανεπιστημίου» και από την άλλη, όχι μόνο η Αριστερά και η αντιπολίτευση, αλλά «ολόκληρη η πανεπιστημιακή κοινότητα». «Η αλαζονεία της απόλυτης αλήθειας του αρχηγού σας είναι φαίνεται μεταδοτική», ανέφερε ενώ σχολίασε πως η νυν υπουργός Παιδείας όπως και ο πρωθυπουργός «δεν το έχουν ζήσει κιόλας το δημόσιο πανεπιστήμιο».
«Η μεγάλη πλειοψηφία του λαού δεν ανήκουν στη δική σας τάξη και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού», είπε και κάλεσε την κυρία Κεραμέως να «αντιληφθεί» πως είναι υπουργός Παιδείας «όλων των παιδιών του ελληνικού λαού και όχι υπουργός του κολεγίου από το οποίο αποφοίτησε». «Γιατί η μόρφωση του λαού είναι ο εχθρός των εχθρών του», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
«Σε αυτό το περιβάλλον που ορίζει ο φανατισμός σας ενάντια στο δημόσιο πανεπιστήμιο, και η προσήλωσή σας στην κερδοσκοπία της παιδείας, λογικό είναι να αποφεύγετε τα πραγματικά προβλήματα», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι θέλει «να επιδεινώσει τα προβλήματα, γκρεμίζοντας τα θεμέλια της δημοκρατικής οργάνωσης και λειτουργίας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».
Διερωτήθηκε κατά πόσο τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα παρεμβάσεων της κυβέρνησης στην Παιδεία ήταν πετυχημένα για να απαντήσει ότι με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής έμειναν εκτός πανεπιστημίων και «βορά των κολεγίων» πάνω από 40.000 νέες και νέοι, ότι μπήκε η αστυνομία στα πανεπιστήμια «αντί να πάνε στις γειτονιές» και θεσπίστηκαν «δυσβάσταχτα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά», καταργώντας τη δωρεάν Παιδεία.
Εξάλλου, στηλίτευσε ως «παρωχημένο» το «νεοφιλελεύθερο όραμα» της κυβέρνησης να φτιάξει «ένα πανεπιστήμιο που θα μοιάζει πιο πολύ με ανώνυμη εταιρεία», δηλαδή «να δίνουν κατακερματισμένα πτυχία, μερική κατάρτιση, εργαζόμενους χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, χωρίς απαιτήσεις».
«Εσείς δεν θέλετε λοιπόν τη σύνδεση των πανεπιστημίων με την εργασία. Θέλετε την αποσύνδεση της εργασίας από τους νόμους που την προστατεύουν. Θέλετε την αποσύνδεση της γνώσης από τα επαγγελματικά δικαιώματα», είπε, παραθέτοντας στοιχεία της έκθεσης της Στρατηγικής για την Αναβάθμιση των Δεξιοτήτων του Εργατικού Δυναμικού και τη Διασύνδεση με την Αγορά Εργασίας που δείχνουν πως ο διάστημα 2020-2021, 111.549 άτομα με μεταπτυχιακό αποχώρησαν από την ελληνική αγορά εργασίας.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας άσκησε έντονη κριτική σε επιμέρους κομμάτια του νομοσχεδίου, που αφορούν μεταξύ άλλων τη δημιουργία «μιας υπερσυγκεντρωτικής και ολιγαρχικής δομής διοίκησης», την απουσία δέσμευσης επαρκούς χρηματοδότησης, την πολυδιάσπαση των προγραμμάτων και την αύξηση των διδάκτρων.
«Η πληθώρα προγραμμάτων σπουδών, η πολυδιάσπαση και η επιλογή σας να μην αναπληρώνετε τις θέσεις που μένουν κενές, οδηγεί νομοτελειακά σε πανεπιστήμια συμβασιούχων καθηγητών», σημείωσε, ενώ εξέφρασε τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να θέσει στη κρίση του ελληνικού λαού, στις επερχόμενες εκλογές την κατάργησή του.
«Δέσμευσή μας επίσης είναι να ανοίξουμε έναν δρόμο όπου όλα τα παιδιά που θέλουν να έχουν την ευκαιρία να σπουδάσουν στη χώρα μας. Χωρίς φραγμούς. Χωρίς ΕΒΕ. Χωρίς να τους δίνουμε βορά στα κολέγια», υπογράμμισε και αναφέρθηκε και πάλι στη γενικότερη «ιδεολογική μάχη» που υπάρχει μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης και αφορά το «δημόσιο συμφέρον και τον ρόλο του κράτους», μέρος της οποίας είναι και η Παιδεία.
«Η δική σας αντίληψη, σε όλα τα πεδία, θέλει το κράτος στην καλύτερη περίπτωση διαιτητή, στη χειρότερη προστάτη των επιμέρους ιδιωτικών συμφερόντων. Η επίθεση, λοιπόν, στο δημόσιο πανεπιστήμιο, είναι μέρος αυτής της μάχης. Και σε αυτή τη μάχη, είμαστε απέναντι», τόνισε, βάζοντας από τη μία τη ΝΔ «με σύμμαχο τα μεγάλα συμφέροντα» και από την άλλη «το δημόσιο συμφέρον και την κοινωνία».
Κατέληξε, δε, δηλώνοντας πως η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δε θα είναι παρούσα στην ψηφοφορία.

ΠολιτικήAλ. Τσίπρας: Στον διχασμό που επιδιώκει ο κ. Μητσοτάκης εμείς αντιτάσσουμε την...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Συνεδρίασε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή για τις εκλογές προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

Στις λεπτομέρειες που αφορούν τις εκλογές προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ...

Εκλογές στις ΗΠΑ, ΕΕ, Μεσανατολικό και μεταναστευτικό στο επίκεντρο συζήτησης Μητσοτάκη- Μπρυκνέρ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε με τον Γάλλο συγγραφέα...

Δημιουργούμε τις συνθήκες για βιωσιμότητα του τουριστικού προϊόντος και των προορισμών μας

«Ως υπουργείο Τουρισμού αφουγκραζόμαστε και καταγράφουμε τις ανάγκες της...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα