«Στην πολιτική είναι πολύ σημαντικό όταν υπερασπίζεσαι κάποιες αξίες και κάποιες αρχές, αυτό να το επιβεβαιώνεις και μέσα από την καθημερινότητά σου και τη δράση σου και τη δραστηριότητά σου», σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΛ, Δημήτρη Μάντζο, σε μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στο in.gr.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι μπορεί να είναι νόμιμο αλλά «δεν είναι ηθικό» και δήλωσε πως περίμενε από τον κ. Ανδρουλάκη «μια γενναία απόφαση και όχι ένα υβρεολόγιο απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ». Όπως είπε, περίμενε «να βγάλει από τα ψηφοδέλτια τον στενό του συνεργάτη».
Όσον αφορά την κριτική του ΠΑΣΟΚ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τους πλειστηριασμούς και περί «ψηφιακών παρακρατικών μηχανισμών», υποστήριξε πως «είναι μια απάντηση που δείχνει πολύ μεγάλο εκνευρισμό». «Απαντάει για πράγματα που δεν έχουν σχέση με το συγκεκριμένο που ρωτάμε. Και νομίζω ότι δεν γίνεται έτσι πολιτική. Δηλαδή, εντάξει, εδώ θέσαμε ένα πολύ συγκεκριμένο ερώτημα. Και εν τοιαύτη περιπτώσει, μιας και μιλάει για πόλεμο από τον ΣΥΡΙΖΑ, εγώ κάποια στιγμή νομίζω ότι τα πράγματα είναι πάρα πολύ σαφή. Εδώ και σχεδόν έναν χρόνο, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κρατήσει απέναντι στο ΠΑΣΟΚ -διότι είχε μια στρατηγική ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργασίας και προγραμματικής σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων- μια στρατηγική και μια στάση να δέχεται όπως ο Ιησούς τη σφαλιάρα και να γυρνάει από το άλλο μάγουλο. Ε, αυτό θα σταματήσει. Τι να κάνουμε;», σημείωσε και τόνισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτήν τη στιγμή θα αξιοποιήσει τον ρόλο και τη θέση του -και αυτήν τη στιγμή και την επόμενη μέρα- ως ο βασικός κορμός της προοδευτικής παράταξης του τόπου».
Προειδοποίησε, δε, ότι «μεσομακροπρόθεσμα» τις συνέπειες από τη «στρατηγική ήττα» της απλής αναλογικής «θα τις υποστεί και το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ και τα άλλα κόμματα του προοδευτικού τόξου». Πρόσθεσε ότι η ΝΔ ακολουθεί μια «έξυπνη επικοινωνιακή στρατηγική», αφού όπως είπε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης «ασχολείται ad hoc με ζητήματα που βρίσκονται στη φιλελεύθερη ατζέντα, ενώ την ίδια στιγμή μετακινείται προς τα ακραία της Δεξιάς».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε, επίσης, πως επικρατεί «μια κατάσταση μεγάλης ρευστότητας του πολιτικού σκηνικού και του πολιτικού συστήματος» λόγω του ελλείμματος «ισχυρών πολιτικών ταυτοτήτων» και ότι «καταγράφεται αυτήν τη στιγμή μια συντηρητική στροφή».
Κληθείς, όμως, να σχολιάσει τη στάση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη και την εκ νέου στήριξη προς τον ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε την άποψη ότι «υπάρχει πολύς κόσμος, σαν τον Γαβριήλ, ο οποίος μπορεί να έχει και τις επιφυλάξεις και τις διαφωνίες, οι οποίες έχουν καταγραφεί ιστορικά όλο αυτό το διάστημα, αλλά τώρα συνειδητοποιεί ότι το κρίσιμο για την επόμενη μέρα είναι να μην υπάρχει μια ανεξέλεγκτη και καθεστωτική δεξιά διακυβέρνηση». Δήλωσε, μάλιστα, ότι αυτή η κίνηση από τον κ. Σακελλαρίδη τον «εξέπληξε» και γι’ αυτό θέλει να «περάσει το μήνυμα σε όλους τους ανθρώπους εκείνους που το 2015 πορεύτηκαν δίπλα στον ΣΥΡΙΖΑ και μπορεί να απογοητεύθηκαν, πόσο κρίσιμο είναι τώρα να συνειδητοποιήσουν ποια είναι η μεγάλη εικόνα και ποιο είναι το μεγάλο διακύβευμα την επόμενη μέρα», κρούοντας και πάλι τον κώδωνα του κινδύνου για την «ορμπανοποίηση» της ελληνικής πολιτικής σκηνής.
Στο πλαίσιο αυτό της «έκκλησης» για συμπόρευση, ρωτήθηκε για άλλα πρώην στελέχη που έχουν μάλιστα δικά τους κόμματα και είπε πως «αναφέρεται κυρίως στον κόσμο», αλλά σχολίασε συγκεκριμένα τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, λέγοντας πως «έχει ακολουθήσει έναν τελείως διαφορετικό δρόμο, ο οποίος είναι συστημικός, και όχι αντισυστημικός όσο δείχνει».
«Έχει γίνει σχεδόν απαγορευμένη λέξη η λέξη Τέμπη»
Ερωτηθείς για το θέμα των Τεμπών, ο κ. Τσίπρας απάντησε πως «έχει γίνει σχεδόν απαγορευμένη λέξη η λέξη Τέμπη, από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου μέχρι σήμερα» και παρέπεμψε στο πόρισμα των δικαστικών εμπειρογνωμόνων, το οποίο δείχνει ότι «υπάρχουν ευθύνες πάρα πολύ σοβαρές, και πολιτικές αλλά και ενδεχομένως και ποινικές». «Και κυρίως, όμως, διαπιστώνουμε ότι έγινε μια τρομακτική απόπειρα συγκάλυψης των ευθυνών εκείνη την περίοδο με απίστευτα ψέματα απέναντι στον ελληνικό λαό, που ήθελε να μάθει ποια είναι η αιτία που 57 άνθρωποι και κυρίως νέα παιδιά μπήκαν σε ένα τρένο και δεν φτάσανε ποτέ», συμπλήρωσε.
Επιπλέον, επεσήμανε ότι «λίγες μέρες μόλις μετά τις εκλογές, άλλη μια υπόσχεση του κ. Μητσοτάκη ότι θα προχωρήσει γρήγορα τα έργα ασφάλειας και ολοκλήρωσης της τηλεδιοίκησης στον σιδηρόδρομο», τελικά τα κονδύλιας «βγαίνουν από προαπαιτούμενα στο Ταμείο Ανάκαμψης, προφανώς διότι είτε δεν προλαβαίνουν είτε δεν έχουν καν στόχο να τα ολοκληρώσουν μέχρι το τέλος του 2023».
Σε ερώτηση σχετικά με «fake news» κατά την προεκλογική περίοδο, επανέλαβε τα «εύσημά» του στον κ. Μητσοτάκη για μια «αξιοθαύμαστη επικοινωνιακή τακτική», ωστόσο, υπογράμμισε ότι «έχει πάρα πολλά κοινά στοιχεία με τη στρατηγική Τραμπ». «Μπορεί ο επικοινωνιολόγος του να προέρχεται από το δημοκρατικό στρατόπεδο, αλλά αντιγράφει πρακτικές Τραμπ. Όπως, για παράδειγμα, τα fake news», δήλωσε, παραπέμποντας σε διάφορα παραδείγματα, με το «πιο κραυγαλέο», όπως είπε, «ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ κοστίζει 80 δισεκατομμύρια».
Τόνισε, δε, και πάλι ότι «το πραγματικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας» είναι το «Πρόγραμμα Σταθερότητας» που κατέθεσε στις Βρυξέλλες και αυτό «δεν προβλέπει αυξήσεις στον μέσο μισθό στο 25%. Προβλέπει ονομαστική αύξηση στο 12% και, μαζί με τον πληθωρισμό, πραγματική αύξηση τετραετίας στο 1%, δηλαδή στασιμότητα στον μέσο μισθό. Δεν προβλέπει 50.000 νέες θέσεις εργασίας και 10.000 στο ΕΣΥ, προβλέπει αντικαταστάσεις».
Συγκεκριμένα, για τη δημόσια υγεία και το κοινωνικό κράτος έκανε λόγο για μια «διαφορετική πολιτική αντίληψη» της ΝΔ, που είναι «κοινωνικά κακή πολιτική», τα «λεγόμενα trickle-down economics». «Η απαξίωση των δημόσιων νοσοκομείων στη χώρα μας πρέπει να ειδωθεί σε συνάρτηση με την ανάπτυξη, τη γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα, αυτό πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας. Και αυτό είναι το σχέδιο το νεοφιλελεύθερο που θέλει να εφαρμόσει ο κ. Μητσοτάκης σε αντίθεση μ’ εμάς», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «τα δημόσια νοσοκομεία πρέπει να ξαναστηθούν στα πόδια τους» και πως «η πανδημία ήταν ένα καμπανάκι σε παγκόσμια κλίμακα που έδειξε την ανάγκη ανασυγκρότησης σοβαρών, ισχυρών, στιβαρών δημοσίων συστημάτων υγείας».
«Δεν είναι δυνατόν η χώρα να γίνεται συνώνυμο της βαρβαρότητας»
Όσον αφορά το πρόσφατο ναυάγιο στην Πύλο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αντέκρουσε την κριτική περί «εθνικής εξαίρεσης», χαρακτηρίζοντάς την «αδιανόητα αυταρχική και αλαζονική θέση και στάση» και σημειώνοντας πως «δεν είναι δυνατόν η χώρα να γίνεται συνώνυμο της βαρβαρότητας και να μη μιλάς». Αναφέρθηκε, δε, και στη δήλωση του αποπεμφθέντα υποψηφίου της ΝΔ ότι «ευτυχώς που πνίγηκαν, γιατί αν έρχονταν εδώ θα τους είχαμε να κλέβουν», διερωτώμενος αν «έχουμε αποκτηνωθεί τόσο πολύ ως κοινωνία που υιοθετούμε τη ρητορική Κρικέτου».
Ερωτηθείς για την πολιτική που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο μεταναστευτικό απάντησε ότι «δεν υπάρχει άσπρο ή μαύρο, υπάρχουν και μέσες αποχρώσεις» και ότι «από τη μια οφείλεις να προστατεύεις τα σύνορά σου, τα εθνικά και τα ευρωπαϊκά σύνορα» αλλά «από την άλλη οι αξίες μας λένε ότι ταυτόχρονα πρέπει να προστατεύεις και την ανθρώπινη ζωή».
Υπογράμμισε, δε, την ανάγκη για «αναθεώρηση του Δουβλίνου ΙΙ» και «ένα νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου που θα μοιράζει δίκαια τα βάρη σε όλα τα κράτη-μέλη», εκφράζοντας, μάλιστα, την άποψη ότι «ο κ. Μητσοτάκης, αν συζητήσεις μαζί του off the record, θα σου πει ότι “ναι αυτό πρέπει να γίνει”, αλλά, όπως και στο Μακεδονικό ακολούθησε μια λαϊκίστικη ακραία ψηφοθηρική πολιτική», μία στάση που χαρακτήρισε «αδιέξοδη».
Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας κλήθηκε να σχολιάσει πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, που ζητάει δήλωση πίστης στη Συνθήκη της Λωζάνης. «Υπάρχει αμφισβήτηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως πολιτική δύναμη που κυβέρνησε τον τόπο, έχει πίστη στη Συνθήκη της Λωζάνης κι εγώ προσωπικά που ανάγκασα τον Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου να δηλώσει αυτός πίστη στη Συνθήκη της Λωζάνης; Τίθεται τέτοιο ζήτημα; Αλλά δεν ζητείται αυτό. Δεν ξέρω, ο κ. Ανδρουλάκης για να είμαι ειλικρινής δεν παρακολούθησα τι είπε. Αλλά ο κ. Μητσοτάκης αυτό που είπε, ζήτησε έντονα δηλώσεις εθνικοφροσύνης, ότι είναι Έλληνες. Από Έλληνες πολίτες, βουλευτές, οι οποίοι είχαν εκλεγεί και πριν από λίγες μέρες έδωσαν όρκο πίστης στο Σύνταγμα της χώρας. Ξέρετε ποιος ήταν ο προηγούμενος που το ζήτησε αυτό, στη Βουλή πάλι; Ο κ. Μιχαλολιάκος και ο κ. Κασιδιάρης, όταν το 2018… », απάντησε, κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι έκανε «τρία βήματα πίσω» σε σχέση με τον πατέρα του, ο οποίος «ξεκίνησε μια πολιτική ισονομίας και ισοπολιτείας» και μας οδήγησε (ο Κυρ. Μητσοτάκης) «ακόμα πιο πίσω από τις περιόδους εκείνες της μπάρας».
«Δεν υπήρξε άλλος πρωθυπουργός που να καταστρατηγήσει με τέτοιον τρόπο βασικούς κανόνες του κράτους δικαίου», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος και στις παρακολουθήσεις, αλλά και στην ελευθερία του Τύπου, επαναλαμβάνοντας την ανησυχία του για τις τάσεις «ηγεμονίας» του κ. Μητσοτάκη. «Προοιωνίζει εξαιρετικά δύσκολες μέρες, εάν στην κάλπη δεν ανατραπεί αυτή η βουλιμική και αλαζονική στάση με την επιλογή των πολιτών», είπε χαρακτηστικά.
Τέλος, στέλνοντας μήνυμα στη Β’ Πειραιά, επεσήμανε πως «οι λαϊκές γειτονιές θα συνεχίσουν να αποτελούν, ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα, τον τόπο καταγωγής του ΣΥΡΙΖΑ», Κλείνοντας με μία πιο προσωπική ερώτηση για το πολιτικό μέλλον του τόνισε πως είχε «χρέος» απέναντι σ’ αυτήν την παράταξη». «Να μη φυγομαχήσω ούτε τώρα, να σταθώ όρθιος για να κρατηθούμε και να σηκωθούμε ψηλότερα και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις μιας ουσιαστικής ανασυγκρότησης κι επανεκκίνησης», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι οι όποιες αποφάσεις μετεκλογικά θα ληφθούν «συλλογικά».