Ουκ ολίγοι οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου -και μη- που δέχθηκαν την κριτική του     Η είδηση της απώλειας του Νίκου Αλέφαντου σε ηλικία 81 ετών, την τρίτη 23 Ιουνίου ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Ουκ ολίγοι οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου -και μη- που δέχθηκαν την κριτική του

Advertisement
 

 

 

Η είδηση της απώλειας του Νίκου Αλέφαντου σε ηλικία 81 ετών, την τρίτη 23 Ιουνίου 2020, σκόρπισε τη θλίψη στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο πολύπειρος προπονητής με τεράστια θητεία στους ελληνικούς πάγκους δεν ήταν απλώς ένας άνθρωπος που τον αγαπούσαν όλοι οι Έλληνες φίλαθλοι για το αυθεντικό και το ασυμβίβαστο του χαρακτήρα του. Επίσης, στην ιστορία έχουν περάσει οι μυθικές ατάκες του, οι οποίες είναι δημοφιλείς και εκτός του «στενού» ποδοσφαιρικού κόσμου.

Οι φράσεις «μάθε μπαλίτσα από τον άρχοντα» και «τα πάντα όλα», που έχουν συνδεθεί και με μυθικά σκηνικά στα οποία πρωταγωνίστησε ο Αλέφαντος, έχουν χρησιμοποιηθεί σχεδόν από όλους μας, κάτι που δύσκολα μπορεί να συμβαίνει με άλλον άνθρωπο. Αξίζει, λοιπόν, ένα flash back με κάποιες από τις πλέον χαρακτηριστικές κουβέντες του.

«Καλώς τα παιδιά 3-0, καλώς τα 3-0»

Παραμονές αναμέτρησης του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ, τον Ιανουάριο του 2004, ο Νίκος Αλέφαντος φιλοξενήθηκε σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, όταν και προέβλεψε πως ο ΠΑΟΚ θα πάει στη Ριζούπουλη και θα χάσει εύκολα, καθώς το έργο θα είναι… «καλώς τα παιδιά, καλώς τα 3-0». Ο «δικέφαλος» του Βορρά τελικά επικράτησε με 2-1, ωστόσο ο πολύπειρος προπονητής δεν δίστασε να βγει ξανά στα ερτζιανά και ας ήξερε ότι δεν είχε πέσει μέσα στην πρόβλεψή του.

«Τα πάντα όλα»

Πιθανότατα η πιο γνωστή φράση του Αλέφαντου. Μάλιστα, είχε κάνει τόσο μεγάλο «γκελ» η φράση, που τη χρησιμοποιούν ακόμη και άνθρωποι που δεν έχουν ιδιαίτερη ενασχόληση με το ποδόσφαιρο, ωστόσο γνωρίζουν τον… νονό της ατάκας.

«Τότε που έκανες, ζούσαν άλλοι από σένα»

Στο πέρασμά του από την ΑΕΚ, ο Νίκος Αλέφαντος είχε ανοίξει «μέτωπο» με τον Θωμά Μαύρο, που βρισκόταν προς το τέλος της καριέρας του. Μάλιστα, σε συνέντευξη Τύπου ο τότε τεχνικός της Ένωσης εξηγούσε πως δεν τον ενδιέφεραν τα ονόματα, αλλά ποιος μπορεί να τον βοηθήσει στη δουλειά του.

«Θα μπουν οι Τούρκοι στην Θεσσαλονίκη και ο Σάντος θα ξυπνήσει Μεγάλο Σάββατο»

Ένα από τα αγαπημένα θέματα του Νίκου Αλέφαντου ήταν η κριτική στους άλλους προπονητές. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πέρασε… πριονοκορδέλα, πάντα με τον δικό του, ξεχωριστό τρόπο. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται και ο Φερνάντο Σάντος, ο οποίος τα άκουσε για το γεγονός πως αργούσε να αλλάξει πράγματα στο παιχνίδι της εκάστοτε ομάδας του. «Δύο γκολάκια του πέταξα με τον Εθνικό Αστέρα, με τον Κοντόπουλο και το Μπερνεάνου. Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος εργάζεται, αλλά στον πάγκο μπορεί να’ χουνε μπει οι Τούρκοι στη Θεσσαλονίκη και στην Ελλάδα κι αυτός να ξυπνήσει το Μεγάλο Σάββατο», είχε πει χαρακτηριστικά.

«Ο Γκώνιας μ’ αυτό το κούρεμα είναι για εισπράκτορας στα τρόλεϊ»

Και οι στιλιστικές επιλογές των ανθρώπων του ποδοσφαίρου δεν περνούσαν απαρατήρητες από τον Νίκο Αλέφαντο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Τάκης Γκώνιας, του οποίου σχολίασε το κούρεμα, που παρέπεμπε σε… εισπράκτορα τρόλεϊ.

«Ο Μπάγεβιτς παίρνει τους γρήγορους κι εγώ δουλεύω με ντακότες»

Και ο Ντούσαν Μπάγεβιτς δεν είχε ξεφύγει από… τα πυρά του Νίκου Αλέφαντου, καθώς θεωρούσε ότι πάντα στις ομάδες του είχε τους καλύτερους παίκτες και γι’ αυτό πέτυχε στην προπονητική του καριέρα. «Μου τον κάνατε προπονηταρά εσείς οι δημοσιογράφοι. Δώσε μου ρε μια ομάδα να του βάλω τρία μέσα – έξω να στρώσει. Ο Μπάγεβιτς παίρνει τους γρήγορους κι εγώ δουλεύω με ντακότες, γκαζοζέν και σκατοδοχεία με ποδαράκια».

«Βγάλε αυτό το τομάρι ρε Δώνη»

Για τις στιλιστικές επιλογές τα… άκουσε και ο Γιώργος Δώνης και μάλιστα από την τηλεόραση. «Κουνήσου ρε Δώνη, άσε το στιλ τώρα. Το τομάρι από πάνω που φοράς, όλο κατήφεια σου φέρνει».

Στον Κώστα Αρβανίτη: «Άκου τον Αλέφαντο και άσε την ειρωνεία», είχε πει on air στον νυν ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, όταν εκείνος τον είχε φιλοξενήσει στην εκπομπή του.

Για Αντώνη Καρπετόπουλο και Αντώνη Πανούτσο: «Ο Καρπετόπουλος με τον Πανούση (τον Πανούτσο) αυτό κάνουν. Παίρνουνε τον πιο άσχετο να τους μιλήσει για μπάλα. Γι’ αυτό έχει φτάσει να τον εβλέπουνε οι φορτηγατζήδες τη νύχτα, να περνάνε την ώρα τους».

Για τον Γιώργο Τραπεζανίδη: «Ο Τραπεζανίδης είναι για χαντμπολ…».

Για τον Αλμπέρτο Τζακερόνι: «Είχα πάει στη Μίλαν, στην προετοιμασία του Τζακερόνη. Είναι φίλος μου ο Τζακερόνης. Τρελάθηκα. Τους πλακώνει στην προπόνηση ο Τζακερόνης και τους αλλάζει τον αδόξαστο. Έχω πάει στο εξωτερικό για να παρακολουθήσω σεμινάρια. Ποιος άλλος πάει από τους πρωτοκλασάτους προπονητές; Κανείς. Μόνο ο Αναστόπουλος. Οι άλλοι δεν πάνε ούτε μέχρι τα Πατήσια».

Για τον Αρσέν Βενγκέρ: «Ποιος Βεγκνέ, ρε, που πάει και παίζει με σέντρε φορ αυτόν τον Αρνί (Τιερί Ανρί);».

Advertisement
MEGA

Για τον Όλεγκ Προτάσοφ: «Άντε μωρέ με την Τιτίκα»

Για τον Τάκη Λεμονή: «Οι ζώνες είναι μόνο για τα παντελόνια».

Για τον Άγγελο Αναστασιάδη: «Που μου παίρνει τους παίκτες και τους πάει στους παπάδες. Ρε, στους παπάδες; Να έχεις δηλαδή τον Ραούλ στην ομάδα και να τον πάρεις να τον πας στο Άγιο Όρος, στους παπάδες; Δεν γίνονται αυτά, ρε!».

Για τον Λορέντσο Σέρα Φερέρ: «Γελάει η οικουμένη με τον Φερέρ… Που του κουνάγανε 100.000 μαντήλια στην Ισπανία για να φύγει. Ροτέισιο (rotation) δεν παίζει ούτε η Μάντσεστερ».

Για τον Γιώργο Δούρο: «Επειδή πρέπει να τα λέμε και όλα, είμαι αδικημένος πολύ. Αν δεν ήταν αυτός ο καταραμένος, θα είχα πάρει το πρωτάθλημα και θα ήμουν ακόμα στην ομάδα. Τι να λέμε τώρα;».

Για τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη: «Ο Σαλπιγγίδης και οι “σφαίρες” αυτές δεν υπάρχουν στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. “Πεθάνανε” οι 1.15».

Για τον Διονύση Χιώτη: «Ποιος Χιώτης; Χιώτης ήταν ένας κι έπαιζε μπουζούκι για τη Μαίρη Λίντα».

Για τον Γιώργο Αμανατίδη: «Πρέπει να πάει Εθνική. Είναι μεγάλος μαντουμαδόρος και μεγάλη πρεσαδούρα».

Και τέλος, ο Βιτσέντσο Μοντέλα, ο οποίος πάντα για τον Νίκο Αλέφαντο ήταν «Μαντέλα», από τότε που έπαιζε ποδόσφαιρο και αργότερα ως προπονητής.

Γεια σου ρε Αλέφαντε, ήσουν παλικάρι…

 

Πηγή newsbeast.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικές ευρωπαϊκές διακρίσεις για το Μουσικό Σχολείο Σερρών

15/12/25 12:10 πμ

Σημαντικές ευρωπαϊκές διακρίσεις για το Μουσικό Σχολείο Σερρών

Χριστουγεννιάτικη Παιδική Εκδήλωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Σερρών 

15/12/25 12:02 πμ

Χριστουγεννιάτικη Παιδική Εκδήλωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Σερρών 

Η ΕΣΠΕΕΣ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΔΕΕΠ Σερρών Νικόλαο Ατζιαμή

14/12/25 11:55 μμ

Η ΕΣΠΕΕΣ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΔΕΕΠ Σερρών Νικόλαο Ατζιαμή

Μετά τη Ρεάλ, η Θέλτα νίκησε και την Αθλέτικ με 2-0

14/12/25 11:46 μμ

Μετά τη Ρεάλ, η Θέλτα νίκησε και την Αθλέτικ με 2-0

Νικητής ο Αθηναϊκός στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό

14/12/25 11:45 μμ

Α1 Γυναικών: Νικητής ο Αθηναϊκός στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό

Αγροτικά μπλόκα: Πού υπάρχουν αποκλεισμοί και τα σημεία όπου άνοιξε η κυκλοφορία των οχημάτων

14/12/25 11:43 μμ

Αγροτικά μπλόκα: Πού υπάρχουν αποκλεισμοί και τα σημεία όπου άνοιξε η κυκλοφορία των οχημάτων

Σέρρες: Κλείσιμο της αγοράς και σύσκεψη με τους βουλευτές ζήτησαν οι αγρότες στη σύσκεψη στο Επιμελητήριο

14/12/25 8:53 μμ

Σέρρες: Κλείσιμο της αγοράς και σύσκεψη με τους βουλευτές ζήτησαν οι αγρότες στη σύσκεψη στο Επιμελητήριο

«Το Αρχαιολογικό Μουσείου Πατρών», στον 24ο αφιερωματικό τόμο της σειράς «Ο Κύκλος των Μουσείων»

14/12/25 8:55 μμ

«Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών», στον 24ο αφιερωματικό τόμο της σειράς «Ο Κύκλος των Μουσείων»

Θεσσαλονίκη: Αγροτικά μπλόκα- Κανονικά η διέλευση των οχημάτων από τους συνοριακούς σταθμούς στη Β.Ελλάδα, εκτός από Ευζώνους

14/12/25 8:43 μμ

Θεσσαλονίκη: Αγροτικά μπλόκα- Κανονικά η διέλευση των οχημάτων από τους συνοριακούς σταθμούς στη Β.Ελλάδα, εκτός από Ευζώνους

Αυστραλία-επίθεση: Διεθνείς αντιδράσεις

14/12/25 8:42 μμ

Αυστραλία – επίθεση: Διεθνείς αντιδράσεις

ΑΕΚ... σαν ελβετικό ρολόι

14/12/25 8:41 μμ

ΑΕΚ… σαν ελβετικό ρολόι

Ν. Ανδρουλάκης: Η ανείπωτη τραγωδία μετά τη φρικιαστική τρομοκρατική επίθεση εναντίον της εβραϊκής κοινότητας στο Σίδνεϊ, προκαλεί θλίψη και αποτροπιασμό

14/12/25 8:38 μμ

Ν. Ανδρουλάκης: Η τρομοκρατική επίθεση εναντίον της εβραϊκής κοινότητας στο Σίδνεϊ, προκαλεί θλίψη και αποτροπιασμό