Υπέροχα χρώματα, εκατοντάδες λαμπιόνια, στολίδια και όμορφα διακοσμητικά, συνθέτουν το χριστουγεννιάτικο σκηνικό, σε όλα τα σπιτικά αυτές τις ημέρες. Απαραίτητα για να συμπληρώσουν τη ξεχωριστή αυτή γιορτινή ατμόσφαιρα, είναι συγκεκριμένα ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Υπέροχα χρώματα, εκατοντάδες λαμπιόνια, στολίδια και όμορφα διακοσμητικά, συνθέτουν το χριστουγεννιάτικο σκηνικό, σε όλα τα σπιτικά αυτές τις ημέρες.

Απαραίτητα για να συμπληρώσουν τη ξεχωριστή αυτή γιορτινή ατμόσφαιρα, είναι συγκεκριμένα φυτά, όπως η ποϊνσέτια, το «Αστέρι της Βηθλεέμ» (για τους περισσότερους «Αλεξανδρινό»), το κόκκινο κυκλάμινο, ο κάκτος των Χριστουγέννων και βέβαια το έλατο. Πρόκειται για φυτά που όλοι έχουν συνδέσει με την αγαπημένη γιορτή των παιδιών. Ιδιοκτήτες και υπάλληλοι ανθοπωλείων, μιλώντας στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, συστήνουν τα χριστουγεννιάτικα αυτά φυτά και ενημερώνουν για τον τρόπο που πρέπει να τα φροντίζουμε και τα χρήματα που θα διαθέσουμε για να τα αποκτήσουμε.

«Τα Αλεξανδρινά είναι τα πιο δημοφιλή φυτά» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ανθοπώλης Θωμάς Πουρσανίδης και εξηγεί πως «είναι αυτά που επιλέγουν οι περισσότεροι για να στολίσουν για τα Χριστούγεννα και υπάρχουν σε πολλά μεγέθη (μικρά, μεγάλα) και σε δεντράκια με κορμό μπάλα. Η τιμή τους ξεκινάει από 2,5 ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι και 25 ευρώ, όταν είναι δεντράκι. Το ίδιο δημοφιλή είναι και τα έλατα, Τα ζητάνε σαν τρελοί, από πολύ μικρά σε γλαστράκια, μέχρι επτάμετρα και δεκάμετρα μας ζητούν. Υπάρχουν αυτά με ρίζα, “ γλαστρωμένα” όπως τα ονομάζουμε εμείς, που κρατάνε όλο τον χρόνο και τα κομμένα, τα οποία όμως για να κοπούν πρέπει να βγει άδεια από το δασαρχείο, κάτι που ισχύει και για τα γκι. Τα έλατα μπορούν να τα αγοράσουν από 15 ευρώ μέχρι και 100 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος που επιλέγουν. Το έλατο θέλει ειδική φροντίδα, διατηρείται μόνο σε εξωτερικούς χώρους, θέλει δύο φορές την εβδομάδα πότισμα, ενώ καλό είναι να το ψεκάζουμε και με νερό».

Ανθοσυνθέσεις με αποξηραμένα φρούτα κωνοφόρα και ελατόκλαδα

Ο ιδιοκτήτης ανθοπωλείου Βενιζέλος Δασκαλιάδης δέχεται ήδη παραγγελίες για να στολίσει με φυσικά φυτά και διακοσμητικά τα γιορτινά σπίτια της Θεσσαλονίκης. Όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «για το γιορτινό τραπέζι, προτείνουμε να υπάρχει μια ανθοσύνθεση φτιαγμένη με κωνοφόρα, με κλαδιά από έλατα, το ξερό βαμβάκι με το κουκούλι του μαζί, κουκουνάρια, ελατόκλαδα, αποξηραμένους λωτούς, πορτοκάλια και μήλα και οπωσδήποτε ίλεξ, το γνωστό γκι ή αρκουδοπούρναρο που κόβεται από τα ελληνικά δάση με άδεια από τα δασαρχεία. Είναι ένας φυσικός στολισμός που ταιριάζει απόλυτα στο ελληνικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι».

Πολλοί είναι αυτοί, όπως υπογραμμίζουν οι ιδιοκτήτες ανθοπωλείων, που επιλέγουν να στολίσουν τα σπίτια τους με χριστουγεννιάτικα μπουκέτα, φτιαγμένα με μήλα, κουκουνάρες και ρόδια. Τα αγοράζουν τεμάχια, όπως εξηγούν, τοποθετούν μια βάση και τα βάφουν διάφορα χρώματα κόκκινα, χρυσά, ασημένια, ανάλογα με την υπόλοιπη διακόσμηση και τα τοποθετούν σε ξυλάκια, δημιουργώντας όμορφα χριστουγεννιάτικα μπουκέτα.

Επιλέγουν το γκι για καλή τύχη καθώς το θεωρούν γούρικο

Εκτός από το Αλεξανδρινό και το έλατο, πολύ δημοφιλές είναι και το γκι. «Το γκι, εκτός από τα κλαδιά που επιλέγουν να αγοράσουν οι περισσότεροι, υπάρχει και σαν φυτό, είναι θαμνοειδές. Οι πελάτες μας τα αγοράζουν όταν είναι μικρά φυτά σε γλάστρες, αλλά κυρίως τα Χριστούγεννα χρησιμοποιούν τα κλαδιά τους, για να στολίσουν τα σπίτια τους και να φτιάξουν στεφάνια με αυτά για να δώσουν χρώμα. Το θεωρούν γούρικο και συνήθως το τοποθετούν στην πόρτες των σπιτιών τους, για καλή τύχη. Υπάρχει τόσο μεγάλη ζήτηση που τα γκι τα ψάχνουμε, δύσκολα μπορούμε να ικανοποιήσουμε όλους τους πελάτες μας. Το γκι με τα αγκαθωτά φύλλα και τις μικρές κόκκινες μπαλίτσες, δε λείπει από κανένα χριστουγεννιάτικο σπίτι», υπογραμμίζει ο κ. Πουρσανίδης.

Ο κάκτος των Χριστουγέννων, το κυκλάμινο και η Αμαρυλλίς συμπληρώνουν το χριστουγεννιάτικο σκηνικό

Αναφερόμενος στα υπόλοιπα χριστουγεννιάτικα φυτά, ο κ. Πουρσανίδης μίλησε για τον «κάκτο των Χριστουγέννων», τη γνωστή «υπομονή» σε κόκκινο, που ανθίζει τον Δεκέμβριο, αλλά και για τους μικρούς κάκτους που στολίζουν Άι Βασίληδες και ελαφάκια και ουσιαστικά επιλέγουν να ντύσουν για τα Χριστούγεννα. Οι κάκτοι των Χριστουγέννων κοστίζουν από 3 ευρώ έως 6 ευρώ και θέλουν ελάχιστο πότισμα.

Την τιμητική τους όμως έχουν στις γιορτές και τα κόκκινα κυκλάμινα. «Το κυκλάμινο είναι ένα φυτό που ανθίζει τον χειμώνα και αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες. Το επιλέγουν σε κόκκινο, για τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, επειδή είναι γιορτινό το χρώμα του και το τοποθετούν κυρίως στα μπαλκόνια καθώς χρειάζεται κρύο και δεν αντέχει μέσα στο σπίτι. Θέλει δύο φορές την εβδομάδα πότισμα, όπως τα περισσότερα λουλούδια τον χειμώνα και κοστίζει από 2,5 ευρώ μέχρι και 12 ευρώ η μεγάλη πιατέλα», αναφέρει ο κ. Πουσρανίδης και προσθέτει στη λίστα το λουλούδι Αμαρυλλίς, τον βολβό του οποίου αγοράζουν πολλοί για να στολίσουν το γιορτινό τραπέζι τους. Ανθίζει μια φορά τον χρόνο αυτή την εποχή και μπορεί κάποιος να το αποκτήσει με 5-6 ευρώ.

Advertisement
MEGA

Τα λουλούδια είναι χρηματιστήριο, όπως λένε οι ιδιοκτήτες ανθοπωλείων. Φέτος, εξαιτίας της πανδημίας, η τιμή των λουλουδιών έχει πέσει, καθώς δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση, ωστόσο λόγω των ανατιμήσεων και της αύξησης των καυσίμων και των μεταφορών (το μεγαλύτερο ποσοστό εισάγεται από την Ολλανδία), είναι στην ίδια τιμή και σε κάποιες περιπτώσεις και πιο ακριβά, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, προτού ξεσπάσει η πανδημία.

Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου

 
πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κυριακή της Τυρινής ή Τυροφάγου: Γιατί ονομάζεται έτσι – Τα έθιμα και τα φαγητά της ημέρας

21/02/26 9:30 μμ

Κυριακή της Τυρινής ή Τυροφάγου: Γιατί ονομάζεται έτσι – Τα έθιμα και τα φαγητά της ημέρας

Σέρρες: Το έθιμο της "χάσκας" και της συγχώρεσης την Κυριακή της Τυρινής

21/02/26 9:28 μμ

Σέρρες: Το έθιμο της “χάσκας” και της συγχώρεσης την Κυριακή της Τυρινής

Δήμος Βισαλτίας: Η Νιγρίτα γιόρτασε με λαμπρότητα την 113η επέτειο απελευθέρωσης της

21/02/26 9:24 μμ

Δήμος Βισαλτίας: Η Νιγρίτα γιόρτασε με λαμπρότητα την 113η επέτειο απελευθέρωσης της

Στο «κενό» βρέθηκαν πελάτες την ώρα του φαγητού σε κατάστημα εστίασης στην Πάνδροσο Ροδόπης.

21/02/26 9:06 μμ

Ροδόπη: Κατέρρευσε πάτωμα ταβέρνας, εννέα άτομα στο νοσοκομείο – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Ρεκόρ στις γεννήσεις μεσογειακής φώκιας καταγράφηκε στις Σποράδες

21/02/26 8:53 μμ

Ρεκόρ στις γεννήσεις μεσογειακής φώκιας καταγράφηκε στις Σποράδες

Η συνταγή για τον πιο νόστιμο μικρασιάτικο χαλβά από τον Μαυρόλοφο Σερρών

21/02/26 8:40 μμ

Η συνταγή για τον πιο νόστιμο μικρασιάτικο χαλβά από τον Μαυρόλοφο Σερρών

Σέρρες: Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο 17χρονος Άγγελος μπαίνει σε πρακτορείο μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του

21/02/26 8:32 μμ

Σέρρες: Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο 17χρονος Άγγελος μπαίνει σε πρακτορείο μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του

«Ετάραξες τον Κουνενό;»: Η ιεροτελεστία του κρητικού εφτάζυμου με ρεβύθι

21/02/26 10:33 πμ

«Ετάραξες τον Κουνενό;»: Η ιεροτελεστία του κρητικού εφτάζυμου με ρεβύθι – Συνταγή

Θεσσαλονίκη : Έχει ζυγίσει τόνους ρούχα για πούλημα – Σαρώνουν τα βίντεό του με φόντο τη ζυγαριά του 1950 της γιαγιάς του

21/02/26 10:24 πμ

Θεσσαλονίκη: Έχει ζυγίσει τόνους ρούχα για πούλημα – Σαρώνουν τα βίντεό του με φόντο τη ζυγαριά του 1950 της γιαγιάς του

MSC World Europa: Η κρουαζιέρα περνά σε νέα εποχή – Πράσινες επενδύσεις, mega-πλοία και η Ελλάδα στον πυρήνα της Μεσογείου

21/02/26 9:45 πμ

MSC World Europa: Η κρουαζιέρα περνά σε νέα εποχή – Πράσινες επενδύσεις, mega-πλοία και η Ελλάδα στον πυρήνα της Μεσογείου

Η Απελευθέρωση της Νιγρίτας: Γιατί η Νιγρίτα γιορτάζει 21 Φεβρουαρίου και οι υπόλοιποι Σερραίοι τον Ιούνιο;

21/02/26 9:25 μμ

Απελευθέρωση της Νιγρίτας: Γιατί η Νιγρίτα γιορτάζει 21 Φεβρουαρίου και οι υπόλοιποι Σερραίοι τον Ιούνιο;

Λαχταριστή γαλατόπιτα, παραδοσιακή και αγαπημένη συνταγή, χωρίς φύλλο, γλυκιά και αφράτη

21/02/26 12:17 πμ

Γαλατόπιτα παραδοσιακή