Ο ποινικολόγος, Αλέξης Κούγιας, οι δημοσιογράφοι, Θανάσης Φουσκίδης, Σωτήρης Ξενάκης, και ο Γιάννης Αγουρίδης μίλησαν στην πρωινή εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» για την εκλογική διαδικασία αλλά και για τους νέους στις εκλογές.
Στην περίπτωση που ένα μέλος της εφορευτικής επιτροπής απουσιάσει ή δηλώσει κώλυμα ή είναι άλλη η αιτία της απουσίας του, τότε αντικαθίσταται από τα αναπληρωματικά μέλη. Εάν η αναπλήρωση είναι αδύνατη, οι εκλογές γίνονται από τα παρόντα μέλη ή ακόμη και μόνο από τον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής, αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής.
Ωστόσο, δεν είναι έτσι απλά τα πράγματα σε περίπτωση που κάποιος αδικαιολόγητα δεν εμφανιστεί στη θέση του. Προκειμένου κάποιος να μην αντιμετωπίσει τις συνέπειες που ορίζει ο νόμος σε περίπτωση μη παρουσίας θα πρέπει να προσκομίσει:
- Χαρτί από δημόσιο νοσοκομείο, σε περίπτωση ασθένειας
- Βεβαίωση από τον εργοδότη του ότι τον απασχολούσε κατά την ημέρα των εκλογών
- Έγκυρο δικαιολογητικό που να αποδεικνύει το λόγο του κωλύματος του να παρουσιαστεί.
Η διάταξη της παρ.3 του άρθρου 118 του Προεδρικού Διατάγματος 96/2007 (πλέον ισχύει το αντίστοιχο ΠΔ 26/2012), με τίτλο «Ειδικά εκλογικά αδικήματα δημοσίων οργάνων», ορίζει, μεταξύ άλλων, ότι: «μέλη εφορευτικών επιτροπών που αμελούν ή δείχνουν απείθεια στην έγκαιρη εκπλήρωση των καθηκόντων που τους επιβάλλονται από τις διατάξεις του παρόντος… τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών μέχρι δύο χρόνια και με στέρηση των αξιωμάτων και θέσεων που προβλέπονται στο άρθρο 63 του Ποινικού Κώδικα, από έξι μήνες μέχρι δύο χρόνια». Επιπλέον, Στην περίπτωση που κάποιος αρνηθεί να παραμείνει μέχρι την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας και της καταμέτρησης καλείται η αστυνομία.
Ο ποινικολόγος, Αλέξης Κούγιας, μίλησε στην πρωινή εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» για την εκλογική διαδικασία αλλά και για τις επιπτώσεις όσων κληρώθηκαν για μέλη εφορευτικής επιτροπής και απουσίαζαν. «Ο ποινικός κώδικας προβλέπει ποινές φυλακίσεως» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κούγιας.