Αλκυονίδες: Ποιο είναι το ρήγμα που τρομάζει τους σεισμολόγους
Date:
Το τέρας των Αλκυονίδων, όπως το αποκάλεσε σήμερα Δευτέρα 22/7 ο σεισμολόγος Ακης Τσελέντης, χτυπά από τις Αλκυονίδες Νήσους
Σεισμός – Αττική: Στην ενεργοποίηση του ρήγματος των Αλκυονίδων στον Κορινθιακό Κόλπο αναφέρονται οι σεισμολόγοι.
Συγκεκριμένα, γι’ αυτό ακούσαμε να μιλάνε τόσο ο ομότιμος καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, όσο και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης κ.ά.
Αλκυονίδες: Πού βρίσκεται το ρήγμα
Το τέρας των Αλκυονίδων, όπως το αποκάλεσε σήμερα ο σεισμολόγος Ακης Τσελέντης, εντοπίζεται στις Αλκυονίδες Νήσους – κατ’ ευφημισμό ονομάζονται και «Καλά Νησιά». Πρόκειται για ένα νησιωτικό σύμπλεγμα στο ανατολικό τμήμα του Κορινθιακού Κόλπου, του λεγόμενου κόλπου του Λειβαδάστρου, απέναντι από το ακρωτήριο Ολμιών του Νομού Κορινθίας.
Το νησιωτικό αυτό σύμπλεγμα αποτελείται από τέσσερα νησιά, τη Zωοδόχο Πηγή, το Δασκαλιό, το Γλαρονήσι και το Πρασονήσι. Στην ουσία, όμως, αυτά τα νησιά είναι οι τέσσερις κορυφές υφαλονήσου που εδράζεται σε βάθος 190 μέτρων και η οποία φέρεται να αναδύθηκε εξαιτίας γεωλογικών διεργασιών. Εξ αυτού συμπεραίνεται ότι αυτές αποτελούν το επίκεντρο σεισμών που εκδηλώνονται στη περιοχή, όπως αυτός των 5,1 Ρίχτερ το μεσημέρι της Παρασκευής, που συντάραξε την Αττική.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως η περιοχή των Αλκυονίδων Νήσων ήταν το επίκεντρο του πολύνεκρου σεισμού της 24ης Φεβρουαρίου 1981, μεγέθους 6,7 Ρίχτερ, στην Αθήνα.
Οι Αλκυονίδες ήταν επτά νύμφες, κόρες του γίγαντα Αλκυονέα, τον οποίο όταν σκότωσε ο Ηρακλής οι κόρες του από λύπη έπεσαν στη θάλασσα και πνίγηκαν. Τα ονόματά τους ήταν Αλκίππη, Ανθή, Αστερία, Δριμώ, Μεθώνη, Παλλήνη και Φθονία.