Σε αναθεώρηση του πρωτοκόλλου επιβατών στην ακτοπλοΐα αναμένεται να προχωρήσει μετά τις 15 Ιουνίου το υπουργείο Ναυτιλίας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, καθώς το άνοιγμα των ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Σε αναθεώρηση του πρωτοκόλλου επιβατών στην ακτοπλοΐα αναμένεται να προχωρήσει μετά τις 15 Ιουνίου το υπουργείο Ναυτιλίας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, καθώς το άνοιγμα των αεροπορικών μεταφορών από 29 χώρες τη συγκεκριμένη ημέρα, αλλά και οι πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, αναμένεται να δώσουν νέα ώθηση στον κλάδο.

 

 

Ακτοπλοϊκοί κύκλοι δηλώνουν πάντως στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι και ο Ιούνιος θα είναι ένας προβληματικός μήνας στην επιβατική κίνηση σε σχέση με πέρυσι, καθώς η ζήτηση εξακολουθεί να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, ενώ αναφέρουν ότι η αναθεώρηση των πρωτοκόλλων επιβατών κρίνεται αναγκαία για τη δρομολόγηση των περισσότερων ταχύπλοων, καθώς αυτή τη στιγμή που είναι στο 50% δεν μπορεί να καλύψει το κόστος λειτουργίας τους.

Aυτή τη στιγμή από τα 85 πλοία, στην ακτοπλοϊκή συγκοινωνία δραστηριοποιούνται περίπου τα 35 με 40.

 

Το πιθανότερο σενάριο που εξετάζουν πολλές εταιρείες είναι τα δρομολόγια των περισσότερων ταχύπλοων ανάλογα με τη ζήτηση να ξεκινήσουν στο τέλος Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου.

Πολλές εταιρείες έχουν αρχίσει ήδη να ανακοινώνουν την έναρξη δρομολογίων ταχυπλόων ωστόσο η εκτέλεσή τους εξαρτάται πάντα από την κάλυψη της επιβατικής κίνησης.

Πάντως η αρχή έγινε ήδη από την εταιρεία Aegean Speed Lines που ανακοίνωσε την έναρξη των δρομολογίων του καταμαράν ταχυπλόου HSC SPEEDRUNNER III στην γραμμή των Δυτικών Κυκλάδων (Σέριφο, Σίφνο, Μήλο) από την Παρασκευή 5η Ιουνίου 2020. Επίσης για την Πέμπτη 4/6 έχει ανακοινώσει την εκτέλεση δρομολογίου το superjet για Σίφνο, Μήλο, Φολέγανδρο, Θήρα, Αμοργό, Κουφονήσι, Νάξο και Μύκονο και για την Παρασκευή 5/6 το seajet 2 για Σίφνο, Μήλο, Φολέγανδρο, Θήρα, Αμοργό, Κουφονήσι, Νάξο, Μύκονο.

 

Το ταχύπλοα αυτά θα ταξιδεύουν με μειωμένο πρωτόκολλο επιβατών ενώ έχουν συμμορφωθεί πλήρως με τα μέτρα και τα πρωτόκολλα προστασίας από την cοvid-19 που έχει θεσπίσει ο ΕΟΔΥ.

Σήμερα από το λιμάνι του Πειραιά θα εκτελεσθούν τέσσερα δρομολόγια πλοίων (δύο για την Κρήτη, ένα για τις Δυτικές Κυκλάδες και ένα για νησιά του ανατολικού Αιγαίου) ένα από τη Ραφήνα για Κυκλάδες και τρία από το Λαύριο για Κέα και Κύθνο.

Το πρωί αναχώρησε από το λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διονύσιος Σολωμός» για Κύθνο, Σέριφο, Σίφνο, Μήλο, Κίμωλο, Φολέγανδρο, Σίκινο, Ιο και Θήρα με 559 επιβάτες 177 ΙΧ οχήματα 23 φορτηγά και 44 δίκυκλα. Επίσης από το λιμάνι της Ραφήνας αναχώρησε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο superferry II για Άνδρο, Τήνο, Μύκονο με 803 επιβάτες, 228 ΙΧ οχήματα, 6 φορτηγά και 27 δίκυκλα.

Σύμφωνα με στοιχεία των κεντρικών λιμεναρχείων, χθες Παρασκευή 29/5 από το λιμάνι του Πειραιά πραγματοποιήθηκαν 11 δρομολόγια, ενώ αναχώρησαν για διάφορα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη 5.726 επιβάτες, 1.394 οχήματα, 744 φορτηγά και 265 δίκυκλα. Επίσης, από το λιμάνι της Ραφήνας χθες πραγματοποιήθηκε ένα δρομολόγιο για τις Κυκλάδες και αναχώρησαν συνολικά 568 οχήματα 38 φορτηγά και 27 δίκυκλα.

 

Από το Λαύριο αναχώρησαν συνολικά 623 επιβάτες 186 οχήματα 28 φορτηγά και 5 δίκυκλα.

Advertisement
MEGA

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν με κάποιο πλοίο της ακτοπλοΐας, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πριν από την επιβίβασή τους, εξακολουθούν να ισχύουν συγκεκριμένοι κανόνες πρόληψης, στο πλαίσιο μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Έτσι στο πλαίσιο ειδικών οδηγιών από τον ΕΟΔΥ, όλοι οι επιβαίνοντες θα θερμομετρούνται, θα συμπληρώνουν ειδικό ερωτηματολόγιο ενώ θα διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου σε όλους τους χώρους κίνησης μέσα στο πλοίο.

Επίσης, στα πλοία υπάρχει ειδική διάταξη για τους επιβάτες στα αεροπορικά καθίσματα, ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, εμπρός και πίσω. Η χρήση κάθε καμπίνας θα επιτρέπεται από ένα άτομο, εκτός αν πρόκειται για οικογένειες, συγγενείς πρώτου βαθμού.

Τα πλοία ταξιδεύουν με μειωμένο πρωτόκολλο καθώς το καθένα φιλοξενεί μόνο το 50% των επιβατών, που προβλέπουν τα χαρτιά του, εκτός αν πρόκειται για πλοίο με καμπίνες που το ποσοστό αυτό γίνεται 55%.

 

Πηγή thestival.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θραύση στο ανάχωμα της Κορνοφωλιάς βυθίζει στο νερό τον δήμο Σουφλίου

24/02/26 11:11 πμ

Θραύση στο ανάχωμα της Κορνοφωλιάς βυθίζει στο νερό τον δήμο Σουφλίου

Ο Τομ Χανκς θα υποδυθεί τον Αβραάμ Λίνκολν στην ταινία «Lincoln in the Bardo»

24/02/26 10:57 πμ

Ο Τομ Χανκς θα υποδυθεί τον Αβραάμ Λίνκολν στην ταινία «Lincoln in the Bardo»

Πρώτος σταθμός του 2026 για τους «Ήρωες της Digea» ο Νομός Σερρών!

24/02/26 10:27 πμ

Πρώτος σταθμός του 2026 για τους «Ήρωες της Digea» ο Νομός Σερρών!

Στ. Παπασταύρου από Ουάσιγκτον: «Η Ελλάδα στον πυρήνα της ενεργειακής συνεργασίας ΕΕ και ΗΠΑ»

24/02/26 9:34 πμ

Στ. Παπασταύρου από Ουάσιγκτον: «Η Ελλάδα στον πυρήνα της ενεργειακής συνεργασίας ΕΕ και ΗΠΑ»

Τον Ντ. Τραμπ προειδοποίησε ο αρχηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων για τους κινδύνους ενός πολέμου με το Ιράν

24/02/26 9:25 πμ

Τον Ντ. Τραμπ προειδοποίησε ο αρχηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων για τους κινδύνους ενός πολέμου με το Ιράν

«Κάλλιον εντάφιον, η τιμή» - Οι 17 Ηπειρώτες του τοίχου της Καισαριανής

24/02/26 9:21 πμ

«Κάλλιον εντάφιον, η τιμή» – Οι 17 Ηπειρώτες του τοίχου της Καισαριανής

Επίσκεψη ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτη στην Ουάσινγκτον - Συνάντηση με το Μ. Ρούμπιο

24/02/26 9:05 πμ

Επίσκεψη ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτη στην Ουάσινγκτον – Συνάντηση με το Μ. Ρούμπιο

Νάντια Κοντογεώργη: Δεν είχα ποτέ ιδιαίτερη σχέση με την ανάγκη να υπηρετήσω μια εικόνα

24/02/26 9:03 πμ

Νάντια Κοντογεώργη: Δεν είχα ποτέ ιδιαίτερη σχέση με την ανάγκη να υπηρετήσω μια εικόνα

Τι λένε τα ζώδια για σήμερα Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2026

24/02/26 8:57 πμ

Τι λένε τα ζώδια για σήμερα Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2026

Κηφισιά: Καταδίωξη 72χρονου μάνατζερ που δεν σταμάτησε σε σήμα της Τροχαίας

24/02/26 8:51 πμ

Κηφισιά: Καταδίωξη 72χρονου μάνατζερ που δεν σταμάτησε σε σήμα της Τροχαίας

Ντουλάπια Κουζίνας: Γιατί μυρίζουν άσχημα και πώς να τα καθαρίσετε σωστά

24/02/26 8:46 πμ

Ντουλάπια Κουζίνας: Γιατί μυρίζουν άσχημα και πώς να τα καθαρίσετε σωστά

ΥΠΠΟ: Δρομολογείται η αναγέννηση του Ηρωδείου- Προχωρούν οι μελέτες της ολικής αποκατάστασής του  

24/02/26 8:06 πμ

ΥΠΠΟ: Δρομολογείται η αναγέννηση του Ηρωδείου – Προχωρούν οι μελέτες της ολικής αποκατάστασής του