11.5 C
Serres

Αλβέρτος Μπουρλά: Το εμβόλιο της Pfizer καλύπτει όλες τις μεταλλάξεις – Μετά το καλοκαίρι στοιχεία για το χάπι

Date:

Κατηγορηματικά αντίθετος προς την απελευθέρωση των πατεντών των εμβολίων εμφανίστηκε ακόμα μια φορά ο CEO της εταιρείας Pfizer, Αλβέρτος Μπουρλά στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. «Αυτό που χρειάζεται για να μπορέσει να έχει εμβόλια όλος ο κόσμος είναι δύο πράγματα: το ένα είναι να έχουμε παραγωγή εμβολίου για όλους και το δεύτερο είναι να τα δίνουμε σε τιμές που όλοι να μπορούν να αντέξουν να πληρώσουν» σημείωσε ο κ. Μπουρλά.

Ξεκινώντας από την τιμή πώλησης του εμβολίου, ο κ. Μπουρλά ανέφερε ότι το συγκεκριμένο θέμα λύθηκε τον περασμένο Ιούνιο, αφού το εμβόλιο διατίθεται σε διαβαθμισμένη τιμή ανάλογα με το ΑΕΠ της κάθε χώρας, δηλαδή ανάλογα σε ποια κατηγορία οικονομικής ανάπτυξης την εντάσσει η Παγκόσμια Τράπεζα. Το εμβόλιο πωλείται «με ένα επίπεδο τιμών για τις πλούσιες χώρες του πλανήτη» οι οποίες είναι «οι τιμές που ξέρουμε στην Ευρώπη για παράδειγμα» και ισοδυναμούν με την τιμή «ενός γεύματος, άμα θέλεις να παραγγείλεις» ενώ «δίνεται δωρεάν στους πολίτες από τις κυβερνήσεις» είπε ο κ. Μπουρλά. Οι χώρες που βρίσκονται στην μεσαία κατηγορία «πληρώνουν τη μισή από αυτή την τιμή» και οι χώρες που βρίσκονται στην χαμηλότερη θέση οικονομικής ανάπτυξης «που είναι οι χώρες της Αφρικής, κάποιες χώρες της Ασίας, κάποιες χώρες στη Λατινική Αμερική» το παίρνουν σε επίπεδο «κόστους» τόνισε ο κ. Μπουρλά, προσθέτοντας «επομένως, το θέμα της τιμής βγήκε έξω».

Στο ζήτημα της επαρκούς παραγωγής εμβολίων «για όλο τον κόσμο» ο κ. Μπουρλά είπε: «Έχω πάρα πάρα πολύ καλά νέα και τα οποία προσωπικά μετέφερα στον πρόεδρο Μπάιντεν». «Αυτή τη στιγμή ο εσωτερικός μας στόχος ως εταιρεία είναι να παράγουμε 3 δισεκατομμύρια δόσεις αυτόν το χρόνο. Αυτές δεν είναι δόσεις για τους πλούσιους ή τους φτωχούς, δεν είναι δόσεις για το βορά ή το νότο, είναι δόσεις για όλους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουρλά ενώ συμπλήρωσε ότι και το 2022 αναμένουν μια παραγωγή 4 εκατομμυρίων δόσεων «και αυτά είναι από μια εταιρεία μόνο». «Ο κόσμος έχει 7,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους αλλά, επίσης, έχει πάρα πολλές εταιρείες» ανέφερε ο κ. Μπουρλά και συνέχισε, σύμφωνα με τις πληροφορίες «των επίσημων δηλώσεων των εταιρειών, πρέπει να έχουμε γύρω στα 10 δισεκατομμύρια δόσεις την επόμενη χρονιά, οι οποίες είναι αρκετές για όλους».

«Ο λόγος για τον οποίο δεν έχουμε για παράδειγμα 3 δισεκατομμύρια στο πρώτο εξάμηνο του 2021 δεν είναι η εργοστασιακή υποδομή» τόνισε ο κ. Μπουρλά αλλά «αυτό που λείπει είναι τα υλικά, τα οποία είναι εξαιρετικά εξειδικευμένα». Τα υλικά «αυτή τη στιγμή μεταφέρονται σε μια από τις πιο επιτυχημένες γραμμές παραγωγής ζωής, αν μου επιτρέπετε, που έχουμε στήσει σε τρία εργοστάσια στον κόσμο» και «κάθε γραμμάριο απαραίτητης πρώτης ύλης δεν στέκεται ούτε μια μέρα στην αποθήκη» διευκρίνισε ο κ. Μπουρλά. Ο κ. Μπουρλά εξέθεσε τον κίνδυνο με την ενδεχόμενη απελευθέρωση των πατεντών σε εταιρείες που «θα τους πάρει δύο χρόνια» να καταφέρουν να παράγουν το εμβόλιο, «να αρχίσουν να παραγγέλνουν αυτές τις πρώτες ύλες για να τις κρατάνε στις αποθήκες τους». «Αυτό θα φέρει σε ανασφάλεια όλο τον κόσμο» δήλωσε ο κ. Μπουρλά, θέτοντας ζήτημα «επάρκειας των υλικών». Ως προς την αδειοδότηση και τον έλεγχο ποιότητας για τις εταιρείες αυτές, ο κ. Μπουρλά εξήγησε ότι αρμόδιος φορέας είναι ο εκάστοτε τοπικός φορέας, δηλαδή «το FDA είναι αρμόδιο μόνο για την Αμερική, οι Ευρωπαϊκές Αρχές μόνο για την Ευρώπη, στην Ινδία είναι ο ινδικός οργανισμός υπεύθυνος» και ούτω καθ’ εξής, ενώ «οποιοσδήποτε μπορεί να παραγγείλει υλικά αυτήν τη στιγμή από οποιονδήποτε στον κόσμο. Δεν χρειάζεται να έχει την πατέντα και δεν χρειάζεται να έχει άδεια για να παράγει το εμβόλιο». Στην περίπτωση δε που απελευθερώνονταν οι πατέντες, το οποίο ο κ. Μπουρλά είπε ότι δεν εκτιμά ότι θα συμβεί, «θα χρειαζόταν 2-3 χρόνια για τον οποιονδήποτε να μπορέσει να στήσει από το μηδέν τέτοια υποδομή για να φτιάξει εμβόλιο και φυσικά αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεων».

Στο επιχείρημα ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν επιθυμούν την απελευθέρωση των πατεντών ώστε να διαφυλάξουν την κερδοφορία τους, ο κ. Μπουρλά απάντησε ότι «ο μόνος λόγος για τον οποίο έχουμε αυτήν τη στιγμή εμβόλια που σώζουν τις ζωές των ανθρώπων είναι ότι είχαμε μια εύρωστη φαρμακοβιομηχανία, αναπτυγμένη ανά τον κόσμο, η οποία δαπανά σημαντικά ποσά στην έρευνα». «Μια τέτοια πρόταση», όπως η απελευθέρωση των πατεντών, «επιφέρει καίριο πλήγμα στην αρχή της ύπαρξης αυτής της βιομηχανίας που είναι ότι τα πνευματικά δικαιώματα μπορούν να προστατευτούν» υπογράμμισε ο κ. Μπουρλά. Επιπλέον, ο κ. Μπουρλά αναφέρθηκε στην θεραπεία του κορονοϊού, συγκεκριμένα στο χάπι που η εταιρεία του επιδιώκει να διαθέσει. «Πριν από μια εβδομάδα ανακοίνωσα ότι η Pfizer ανεβάζει τη συνολική της πρόβλεψη για ερευνητικά έξοδα αυτόν το χρόνο σε 10 και πλέον δισεκατομμύρια δολάρια» και βασικός λόγος της αύξησης είναι «τα ερευνητικά προγράμματα που κάνουμε για το χάπι» είπε ο κ. Μπουρλά. Ο CEO της Pfizer δήλωσε ότι την επόμενη ημέρα της ανακοίνωσης «αρκετοί επενδυτές» τον ρώτησαν για τους λόγους της απόφασής του. «Δεν πρόκειται να απογοητευτώ στο να επενδύω στην επιστήμη διότι πιστεύω ότι είναι μια εξαιρετική συνεισφορά στην ανθρωπότητα και στους μετόχους μας» αλλά «πολύ φοβάμαι ότι στην ίδια θέση δεν είναι εταιρείες σαν την BioNTech, δεν είναι χιλιάδες εταιρείες βιοτεχνολογίας αυτή τη στιγμή στον κόσμο οι οποίες εξαρτώνται τελείως από κεφάλαια ανθρώπων που επενδύουν τα λεφτά τους 99 φορές μέχρι να δουν 1 από τα προγράμματα να πετυχαίνει» τόνισε ο κ. Μπουρλά, προσθέτοντας «δεν είναι η καλή θέληση η οποία παράγει τέτοιες τεχνολογίες, είναι η σημαντική συγκέντρωση κεφαλαίων και ανθρώπων οι οποίοι με αίσθηση θυσίας, οι επιστήμονες μας μπορούν να δουλέψουν με αυτά τα κεφάλαια που δίνουμε στη διάθεσή τους για μήνες και χρόνια». «Για να έχουμε μια εύρωστη φαρμακευτική βιομηχανία χρειάζεται απόλυτη προστασία της πνευματικής περιουσίας διότι δεν υπάρχει τίποτε άλλο από πνευματική περιουσία» σημείωσε ο CEO της Pfizer.

Ως προς την έρευνα για το χάπι, ο κ. Μπουρλά είπε ότι «η επιστήμη είναι σαν τον έρωτα. Μπορεί να σου δώσει τις μεγαλύτερες ικανοποιήσεις που μπορεί να έχεις στη ζωή σου αλλά και τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις». «Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι αυτή τη στιγμή έχουμε πολύ σοβαρούς λόγους να πιστεύουμε ότι μπορεί να έχουμε επιτυχία» δήλωσε ο κ. Μπουρλά. «Οι λόγοι οφείλονται στο γεγονός ότι έχουμε στοιχεία που δείχνουν ότι αυτή η συγκεκριμένη ουσία στην οποία πειραματιζόμαστε σκοτώνει τον ιό» είπε ο CEO της Pfizer, αλλά και ότι είναι ασφαλής για τον άνθρωπο «δηλαδή δεν δημιουργεί παρενέργειες». «Μετά το καλοκαίρι», τοποθέτησε ο κ. Μπουρλά το χρονικό σημείο στο οποίο θα υπάρχουν επαρκή στοιχεία, καθώς «όλα αυτά φυσικά πρέπει να αποδειχθούν ότι τελικά θα ελέγξουν τον ιό και την αρρώστια».





Για την ανοσία που προσφέρει ο εμβολιασμός, ο κ. Μπουρλά υπογράμμισε ότι μέχρι στιγμής «ξέρουμε ότι το εμβόλιο μας καλύπτει για τουλάχιστον 6 μήνες», αλλά «συνεχίζουμε να αγνοούμε εάν μετά τους 6 μήνες η προστασία θα κρατηθεί σε υψηλά επίπεδα για παράδειγμα έως τους 12». «Η πρόβλεψη μου είναι ότι θα χρειαστεί μια τρίτη δόση κάπου μεταξύ στους 8 και τους 12 μήνες» αλλά «αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί με τα στοιχεία» είπε ο κ. Μπουρλά, εξηγώντας ότι η πρόβλεψή του βασίζεται σε πρώιμα στοιχεία. Ως προς την τρίτη δόση ο κ. Μπουρλά είπε ότι είναι ίδια με τις προηγούμενες. Για τη συχνότητα εμβολιασμού μετά την ολοκλήρωση των τριών δόσεων αυτών, ο κ. Μπουρλά είπε ότι η πρόβλεψή του με τα έως τώρα δεδομένα είναι ότι «κατά πάσα πιθανότητα θα καταλήξουμε σε ετήσιους εμβολιασμούς». Για τις μεταλλάξεις του ιού, ο κ. Μπουρλά ήταν κατηγορηματικός ότι «μέχρι στιγμής με όλα τα στοιχεία που έχω δει δεν υπάρχει καμία που να ξεφεύγει από την αποτελεσματικότητα του δικού μας εμβολίου» και η Pfizer κάνει «πειράματα συνεχώς» και ελέγχει «την αποτελεσματικότητα». Ως προς την πιθανότητα κάποια στιγμή «να παρουσιαστεί κάποια μετάλλαξη που ξεφεύγει» του εμβολίου ο κ. Μπουρλά είπε ότι «είναι ζωντανή» αλλά σε αυτήν την περίπτωση «αυτό που έχουμε οργανώσει είναι να μπορέσουμε μέσα σε λιγότερο από 100 μέρες από τη στιγμή που θα εμφανιστεί μια μετάλλαξη που ξεφεύγει να μπορέσουμε να έχουμε δόσεις έτοιμες για παραγωγή και να μπορέσουμε να έχουμε ένα φάκελο που να καταθέσουμε στις Αρχές για ένα καινούργιο εμβόλιο αποτελεσματικό απέναντι σε αυτήν τη μετάλλαξη».

Η πολιτικοποίηση της πανδημίας, έναντι της επιστημονικής της προσέγγισης, σύμφωνα με τον κ. Μπουρλά «ήταν δυστυχώς κάτι που επηρέασε τα πάντα. Αυτήν τη στιγμή, στην Αμερική αν φορέσεις μάσκα είναι μια πολιτική δήλωση, αν θα κάνεις εμβόλιο είναι μια πολιτική δήλωση. Δυστυχώς φτάνουμε σε αυτά τα επίπεδα και είναι κρίμα».

«Το βασικό μάθημα που μάθαμε, νομίζω, από αυτήν την πανδημία είναι το πόσο δυνατή είναι η επιστήμη και πόσο χρήσιμη, αλλά, θα το επαναλαμβάνω, πόσο δυνατός και χρήσιμος είναι ο ιδιωτικός τομέας» ανέφερε ο κ. Μπουρλά, προσθέτοντας «αν και χρειάστηκε η συνεργασία μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, χρειάστηκε η συνεργασία μεταξύ διαφόρων μερών του ιδιωτικού τομέα, ήταν ο ιδιωτικός τομέας ο οποίος έφερε εμβόλια, θεραπείες, διαγνώσεις, αναπνευστήρες». «Επομένως, νομίζω ότι το καλύτερο που μπορούμε να έχουμε είναι ένα πλαίσιο στο οποίο η επιστήμη θα ανθεί μέσα στον ιδιωτικό τομέα, ούτως ώστε να μπορέσουμε να είμαστε απόλυτα θωρακισμένοι, εάν κάτι νέο συμβεί, όπως ήμασταν με τον κόβιντ» κατέληξε ο CEO της Pfizer.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

ΥγείαΑλβέρτος Μπουρλά: Το εμβόλιο της Pfizer καλύπτει όλες τις μεταλλάξεις – Μετά...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Γονιδιακό τεστ μπορεί να διαγνώσει σχεδόν οποιαδήποτε μόλυνση

Ένα γονιδιακό τεστ για την ταχεία ανίχνευση σχεδόν κάθε...

Σε έξαρση η ιλαρά – Διπλασιάστηκαν σε έναν χρόνο τα κρούσματα στην Ευρώπη

Σε έξαρση βρίσκεται η ιλαρά, με αύξηση των κρουσμάτων...

Ακτινοθεραπεία: Το εξελιγμένο όπλο στην καταπολέμηση του καρκίνου

H ακτινοθεραπεία αποτελεί μια από τις κύριες μεθόδους θεραπείας...

Νυχτερινές κράμπες στα πόδια: Τι τις προκαλεί, τι πρέπει να κάνετε

Εάν ταλαιπωρείστε από επώδυνες κράμπες που σας ξυπνούν τη...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα