Αμαζόνιος: Βρέθηκε το μεγαλύτερο είδος φιδιού στον κόσμο
Date:
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα είδος γιγάντιου ανακόντα στον Αμαζόνιο, το οποίο, όπως λένε, μπορεί να φτάσει τα 7,5 μέτρα και να ζυγίζει σχεδόν 500 κιλά, καθιστώντας το το μεγαλύτερο και βαρύτερο φίδι που έχει γίνει γνωστό στον κόσμο.
Μέχρι τώρα ήταν γνωστά τέσσερα είδη ανακόντα, με το μεγαλύτερο – το πράσινο ανακόντα – να κατοικεί σε τροπικά μέρη της Νότιας Αμερικής, όπως τους ποταμούς Αμαζονιο, Ορινόκο και Εσεσίμπο.
Αυτά τα ανακόντα, που βρίσκονται στα ποτάμια και τους υγροτόπους της Νότιας Αμερικής, είναι γνωστά για την αστραπιαία ταχύτητά τους και την ικανότητά τους να σκοτώνουν το θήραμά τους, τυλίγοντάς το, πνίγοντας το και καταπίνοντάς το ολόκληρο.
Μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη που διήρκησε για δεκαετίες αποκάλυψε ότι το πράσινο ανακόντα είναι γενετικά δύο διαφορετικά είδη. Ερευνητές που συνεργάστηκαν με τους ιθαγενείς Waorani συνέλαβαν και μελέτησαν αρκετά δείγματα του βόρειου πράσινου ανακόντα (Eunectes akayima) στην περιοχή Bameno στον Αμαζόνιο του Εκουαδόρ.
Το είδος βρέθηκε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων για τη σειρά Disney+ του National Geographic Pole to Pole με τον Will Smith.
Οι επιστήμονες κατέγραψαν αρκετά ανακόντα που ανήκουν στο νέο είδος να «παραμονεύουν στα ρηχά, περιμένοντας τη λεία τους» καθώς έκαναν κουπί με κανό στον Αμαζόνιο.
«Το μέγεθος αυτών των πλασμάτων ήταν απίστευτο – ένα θηλυκό ανακόντα που συναντήσαμε είχε το εκπληκτικό μήκος των 6,3 μέτρων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο συγγραφέας της μελέτης Bryan Fry από το Πανεπιστήμιο του Queensland. «Υπάρχουν ανεπίσημες αναφορές από τον λαό Waorani για άλλα ανακόντα στην περιοχή που έχουν μήκος μεγαλύτερο από 7,5 μέτρα και ζυγίζουν περίπου 500 κιλά», ανέφερε ο δρ Fry.
Το νέο είδος, το οποίο περιγράφεται στο περιοδικό Diversity, διαφοροποιήθηκε από το μέχρι πρότινος γνωστό νότιο πράσινο ανακόντα πριν από περίπου 10 εκατομμύρια χρόνια, διαφέροντας γενετικά από αυτό κατά 5,5%.
Για να το θέσουμε αυτό σε κανονική βάση, οι άνθρωποι διαφέρουν από τους χιμπατζήδες μόνο κατά περίπου 2%.
Η διαπίστωση αυτή, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι καίριας σημασίας για τη διατήρηση των ανακόντα, τα οποία είναι κορυφαία αρπακτικά για τη διατήρηση της ισορροπίας στα οικοσυστήματά τους.
Ένας υγιής πληθυσμός ανακόντα σημαίνει ότι τα οικοσυστήματά τους είναι ζωντανά με άφθονους πόρους τροφής και καθαρό νερό.
«Επομένως, το να γνωρίζουμε ποια είδη ανακόντα υπάρχουν και να παρακολουθούμε τον αριθμό τους είναι ζωτικής σημασίας», γράφουν οι ερευνητές στο The Conversation.
Τα ανακόντα απειλούνται όλο και περισσότερο από τον κατακερματισμό της γης που προκαλείται από τη βιομηχανοποιημένη γεωργία, τις δασικές πυρκαγιές, την ξηρασία, την κλιματική αλλαγή, καθώς και τη ρύπανση από βαρέα μέταλλα που συνδέεται με διαρροές από δραστηριότητες εξόρυξης πετρελαίου.
«Ιδιαίτερα επείγουσα είναι η έρευνα για το πώς οι πετροχημικές ουσίες από τις πετρελαιοκηλίδες επηρεάζουν τη γονιμότητα και την αναπαραγωγική βιολογία αυτών των σπάνιων φιδιών», δήλωσε ο δρ. Fry.
πηγή protothema.gr