Τον πλήρη σεβασμό στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την άμεση ανάκληση των μονομερών ενεργειών της Τουρκίας στα Βαρώσια ζητά ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ  ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Τον πλήρη σεβασμό στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την άμεση ανάκληση των μονομερών ενεργειών της Τουρκίας στα Βαρώσια ζητά ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ  στην απάντηση που έδωσε στην επιστολή που εστάλη με πρωτοβουλία του Τουρκοκύπριου ευρωβουλευτή της Αριστεράς Νιαζί Κιζίλγιουρεκ και  συνυπέγραψαν ο αντιπρόεδρος του ΕΚ και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Παπαδημούλης και ευρωβουλευτές από τρεις Πολιτικές Ομάδες – Αριστερά, Σοσιαλιστές και Πράσινοι. 

Ο κ. Μπορέλ εκφράζει την αλληλεγγύη και την υποστήριξη της ΕΕ στην Κύπρο, σημειώνοντας τις δηλώσεις καταδίκης των ενεργειών της Τουρκίας εκ μέρους του ιδίου και της ΕΕ και καλώντας για πλήρη σεβασμό από την Τουρκία των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καθώς και για άμεση αντιστροφή των ενεργειών της. 

Όσον αφορά την περίπτωση επανέναρξης των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, ο Ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ επαναβεβαιώνει την ετοιμότητα της ΕΕ για ενεργό ρόλο και την  δέσμευση για ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για μια συνολική διευθέτηση του προβλήματος, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες η ιδρύθηκε η ΕΕ. Όπως τονίζει κλείνοντας, «ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάπτυξη συνεταιρισμών και αμοιβαία επωφελών σχέσεων μεταξύ όλων των εταίρων της περιοχής, διμερώς και πολυμερώς, είναι προς το στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ». 
  

Ακολουθεί ολόκληρη η απαντητική επιστολή 


Αξιότιμοι ευρωβουλευτές, σας ευχαριστώ για την επιστολή σας που εστάλη στις 18 Νοεμβρίου 2020. Συμμερίζομαι τις σοβαρές ανησυχίες σας για τις πρόσφατες εξελίξεις που σχετίζονται με την Κύπρο. 

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της στέκονται δίπλα στην Κύπρο και εκφράζουν ανέκαθεν την ακλόνητη αλληλεγγύη και υποστήριξή τους. Πιο πρόσφατα, κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 10-11 Δεκεμβρίου 2020, οι ηγέτες της ΕΕ καταδίκασαν τα μονομερή βήματα της Τουρκίας στα Βαρώσια και ζήτησαν να γίνουν σεβαστά πλήρως τα ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. 

Η θέση της ΕΕ όσον αφορά το Βαρώσια είναι σταθερή και σαφής. Θα συνεχίσουμε να αντλούμε από τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει επανειλημμένα τονίσει τη σημασία του καθεστώτος στα Βαρώσια, επαναλαμβάνοντας ότι καμία δράση που δεν είναι σύμφωνη με τα σχετικά ψηφίσματά του δεν πρέπει να αναληφθεί σε σχέση με τα Βαρώσια. Αυτά τα σημεία επισημαίνουμε στην Άγκυρα. 

Υπό το φως των εξελίξεων, εξέδωσα στις 13 Οκτωβρίου 2020 προσωπικά μια δήλωση εξ ονόματος της ΕΕ, εκφράζοντας τη σοβαρή ανησυχία μου για την απόφαση ανοίγματος στις 8 Οκτωβρίου 2020, ενός τμήματος της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων. Η δήλωσή μου επιβεβαίωσε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να αντλεί από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με το καθεστώς στα Βαρώσια, ζητώντας παράλληλα την άμεση αντιστροφή των πρόσφατων ενεργειών. 

Έπειτα από τις περαιτέρω εξελίξεις στην Κύπρο, εξέδωσα στις 15 Νοεμβρίου 2020 ακόμα μια δήλωση, αποδοκιμάζοντας τις ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια και τις δηλώσεις που έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού. Στη δήλωση σημείωνα επίσης ότι είναι επιτακτική ανάγκη η Τουρκία να συνεισφέρει με συγκεκριμένους όρους και να αναλάβει υπεύθυνες δράσεις με σκοπό τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για διαπραγματεύσεις. 

Advertisement
Family Kitchen

Επιτρέψτε μου να επαναλάβω την αφοσίωσή μας στην ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες ιδρύθηκε η ΕΕ. Περιμένουμε το ίδιο από την Τουρκία. Η ΕΕ είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη των διαπραγματεύσεων. 

Ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάπτυξη συνεταιρισμών και αμοιβαία επωφελών σχέσεων μεταξύ όλων των εταίρων της περιοχής, διμερώς και πολυμερώς, είναι προς το στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ. 

Η πρωτοβουλία της επιστολής προς τον Ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ ανήκε στον Τουρκοκύπριο ευρωβουλευτή της Αριστεράς, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ και την συνυπέγραψαν ο Δημήτρης Παπαδημούλης, οι δύο Συμπρόεδροι της Ευρωομάδας της Αριστεράς, Μανόν Ομπρί και Μάρτιν Σίρντεβαν, η αντιπρόεδρος της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και πρώην εισηγήτρια για την έκθεση προόδου της Τουρκίας, Κάτι Πίρι, ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Ρομέο Φραντζ, και ο ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών, Έβιν Ίντσιρ.

Πηγή: amna.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

22/02/26 9:15 πμ

ΔΥΠΑ: Πλήρης κάλυψη εισφορών για μακροχρόνια ανέργους – «Γέφυρα» προς τη σύνταξη έως 5 έτη

Θεσσαλονίκη: Σύστημα τυχαίας απόδοσης πινακίδων κυκλοφορίας μέσα από ηλεκτρονικό αρχείο διαθέσιμων επιλογών

22/02/26 9:10 πμ

Θεσσαλονίκη: Σύστημα τυχαίας απόδοσης πινακίδων κυκλοφορίας μέσα από ηλεκτρονικό αρχείο διαθέσιμων επιλογών

Ρόμπερτ Ρόσεν: Ο μεγάλος σκηνοθέτης που θα στιγματιστεί για πάντα ως «ο καταδότης του Χόλιγουντ»

22/02/26 9:02 πμ

Ρόμπερτ Ρόσεν: Ο μεγάλος σκηνοθέτης που θα στιγματιστεί για πάντα ως «ο καταδότης του Χόλιγουντ»

Το ελληνικό ακτινίδιο ενισχύει τη θέση του στις παγκόσμιες αγορές – Από 1ης Μαρτίου ανοίγει ο δρόμος για το Βιετνάμ

22/02/26 8:52 πμ

Το ελληνικό ακτινίδιο ενισχύει τη θέση του στις παγκόσμιες αγορές – Από 1ης Μαρτίου ανοίγει ο δρόμος για το Βιετνάμ

Αλλάζουν όλα στη στρατιωτική θητεία: Πόσο αυξάνεται ο μισθός τον μήνα - Οι αλλαγές σε εκπαίδευση και συσσίτιο

22/02/26 8:47 πμ

Αλλάζουν όλα στη στρατιωτική θητεία: Πόσο αυξάνεται ο μισθός τον μήνα – Οι αλλαγές σε εκπαίδευση και συσσίτιο

Κυριακή της Τυρινής ή Τυροφάγου: Γιατί ονομάζεται έτσι – Τα έθιμα και τα φαγητά της ημέρας

21/02/26 9:30 μμ

Κυριακή της Τυρινής ή Τυροφάγου: Γιατί ονομάζεται έτσι – Τα έθιμα και τα φαγητά της ημέρας

Σέρρες: Το έθιμο της "χάσκας" και της συγχώρεσης την Κυριακή της Τυρινής

21/02/26 9:28 μμ

Σέρρες: Το έθιμο της “χάσκας” και της συγχώρεσης την Κυριακή της Τυρινής

Δήμος Βισαλτίας: Η Νιγρίτα γιόρτασε με λαμπρότητα την 113η επέτειο απελευθέρωσης της

21/02/26 9:24 μμ

Δήμος Βισαλτίας: Η Νιγρίτα γιόρτασε με λαμπρότητα την 113η επέτειο απελευθέρωσης της

Στο «κενό» βρέθηκαν πελάτες την ώρα του φαγητού σε κατάστημα εστίασης στην Πάνδροσο Ροδόπης.

21/02/26 9:06 μμ

Ροδόπη: Κατέρρευσε πάτωμα ταβέρνας, εννέα άτομα στο νοσοκομείο – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Ρεκόρ στις γεννήσεις μεσογειακής φώκιας καταγράφηκε στις Σποράδες

21/02/26 8:53 μμ

Ρεκόρ στις γεννήσεις μεσογειακής φώκιας καταγράφηκε στις Σποράδες

Η συνταγή για τον πιο νόστιμο μικρασιάτικο χαλβά από τον Μαυρόλοφο Σερρών

21/02/26 8:40 μμ

Η συνταγή για τον πιο νόστιμο μικρασιάτικο χαλβά από τον Μαυρόλοφο Σερρών

Σέρρες: Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο 17χρονος Άγγελος μπαίνει σε πρακτορείο μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του

21/02/26 8:32 μμ

Σέρρες: Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο 17χρονος Άγγελος μπαίνει σε πρακτορείο μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του