"Νταντάδες της γειτονιάς": Πώς θα γίνεται η πιστοποίηση – Πότε θα ξεκινήσει το πρόγραμμα (ηχητικό)
Date:
Για το χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ “Νταντάδες της γειτονιάς” μίλησε η Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα στον RealFm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή.
Όπως είπε η κ. Συρεγγέλα, το πρόγραμμα θα αφορά βρέφη από 6 μηνών έως και 2,5 ετών. Οι γονείς θα μπορούν να παίρνουν μια νταντά είτε στο σπίτι, μέσα δηλαδή στην οικογενειακή εστία ή να πηγαίνουν το παιδί τους στον χώρο της νταντάς που θα μπορεί να φυλάει 2 με 3 παιδάκια”. Αυτό σημαίνει ότι “οι νταντάδες θα είναι πιστοποιημένες και θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές γιατί θα είναι φύλακες του παιδιού και πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ γονιού και νταντάς”, όπως εξήγησε η ίδια.
Εν συνεχεία αναφέρθηκε στον τρόπο και τα κριτήρια με τα οποία θα γίνεται η πιστοποίηση της νταντάς λέγοντας πως αυτή θα γίνεται μέσω μιας πλατφόρμας. Το μοντέλο αυτό υλοποιείται με επιτυχία ήδη και σε άλλες χώρες τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και παγκόσμια, στη Γαλλία, στον Καναδά, στο Λουξεμβούργο, στη Μεγάλη Βρετανία. “Η πιστοποίηση θα γίνεται μέσω μιας ειδικής πλατφόρμας αναλυτικής καταγραφής των προσόντων, των διαπιστευτηρίων .Αυτό σχεδιάζουμε τώρα πώς θα είναι ακριβώς η πιστοποίηση, ποια θα είναι ακριβώς η πιστοποίηση και η αξιολόγηση διαπίστευσης θα ισχύει για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα πχ. ένα έτος. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα επαναξιολογείται, αυτός είναι και ο στόχος. Είμαστε στη διαδικασία της μελέτης αυτού. Αμέσως μετά γίνονται κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις” τόνισε η κ. Συρεγγέλα.
Σχετικά με το τι θα περιλαμβάνει η πιστοποίηση η κ. Συρεγγέλα είπε “θα το προσαρμόσουμε στα ελληνικά δεδομένα και σε κάθε περίπτωση το πρώτο μέλημά μας είναι η ασφάλεια του μωρού, του παιδιού και ταυτόχρονα αμέσως μόλις τελειώσει αυτό, αρχές Γενάρη του 2021 θα έχουμε τη δυνατότητα να ξεκινήσει πιλοτικά σε διάφορους δήμους της χώρας. Αυτό θα γίνεται σε συνεργασία με τους δήμους της χώρας, θα γίνεται η διαδικασία μέσω ΕΕΤΑΑ, δηλαδή η υλοποίηση του προγράμματος θα γίνει μέσω της ΕΕΤΑΑ. Σαφώς θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση για να μπορέσουν το πρόγραμμα να το μάθουν πολλές γυναίκες και για να μπορέσουν να κάνουν τις αιτήσεις”. Σχετικά με τον αριθμό των δικαιούχων του προγράμματος είπε ” Δεν θέλουμε το πρόγραμμα αυτό να είναι προνοιακό και να απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό. Θέλουμε να απευθύνεται σε όσον το δυνατόν περισσότερες γυναίκες”.
Πηγή enikos.gr