25.7 C
Serres

Αμφίπολη- Τύμβος Καστά: Οι σφίγγες ξαναβάζουν τα φτερά τους

Date:

Την επανατοποθέτηση στις αρχικές τους θέσεις τόσο της μεγάλης μαρμάρινης θύρας, όσο και των μαρμάρινων μελών των δύο Σφιγγών που κοσμούν την είσοδο του ταφικού μνημείου στον λόφο Καστά της Αμφίπολης αποφάσισε το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο)

Αυτά περιλαμβάνουν οι τρεις μελέτες της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων (ΔΑΑΜ) που έλαβαν τη θετική γνωμοδότηση.

Αμφίπολη- Τύμβος Καστά: Οι σφίγγες ξαναβάζουν τα φτερά τους
Η αναπαράσταση των Σφιγγών με βάση τα θραύσματά τους

Συγκεκριμένα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο συνεδρίασε την Τρίτη 25/6/2024 με εισηγητή τον Θ.Βλαχούλη συζήτησε και ενέκρινε την πρόταση για:

  • α) ειδικής γεωτεχνικής μελέτης στερέωσης του ορύγματος της Ταφικής θήκης και κατασκευής μεταλλικού φορέα αντιστήριξης στις παρειές του στον Χώρο 4 του Ταφικού Μνημείου του Τύμβου Καστά Αμφίπολης,
  • β) i) γεωτεχνικής μελέτης για τη διαμόρφωση των ανατολικών και βόρειων πρανών στα κατάντη του Περιβόλου και υπολογιστικό έλεγχο ευστάθειας της υπό μελέτη γεωμετρίας του συνόλου του Τύμβου Καστά Αμφίπολης,
  • β) ii) ανάλυσης και γεωστατικού υπολογισμού στερεωτικών επεμβάσεων στα ευπαθή τμήματα του περιβόλου και σχεδιασμού υδραυλικών και αποστραγγιστικών διατάξεων στον Τύμβο Καστά και τον περιβάλλοντα χώρο του και
  • γ) μελέτης επανατοποθέτησης δίφυλλης μαρμάρινης θύρας στον Χώρο 4 και των μαρμάρινων φτερών και της κεφαλής στα υφιστάμενα γλυπτά των Σφιγγών του Ταφικού Μνημείου του Τύμβου Καστά Αμφίπολης.

Αμφίπολη- Τύμβος Καστά: Οι σφίγγες ξαναβάζουν τα φτερά τους
Το κεφάλι της Σφίγγας όπως βρέθηκε κατά την ανασκαφή

Το ταφικό μνημείο που ανακαλύφθηκε το 2014 απο την Αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη και το οποίο σύμφωνα με τη προχθεσινή εισήγηση της της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων  ΔΑΑΜ κατασκευάστηκε περίπου το 300 π.Χ. πρόκειται να επανατοποθετηθεί η μαρμάρινη δίφυλλη θύρα που χώριζε τον δεύτερο από τον τρίτο θάλαμο του τάφου και η οποία βρέθηκε σπασμένη, πιθανότατα από κάποιο βαρύ εργαλείο.

Με διαστάσεις 2,3 μ. x 1,7 μ. και με βάρος δύο τόνων, η θύρα, μία από τις μεγαλύτερες μακεδονικές, θα στηριχθεί σε μεταλλικό φορέα και θα τοποθετηθεί ανοιχτή σε γωνία 60 μοιρών.

Τα φτερά των Σφιγγών

Τα θραύσματα των φτερών που βρέθηκαν κατά την ανασκαφή και ταυτοποιήθηκαν ότι ανήκαν στις δύο Σφίγγες της εισόδου θα συγκοληθούν πάνω του, στηριζόμενα κυρίως με τη βοήθεια ενός μεταλλικού συνδέσμου που έχει σχεδιαστεί προκειμένου να συγκρατεί και την κεφαλή της ανατολικής Σφίγγας (η οποία τώρα εκτίθεται στο Μουσείο της Αμφίπολης).

Το εγχείρημα της επανατοποθέτησης των φτερών, της κεφαλής, καθώς και της μαρμάρινης θύρας έχει δυσκολίες, με την Εφορεία Αρχαιοτήτων να εκφράζει τις επιφυλάξεις της, στην πρώτη περίπτωση και τη διαφωνία της στη δεύτερη, λόγω της κατάστασης διατήρησης της θύρας.

Αμφίπολη- Τύμβος Καστά: Οι σφίγγες ξαναβάζουν τα φτερά τους
Τμήμα της μαρμάρινης θύρας

Μη προσβάσιμος ο τρίτος θάλαμος

Παρεμβάσεις προβλέπεται να γίνουν και στον τρίτο θάλαμο του ταφικού μνημείου, με έναν μεταλλικό φορέα αντιστήριξης να εγκαθίσταται πάνω από την ταφική θήκη που βρίσκεται κάτω από το δάπεδο του χώρου, ώστε να αντιμετωπιστούν οι γύρω ωθήσεις.Σύμφωνα με την εισήγηση, ο τρίτος θάλαμος δεν θα είναι προσβάσιμος από το κοινό, πρόταση που προβλημάτισε μέλη του ΚΑΣ.

Εξωτερικό του μνημείου

Oσον αφορά το εξωτερικό του μνημείου (όπου το προστατευτικό κέλυφος της εισόδου έχει ήδη ολοκληρωθεί), οι εργασίες περιλαμβάνουν ομαλοποίηση των πρανών του λόφου με συμπυκνωμένο επίχωμα, δημιουργία αναβαθμού περιμετρικά του περιβόλου του Τύμβου που θα περιλαμβάνει αγωγό ομβρίων, δημιουργία περιδρόμου πλάτους 8 μ. με αποστραγγιστική τάφρο στην εξωτερική παρειά του κ.ά.

kastas1 1

Χρονοδιάγραμμα – Συνοδά έργα

Κατά τ΄άλλα το χρονοδιάγραμμα, της απόδοσης του μνημείου στο ευρύ κοινό, παραμένει ως έχει δηλαδή μετά το 2027.

Η Αντιπεριφερεια Σερρών αναμένει επίσημη ενημέρωση για την πορεία των εργασιών στο μνημείο, ώστε να πάρει το OK από το Υπουργείο Πολιτισμού για να προχωρήσει στον σχεδιασμό τόσο της απρόσκοπτης πρόσβασης στο μνημείο, όσο και σε θέματα στάθμευσης και εξυπηρέτησης των επισκεπτών (τουαλέτες, χώροι αναμονής κ.λ.π.).

Για την οδική πρόσβαση πάντως στο μνημείο, σύμφωνα με ενημέρωση από την Αντιπεριφέρεια, έχει βελτιωθεί ο χωματόδρομος που οδηγεί σε αυτό (περίπου 1,5 χλμ) μέσα από το χωριό της Μεσσολακκιάς.

Πηγες: ΥΠΠΟ-ΚΑΣ , Καθημερινή

ΣέρρεςΑμφίπολη- Τύμβος Καστά: Οι σφίγγες ξαναβάζουν τα φτερά τους

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Φωτιά στο Μαρκόπουλο: Ξέσπασαν δύο διαφορετικές εστίες, σηκώθηκαν εναέρια μέσα

Δύο φωτιές ξέσπασαν σήμερα το μεσημέρι στο Μαρκόπουλο (23.07.2024),...

Ξαπλώστρες και ομπρέλες απομάκρυναν συνεργεία του δήμου Πολυγύρου από την παραλία των Καλυβών

Περισσότερες από εκατό ξαπλώστρες και ομπρέλες απομάκρυναν το πρωί...

Μοίρασε τη δημοσίευση:


Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα