Δεκάδες είναι οι προειδοποιητικές λυχνίες που εμφανίζονται στον πίνακα οργάνων του αυτοκινήτου, αναλαμβάνοντας τον νευραλγικό ρόλο της «επικοινωνίας» του οδηγού με το αυτοκίνητό του. Μεγάλο ρόλο στη βαρύτητα της σημασίας ... Περισσότερα

Αν δεις αυτά τα λαμπάκια πρέπει να σβήσεις τον κινητήρα του αυτοκινήτου σου

Συντάκτης: Epilogestv

Συντάκτης: Epilogestv

Δεκάδες είναι οι προειδοποιητικές λυχνίες που εμφανίζονται στον πίνακα οργάνων του αυτοκινήτου, αναλαμβάνοντας τον νευραλγικό ρόλο της «επικοινωνίας» του οδηγού με το αυτοκίνητό του.

Advertisement
 

Μεγάλο ρόλο στη βαρύτητα της σημασίας των προειδοποιητικών ενδείξεων παίζει το χρώμα, με το μπλε ή το πράσινο να υποδηλώνει απλή ενημέρωση και όχι κάποιο σφάλμα ή βλάβη. Όσες έχουν κίτρινο και πορτοκαλι χρώμα υποδηλώνουν κάποια επικείμενη επισκευή, και σε κάθε περίπτωση απαιτούν από τον ιδιοκτήτη του οχήματος να κλείσει ένα ραντεβού στον επίσημο επισκευαστή και να προχωρήσει σε έλεγχο του αυτοκινήτου του.

Οι προειδοποιητικές λυχνίες που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοήσουμε, μιας και ενδεχομένως να απαιτείται η απενεργοποίηση του κινητήρα του οχήματός μας, είναι όσες έχουν κόκκινο χρώμα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το λαμπάκι λαδιού, το οποίο υποδεικνύει χαμηλή στάθμη λιπαντικού ή βλάβη στην αντλία λαδιού -με αποτέλεσμα να μην κυκλοφορεί αρκετό λάδι στο μοτέρ- ή φραγμένο φίλτρο. Η έλλειψη λίπανσης θα οδηγήσει αμέσως σε φθορά των κυλίνδρων, των εμβόλων και των εκκεντροφόρων, και σίγουρα το μοτέρ θα χρειαστεί γενική επισκευή.

Σε περίπτωση που ανάψει η συγκεκριμένη ένδειξη, πρέπει να σταματήσουμε το αυτοκίνητο σε ασφαλές σημείο και να σβήσουμε τον τον κινητήρα. Ελέγχουμε τη στάθμη του λαδιού, κι εάν είναι χαμηλή προσθέτουμε την απαραίτητη ποσότητα, ενώ πρέπει να δούμε αν υπάρχουν τυχόν διαρροές. Αν το πρόβλημα επιμένει, καλούμε οδική βοήθεια ή μεταφέρουμε άμεσα το αυτοκίνητο σε ένα συνεργείο για έλεγχο.

Ένα ακόμη λαμπάκι που δεν πρέπει να αγνοήσουμε είναι αυτό της υπερθέρμανσης του κινητήρα, το οποίο ενεργοποιείται όταν το σύστημα ψύξης αδυνατεί να ανταποκριθεί στο έργο του. Σε μια τέτοια περίπτωση, η θερμοκρασία του κινητήρα είναι πιθανόν να φτάσει σε τέτοια επίπεδα που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην καταστροφή του.

Αφού σταματήσουμε σε ένα ασφαλές σημείο, ελέγχουμε τη στάθμη του ψυκτικού υγρού (όχι προτού κρυώσει ο κινητήρας), και εφόσον διαπιστωθεί έλλειψη συμπληρώνουμε την απαραίτητη ποσότητα. Αν το λαμπάκι επιμένει, τότε δεν πρέπει να συνεχίσουμε να οδηγούμε.

Advertisement
ΔΕΗ

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το λαμπάκι των φρένων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα φρένα αποτελούν ένα από τα κρισιμότερα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στην αποφυγή ενός ατυχήματος. Σε περίπτωση, λοιπόν, που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα, τότε το φρενάρισμα μπορεί να μην είναι αποτελεσματικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλειά μας. Το υγρό των φρένων θα πρέπει να ελεγχθεί άμεσα και να συμπληρωθεί, εφόσον χρειαστεί.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη προειδοποιητική λυχνία ενεργοποιείται και όταν το χειρόφρενο είναι σηκωμένο, και επομένως, προτού πανικοβληθούμε, οφείλουμε να τσεκάρουμε αν δεν το έχουμε κατεβάσει τελείως.

Στα λαμπάκια που δεν πρέπει να αγνοήσουμε συγκαταλέγεται και αυτό με το σχήμα ενός τιμονιού, μιας και υποδηλώνει βλάβη στο σύστημα διεύθυνσης. Ένα πρόβλημα στο σύστημα διεύθυνσης μπορεί να μας εμποδίσει να δώσουμε στους τροχούς την επιθυμητή κατεύθυνση, με τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος να είναι μεγάλος. Το τιμόνι θα γίνει πιο βαρύ, με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολος ο χειρισμός του αυτοκινήτου.

Advertisement

Καλό είναι και εδώ να προβούμε σε έναν έλεγχο στη στάθμη του υγρού του υδραυλικού τιμονιού, καθώς το πρόβλημα μπορεί να προέρχεται από εκεί. Αν συμπληρώσουμε υγρό, αλλά η λυχνία συνεχίζει να ανάβει τότε πρέπει να επισκεφτούμε ένα συνεργείο.

Τέλος, μεγάλη προσοχή πρέπει να δείξουμε και στο λαμπάκι “check engine”, καθώς σημαίνει ότι ο εγκέφαλος του αυτοκινήτου έχει εντοπίσει πρόβλημα στον κινητήρα. Ενδεχομένως η βλάβη να είναι ανούσια (π.χ. μικρό βραχυκύκλωμα στα ηλεκτρονικά), αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να επισκεφτούμε έναν ειδικό ώστε να εντοπίσει τη δυσλειτουργία.

Πηγή: carandmotor.gr

Φωτογραφία: Pexels


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κτηνοτρόφος: "Το μαντρί ήταν το 4ο παιδί μου και το σκότωσαν" - Ξέσπασμα κτηνοτρόφων στις Σέρρες - video

02/10/25 4:28 μμ

Κτηνοτρόφος: “Το μαντρί ήταν το 4ο παιδί μου και το σκότωσαν” – Ξέσπασμα κτηνοτρόφων στις Σέρρες – video

Με ρεκόρ συμμετοχής ολοκληρώθηκαν τα Ανοιχτά Ζυθοποιεία 2025 σε όλη την Ελλάδα

02/10/25 4:23 μμ

Με ρεκόρ συμμετοχής ολοκληρώθηκαν τα Ανοιχτά Ζυθοποιεία 2025 σε όλη την Ελλάδα

Γάζα: Το Ισραήλ θα απελάσει τους επιβάτες του στολίσκου της Γάζας - Διεθνείς αντιδράσεις

02/10/25 4:20 μμ

Γάζα: Το Ισραήλ θα απελάσει τους επιβάτες του στολίσκου της Γάζας – Διεθνείς αντιδράσεις

Προβλήματα στην κυκλοφορία της Γραμμής 7 του Τραμ λόγω συσσώρευσης υδάτων- Ποιες στάσεις είναι εκτός λειτουργίας

02/10/25 4:16 μμ

Προβλήματα στην κυκλοφορία της Γραμμής 7 του Τραμ λόγω συσσώρευσης υδάτων- Ποιες στάσεις είναι εκτός λειτουργίας

Εκδηλώσεις πολιτισμού, επιστήμης και γαστρονομίας υπό την αιγίδα του ΕΟΤ

02/10/25 4:14 μμ

Εκδηλώσεις πολιτισμού, επιστήμης και γαστρονομίας υπό την αιγίδα του ΕΟΤ

Γ. Καραγκούνης: «Η κατάκτηση του EURO δεν ανταλλάσσεται με τίποτα»

02/10/25 4:12 μμ

Γ. Καραγκούνης: «Η κατάκτηση του EURO δεν ανταλλάσσεται με τίποτα»

Πλημμύρισε ξανά το ΣΕΦ

02/10/25 4:11 μμ

Πλημμύρισε ξανά το ΣΕΦ

Το πρώτο τρέιλερ της ταινίας «The Carpenter’s Son» με τον Νίκολας Κέιτζ

02/10/25 4:07 μμ

Το πρώτο τρέιλερ της ταινίας «The Carpenter’s Son» με τον Νίκολας Κέιτζ

Αλ. Τσίπρας: Διεθνής πειρατεία η επίθεση των Ισραηλινών στους ακτιβιστές της ειρήνης για τη Γάζα - Παραβίασαν το Διεθνές Δίκαιο

02/10/25 4:07 μμ

Αλ. Τσίπρας: Διεθνής πειρατεία η επίθεση των Ισραηλινών στους ακτιβιστές της ειρήνης για τη Γάζα – Παραβίασαν το Διεθνές Δίκαιο

«Oasis Live ’25 Opus»: Βιβλίο για την περιοδεία επανασύνδεσης των Oasis

02/10/25 4:06 μμ

«Oasis Live ’25 Opus»: Βιβλίο για την περιοδεία επανασύνδεσης των Oasis

Βουλή-Σ. Φάμελλος: "Άμεση διπλωματική παρέμβαση" προκειμένου να προστατευτούν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες που έχουν συλληφθεί

02/10/25 4:04 μμ

Φάμελλος: “Άμεση διπλωματική παρέμβαση” προκειμένου να προστατευτούν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες που έχουν συλληφθεί

Τουρκία: Σεισμός 5,19 βαθμών στην Κωνσταντινούπολη

02/10/25 4:03 μμ

Τουρκία: Σεισμός 5,19 βαθμών στην Κωνσταντινούπολη