Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προσπάθησε να αποπέμψει τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων Βαλέρι Ζαλούζνι, αλλά αυτός αρνήθηκε να παραιτηθεί και κανένας άλλος δεν δέχθηκε να αναλάβει τη θέση, αναγκάζοντας τον Ουκρανό ... Περισσότερα

Αναγκάστηκε να υποχωρήσει ο Ζελένσκι και να μην αποπέμψει τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων Ζαλούζνι

Epilogestv

Epilogestv

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προσπάθησε να αποπέμψει τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων Βαλέρι Ζαλούζνι, αλλά αυτός αρνήθηκε να παραιτηθεί και κανένας άλλος δεν δέχθηκε να αναλάβει τη θέση, αναγκάζοντας τον Ουκρανό πρόεδρο να υποχωρήσει, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου.

Η βρετανική εφημερίδα The Times ανέφερε χθες, Τρίτη, ότι, σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους, ο Ζελένσκι ζήτησε να συναντηθεί με τον Ζαλούζνι τη Δευτέρα. Κατά τη συνάντηση είπε σε προεδρικούς συμβούλους ότι η εκτίμησή τους για τη στρατιωτική κατάσταση είναι πιο θετική από την πραγματική και ζητήθηκε από τον Ζαλούζνι να παραιτηθεί.

Όταν εκείνος αρνήθηκε, ο Ζελένσκι απείλησε να υπογράψει διάταγμα με την αποπομπή του, σύμφωνα με τους Times. Ωστόσο αφού όλοι οι πιθανοί διάδοχοι του Ζαλούζνι αρνήθηκαν την πρόταση να αναλάβουν τη θέση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, ο Ουκρανός πρόεδρος αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να διατηρήσει τον Ζαλούζνι.

Η βρετανική εφημερίδα ανέφερε εξάλλου ότι ο Ζελένσκι αναγκάστηκε να υποχωρήσει υπό την πίεση των ΗΠΑ και της Βρετανίας καθώς και υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων.

Άλλη βρετανική εφημερίδα, η Guardian, επίσης αναφέρθηκε στην απόπειρα αποπομπής του Ζαλούζνι, επικαλούμενη την αντίθεση βουλευτών.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας αντέκρουσε τα δημοσιεύματα περί απομάκρυνσης του Ζαλούζνι σε ανάρτησή του στο Telegram τη Δευτέρα.

Advertisement
Babis

Οι σχέσεις μεταξύ Ζελένσκι και Ζαλούζνι θεωρούνται τεταμένες εδώ και εβδομάδες λόγω της αποτυχημένης ουκρανικής αντεπίθεσης.

Ο 50χρονος Ζαλούζνι έγινε αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων λίγους μήνες πριν από τη ρωσική εισβολή, τον Φεβρουάριο 2022. Υπό τη διοίκησή του τα ουκρανικά στρατεύματα αντιστάθηκαν στην εισβολή και κατάφεραν να ανακτήσουν κάποια εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία.

Ο στρατηγός είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των στρατιωτών και των Ουκρανών πολιτών. Υπάρχουν φήμες ότι έχει πολιτικές φιλοδοξίες, κάτι που ο ίδιος έχει διαψεύσει.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης: Ο οργανισμός που κράτησε ζωντανή τη φιλανθρωπία, φωτίζει την άγνωστη ιστορία της πόλης

01/02/26 4:16 μμ

Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης: Ο οργανισμός που κράτησε ζωντανή τη φιλανθρωπία, φωτίζει την άγνωστη ιστορία της πόλης

Κεντρική Μακεδονία: Σε εξέλιξη τα έντονα καιρικά φαινόμενα - Προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους

01/02/26 4:11 μμ

Κεντρική Μακεδονία: Σε εξέλιξη τα έντονα καιρικά φαινόμενα – Προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους

Νέα Δημοκρατία: Ορίστηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου

01/02/26 3:58 μμ

Νέα Δημοκρατία: Ορίστηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου

Στη συνάντηση ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ζάγκρεμπ παρευρέθηκε ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Τάσος Χατζηβασιλείου, συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο περιθώριο των εργασιών, ο Πρωθυπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, τον Γερμανό Καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Σάιμον Χάρρις και τον επικεφαλής του συγκυβερνώντος κόμματος GERB της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Σε όλες τις συναντήσεις παρών ήταν ο κ. Χατζηβασιλείου. Κατά τις συνομιλίες, συζητήθηκαν ζητήματα διμερών σχέσεων και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία βρίσκεται στην ατζέντα του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12ης Φεβρουαρίου. Επιπλέον, συζητήθηκαν θέματα δημογραφικού, στέγασης και ευνοϊκής φορολόγησης νέων, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδειξαν ενδιαφέρον για τα μέτρα που ανέλαβε σχετικά η ελληνική κυβέρνηση. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη σημασία του Κάθετου Διαδρόμου, με τον Πρωθυπουργό να υπογραμμίζει, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Μπορίσοφ, ότι «πρόκειται για μια σημαντική και στρατηγική επένδυση για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, καθώς επιδιώκουμε να απομακρυνθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο». Τέλος, έγινε εκτενής συζήτηση σχετικά με την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία αναβάθμισης της οδικής και σιδηροδρομικής σύνδεσης «Θεσσαλονίκη - Σόφια - Βουκουρέστι», έργο που αφορά άμεσα και την Π.Ε. Σερρών.

01/02/26 3:54 μμ

Στο Ζάγκρεμπ για την συνάντηση των ηγετών του ΕΛΚ ο Χατζηβασιλείου, συνόδευσε τον Πρωθυπουργό

Μπάνσκο: Εκεί που το βουνό συναντά την παράδοση 

01/02/26 3:47 μμ

Μπάνσκο: Εκεί που το βουνό συναντά την παράδοση -Δείτε βίντεο

Κυρ. Μητσοτάκης για το ελληνικό SAFE: Πολύ σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση της πατρίδας μας σε όλα τα πεδία

01/02/26 3:36 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης για το ελληνικό SAFE: Πολύ σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση της πατρίδας μας σε όλα τα πεδία

Πολιτική Προστασία: Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

01/02/26 3:35 μμ

Πολιτική Προστασία: Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Μείωση των φυσικών και ελεύθερων ποταμών στα Βαλκάνια μέσα σε 13 χρόνια

01/02/26 3:34 μμ

Μείωση των φυσικών και ελεύθερων ποταμών στα Βαλκάνια μέσα σε 13 χρόνια

Ντοκιμαντέρ που εξερευνά τα πρώτα χρόνια των Red Hot Chili Peppers θα κάνει πρεμιέρα στο Netflix

01/02/26 3:32 μμ

Ντοκιμαντέρ που εξερευνά τα πρώτα χρόνια των Red Hot Chili Peppers θα κάνει πρεμιέρα στο Netflix

Θ. Αλισσάφη: Η Ελληνίδα ερευνήτρια που αξιοποιεί νανοσωματίδια στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου

01/02/26 3:30 μμ

Θ. Αλισσάφη: Η Ελληνίδα ερευνήτρια που αξιοποιεί νανοσωματίδια στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου

«Παγιδεύοντας τους δαίμονες»-Τα Αραμαϊκά κύπελλα εξορκισμού των Ιουδαίων της Βαβυλώνας

01/02/26 3:29 μμ

«Παγιδεύοντας τους δαίμονες»-Τα Αραμαϊκά κύπελλα εξορκισμού των Ιουδαίων της Βαβυλώνας

ΥΠΕΝ: Τα επόμενα ορόσημα για τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου και το πλεονέκτημα για την Ελλάδα

01/02/26 3:28 μμ

ΥΠΕΝ: Τα επόμενα ορόσημα για τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου και το πλεονέκτημα για την Ελλάδα