Την αισιοδοξία του για άρση στο αδιέξοδο της υπόθεσης Μπελέρη εκφράζει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα με ανακοίνωσή του στο X (Twitter). Πιο συγκεκριμένα, στην ανάρτησή του, ο Αλβανός ... Περισσότερα

Ο Αλβανός πρωθυπουργός αρχικά αιτιολογεί την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος (CCOC) της Αλβανίας να αρνηθεί να χορηγήσει άδεια ορκωμοσίας στον προφυλακισμένο Μπελέρη.

Epilogestv

Epilogestv

Την αισιοδοξία του για άρση στο αδιέξοδο της υπόθεσης Μπελέρη εκφράζει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα με ανακοίνωσή του στο X (Twitter).

Advertisement
 

Πιο συγκεκριμένα, στην ανάρτησή του, ο Αλβανός πρωθυπουργός αρχικά αιτιολογεί την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος (CCOC) της Αλβανίας να αρνηθεί να χορηγήσει άδεια ορκωμοσίας στον προφυλακισμένο Μπελέρη. Ωστόσο παραδέχεται, όπως και το δικαστήριο, ότι υπάρχει αδιέξοδο στην υπόθεση.

Προ ημερών, αυστηρό μήνυμα προς την Αλβανία έστειλε από τη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Βερολίνου ο Έλληνας πρωθυπουργός. «Θέλω να τονίσω τον σεβασμό μου στην ανεξαρτησία της αλβανικής Δικαιοσύνης, όμως ο Φρέντι Μπελέρης έχει δικαίωμα να ορκιστεί έστω και προφυλακισμένος δήμαρχος Χειμάρρας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο. Όπως ξεκαθάρισε η επίλυση του ζητήματος είναι αναγκαία προϋπόθεση ώστε η Ελλάδα να συμφωνήσει στην εκκίνηση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με τη ΕΕ.

«Η υπόθεση Μπελέρη δεν αποτελεί διμερές ζήτημα Ελλάδας – Αλβανίας αλλά θέμα σεβασμού του κράτους Δικαίου» είχε εξάλλου επαναλάβει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Σύνοδο ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων στις Βρυξέλλες, ως πάγια θέση της Ελλάδας ότι το θέμα ανάληψης καθηκόντων από τον Φρέντη Μπελέρη και το δικαίωμά του σε μια δίκαιη δίκη δεν αποτελεί διμερές ζήτημα Ελλάδας-Αλβανίας, αλλά θέμα σεβασμού του κράτους Δικαίου, που αποτελεί την κορωνίδα της ενταξιακής διαδικασίας.

Αναλυτικά όσα γράφει σχετικά ο Έντι Ράμα στην ανάρτησή του, με την οποία αναγνωρίζει τον Φρέντι Μπελέρη ως εκλεγμένο δήμαρχο:

«Από την ανάγνωση της αιτιολογημένης απόφασης του ειδικού Δικαστηρίου Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος σχετικά με την άρνηση της άδειας ορκωμοσίας στον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας, θεωρώ σημαντικό να επισημάνω δημόσια τα εξής:

Η άρνηση της άδειας ορκωμοσίας υπό τις συνθήκες της προφυλάκισης από τη Γενική Διεύθυνση Φυλακών αποτελεί τελικά νομικά ορθή στάση. Ομοίως, η απόρριψη του αιτήματος από το Ειδικό Διακστήριο Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος (CCOC) είναι σαφώς διατυπωμένη και εύκολα κατανοητή.

Το γεγονός ότι ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας παραμένει ως τέτοιος μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης και ότι μόνο η επίσημη απόφαση θα καθορίσει την ικανότητά του να ορκιστεί σε περίπτωση αθωότητας ή την αδυναμία του να συνεχίσει ως δήμαρχος σε περίπτωση ενοχή, δηλώνεται επίσης ξεκάθαρα και εύκολα κατανοητή.

Η αναφορά του CCOC στο αδιέξοδο που προκάλεσε η προσωρινή συνέχιση των καθηκόντων του ηττημένου υποψηφίου, ενώ ο εκλεγμένος δήμαρχος παραμένει προφυλακισμένος και ο προηγούμενος δήμαρχος στερείται νομιμότητας να ηγηθεί του δήμου απουσία του νικητή, σαφώς, τονίζει την ανάγκη επίλυσης αυτού του αδιεξόδου μέσω της διακοπής της θητείας του χαμένου υποψηφίου, με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές για τη διασφάλιση των δημόσιων υπηρεσιών στον δήμο Χειμάρρας.

Συμπερασματικά, η αιτιολογημένη αυτή απόφαση της CCOC αποτελεί αδιαμφισβήτητη νομική επιβεβαίωση της «υπόθεσης Μπελέρη» ως ζήτημα δικαιοσύνης, παρά πολιτικού ή με οποιονδήποτε τρόπο σχετικό με τις αρχές της κεντρικής κυβέρνησης. Επιπλέον, το σκεπτικό της απόφασης αυτής δημιουργεί θετική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του προαναφερθέντος αδιεξόδου».

Advertisement
MEGA

πηγή ertnews.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Λαμπερή πρεμιέρα για την «Πολιτεία των Ευχών» στις Σέρρες

15/12/25 12:25 μμ

Λαμπερή πρεμιέρα για την «Πολιτεία των Ευχών» στις Σέρρες

Κώστας Τσιάρας: Όποιος αρνείται τη μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, αρνείται τη διαφάνεια και τους ελέγχους

15/12/25 11:22 πμ

Κώστας Τσιάρας: Όποιος αρνείται τη μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, αρνείται τη διαφάνεια και τους ελέγχους

ΗΠΑ- επίθεση στο πανεπιστήμιο Μπράουν: Ελεύθερος θα αφεθεί ο άνδρας που είχε προσαχθεί

15/12/25 11:05 πμ

ΗΠΑ- επίθεση στο πανεπιστήμιο Μπράουν: Ελεύθερος θα αφεθεί ο άνδρας που είχε προσαχθεί

Συνάντηση Χρυσοχοΐδη με νέους τσιγγάνους ενεργούς πολίτες στην Αγία Βαρβάρα

15/12/25 10:54 πμ

Συνάντηση Χρυσοχοΐδη με νέους τσιγγάνους ενεργούς πολίτες στην Αγία Βαρβάρα

Καβάλα: Όταν ο παλιός νερόμυλος γίνεται σχολείο ζωής και αειφορίας

15/12/25 10:39 πμ

Καβάλα: Όταν ο παλιός νερόμυλος γίνεται σχολείο ζωής και αειφορίας

Πολύωροι αποκλεισμοί και σήμερα στα τελωνεία Ευζώνων, Νίκης, Προμαχώνα και Εξοχής

15/12/25 9:47 πμ

Μπλόκα αγροτών: Πολύωροι αποκλεισμοί και σήμερα στα τελωνεία Ευζώνων, Νίκης, Προμαχώνα και Εξοχής

Να επανέλθουν στον θεσμικό διάλογο καλούν τους αγρότες ΕΒΕΘ - ΒΕΘ - ΣΒΕ - ΣΕΒΕ

15/12/25 9:18 πμ

Να επανέλθουν στον θεσμικό διάλογο καλούν τους αγρότες ΕΒΕΘ – ΒΕΘ – ΣΒΕ – ΣΕΒΕ

Δεκαεπτά νεκροί, ανάμεσά τους 16 μαθητές, σε τροχαίο στην Κολομβία

15/12/25 9:14 πμ

Δεκαεπτά νεκροί, ανάμεσά τους 16 μαθητές, σε τροχαίο στην Κολομβία

Ο «χάρτης» πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 19 Δεκεμβρίου

15/12/25 9:10 πμ

Ο «χάρτης» πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 19 Δεκεμβρίου

Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη με την Πρόεδρο της Μολδαβίας Μάγια Σάντου

15/12/25 8:51 πμ

Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη με την Πρόεδρο της Μολδαβίας Μάγια Σάντου

Παραμένουν οι αγρότες στο μπλόκο της Νίκαιας – Κλειστή η εθνική οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης

15/12/25 8:48 πμ

Παραμένουν οι αγρότες στο μπλόκο της Νίκαιας – Κλειστή η εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης

Άγριο έγκλημα στο Χόλιγουντ: Νεκροί ο γνωστός σκηνοθέτης Ρομπ Ράινερ και η σύζυγός του, τους δολοφόνησε ο γιος τους

15/12/25 8:31 πμ

Άγριο έγκλημα στο Χόλιγουντ: Νεκροί ο γνωστός σκηνοθέτης Ρομπ Ράινερ και η σύζυγός του, τους δολοφόνησε ο γιος τους