Ερευνητές στον Αμαζόνιο ανακάλυψαν το μεγαλύτερο είδος φιδιού στον κόσμο -ένα τεράστιο πράσινο ανακόντα- στο τροπικό δάσος του Ισημερινού, το οποίο χωρίστηκε από τους κοντινότερους συγγενείς του πριν από 10 ... Περισσότερα

Ανακαλύφθηκε στον Αμαζόνιο το μεγαλύτερο είδος φιδιού στον κόσμο, ένα τεράστιο πράσινο ανακόντα

Epilogestv

Epilogestv

Ερευνητές στον Αμαζόνιο ανακάλυψαν το μεγαλύτερο είδος φιδιού στον κόσμο -ένα τεράστιο πράσινο ανακόντα- στο τροπικό δάσος του Ισημερινού, το οποίο χωρίστηκε από τους κοντινότερους συγγενείς του πριν από 10 εκατομμύρια χρόνια, μολονότι εξακολουθεί να δείχνει σχεδόν ίδιο με αυτούς μέχρι σήμερα.

Advertisement
 

Βίντεο που προβλήθηκε στο διαδίκτυο δείχνει το μέγεθος αυτών των μήκους 6,1 μέτρων ερπετών, καθώς ένας από τους ερευνητές, ο Ολλανδός βιολόγος Φρικ Βονκ, κολυμπάει δίπλα σε εκπρόσωπο του είδους, ένα γιγάντιο πράσινο ανακόντα βάρους 200 κιλών.

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες πίστευαν ότι υπήρχε μόνον ένα είδος πράσινου ανακόντα στην άγρια φύση, το Eunectes murinus, αλλά η επιστημονική επιθεώρηση Diversity αποκάλυψε τον Φεβρουάριο ότι το νέο «βόρειο πράσινο ανακόντα» ανήκει σε ένα διαφορετικό, νέο είδος, το Eunectes akiyama.

«Αυτό που πήγαμε εκεί να κάνουμε ήταν να χρησιμοποιήσουμε τα ανακόντα ως ένα είδος-δείκτη για το είδος της ζημιάς που προκαλείται από τις πετρελαιοκηλίδες που μαστίζουν την (περιοχή) Γιασούνι στον Ισημερινό, επειδή η εξόρυξη πετρελαίου είναι απολύτως εκτός ελέγχου», δήλωσε ο ερευνητής Μπράιαν Τζ. Φράι.

Ο Φράι -Αυστραλός καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ, ο οποίος για σχεδόν 20 χρόνια ερευνά τα είδη ανακόντα που έχουν βρεθεί στη Νότια Αμερική-δήλωσε στο Reuters ότι η ανακάλυψη αυτή επιτρέπει στους επιστήμονες να δείξουν ότι τα δύο είδη χωρίστηκαν πριν από σχεδόν 10 εκατομμύρια χρόνια.

«Αλλά το πραγματικά εκπληκτικό μέρος (της ανακάλυψης αυτής) ήταν ότι παρά τη γενετική αυτή διαφορά και παρά την μακρά περίοδο από τότε που χωρίστηκαν, τα δύο ζώα είναι πανομοιότυπα», σημείωσε.

Μολονότι τα πράσινα φίδια ανακόντα μοιάζουν πολύ οπτικά, υπάρχει μια γενετική διαφορά 5,5%, η οποία εξέπληξε τους επιστήμονες.

«Πρόκειται για απίστευτο ποσοστό γενετικής διαφοράς, ειδικά αν την εντάξεις στο πλαίσιο ότι εμείς διαφέρουμε μόνον 2% από τους χιμπαντζήδες», επισήμανε.

Advertisement

Τα ανακόντα αποτελούν απίστευτα χρήσιμη πηγή πληροφοριών για την οικολογική υγεία της περιοχής και τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων των πετρελαιοκηλίδων σε αυτήν, πρόσθεσε ο Φράι.

Κάποια από τα φίδια που μελέτησαν οι επιστήμονες σε μέρη του Ισημερινού είχαν μολυνθεί σε μεγάλο βαθμό από τις πετρελαιοκηλίδες, και τα ανακόντα και τα ψάρια αραπάιμα συσσωρεύουν μεγάλη ποσότητα των μετάλλων πετροχημικών, σημείωσε.

«Αυτό σημαίνει ότι, αν τα ψάρια αραπάιμα συσσωρεύουν αυτά τα μέταλλα των πετρελαιοκηλίδων, πρέπει να αποφεύγονται από τις έγκυες γυναίκες, όπως αποφεύγουν οι γυναίκες τον σολομό ή τον τόνο σε άλλα μέρη του κόσμου φοβούμενες τον μεθυλυδράργυρο», κατέληξε.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνελήφθη η Δήμητρα Ματσούκα - Οδηγούσε υπό την επήρεια μέθης, πάνω από το όριο ταχύτητας χωρίς δίπλωμα και πινακίδες

20/11/25 1:05 μμ

Συνελήφθη η Δήμητρα Ματσούκα – Οδηγούσε υπό την επήρεια μέθης, πάνω από το όριο ταχύτητας χωρίς δίπλωμα και πινακίδες

Πέθανε ο 22χρονος που κατάπιε αμάσητο ολόκληρο μπέργκερ για ένα challenge

20/11/25 12:58 μμ

Πέθανε ο 22χρονος που κατάπιε αμάσητο ολόκληρο μπέργκερ για ένα challenge

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και η προοπτική επενδύσεων στην Ελλάδα 

20/11/25 12:50 μμ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και η προοπτική επενδύσεων στην Ελλάδα 

Κατατέθηκε στη Βουλή ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2026

20/11/25 1:16 μμ

Κατατέθηκε στη Βουλή ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2026

Υπάλληλος καταστήματος ακινητοποίησε ληστή στην Τούμπα Θεσσαλονίκης

20/11/25 12:44 μμ

Υπάλληλος καταστήματος ακινητοποίησε ληστή στην Τούμπα Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη: 49χρονος έριξε πέτρες σε αστικό λεωφορείο

20/11/25 12:39 μμ

Θεσσαλονίκη: 49χρονος έριξε πέτρα σε αστικό λεωφορείο

Κ.Πιερρακάκης: Eίναι ένας Προϋπολογισμός ρεαλιστικός, κοινωνικός, εφαρμόσιμος και αναπτυξιακός

20/11/25 12:20 μμ

Κ.Πιερρακάκης: Eίναι ένας Προϋπολογισμός ρεαλιστικός, κοινωνικός, εφαρμόσιμος και αναπτυξιακός

Σταύρος Παπασταύρου: «Ολοκληρώνεται από την ΕΔΕΥΕΠ η διαπραγμάτευση της σύμβασης με Chevron και HelleniqEnergy»

20/11/25 12:15 μμ

Σταύρος Παπασταύρου: «Ολοκληρώνεται από την ΕΔΕΥΕΠ η διαπραγμάτευση της σύμβασης με Chevron και HelleniqEnergy»

Κάθε διαδρομή με κάρτα Visa της Πειραιώς μπορεί να σας χαρίσει 100 ευρώ

20/11/25 12:10 μμ

Κάθε διαδρομή με κάρτα Visa της Πειραιώς μπορεί να σας χαρίσει 100 ευρώ

Δράση των μαθητών του 5ου Γυμνασίου Σερρών στη λαϊκή αγορά για να ενισχύσουν την Κοινωνική Κουζίνα - video

20/11/25 11:58 πμ

Δράση των μαθητών του 5ου Γυμνασίου Σερρών στη λαϊκή αγορά για να ενισχύσουν την Κοινωνική Κουζίνα – video

Σέρρες: Την ημερίδα για τη «Διαχείριση εκτάκτων αναγκών έναντι φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών»

20/11/25 11:48 πμ

Σέρρες: Ημερίδα για τη «Διαχείριση εκτάκτων αναγκών έναντι φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών»

Οι πιο επικίνδυνες χώρες της Ευρώπης για οδήγηση το 2025

20/11/25 11:38 πμ

Οι πιο επικίνδυνες χώρες της Ευρώπης για οδήγηση το 2025: Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα