Και τρίτη υπόγεια λίμνη στην εγκιβωτισμένη κοίτη του Κηφισού, εντόπισαν οι σπηλαιολόγοι. Βρίσκεται στη συμβολή του ποταμού με το ρέμα της Εσχατιάς, στο ύψος του Περιστερίου και έχει μήκος 60 ... Περισσότερα

Ανακαλύφθηκε τρίτη υπόγεια λίμνη στην κοίτη του Κηφισού – Δημιουργήθηκε από διάβρωση και κακοτεχνίες στον εγκιβωτισμένο ποταμό

Epiloges Press

Epiloges Press

Και τρίτη υπόγεια λίμνη στην εγκιβωτισμένη κοίτη του Κηφισού, εντόπισαν οι σπηλαιολόγοι. Βρίσκεται στη συμβολή του ποταμού με το ρέμα της Εσχατιάς, στο ύψος του Περιστερίου και έχει μήκος 60 μέτρων. Είχε προηγηθεί η ανακάλυψη των άλλων δύο υπόγειων λιμνών στη Χαλκηδόνα και τα ΚΤΕΛ Κηφισού.

Advertisement
 

Δημιουργήθηκαν λόγω της διάβρωσης των υλικών κατασκευής, με τους ειδικούς να υπογραμμίζουν την ανάγκη άντλησης των υπόγειων υδάτων και την ενίσχυση των πλευρικών τοιχίων κάτω από την Εθνική, ώστε να απαλειφθεί ενδεχόμενος κίνδυνος για τη στατικότητα.

Η υπόγεια λίμνη στον Κηφισό, κάτω από την Εθνική οδό ύψος του Περιστερίου, δεν είναι ένας ειδυλλιακός υγρότοπος, αλλά ένα προϊόν κακοτεχνίας του εγκιβωτισμένου Κηφισού ενός δημοσίου έργου που πάσχει από έλλειψη συντήρησης για περισσότερες από δύο δεκαετίες.

Η ομάδα σπηλαιολόγων της Γεωμυθικής χρειάστηκε να περπατήσει έξι χιλιόμετρα μέσα στον σκοτεινό αγωγό για να την ανακαλύψει. Με μήκος 60 μέτρα και βάθος 2-2,5 μέτρα η λίμνη αυτή που υποδέχεται και λύματα από παράνομες συνδέσεις, και όπως φαίνεται από την αυτοψία φιλοξενεί και ψάρια.

Η τεχνητή αυτή λίμνη δημιουργήθηκε εξαιτίας της διάβρωσης των υλικών κατασκευής του έργου που υποστηρίζει την Εθνική οδό.

Ο Δημήτρης Θεοδοσόπουλος, Αγρονόμος-Τοπογράφος Μηχανικός & Σπηλαιολόγος, επισημαίνει πως: «είναι η τρίτη λίμνη που ανακαλύπτουμε στον υπόγειο Κηφισό και οφείλεται σε κατάρρευση της κοίτης του υπόγειου Κηφισού κάτω από την Εθνική Οδό. Πρακτικά η τσιμεντόστρωση της κοίτης έχει καταστραφεί και με τη ροή και τη δράση του νερού και έχουν αρχίσει και φαίνονται και τα θεμέλια αριστερά και δεξιά από τα πλευρικά τοιχία που κρατάνε από πάνω την Εθνική Οδό».

Η διάβρωση που έχει αρχίσει να εμφανίζεται στην κοίτη αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενοί για μια καθίζηση σε βάθος χρόνου.

«Η γέφυρα πρέπει να γκρεμιστεί και να ξαναγίνει», αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής.

Advertisement

Έλεγχος στατικής επάρκειας

Η αποσάθρωση και διάβρωση του μπετόν του σιδήρου και του χάλυβα που χρησιμοποιήθηκαν για την τσιμεντοποίηση της κοίτης του Κηφισού συνιστούν κίνδυνο.

Όπως δήλωσε ο Ευθύμης Λέκκας, Γεωλόγος Καθηγητής Φυσικών Καταστροφών ΕΚΠΑ
«η τρωτότητα των πλακοσκεπών αυτών αγωγών δηλαδή της κοίτης του ποταμού που έχει εγκιβωτιστεί ουσιαστικά… αφορά και τα πλευρικά τμήματα εκείνα τα οποία στηρίζουν ουσιαστικά … την εθνική οδό. Σε αυτά τα τμήματα οι μηχανικοί θα πρέπει να κάνουν εμπεριστατωμένες έρευνες στατικής επάρκειας

Σε πρώτη φάση πάντως σύμφωνα με τους ειδικούς θα πρέπει να γίνει απάντληση των υπόγειων υδάτων και στη συνέχει να δρομολογηθούν παρεμβάσεις για τη ενίσχυση της κατασκευής

Με τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα της κλιματικής κρίσης, αυξάνει και ο συντελεστής επικινδυνότητας για τη στατικότητα του εγκιβωτισμένου Κηφισού που αποτελεί και τον πιο βασικό οδικό άξονα του λεκανοπεδίου.

πηγή ertnews.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στον Εισαγγελέα οι πρώτες 50 μαζικές διαγραφές αγρών στο Ε9 - Λίστα με 3.000 "ιδιοκτήτες" για επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ

24/12/25 6:57 μμ

Στον Εισαγγελέα οι πρώτες 50 μαζικές διαγραφές αγρών στο Ε9 – Λίστα με 3.000 “ιδιοκτήτες” για επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ

Σ. Φάμελλος: Όταν πιανόμαστε χέρι χέρι, γινόμαστε πιο δυνατοί - Ενωμένοι να κάνουμε την πατρίδα μας σημαντική για όλο τον κόσμο

24/12/25 6:54 μμ

Σ. Φάμελλος: Όταν πιανόμαστε χέρι χέρι, γινόμαστε πιο δυνατοί – Ενωμένοι να κάνουμε την πατρίδα μας σημαντική για όλο τον κόσμο

Πέλλα: Με αλυσίδες η κίνηση των οχημάτων σε σημεία του οδικού δικτύου προς το χιονοδρομικό κέντρο του "Βόρα"

24/12/25 6:51 μμ

Πέλλα: Με αλυσίδες η κίνηση των οχημάτων σε σημεία του οδικού δικτύου προς το χιονοδρομικό κέντρο του “Βόρα”

Κάλαντα των Χριστουγέννων στην Περιφέρεια και στο Δήμο

24/12/25 6:48 μμ

Κάλαντα των Χριστουγέννων στην Περιφέρεια και στο Δήμο

Αντιπλημμυρικά έργα στην Αττική με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ

24/12/25 6:43 μμ

Αντιπλημμυρικά έργα στην Αττική με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ

Χριστουγεννιάτικα κάλαντα στο υπουργείο Πολιτισμού

24/12/25 6:40 μμ

Χριστουγεννιάτικα κάλαντα στο υπουργείο Πολιτισμού

Silver alert στις Σέρρες: Tα στοιχεία του διοικητή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ποροΐων που αγνοείται

24/12/25 3:58 μμ

Silver alert στις Σέρρες: Tα στοιχεία του διοικητή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ποροΐων που αγνοείται

ΣΕΤΕ: Έκκληση για άμεση αποκατάσταση της κανονικότητας στο οδικό δίκτυο

24/12/25 4:09 μμ

ΣΕΤΕ: Έκκληση για άμεση αποκατάσταση της κανονικότητας στο οδικό δίκτυο

Δ. Κουτσούμπας: «Οι αγώνες των εργατών και των αγροτών δεν κλείνουν δρόμους, ανοίγουν τους δρόμους για το σήμερα και το αύριο»

24/12/25 4:08 μμ

Δ. Κουτσούμπας: «Οι αγώνες των εργατών και των αγροτών δεν κλείνουν δρόμους, ανοίγουν τους δρόμους για το σήμερα και το αύριο»

Τρεις νεκροί εξαιτίας κατάρρευσης οροφής σε εταιρεία στην ανατολική Σλοβακία

24/12/25 4:07 μμ

Τρεις νεκροί από κατάρρευση οροφής σε εταιρεία στην ανατολική Σλοβακία

Ν. Ανδρουλάκης: «Χρέος μας να εργαστούμε για τα προβλήματα της κοινωνίας, να μειώσουμε τις ανισότητες και να προσφέρουμε ευκαιρίες στη νέα γενιά»

24/12/25 4:05 μμ

Ν. Ανδρουλάκης: «Χρέος μας να εργαστούμε για τα προβλήματα της κοινωνίας, να μειώσουμε τις ανισότητες και να προσφέρουμε ευκαιρίες στη νέα γενιά»

Αισιόδοξες επιστημονικές ιστορίες του 2025, σύμφωνα με το Nature

24/12/25 4:04 μμ

Αισιόδοξες επιστημονικές ιστορίες του 2025, σύμφωνα με το Nature