Ισχυρό μπουρίνι προκάλεσε την κατάρρευση στέγαστρου επωνύμου κατασκευαστή που είχε στηθεί για μεγάλη συναυλία, στα Ιωάννινα

Ανακοίνωση ΣΤΑΖΟΕ για κατάρρευση στέγαστρου συναυλίας στα Ιωάννινα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στην πλατεία Μαβίλη στα Ιωάννινα, όταν ισχυρό μπουρίνι με σφοδρές ριπές ανέμου προκάλεσε την κατάρρευση στέγαστρου που είχε στηθεί για μεγάλη συναυλία, χορηγία εταιρείας τεχνολογίας.

Η κατάρρευση σημειώθηκε λίγο μετά τις 17:20, λίγες ώρες πριν ανέβουν οι μουσικοί για την πρόβα τους. Εκείνη τη στιγμή επάνω στη σκηνή βρισκόταν μόνο μικρός αριθμός τεχνικών, ενώ στον χώρο υπήρχαν άνδρες ασφαλείας. Ευτυχώς κανείς δεν τραυματίστηκε, καθώς όλοι πρόλαβαν να καλυφθούν.

Ανακοίνωση ΣΤΑΖΟΕ

Χθες το απόγευμα, 30 Αυγούστου, συνέβη ένα ακόμα πολύ σοβαρό και ταυτόχρονα τρομακτικό συμβάν. Αναφερόμαστε στην πτώση Roof Support επωνύμου κατασκευαστή στα Ιωάννινα και συγκεκριμένα στην πλατεία Μαβίλη, λόγω ακραίων ριπών αέρα που εμφανίστηκαν στην περιοχή. Ευτυχώς, λόγω εμπειρίας των συναδέλφων δεν υπήρξε ο παραμικρός τραυματισμός. Ήρθαμε σε επαφή με τεχνικούς οι οποίοι, αν και σοκαρισμένοι,  μας περιέγραψαν ακριβώς το συμβάν και την κατάσταση που επικράτησε. 

Το πρώτο πράγμα στο οποίο πρέπει να σταθούμε είναι πως αφενός μιλάμε για στήσιμο βάσει όλων των προδιαγραφών, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα μέτρα ασφαλείας από πλευράς εταιρείας ενοικίασης εξοπλισμού, αφετέρου όμως πως όλα αυτά έγιναν πράξη από τους σοβαρούς και έμπειρους συναδέλφους τεχνικούς που δεν έκαναν έκπτωση στην ασφάλεια. Σε αυτούς τους παράγοντες και ιδίως στον δεύτερο ίσως οφείλουμε το ευχάριστο γεγονός να αναλύουμε τί πήγε καλά ώστε να μην υπάρχει ούτε μικροτραυματισμός τεχνικού, ενώ δούλευαν λίγο πριν στην σκηνή κάτω από το roof support και προτού αποφασιστεί η εκκένωσή της. Να σημειωθεί πως στην συνομιλία με έμπειρο συνάδελφο που βρισκόταν στο συμβάν, τόνισε πως σημαντικό ρόλο έπαιξε η επικοινωνία των τεχνικών του F.O.H (του χώρου που βρίσκεται το control εκτός σκηνής, μπροστά σε αυτήν συνήθως σε απόσταση 20-30 m) με τους τεχνικούς στην σκηνή. Αυτοί μπόρεσαν και είδαν την κίνηση της θηριώδους κατασκευής και ζήτησαν εκκένωση της σκηνής. Ο δεύτερος παράγοντας που δεν είναι καθόλου ευχάριστος είναι η επικινδυνότητα όλου αυτού του εγχειρήματος του να στήνουμε συναυλίες ή εκδηλώσεις σε ανοιχτό χώρο. Ακραία φαινόμενα έχουμε όλοι συναντήσει και απ´ ό,τι φαίνεται γίνονται όλο και πιο συχνά στην χώρα μας. Φυσικά, πρέπει να συνεχίσουμε να στήνουμε συναυλίες, παραστάσεις και εκδηλώσεις, καθώς είναι ηθικό μας χρέος, έστω αν από αυτές μπορεί και στο ελάχιστο να παραχθεί πολιτισμός. Εννοείται πως λόγω της υπαρκτής επικινδυνότητας η σοβαρή αντιμετώπιση είναι μονόδρομος. 

Αντιθέτως, η όλη αντιμετώπιση αυτού του εγχειρήματος ειδικά τα τελευταία χρόνια μοιάζει λίγο αφελής, λίγο αλαζονική, με μια δόση ναρκισσισμού που ο καθένας ξέρει καλύτερα και δεν θα συνομιλήσει με κανέναν «άσχετο». Μιλάμε για την αντιμετώπιση που συναντάμε σε όλους στον χώρο μας, από τεχνικούς, ιδιοκτήτες εταιρειών ενοικίασης εξοπλισμού,  παραγωγούς, ακόμα και καλλιτέχνες.  

Advertisement

Μετά από έναν χρόνο με πληθώρα εργατικών ατυχημάτων, με σοβαρούς τραυματισμούς και τον θάνατο του συναδέλφου μας, ηχολήπτη, Γιάννη Αρτόπουλου πριν ένα μήνα, μετά ακόμα και από το τρομακτικό χθεσινό συμβάν, θα πρέπει κάποιοι φορείς όλου αυτού του μηχανισμού να αναθεωρήσουν τις δικαιολογίες, να «καθήσουν στο «τραπέζι» μαζί με τους υπόλοιπους και να συζητήσουν σοβαρά. Αναφέρουμε συγκεκριμένα πως, ενώ το Σ.Τ.Α.Ζ.Ο.Ε σε συνεργασία με άλλα Σωματεία του Πολιτισμού και την Π.Ο.Θ.Α (Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος) έχει προσφύγει στον ΟΜΕΔ (Οργανισμό Μεσολαβησης και Διαιτησίας) για κοινωνικό διάλογο με τους φορείς των θεατρικών παραγωγών, των συναυλιών και όλων των εμπλεκομένων σε ζωντανές εκδηλώσεις   με θέμα «Υγεία και Ασφάλεια», υπάρχουν βασικοί φορείς, ειδικά στο συναυλιακό κομμάτι, που αρνούνται να πάρουν μέρος. 

Ας σταθούμε ξανά στο σοβαρό κομμάτι της δουλειάς και να κλείσουμε όπως ξεκινήσαμε. Το επάγγελμα του τεχνικού σε ζωντανές οπτικοακουστικές εκδηλώσεις είναι σοβαρή και επικίνδυνη εργασία. Αυτό ας το καταλάβουμε αρχικά εμείς, ζητώντας τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας για την ασφάλεια (κράνος-γάντια κτλ) και επιβάλλοντας τα νόμιμα ωράρια ξεκούρασης. Επίσης, να απαιτούμε τα τυπικά μέτρα όσον αφορά την στατικότητα και το ρεύμα απ´ όπου είναι το πιο πιθανό να έχουμε ατυχήματα. Οι συνάδελφοι στα Ιωάννινα που και οι ίδιοι τήρησαν τα μέτρα αλλά και που δεν έκαναν εκπτώσεις στις προδιαγραφές βγήκαν ακέραιοι και σήμερα χαμογελάμε. Προβληματισμένοι μεν, αλλά τουλάχιστον χαμογελαστοί.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το ΚΘΒΕ «αποχαιρετά» τη Χριστίνα Μπάμπου - Παγκουρέλη

29/09/25 10:47 μμ

Το ΚΘΒΕ «αποχαιρετά» τη Χριστίνα Μπάμπου – Παγκουρέλη

Τέμπη: H σύνταξη κατηγορητηρίου για την τραγωδία το επόμενο βήμα προς τη δίκη

29/09/25 10:42 μμ

Τέμπη: H σύνταξη κατηγορητηρίου για την τραγωδία το επόμενο βήμα προς τη δίκη

Νέα καταδίκη καρδιολόγου για «φακελάκια», 30 μήνες με τριετή αναστολή

29/09/25 10:00 μμ

Νέα καταδίκη καρδιολόγου για «φακελάκια», 30 μήνες με τριετή αναστολή

Υπογραφή μνημονίου για τη ναυτική συνεργασία Ελλάδας - Ιταλίας και δήλωσης προθέσεων για 2+2 φρεγάτες Bergamini

29/09/25 9:52 μμ

Υπογραφή μνημονίου για τη ναυτική συνεργασία Ελλάδας – Ιταλίας και δήλωσης προθέσεων για 2+2 φρεγάτες Bergamini

ΥΠΕΝ: Προχωρά η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Αιγύπτου

29/09/25 9:46 μμ

ΥΠΕΝ: Προχωρά η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου

Σέρρες: Τροχαίο στην Καστανούσσα λόγω ολισθηρότητας του δρόμου

29/09/25 9:35 μμ

Σέρρες: Τροχαίο στην Καστανούσσα λόγω ολισθηρότητας του δρόμου

Διαγραφές φοιτητών: Τι αλλάζει με τη νέα εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας;

29/09/25 9:30 μμ

Διαγραφές φοιτητών: Τι αλλάζει με τη νέα εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας;

Νέες φοροαπαλλαγές: Αφορολόγητα ενοίκια - Ποιοι και πως ευνοούνται

29/09/25 9:21 μμ

Νέες φοροαπαλλαγές: Αφορολόγητα ενοίκια – Ποιοι και πως ευνοούνται

Aπαγόρευση των social media για ανηλίκους κάτω των 15 ετών από τον Οκτώβριο -Τι λένε οι Σερραίοι - video

29/09/25 9:04 μμ

Aπαγόρευση των social media για ανηλίκους κάτω των 15 ετών – Τι λένε οι Σερραίοι – video

Παρέμβαση Χατζηβασιλείου για το ΑΤΑΚ - Ζητά λύση για τους αγρότες - video

29/09/25 8:52 μμ

Παρέμβαση Χατζηβασιλείου για το ΑΤΑΚ – Ζητά λύση για τους αγρότες – video

Επιχειρησιακή άσκηση επί χάρτου για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων στον δήμο Ν. Ζίχνης - video

29/09/25 8:38 μμ

Επιχειρησιακή άσκηση επί χάρτου για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων στον δήμο Ν. Ζίχνης – video

Παγγαίο: Αναταραχή με τους ανασφάλιστους εργάτες γης - "Δεν θέλουν οι ίδιοι οι εργάτες", λένε οι παραγωγοί - video

29/09/25 8:39 μμ

Παγγαίο: Αναταραχή με τους ανασφάλιστους εργάτες γης – “Δεν θέλουν οι ίδιοι οι εργάτες”, λένε οι παραγωγοί – video

Σχολιάστε

οχτώ + δώδεκα =