Αναστάσιος Παλλατίδης : Ο Μελενίκιος γιατρός και ευεργέτης των Σχολείων του Σιδηροκάστρου
Date:
Ο Αναστάσιος Παλλατίδης ήταν ένας επίλεκτος Μελενίκιος και διδακτορικός γιατρός των Αψβούργων της ελληνικής παροικίας της Βιέννης.
Είναι ένας μεγάλος ευεργέτης των Σχολείων του Σιδηροκάστρου που πολύ σωστά γιορτάζεται η μνήμη του με λαμπρή και επιβλητική γιορτή την ημέρα των Τριών Ιεραρχών(30 Ιανουαρίου).
Ο Αναστάσιος Παλλατίδης γεννήθηκε το 1800 στο Μελένικο και τελειώνοντας το Δημοτικό σχολείο εγκαταστάθηκε στο Βουκουρέστι στο σπίτι του παππού του Κωνσταντίνου Βακάρου, ο οποίος ήταν έμπορος εκεί. Συνέχισε τις σπουδές του και τελείωσε το Γυμνάσιο με άριστα. Ο διάσημος διδάσκαλος του Γένους Λάμπρος Φωτιάδης από τα Ιωάννινα, στον οποίο μαθήτευσε ο Παλλατίδης, εκτιμώντας τη μεγάλη ευφυΐα του, συνέστησε στον παππού του να τον στείλει στη Βιέννη για να φοιτήσει στην Ιατρική Σχολή.
Τόση ήταν η επίδοσή του στα γράμματα και την επιστήμη του ώστε έλαβε και διδακτορικό δίπλωμα από το πανεπιστήμιο της Βιέννης. Μόλις τελείωσε τις σπουδές και την ειδίκευσή του στα νοσοκομεία της Βιέννης, τον εξετίμησε και τον πήρε βοηθό του ο βαρώνος καθηγητής Grager, ο οποίος ήταν γιατρός στην αυτοκρατορική οικογένεια των Αψβούργων.
Μετά τον θάνατο του Grager ο Παλλατίδης τον διαδέχτηκε και έγινε και μέλος της αυτοκρατορικής Ιατρικής Συνδιδακτορίας. Συγχρόνως διορίστηκε γιατρός του τετάρτου της μεγάλης πόλεως της Βιέννης θέση την οποία διατήρησε για δεκαοκτώ χρόνια ,μέχρι το θάνατό του στις 26 Ιουλίου του 1848.
Ο Αναστάσιος Παλλατίδης ήταν μια πολυδιάστατη ακτινοβολούσα προσωπικότητα, το σπουδαιότερο μέλος της παροικίας των Μελενίκων στη Βιέννη. Άνδρας με μεγάλο πνευματικό και ηθικό ανάστημα με πλούσια πατριωτικά αισθήματα και υψηλά ιδανικά βοηθούσε πάντα με κάθε τρόπο την ιδιαίτερη πατρίδα του το Μελένικο αν και έφυγε πολύ μικρός από αυτή, καθώς και την ελληνική παροικία.
Εκτός από την ιατρική του προσφορά ασχολήθηκε μεθοδικά με τη συγγραφή πάσχισε για τη μόρφωση της νεολαίας και γέμισε τα σχολεία και τις βιβλιοθήκες της ελεύθερης αλλά και της σκλαβωμένης πατρίδας με τα ελληνικά του συγγράμματα.
Χειρόγραφά του καθώς και το διδακτορικό του δίπλωμα βρίσκονται στην Εθνική Βιβλιοθήκη. Όπως γράφει η διαθήκη του η μεγάλη δωρεά είναι για το Ελληνικό Σχολείο του Μελενίκου ,όμως όταν το 1913 οι Μελενίκιοι εγκατέλειψαν με δάκρυα στα μάτια την ωραία και λατρευτή τους πατρίδα και εγκαταστάθηκαν στο Σιδηρόκαστρο μεταβίβασαν τα κληροδοτήματα από το σχολείο του Μελενίκου στο Γυμνάσιο του Σιδηροκάστρου.
Μέχρι σήμερα εξακολουθεί αυτό να έχει ετήσιο πόρο από τη μεγάλη δωρεά. Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης οι αρχές του Σιδηροκάστρου μετονόμασαν το Γυμνάσιο Σιδηροκάστρου από Γυμνάσιο Σιντικής, όπως λεγόταν αρχικά, σε Παλλατίδειο Γυμνάσιο και Λύκειο και πρόσθεσαν μπροστά στην είσοδό του την προτομή του Αναστασίου Παλλατίδη.