Αναζητώντας το «Άστρο της Βηθλεέμ»: Σήμερα Δευτέρα η λαμπρή «Μεγάλη Σύνοδος» Δία και Κρόνου

Η σύγχρονη αστρονομία έχει αποκλείσει την εξήγηση που είχαν δώσει τόσο ο Τύχο Μπράχε το 1572 όσο και ο Γιοχάνες Κέπλερ το 1614 για το «Άστρο της Βηθλεέμ» των Γραφών.

Ότι επρόκειτο δηλαδή για το φαινόμενο της Συνόδου, της προσέγγισης, του Δία με τον Κρόνο, των δύο μεγαλύτερων πλανητών του ηλιακού συστήματος.

Η Σύνοδος αυτή συμβαίνει μια φορά κάθε 20 χρόνια, ωστόσο αύριο Δευτέρα 21/12, θα συμβεί η «Μεγάλη Σύνοδος» καθώς Δίας και Κρόνος θα έρθουν στο εγγύτερο σημείο που αναμένεται να έρθουν για τα επόμενα 60 χρόνια.

Πότε; Μετά τη δύση του Ηλίου. Που; Κοιτώντας χαμηλά στον δυτικό ορίζοντα, στο χειμερινό ηλιοστάσιο, οι δύο πλανήτες θα φαίνεται να χωρίζονται κατά λιγότερο από το ένα πέμπτο της διαμέτρου μιας πανσελήνου.

«Ο Δίας και ο Κρόνος θα βρεθούν πάρα πολύ κοντά σε μια απόσταση μόλις 6 πρώτων λεπτών, δηλαδή το 1/10 της μοίρας. Είναι το 1/10 του πάχους του δαχτύλου μας, όταν έχουμε τεντωμένο το χέρι. Στον ουρανό είναι μία μοίρα. Δηλαδή οι πλανήτες θα βρεθούν σε απόσταση όσο το πάχος του νυχιού μας, μόλις θα ξεχωρίζουν μεταξύ τους», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Παρατηρησιακής Αστρονομίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, Σταύρος Αυγολούπης.

Το φαινόμενο θα είναι ορατό από όλον τον κόσμο, χωρίς τηλεσκόπιο, αρκεί να είναι νύχτα και να μην έχει σύννεφα.

«Θα φαίνονται με γυμνό μάτι. Θα πρέπει, όμως, να βιαστούμε για να δούμε τον Δία και τον Κρόνο, γιατί δύουν σε 2,5 ώρες μετά τη δύση του Ήλιου. Τον Άρη μπορούμε να τον κοιτάξουμε μέχρι τα μεσάνυχτα, γιατί την ώρα που δύει ο Ήλιος, αυτός μεσουρανεί. Όλα αυτά κοιτάζοντας προς νότο», εξηγεί.

Babis



Μια ξενάγηση στις ερμηνείες και τις έρευνες σε σχέση με το «Άστρο της Βηθλεέμ» όπως αυτές παρουσιάστηκαν σε παράσταση που είχε γίνει στο θόλο του Πλανητάριου το 2007 παραθέτει ο διευθυντής του Ευγενιδείου, Διονύσης Σιμόπουλος μέσα από σχετική ανάρτησή του.

 

πηγή ΕΡΤ

Επιστήμη- ΤεχνολογίαΑναζητώντας το «Άστρο της Βηθλεέμ»: Σήμερα Δευτέρα η λαμπρή «Μεγάλη Σύνοδος» Δία...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Επιστήμονες δημιούργησαν μια πρωτοποριακή αντιμικροβιακή βαφή

Οι επιφάνειες στα νοσοκομεία φιλοξενούν επικίνδυνα βακτήρια που επιβιώνουν...

Νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης διαγιγνώσκει τον καρκίνο του θυρεοειδούς με ακρίβεια πάνω από 90%

Το πρώτο παγκοσμίως μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) που ταξινομεί...

Κουνούπια: Αισθητήρες καταγράφουν το πέταγμά τους – Αυτόματοι ηλεκτρονικοί μετρητές για την καταπολέμησή τους

Ηλεκτρονικό σύστημα με αισθητήρες κίνησης καταγράφει το πέταγμα των...

Ποιοι εμπιστεύονται λιγότερο την επιστήμη και πώς αυτό επηρεάζει την υγεία όλων μας;

Σε μία εποχή που «πνιγόμαστε» από την πληροφορία, η...

Τελευταία Νέα