Άνδρας που διαγνώστηκε με Πάρκινσον στα 35 του χρόνια αποκάλυψε τα συμπτώματα που είχε

Το 4% των ασθενών έχουν ηλικία κάτω των 50 ετών και το 2% κάτω των 40 ετών, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία.
Ένας άνδρας από το Λονδίνο που διαγνώσθηκε με νόσο Πάρκινσον στα 35 του χρόνια, μίλησε για τα συμπτώματα που είχε εκδηλώσει και το πώς αρχικά οι γιατροί πίστευαν πως δεν ήταν δυνατόν να πάσχει από αυτήν.
Ο 39χρονος σήμερα Toussaint Smith άρχισε στις αρχές του 2019 να παρατηρεί ότι η αριστερή πλευρά του σώματός του εξασθενούσε και δεν μπορούσε να κινήσει εύκολα το χέρι του. Υπέθεσε όμως ότι είχε κάποιο παγιδευμένο νεύρο και δεν έδωσε σημασία.
Στα τέλη του 2019 άρχισε να νιώθει σωματική εξάντληση και να γίνεται πιο αδέξιος απ’ ό,τι συνήθως. Ωστόσο και πάλι αγνόησε για μήνες τα συμπτώματά του. Όταν πια συνειδητοποίησε ότι είχε αργό περπάτημα, δυσκαμψία, ακατανόητο γραφικό χαρακτήρα και ότι έσερνε τα βήματά του, έκανε αναζήτηση στο Ίντερνετ. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ίσως είχε νόσο Πάρκινσον.
«Έβαλα στο Google τα συμπτώματά μου και εμφανίστηκαν μερικά αποτελέσματα για τη νόσο. Δεν το πίστεψα, όμως. Νόμιζα ότι ήμουν πολύ νέος για να την εκδηλώσω. Πίστευα ότι μόνο οι ηλικιωμένοι την παρουσιάζουν», είπε στη βρετανική εφημερίδα The Independent.
Η νεανική μορφή της νόσου Πάρκινσον (YOPD), όπως αποκαλείται, είναι σπάνια. Εκδηλώνεται πριν την ηλικία των 50 ετών και υπολογίζεται ότι αντιπροσωπεύει ποσοστό έως 4% των πασχόντων, σύμφωνα με τον αμερικανικό οργανισμό Parkinson’s Foundation.
Ωστόσο είναι ακόμα πιο σπάνια στις ηλικίες κάτω των 40 ετών. Τόσο νέοι είναι το μόλις 2% των ασθενών, αναφέρουν ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Τζωνς Χόπκινς.
Οι ιδιαιτερότητες
Σε τόσο νεαρές ηλικίες η νόσος έχει αρκετές ιδιαιτερότητες. Σε πολλούς νεαρούς ασθενείς, ένα πρώιμο σύμπτωμα είναι η δυστονία. Με τον όρο αυτό περιγράφεται η δυσκαμψία ή οι συχνές κράμπες σε έναν μυ ή άκρο. Οι νεαροί πάσχοντες αναφέρουν επίσης περισσότερες ακούσιες κινήσεις του σώματος.
Αντιθέτως, τα νοητικά προβλήματα που είναι συνηθισμένα στους ηλικιωμένους ασθενείς, είναι στους νεότερους σπάνια. Τέτοια προβλήματα είναι π.χ.:
- Οι διαταραχές μνήμης
- Η άνοια
Η νεανική μορφή της νόσου Πάρκινσον συνήθως έχει πιο αργή και πιο ήπια εξέλιξη. Το αποτέλεσμα είναι να παραμένουν οι περισσότεροι πάσχοντες ακμαίοι λειτουργικά και νοητικά για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Αν και δεν υπάρχει προς το παρόν τρόπος ίασης, η ασθένεια μπορεί να διατηρηθεί υπό έλεγχο με:
- Φαρμακευτική αγωγή
- Συστηματική γυμναστική
- Φυσικοθεραπείες
Σημαντικός αντίκτυπος
Ο κ. Smith λέει ότι τα συμπτώματά του έχουν αλλάξει σημαντικά τη ζωή του. «Μερικές φορές τα φάρμακα δεν με πιάνουν. Έτσι δεν μπορώ να λειτουργήσω, ούτε καν να περπατήσω», λέει. «Επιπλέον, χρειάζομαι βοήθεια για να διεκπεραιώσω καθημερινές υποχρεώσεις όπως το μαγείρεμα. Δεν μου επιτρέπεται επίσης πλέον να οδηγώ».
Ο νεαρός άνδρας διαγνώστηκε μετά από μήνες αναβολών και αισθήματος ότι κάτι δεν πάει καλά. Οι πρώτοι γιατροί στους οποίους απευθύνθηκε δεν εντόπισαν την αιτία των συμπτωμάτων του. Απέκλεισαν το ενδεχόμενο να έχει Πάρκινσον επειδή ήταν πολύ νέος. Η εκτίμησή τους ήταν ότι δεν φαινόταν να έχει κάτι σοβαρό.
Όταν όμως στα συμπτώματά του προστέθηκαν διαταραχές ύπνου που κράτησαν 6 μήνες, απευθύνθηκε ιδιωτικά σε έναν νευρολόγο εξειδικευμένο στη νόσο. Και αυτό διότι τα προβλήματα ύπνου είναι ένα συχνό πρώιμο σύμπτωμα της νευροεκφυλιστικής ασθένειας.
«Όταν μου επιβεβαίωσε ότι είχα τη νόσο, ένιωσα ανακούφιση. Ήξερα ότι κάτι είχα, αλλά μερικές φορές σκεφτόμουν μήπως φταίει το άγχος και το στρες. Μετά τη διάγνωση ήξερα επιτέλους τι αντιμετωπίζω και μπορούσα να κάνω κάτι γι’ αυτό», συνέχισε ο κ. Smith.
Η μεγάλη παρανόηση με τη νόσο είναι ότι προσβάλλει τους ηλικιωμένους και ότι προκαλεί τρέμουλο, τόνισε. Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να εκδηλωθεί ακόμα και πριν τα 30 χρόνια. Το δε τρέμουλο είναι ένα από τα 40 διαφορετικά συμπτώματα που μπορεί να έχει. Πολλά από αυτά, μάλιστα, όπως οι διαταραχές ύπνου, δεν είναι καν κινητικά.
πηγή iatropedia.gr
Φωτογραφία: iStock