Έντονες ανησυχίες ότι ο ιός της γρίπης θα ανακάμψει εκφράζουν οι επιστήμονες, καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και οι κοινωνικές παρεμβάσεις που έχουν σχεδιαστεί για τον περιορισμό του κορoνοϊού, όπως η ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Έντονες ανησυχίες ότι ο ιός της γρίπης θα ανακάμψει εκφράζουν οι επιστήμονες, καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και οι κοινωνικές παρεμβάσεις που έχουν σχεδιαστεί για τον περιορισμό του κορoνοϊού, όπως η χρήση μάσκας, σιγά-σιγά εξασθενούν.

Οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Λίνα Πάσχου (επίκουρη καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα σχετικά δεδομένα.

Η εποχική γρίπη σκοτώνει συνήθως 290.000 με 650.000 άτομα τον χρόνο, παγκοσμίως. Αλλά το μεγαλύτερο διάστημα του 2020 και του 2021, ουσιαστικά, εξαφανίστηκε από μεγάλο μέρος του πλανήτη. Το FluNet, ένα εργαλείο για την παρακολούθηση των παγκόσμιων δεδομένων για τη γρίπη που διατηρεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δείχνει ότι το ποσοστό των θετικών τεστ γρίπης παρέμεινε σταθερά χαμηλό από τον Απρίλιο του 2020 έως σήμερα, παρά την αυξημένη πραγματοποίησή τους. Οι ΗΠΑ κατέγραψαν μόλις 646 θανάτους από γρίπη το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, ενώ υπήρξε μόνο ένας θάνατος από παιδική γρίπη. Η Αυστραλία δεν είχε μέχρι στιγμής θανάτους από εποχική γρίπη το 2021, σε σύγκριση με 100 έως 1.200 τα προηγούμενα έτη. Τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας φαίνεται, επίσης, ότι έχουν καταστείλει ορισμένες βακτηριακές λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκαλούν πνευμονία και μηνιγγίτιδα και σχετίζονται με σήψη. Βέβαια, ορισμένοι ιοί συμπεριφέρθηκαν διαφορετικά. Οι ρινοϊοί, για παράδειγμα, μία σημαντική αιτία του κοινού κρυολογήματος, συνέχισαν να εξαπλώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας και οι λοιμώξεις, μάλιστα, αυξήθηκαν σε ορισμένες χώρες, πιθανώς επειδή αυτοί οι ιοί δεν είναι τόσο ευαίσθητοι σε μέτρα όπως ο καθαρισμός των επιφανειών και το πλύσιμο των χεριών.

Τα πράγματα, όμως, φαίνεται να αλλάζουν γενικά, καθώς μερικοί ιοί που είχαν μειωθεί παρουσιάζουν ήδη ανάκαμψη και μάλιστα εκτός εποχής. Οι κοινοί ανθρώπινοι κορωνοϊοί και οι ιοί της παραγρίπης ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα στις ΗΠΑ το 2020, αλλά άρχισαν να ανεβαίνουν στα επίπεδα πριν από την πανδημία την άνοιξη του 2021, μία ασυνήθιστη περίοδο εμφάνισης κρυολογήματος. Ομοίως, οι λοιμώξεις με τον αναπνευστικό ιό RSV, ο οποίος συνήθως προκαλεί ήπια συμπτώματα κρυολογήματος αλλά είναι επίσης υπεύθυνος για περίπου 5% των θανάτων σε παιδιά κάτω των 5 ετών παγκοσμίως, ήταν σε ιστορικό χαμηλό για έναν χρόνο, αλλά άρχισαν να αυξάνονται μήνες αργότερα από το συνηθισμένο, τον Απρίλιο του 2021. Οι μολύνσεις από RSV εξακολουθούν να αυξάνονται.

Advertisement
Family Kitchen

Με βάση αυτά τα στοιχεία, οι επιστήμονες ανησυχούν για ισχυρή ανάκαμψη και του ιού της γρίπης. Η εξασθένηση των ταξιδιωτικών περιορισμών και των κοινωνικών παρεμβάσεων που έχουν σχεδιαστεί για τον περιορισμό του κορονοϊού, όπως η χρήση μάσκας, εντείνει τις ανησυχίες. Πολύ σημαντική παράμετρος είναι η αύξηση του αριθμού ανθρώπων που δεν έχουν έρθει σε επαφή με τη γρίπη τα τελευταία χρόνια, άρα δεν είναι ανοσολογικά εκπαιδευμένοι. Υπάρχουν, μάλιστα, ήδη, στοιχεία από όλον τον κόσμο για αυξημένη κυκλοφορία των ιών γρίπης H3N2, H1N1 και B. Ένα κύμα μολύνσεων από τη γρίπη Β τον χειμώνα 2019-2020 συνέβαλε σε αριθμό ρεκόρ παιδικών θανάτων από γρίπη. Τα παραπάνω αποτελούν λόγους που καθιστούν τον εμβολιασμό έναντι της γρίπης -αυτήν τη χρονιά- ιδιαίτερα σημαντικό.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Μου τρύπησε την παλάμη με κατσαβίδι»: Σοκάρει η κατάθεση του 17χρονου που σκότωσε τον πατέρα του στη Λέρο

06/03/26 10:59 πμ

«Μου τρύπησε την παλάμη με κατσαβίδι»: Σοκάρει η κατάθεση του 17χρονου που σκότωσε τον πατέρα του στη Λέρο

Τραγωδία στα Εξάρχεια: Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για την πτώση του 15χρονου Γάλλου από τον 3ο όροφο ξενοδοχείου

06/03/26 10:53 πμ

Τραγωδία: Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για την πτώση του 15χρονου Γάλλου από τον 3ο όροφο ξενοδοχείου

Σ. Ζαχαράκη: Μαζί χτίζουμε ένα σχολείο όπου η αξιοπρέπεια προστατεύεται, η διαφορετικότητα γίνεται αποδεκτή

06/03/26 10:36 πμ

Σ. Ζαχαράκη: Μαζί χτίζουμε ένα σχολείο όπου η αξιοπρέπεια προστατεύεται, η διαφορετικότητα γίνεται αποδεκτή

Γ. Γεραπετρίτης: Η Σούδα δεν απειλείται - Η αμυντική διάταξη της χώρας δεν τίθεται προς συζήτηση

06/03/26 10:33 πμ

Γ. Γεραπετρίτης: Η Σούδα δεν απειλείται – Η αμυντική διάταξη της χώρας δεν τίθεται προς συζήτηση

Έκλεψε ασθενείς μέσα στο ΑΧΕΠΑ – Ποινή φυλάκισης σε 44χρονο

06/03/26 9:31 πμ

Έκλεψε ασθενείς μέσα στο ΑΧΕΠΑ – Ποινή φυλάκισης σε 44χρονο

Πέμη Ζούνη: Δεν αισθάνομαι ότι ανταποκρίθηκα πλήρως ως μητέρα, έχω ενοχές

06/03/26 9:27 πμ

Πέμη Ζούνη: Δεν αισθάνομαι ότι ανταποκρίθηκα πλήρως ως μητέρα, έχω ενοχές

Ρούλα Κορομηλά: Αισθάνομαι άβολα όταν βλέπω να διακόπτετε συνεχώς και αδικαιολόγητα on air τους πολεμικούς ανταποκριτές

06/03/26 9:23 πμ

Ρούλα Κορομηλά: Αισθάνομαι άβολα όταν βλέπω να διακόπτετε συνεχώς και αδικαιολόγητα on air τους πολεμικούς ανταποκριτές

Σαρακοστή: Τι είναι οι Χαιρετισμοί και γιατί μιλούν

06/03/26 9:01 πμ

Σαρακοστή: Τι είναι οι Χαιρετισμοί και γιατί μιλούν

Η Κοζάνη ο επόμενος σταθμός της “Ιθάκης” του Αλέξη Τσίπρα

06/03/26 8:56 πμ

Η Κοζάνη ο επόμενος σταθμός της “Ιθάκης” του Αλέξη Τσίπρα

Επιστήμη- Αστροβιολογία: Επιστήμονες καλλιέργησαν ρεβίθια σε προσομοιωμένο σεληνιακό χώμα

06/03/26 8:52 πμ

Επιστήμη- Αστροβιολογία: Επιστήμονες καλλιέργησαν ρεβίθια σε προσομοιωμένο σεληνιακό χώμα

Η Μπρίτνεϊ Σπίαρς συνελήφθη για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ

06/03/26 8:45 πμ

Η Μπρίτνεϊ Σπίαρς συνελήφθη για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ

Mαθητής από τη Γαλλία έπεσε από μπαλκόνι ξενοδοχείου στην Ομόνοια και σκοτώθηκε

06/03/26 8:37 πμ

Mαθητής από τη Γαλλία έπεσε από μπαλκόνι ξενοδοχείου στην Ομόνοια και σκοτώθηκε