Date:
Η επίδραση των σωματιδίων αυτών στην ανθρώπινη υγεία είναι ακόμη άγνωστη
Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η είδηση ότι επιστήμονες ανακάλυψαν – και μάλιστα για πρώτη φορά – σωματίδια από μικροπλαστικά στον πλακούντα μωρών που ήταν ακόμα στον κοιλιά εγκύων γυναικών. Η επιστημονική ανακάλυψη αυτή σκόρπισε ακόμα μεγαλύτερο προβληματισμό, με δεδομένο το γεγονός ότι η επίδραση των σωματιδίων αυτών στην ανθρώπινη υγεία είναι ακόμη άγνωστη.
Σύμφωνα με την σχετική έρευνα, τα σωματίδια αυτά ενδέχεται να μπορούν να μεταφέρουν χημικές ουσίες που πιθανώς να προκαλούν μακροχρόνια βλάβη στον οργανισμό ή να διαταράξουν το αναπτυσσόμενο ανοσοποιητικό σύστημα των βρεφών, όπως αναφέρει το εκτενές ρεπορτάζ του Guardian.
Τα μικροπλαστικά σωματίδια που αποκαλύφθηκαν στον πλακούντα γυναικών για πρώτη φορά, είναι πολύ πιθανό να τα έχουν καταναλώσει ή εισπνεύσει οι μητέρες. Τα σωματίδια εντοπίστηκαν στον πλακούντα τεσσάρων υγειών γυναικών που είχαν φυσιολογική εγκυμοσύνη και τοκετό. Τα μικροπλαστικά ανιχνεύθηκαν τόσο στη μητρική πλευρά του πλακούντα, όσο και στην εμβρυική και στη μεμβράνη εντός της οποίας αναπτύσσεται το έμβρυο.
Βρέθηκαν 12 πλαστικά σωματίδια, όμως, μόνο περίπου το 4% του κάθε πλακούντα αναλύθηκε, κάτι που δείχνει ότι ο συνολικός αριθμός μικροπλαστικών ήταν πολύ μεγαλύτερος. Όλα τα σωματίδια που αναλύθηκαν ήταν πλαστικά και ήταν βαμμένα μπλε, κόκκινα, πορτοκαλί ή ροζ και ίσως να προέρχονται από συσκευασίες, χρώματα ή καλλυντικά και προϊόντα προσωπικής υγιεινής.
Το μέγεθός τους ήταν κατά κύριο λόγο 0,01 mm, κάτι που σημαίνει ότι ήταν αρκετά μικρά προκειμένου να μεταφερθούν μέσω του κυκλοφορικού συστήματος. Τα σωματίδια ίσως να μπήκαν στο σώμα των μωρών, αλλά οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να το εκτιμήσουν αυτό.
«Είναι σαν να έχεις ένα μωρό… cyborg που πλέον αποτελείται όχι μόνο από ανθρώπινα κύτταρα, αλλά και από ένα μείγμα βιολογικών και ανόργανων στοιχείων», δήλωσε ο Αντόνιο Ραγκούσα, διευθυντής μαιευτικής και γυναικολογίας στο νοσοκομείο San Giovanni Calibita Fatebenefratelli της Ρώμης, που ήταν επικεφαλής της έρευνας. «Οι ίδιες οι μητέρες σοκαρίστηκαν από την ανακάλυψη αυτή», συμπλήρωσε.
«Λόγω του κρίσιμου ρόλου του πλακούντα στην υποστήριξη της ανάπτυξης του εμβρύου και στο ότι λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος με το εξωτερικό περιβάλλον, η παρουσία πιθανά επιβλαβών πλαστικών σωματιδίων είναι ζήτημα μεγάλης ανησυχίας. Περαιτέρω μελέτες πρέπει να γίνουν προκειμένου να εκτιμηθεί αν η παρουσία μικροπλαστικών μπορεί να προκαλέσει ανοσοαποκρίσεις ή μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση τοξικών ρύπων με αποτέλεσμα να προκληθεί βλάβη», αναφέρουν οι επιστήμονες στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Environment International.
«Η μελέτη χτυπάει ένα πολύ ανησυχητικό καμπανάκι»
Οι πιθανές συνέπειες των μικροπλαστικών σε έμβρυα περιλαμβάνουν μειωμένη ανάπτυξή τους, αναφέρουν οι ερευνητές. «Τα σωματίδια δεν βρέθηκαν στον πλακούντα δύο άλλων γυναικών που μετείχαν στη μελέτη, κάτι που μπορεί να είναι αποτέλεσμα διαφορετικής φυσιολογίας, διατροφής ή τρόπου ζωής, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Οι Ιταλοί ερευνητές χρησιμοποίησαν πρωτόκολλο δίχως χρήση πλαστικών στον τοκετό των μωρών, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε μόλυνση του πλακούντα. Οι μαιευτήρες και οι μαίες χρησιμοποίησαν βαμβακερά γάντια, ενώ στον δωμάτιο τοκετού υπήρχαν μόνο βαμβακερές πετσέτες», σημειώνει το άρθρο του Guardian.
Ο Aντριο Σίναν, καθηγητής μαιευτικής στο King’s College London, δήλωσε στην εφημερίδα ότι «ήταν καθησυχαστικό ότι τα μωρά στη μελέτη είχαν φυσιολογικές γεννήσεις, αλλά είναι προφανώς προτιμότερο να μην έχουν ξένα σώματα ενώ αναπτύσσονται μέσα στην κοιλιά».
Από την πλευρά της, η Ελίζαμπεθ Σόλτερ-Γκριν από το φιλανθρωπικό ίδρυμα Chem Trust, δήλωσε:
«Τα μωρά αυτά γεννιούνται προ-μολυσμένα. Η μελέτη ήταν πολύ μικρή αλλά παρόλα αυτά χτυπάει ένα πολύ ανησυχητικό καμπανάκι για όλους μας».
Σημειώνεται ότι μικροσωματίδια πλαστικού έχουν εντοπίσει οι επιστήμονες τόσο στα χιόνια της Αρκτικής όσο και στα όργανα θαλάσσιων ζώων και ψαριών, ενώ το περασμένο καλοκαίρι βρέθηκαν νανοσωματίδια πλαστικού και σε ανθρώπινα όργανα (όπως πνεύμονες, συκώτι, νεφρά και σπλήνα).
Πηγή newsbeast.gr