Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά αναμένεται να ανοίξει φέτος η αυλαία των φορολογικών δηλώσεων για

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

 Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά αναμένεται να ανοίξει φέτος η αυλαία των φορολογικών δηλώσεων για περισσότερους από 6 εκατομμύρια φορολογούμενους. Το υπουργείο Οικονομικών βάζει τέλος στην «καλοκαιρινή» υποβολή των φορολογικών δηλώσεων επισπεύδοντας τις διαδικασίες με στόχο η ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet που θα δεχθεί τις δηλώσεις του 2016 να ανοίξει τέλη Φεβρουαρίου ή το αργότερο μέχρι αρχές Μαρτίου, όταν δηλαδή οι φορολογούμενοι θα έχουν πληρώσει και την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με την Ημερησία, το πρώτο βήμα που ενεργοποιεί τη διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων έγινε με την απόφαση που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με την οποία δίνεται προθεσμία έως τις 15 Φεβρουαρίου 2016 στις επιχειρήσεις και τα ασφαλιστικά ταμεία προκειμένου να υποβάλουν ηλεκτρονικά στο Τaxisnet τις βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων, καθώς και τις βεβαιώσεις αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Εξαιρετικά για τις βεβαιώσεις εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα ως καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής ορίστηκε η 31 Δεκεμβρίου 2016. Αξίζει να σημειωθεί πως το 2015 η σχετική απόφαση για τις βεβαιώσεις αποδοχών και συντάξεων εκδόθηκε στις 18 Μαρτίου, όταν η καταληκτική προθεσμία για την υποβολή των βεβαιώσεων είχε ορισθεί στις 30 Μαρτίου.

Οι φορολογούμενοι θα δουν και φέτος στο βασικό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης προσυμπληρωμένα τα στοιχεία που αφορούν τις αποδοχές τους, τους φόρους που παρακρατήθηκαν και αναλογούν, τους τόκους καταθέσεων, τις δόσεις των δανείων που κατέβαλαν το 2015 καθώς και τα στοιχεία για τα αυτοκίνητα και τις κατοικίες τους.

Στο νέο φορο – έντυπο Ε1:

• Δεν θα υπάρχει ο κωδικός 049 στον οποίο μέχρι πέρυσι δηλώνονταν οι δαπάνες αγορών και παροχής υπηρεσιών με αποδείξεις που εξασφάλιζαν για τους μισθωτούς και συνταξιούχους την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ. Ο κωδικός αυτός μπορεί μεν να καταργείται αλλά οι φορολογούμενοι θα δικαιούνται το αφορολόγητο των 9.550 ευρώ αλλά χωρίς αποδείξεις. Το θέμα με τις αποδείξεις του 2015 θα ξεκαθαρίσει άμεσα το υπουργείο Οικονομικών, ενδεχομένως και σήμερα. Πάντως όπως δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης οι φορολογούμενοι θα πρέπει να κρατούν τις παλαιές αποδείξεις για πέντε χρόνια για τυχόν έλεγχο από την εφορία.

• Θα υπάρχει ειδικός κωδικός στον οποίο θα συμπληρωθούν τα ανείσπρακτα ενοίκια καθώς η δυνατότητα που είχαν οι φορολογούμενοι να εκχωρούν στο Δημόσιο τα ανείσπρακτα ενοίκια καταργήθηκε. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να απαλλαγούν από την πληρωμή φόρου εισοδήματος για ενοίκια που δεν εισέπραξαν το 2015 θα πρέπει να ασκήσουν αγωγή κατά του ενοικιαστή που δεν καταβάλει εγκαίρως τα οφειλόμενα ενοίκια. Οι φορολογούμενοι θα έχουν περιθώριο περίπου δυο μηνών για να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση αφού σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων λήγει στις 30 Απριλίου ενώ σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ο φόρος καταβάλλεται σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις.

Αποδείξεις με πλαστικό χρήμα

Όσον αφορά τις αποδείξεις του 2016 σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί διάταξη στη Βουλή για να υλοποιηθεί το σχέδιο της κυβέρνησης που προβλέπει ότι κάθε ποσό-δαπάνη που αναγράφεται στη φορολογική δήλωση πρέπει να δικαιολογείται μέσα από τραπεζική συναλλαγή. Με βάση το σχέδιο του υπουργείο Οικονομικών όσοι επιθυμούν να διατηρήσουν το αφορολόγητο όριο θα πρέπει οι δαπάνες που πραγματοποιούν να γίνονται μέσω καρτών ή μέσω τραπεζικού συστήματος. Οι αγορές καταναλωτικών ή μη αγαθών, οι πληρωμές για φροντιστήρια, ιδιωτικά σχολεία, ξενοδοχεία, εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ θα πρέπει να γίνονται με «πλαστικό» χρήμα ή μέσω τραπεζικών λογαριασμών. Από το νέο σύστημα θα εξαιρεθούν οι συνταξιούχοι άνω των 75 ετών και οι κάτοικοι ακριτικών περιοχών που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και στα μηχανήματα POS.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
CHEVRON και HELLENiQ Energy συμμετέχουν στο διαγωνισμό για έρευνες υδρογονανθράκων

10/09/25 7:33 μμ

CHEVRON και HELLENiQ Energy συμμετέχουν στο διαγωνισμό για έρευνες υδρογονανθράκων

ΕΣΠΕΝ: «Η προστασία του καταναλωτή περνά μέσα από την αντιμετώπιση δομικών ζητημάτων της αγοράς»

10/09/25 4:19 μμ

ΕΣΠΕΝ: «Η προστασία του καταναλωτή περνά μέσα από την αντιμετώπιση δομικών ζητημάτων της αγοράς»

Η Ρουμανία στην SEREXPO 2025 - Σημαντικές B2B συναντήσεις με τη συμμετοχή 30 ρουμανικών επιχειρήσεων

10/09/25 4:11 μμ

Η Ρουμανία στην SEREXPO 2025 – Σημαντικές B2B συναντήσεις με τη συμμετοχή 30 ρουμανικών επιχειρήσεων

Εργατικό Κέντρο Σερρών: Τι ισχύει για την άδεια σχολικής παρακολούθησης

10/09/25 4:05 μμ

Εργατικό Κέντρο Σερρών: Τι ισχύει για την άδεια σχολικής παρακολούθησης

Δήμος Σερρών: Δράση Εθελοντικής Αιμοδοσίας & Δειγματοληψίας Μυελούτων Οστών

10/09/25 3:56 μμ

Δήμος Σερρών: Δράση Εθελοντικής Αιμοδοσίας & Δειγματοληψίας Μυελού των Οστών

Κ.Πιερρακάκης: «Έχουμε τη μεγαλύτερη μείωση φόρων στη Μεταπολίτευση. Μειώσαμε συνολικά 80 φόρους»

10/09/25 3:50 μμ

Κ.Πιερρακάκης: «Έχουμε τη μεγαλύτερη μείωση φόρων στη Μεταπολίτευση. Μειώσαμε συνολικά 80 φόρους»

Η Πολωνία ζήτησε από το ΝΑΤΟ την ενεργοποίηση του Αρθρου 4 του Βορειοατλαντικού Συμφώνου

10/09/25 3:43 μμ

Η Πολωνία ζήτησε από το ΝΑΤΟ την ενεργοποίηση του Αρθρου 4 του Βορειοατλαντικού Συμφώνου

Σέρρες: Κατασχέθηκαν 24.000 τεμάχια τσιγάρων, συνελήφθησαν 3 άτομα

10/09/25 3:37 μμ

Σέρρες: Κατασχέθηκαν 1211 πακέτα τσιγάρων, συνελήφθησαν 3 άτομα

Τάσος Χατζηβασιλείου για την Πολωνία στον ΣΚΑΪ: Ο ρωσικός αναθεωρητισμός δεν μπορεί να θεραπευτεί με ασπιρίνες

10/09/25 3:26 μμ

Τάσος Χατζηβασιλείου για την Πολωνία στον ΣΚΑΪ: Ο ρωσικός αναθεωρητισμός δεν μπορεί να θεραπευτεί με ασπιρίνες

Ν. Ανδρουλάκης: Με τις πρωτοβουλίες μας δίνουμε καθημερινά μάχη να μειωθεί το κόστος ζωής και να ενισχυθεί το κοινωνικό κράτος

10/09/25 3:17 μμ

Ν. Ανδρουλάκης: Με τις πρωτοβουλίες μας δίνουμε καθημερινά μάχη να μειωθεί το κόστος ζωής και να ενισχυθεί το κοινωνικό κράτος

Η όπερα Flora mirabilis του Σπ. Σαμάρα θα παρουσιαστεί στην ΕΛΣ

10/09/25 3:16 μμ

Η όπερα Flora mirabilis του Σπ. Σαμάρα θα παρουσιαστεί στην ΕΛΣ

Κυρ. Μητσοτάκης για Έλληνες πυροσβέστες στην Ισπανία: «Το θάρρος τους ενσαρκώνει το πνεύμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης»

10/09/25 3:13 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης για Έλληνες πυροσβέστες στην Ισπανία: «Το θάρρος τους ενσαρκώνει το πνεύμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης»