Άνοιγμα μόνο τεσσάρων μεθοριακών σταθμών προτείνει ο Θ. Καράογλου

Το έντονο ενδιαφέρον του για την κατάσταση στους μεθοριακούς σταθμούς της Βόρειας Ελλάδας και τα ζητήματα που σχετίζονται με το άνοιγμα τον συνόρων, εξέφρασε, μιλώντας στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου.

 

Advertisement

Με αφορμή επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων στον υπουργό και τον υφυπουργό Εσωτερικών σχετικά με το άνοιγμα των συνόρων, ο κ. Καράογλου πρότεινε το άνοιγμα μόνο τεσσάρων σταθμών, όπου υπάρχουν οι υποδομές και πραγματοποιούνται τελωνιακοί έλεγχοι:

Κρυσταλοπηγής, Ευζώνων, Προμαχώνα και Κήπων.

«Οι ξενοδόχοι ζήτησαν να ανοίξουν επιπλέον δυο ακόμη σταθμοί, απ’ όπου πράγματι υπάρχει μεγάλη διέλευση (Νυμφαίας στη Ροδόπη και Εξοχής) αλλά αυτό δεν είναι εφικτό, κατά την άποψή μου, καθώς στους συγκεκριμένους δεν υπάρχουν υποδομές για να γίνονται έλεγχοι και γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε δεν γίνεται από εκεί διέλευση λεωφορείων και φορτηγών», επεσήμανε ο κ. Καράογλου.

«Το θέμα των υποδομών το έχω θέσει και στο παρελθόν και εκτιμώ ότι θα μπορούσαμε ως υπουργείο να αναλάβουμε τα έργα για την αναβάθμισή τους και μάλιστα επειδή είναι ένα θέμα που εδώ στη Βόρεια Ελλάδα μας απασχολεί ακόμη περισσότερο, έχω εκφράσει την επιθυμία μου να αναλάβω δράση, καθώς εμπλέκονται πολλά υπουργεία και απαιτείται συντονισμός», σημείωσε ο κ. Καράογλου.

Advertisement

Σε ο,τι αφορά την ανησυχία για ενδεχόμενες καθυστερήσεις στα σύνορα, ο κ. Καράογλου είπε πως αφενός θα ενισχυθούν με επιπλέον προσωπικό, αφετέρου δεν πρέπει να προτρέχουμε καθώς δεν γνωρίζουμε ακόμη ούτε τον αριθμό των τουριστών που αναμένεται να έρθουν, ούτε τις διαδικασίες ελέγχου.

Ένα ακόμη ζήτημα που έχουν θέσει στον υφυπουργό Εσωτερικών και το απασχολεί είναι να επιτραπεί η υπό όρους διέλευση των Ελλήνων που έχουν εγκλωβιστεί εκτός συνόρων, οι οποίοι έχουν επιχειρήσεις και σπίτια στα Βαλκάνια, όπως επίσης και των Βαλκάνιων γειτόνων που έχουν σπίτια στην Ελλάδα και επιθυμούν να έρθουν.

«Είναι ένα λεπτό θέμα, για το οποίο όμως πρέπει να βρεθεί λύση, πάντα φυσικά λαμβάνοντας υπόψη τη διασφάλιση της υγείας των συνανθρώπων μας», επισημαίνει.

Την ίδια ώρα, οι ξενοδόχοι αναμένουν τις τελικές αποφάσεις για το άνοιγμα των συνόρων καθώς, όπως λένε, ο οδικός τουρισμός που πέρσι είχε «αγγίξει» τους 8 εκατομμύρια τουρίστες, μπορεί να συμβάλει για να «υπάρξει κάποια στοιχειώδης έστω τουριστική κίνηση».

Η θέση της ΠΟΞ είναι ότι πρέπει «οπωσδήποτε οι επισκέπτες-πελάτες να έχουν κάνει test για Covid-19 στις χώρες προέλευσης και όχι η σχετική διαδικασία να πραγματοποιείται κατά την είσοδό τους στη χώρα μας». Συγχρόνως, αναφέρουν ότι βλέπουν θετικά την έλευση τουριστών από χώρες όπου «βάσει των τελευταίων στοιχείων, έχουν κάνει καλή υγειονομική διαχείριση της κρίσης του Covid-19 και έχουν περιορισμένα κρούσματα (Αλβανία. Σερβία, Ρουμανία, Βουλγαρία) αλλά αναφορικά τώρα με τον συνοριακό σταθμό των Κήπων του Έβρου, πρέπει να σημειώσουμε πως παρόλο που πρόκειται, υπό κανονικές συνθήκες, για μια σημαντική είσοδο Τούρκων τουριστών, μας προβληματίζει η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από τη γειτονική χώρα».


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

04/08/25 10:54 μμ

Τα Κάτω Πορόια Σερρών μετατρέπονται σε ντεκόρ κινηματογραφικής ταινίας

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι επενδύσεις στην άμυνα και την ασφάλεια έχουν καταστεί ευρωπαϊκή προτεραιότητα

04/08/25 10:39 μμ

Επίσκεψη Μητσοτάκη στην εταιρεία δορυφόρων ICEYE- Τα σχεδιά της για την Ελλάδα

Πώς φορτώνουμε ένα αυτοκίνητο πριν από ταξίδι

04/08/25 10:30 μμ

Πώς φορτώνουμε ένα αυτοκίνητο πριν από ταξίδι

Το μυστικό γεύσης της σάλτσας ντομάτας

04/08/25 10:22 μμ

Το μυστικό γεύσης της σάλτσας ντομάτας

9 τροφές που δεν πρέπει να μαγειρεύετε στη χύτρα ταχύτητας

04/08/25 10:17 μμ

9 τροφές που δεν πρέπει να μαγειρεύετε στη χύτρα ταχύτητας

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 5 Αυγούστου

04/08/25 10:12 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 5 Αυγούστου

Channel 12: Ο Νετανιάχου κλίνει προς την κατάληψη ολόκληρης της Γάζας

04/08/25 9:57 μμ

Channel 12: Ο Νετανιάχου κλίνει προς την κατάληψη ολόκληρης της Γάζας

Ανάσα δροσιάς από Τετάρτη στη χώρα – Η πρόγνωση του Κολυδά για μελτέμια στο Αιγαίο

04/08/25 9:58 μμ

Ανάσα δροσιάς από Τετάρτη στη χώρα – Η πρόγνωση του Κολυδά για μελτέμια στο Αιγαίο

Η παλιά γέφυρα του Ευρίπου: Από το δίδυμο έργο του Όθωνα, στη μεταλλική κατασκευή του 1963 που στέκει πάνω από τα παλιρροϊκά ρεύματα της Χαλκίδας

04/08/25 9:37 μμ

Η παλιά γέφυρα του Ευρίπου: Από το δίδυμο έργο του Όθωνα, στη μεταλλική κατασκευή του 1963 που στέκει πάνω από τα παλιρροϊκά ρεύματα της Χαλκίδας

Χατζηβασιλείου: Δύο νέα οχήματα ενισχύουν την Πυροσβεστική Υπηρεσία Σερρών

04/08/25 9:32 μμ

Χατζηβασιλείου: Δύο νέα οχήματα ενισχύουν την Πυροσβεστική Υπηρεσία Σερρών

Youtube: Απαγορεύτηκε για τους εφήβους στην Αυστραλία

04/08/25 9:45 μμ

Youtube: Απαγορεύτηκε για τους εφήβους στην Αυστραλία

Θάνος Πλεύρης: Αν απορριφθεί το άσυλό σου, θα πας φυλακή για πέντε χρόνια και θα βρίσκεσαι εκτός της Ε.Ε. για τα επόμενα δέκα

04/08/25 9:20 μμ

Θάνος Πλεύρης: Αν απορριφθεί το άσυλό σου, θα πας φυλακή για πέντε χρόνια και θα βρίσκεσαι εκτός της Ε.Ε. για τα επόμενα δέκα