Η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων στις 7 Δεκεμβρίου σε όλη τη χώρα. Προϋπόθεση είναι η κατάσταση με τον κορονοϊό να μην ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων στις 7 Δεκεμβρίου σε όλη τη χώρα. Προϋπόθεση είναι η κατάσταση με τον κορονοϊό να μην επιδεινωθεί.

Advertisement
 

 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA η κυβέρνηση επεξεργάζεται το σενάριο να ανοίξει τα δημοτικά, τα γυμνάσια και τα λύκεια σε 14 ημέρες από σήμερα.

Όπως ανέφερε το κανάλι στο κυβερνητικό επιτελείο υποστηρίζουν ότι το ιικό φορτίο στα σχολεία δεν είναι υψηλό. Παράλληλα, φέρεται να υπάρχει πρόβλεψη για χιλιάδες rapid test καθημερινά, ώστε να αποτυπώνεται το ύψος του ιικού φορτίου.

Η διασπορά του κορονοϊού παρατείνει την καραντίνα – Εντός της εβδομάδας οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης

 

Σε χρονική επιμήκυνση οδεύει το γενικευμένο lockdown της χώρας, καθώς η επιδημιολογική εικόνα μπορεί να βρίσκεται εν μέρει σε τροχιά σταθεροποίησης, ωστόσο η δραματική κατάσταση κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού, αντίθετα η κινητοποίηση είναι τεράστια και τίθενται ήδη σε εφαρμογή σχέδια έκτακτης ανάγκης.

Η κατάσταση είναι τόσο δύσκολη που στο χώρο στάθμευσης του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη έχει στηθεί ένα υπαίθριο κινητό νοσοκομείο που αποτελείται από κοντέινερ μέσα στα οποία υπάρχουν γραφεία, χώροι εξέτασης, χειρουργεία και ΜΕΘ, για υποδοχή ασθενών χωρίς κορονoϊό. Η κατάλληλη διαμόρφωση που έχει ζητηθεί αναμένεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη, προκειμένου να εξοικονομηθεί χώρος για ασθενείς «Covid-19» εντός του κυρίως νοσοκομείου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι διασωληνωμένοι σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ενώ οι νεκροί ξεπέρασαν χθες, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα τους 100, φτάνοντας μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο τους 211. Ιδιαίτερα υψηλός είναι και ο δείκτης θετικότητας, που έφτασε στο 11,8% τη στιγμή που το όριο συναγερμού του τοποθετείται από τους ειδικούς στο 4%.

Ξεπέρασαν του 1.000 νεκροί σε λιγότερο από ένα μήνα

Ο Νοέμβριος αποδεικνύεται ως ο χειρότερος μήνας καθώς από την 1η Νοεμβρίου μέχρι και σήμερα έχασαν τη ζωή τους 1.004 άτομα. Τα στοιχεία είναι δραματικά και κατά το διάστημα της καραντίνας, καθώς από τις 7 Νοεμβρίου που η χώρα μπήκε σε lockdown μέχρι και σήμερα καταγράφηκαν 881 θάνατοι μέσα δηλαδή σε μόλις 15 ημέρες. Οι ειδικοί είχαν προειδοποιήσει γι’ αυτό το ενδεχόμενο, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο στη Βόρεια Ελλάδα είναι πολύ μεγάλο. Εν τω μεταξύ, ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνονται οι εισαγωγές, ανησυχεί τους υγειονομικούς, καθώς οι νοσηλευόμενοι με κορoνοϊό έχουν ξεπεράσει τις 4.000. Περισσότεροι από 500 βρίσκονται στην εντατική, ενώ σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους, οι πιέσεις στο σύστημα υγείας θα εξακολουθήσουν για δύο τουλάχιστον ακόμα εβδομάδες.

Advertisement

«Κλείδωσε» η παράταση της καραντίνας

Με βάση αυτά τα δυσμενή δεδομένα, η κυβέρνηση -σύμφωνα με πληροφορίες- προσανατολίζεται προς το τέλος της εβδομάδας, να ανακοινώσει παράταση του lockdown μέχρι τις 7 ή τις 14 Δεκεμβρίου, με πιθανότερη ημερομηνία τη δεύτερη. Κυβερνητικά στελέχη άλλωστε σε δηλώσεις τους τονίζουν ότι θα είναι ανέφικτη η άρση του lockdown στις 30 Νοεμβρίου, την ώρα που το ΕΣΥ υφίσταται ασφυκτική πίεση.

Τα 4 στάδια για την μερική επιστροφή στην κανονικότητα

  • Πρώτος σταθμός, η επανεκκίνηση των σχολείων ( η υπουργός Παιδείας έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν πρώτα τα δημοτικά και αργότερα τα γυμνάσια και τα λύκεια).

  • Η απαγόρευση κυκλοφορίας αναμένεται να προσαρμοστεί και από τις 9 το βράδυ που είναι σήμερα να ισχύει από τις 11 ή 12 τα μεσάνυχτα.

  • Το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων – λιανεμπόριο με αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες.

  • Η επιστροφή της εστίασης με αυστηρές προδιαγραφές, δηλαδή μόνο με καθήμενους πελάτες, μέχρι τέσσερα άτομα ανά τραπέζι και χωρίς μουσική.

Με sms και ψώνια «click away» τα φετινά Χριστούγεννα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν νωρίτερα ορισμένοι τομείς της οικονομίας, όπως τα εποχιακά είδη και τα παιχνίδια, που έχουν πληγεί ιδιαίτερα, άφησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης. Ωστόσο, τόνισε πως η αγορά θα λειτουργήσει με αυστηρούς όρους, όπως μάσκες, αποστάσεις, περιορισμένος αριθμός ατόμων μέσα στα καταστήματα.

Παράλληλα, δήλωσε ότι ένα από τα μέτρα που θα εφαρμοστούν θα είναι τα ψώνια με τον τρόπο του click away, δηλαδή θα γίνεται παραγγελία από τον καταναλωτή στο κατάστημα, η παραγγελία θα ετοιμάζεται, ο πολίτης θα κλείνει ραντεβού με τον καταστηματάρχη και θα πηγαίνει να την παραλαμβάνει από το κατάστημα, προκειμένου να μειωθεί ο συνωστισμός μέσα στα καταστήματα.

πηγή newsbeast.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θεσσαλονίκη: «Γέφυρα ζωής» από την ΕΛΑΣ για τη μεταφορά βρέφους από τις Σέρρες στο Ιπποκράτειο

15/11/25 2:49 μμ

«Γέφυρα ζωής» από την ΕΛΑΣ για τη μεταφορά βρέφους από τις Σέρρες στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης

Σύγχρονοι «παλιατζήδες» αδειάζουν τα σπίτια από άχρηστα με ένα «κλικ» και τίποτα δεν πάει χαμένο

15/11/25 2:41 μμ

Σύγχρονοι «παλιατζήδες» αδειάζουν τα σπίτια από άχρηστα με ένα «κλικ» και τίποτα δεν πάει χαμένο

Κυριάκος Πιερρακάκης στο LSE: «Είμαι αισιόδοξος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας»

15/11/25 10:06 πμ

Κυριάκος Πιερρακάκης στο LSE: «Είμαι αισιόδοξος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας»

Σέρρες: Πρόστιμο σε επαγγελματία που μετακίνησε τους κάδους ανακύκλωσης - video

15/11/25 10:02 πμ

Σέρρες: Πρόστιμο σε επαγγελματία που μετακίνησε τους κάδους ανακύκλωσης – video

Σέρρες: Έφυγε από την ζωή ο συγγραφέας και ποιητής Τάσος Σταμπούλογλου

15/11/25 10:01 πμ

Σέρρες: Έφυγε από την ζωή ο συγγραφέας και ποιητής Τάσος Σταμπούλογλου

Πως να διακοσμήσεις το υπνοδωμάτιό σου για να κοιμάσαι καλύτερα

15/11/25 9:44 πμ

Πως να διακοσμήσεις το υπνοδωμάτιό σου για να κοιμάσαι καλύτερα

Τραγωδία στην Ορεστιάδα: Νεκρή 70χρονη γυναίκα που έπεσε σε σηπτική δεξαμενή

15/11/25 9:49 πμ

Τραγωδία στην Ορεστιάδα: Νεκρή 70χρονη γυναίκα που έπεσε σε δεξαμενή

Ο οδηγός για το τέλειο χριστουγεννιάτικο δέντρο: Τι πρέπει να σκεφτείτε πριν από την αγορά

15/11/25 9:42 πμ

Ο οδηγός για το τέλειο χριστουγεννιάτικο δέντρο: Τι πρέπει να σκεφτείτε πριν από την αγορά

Τι είναι η μέθοδος Heimlich (Χάιμλιχ) που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε- Δείτε βίντεο

15/11/25 9:39 πμ

Τι είναι η μέθοδος Χάιμλιχ (Heimlich) που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε- Δείτε βίντεο

Οι γονείς του Φανούρη Καργάκη: Του είχαν στήσει ενέδρα – Δεν ανταποδώσαμε τους πυροβολισμούς

15/11/25 9:37 πμ

Οι γονείς του Φανούρη Καργάκη: Του είχαν στήσει ενέδρα – Δεν ανταποδώσαμε τους πυροβολισμούς

Θεσσαλονικιός ο 22χρονος που πνίγηκε από μπέργκερ – Ναυαγοσώστης του έδωσε τις πρώτες βοήθειες μέχρι να έρθει το ΕΚΑΒ

15/11/25 9:30 πμ

Θεσσαλονικιός ο 22χρονος που πνίγηκε από μπέργκερ – Ναυαγοσώστης του έδωσε τις πρώτες βοήθειες μέχρι να έρθει το ΕΚΑΒ

Λεωφορείο που πήγαινε από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα εξετράπη στην Εθνική Οδό – Πέντε επιβάτες και ο οδηγός τραυματίστηκαν

15/11/25 9:20 πμ

Λεωφορείο που πήγαινε από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα εξετράπη στην Εθνική Οδό – 5 επιβάτες και ο οδηγός τραυματίστηκαν