Άνοιξε το παραλιακό μέτωπο της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, το οποίο επεκτείνεται κατά 1,5 χιλιόμετρο προς την πλευρά της Αμμοχώστου.   Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, η είσοδος επιτρέπεται για ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Άνοιξε το παραλιακό μέτωπο της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, το οποίο επεκτείνεται κατά 1,5 χιλιόμετρο προς την πλευρά της Αμμοχώστου.
 
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, η είσοδος επιτρέπεται για τους Τούρκους έποικους και τους Τουρκοκύπριους από το σημείο διέλευσης απέναντι από το δημοτικό στάδιο της Αμμοχώστου στην περίκλειστη πόλη.
Κατά το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου, επιτράπηκε η είσοδος σε πολίτες αλλά και σε λειτουργούς του Τύπου υπό το βλέμμα των «αστυνομικών δυνάμεων» του καθεστώτος καθώς και του κατοχικού στρατού. Η διέλευση στην περιοχή θα επιτρέπεται έως τις 17.00 το απόγευμα.

Ν. Αναστασιάδης: Κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου – Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα παραμείνει αδρανής

«Θεωρώ την απόφαση της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος να επεκτείνουν για χρήση μέρος του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, ως έκνομη και κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας 550 (1984) και 789 (1992)», δηλώνει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν παρέμεινε και δεν θα παραμείνει αδρανής. Έχει ήδη καταγγείλει τις παραβιάσεις αυτές στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στα πέντε Μόνιμα Μέλη του, στον ΓΓ των ΗΕ, στους επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ, στους ηγέτες των κρατών μελών της Ένωσης, καθώς και σε όλα τα διεθνή φόρα, όπου η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει».

Καταλήγοντας ο Κύπριος Πρόεδρος τονίζει ότι:

«Την ίδια ώρα, η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς καλούνται να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και τα ψηφίσματα των ΗΕ, αλλά και των όσων περιλαμβάνονται στα πρόσφατα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τερματίζοντας τις μονομερείς έκνομες ενέργειες, προκειμένου να επιτραπεί μια νέα πρωτοβουλία του ΓΓ των ΗΕ που στόχο θα έχει την οριστική επίλυση του Κυπριακού, μέσα στα πλαίσια των όσων έχουν συμφωνηθεί αλλά και καθορίζονται από σωρεία ψηφισμάτων των ΗΕ και αποφάσεων του ΣΑ των ΗΕ και στα πλαίσια των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών».

Κοινή δράση Ελλήνων και Κυπρίων ευρωβουλευτών του ΕΛΚ για την Αμμόχωστο

Επιστολή για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Αμμόχωστο απέστειλαν στην ηγεσία των Ευρωπαϊκών Θεσμών (Charles Michel, Ursula von der Leyen, David Sassoli) και τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Ασφαλείας και Άμυνας, Josep Borrell, η Ελληνική και Κυπριακή Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Συγκεκριμένα, ύστερα από συνεννόηση του Αντιπροέδρου της Κ.Ο του ΕΛΚ και επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Βαγγέλη Μεϊμαράκη και της κ. Ελίζας Βόζεμπεργκ, μέλους της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, με τους Κύπριους Ευρωβουλευτές Λευτέρη Χριστοφόρου και Λουκά Φουρλά, σύσσωμη η Ελληνική και Κυπριακή αντιπροσωπεία καταδίκασε την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα κατά παράβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Στην επιστολή τους, οι Ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι η Τουρκία με αυτήν την παράνομη δράση στοχεύει να καταστρέψει ανεπανόρθωτα τις προσπάθειες επανεκκίνησης των συνομιλιών για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, υπογραμμίζουν ότι τέτοιες προκλητικές ενέργειες πρέπει να σταματήσουν άμεσα και καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να ζητήσει από την Τουρκία τη συμμόρφωσή της με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τον σεβασμό των ευρωπαϊκών αξιών, με την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, αποδεικνύοντας έτσι τη δέσμευσή της στις προσπάθειες επίτευξης μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού.
Πηγή: ΕΡΤ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κυριακή της Τυρινής ή Τυροφάγου: Γιατί ονομάζεται έτσι – Τα έθιμα και τα φαγητά της ημέρας

21/02/26 9:30 μμ

Κυριακή της Τυρινής ή Τυροφάγου: Γιατί ονομάζεται έτσι – Τα έθιμα και τα φαγητά της ημέρας

Σέρρες: Το έθιμο της "χάσκας" και της συγχώρεσης την Κυριακή της Τυρινής

21/02/26 9:28 μμ

Σέρρες: Το έθιμο της “χάσκας” και της συγχώρεσης την Κυριακή της Τυρινής

Δήμος Βισαλτίας: Η Νιγρίτα γιόρτασε με λαμπρότητα την 113η επέτειο απελευθέρωσης της

21/02/26 9:24 μμ

Δήμος Βισαλτίας: Η Νιγρίτα γιόρτασε με λαμπρότητα την 113η επέτειο απελευθέρωσης της

Στο «κενό» βρέθηκαν πελάτες την ώρα του φαγητού σε κατάστημα εστίασης στην Πάνδροσο Ροδόπης.

21/02/26 9:06 μμ

Ροδόπη: Κατέρρευσε πάτωμα ταβέρνας, εννέα άτομα στο νοσοκομείο – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Ρεκόρ στις γεννήσεις μεσογειακής φώκιας καταγράφηκε στις Σποράδες

21/02/26 8:53 μμ

Ρεκόρ στις γεννήσεις μεσογειακής φώκιας καταγράφηκε στις Σποράδες

Η συνταγή για τον πιο νόστιμο μικρασιάτικο χαλβά από τον Μαυρόλοφο Σερρών

21/02/26 8:40 μμ

Η συνταγή για τον πιο νόστιμο μικρασιάτικο χαλβά από τον Μαυρόλοφο Σερρών

Σέρρες: Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο 17χρονος Άγγελος μπαίνει σε πρακτορείο μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του

21/02/26 8:32 μμ

Σέρρες: Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο 17χρονος Άγγελος μπαίνει σε πρακτορείο μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του

«Ετάραξες τον Κουνενό;»: Η ιεροτελεστία του κρητικού εφτάζυμου με ρεβύθι

21/02/26 10:33 πμ

«Ετάραξες τον Κουνενό;»: Η ιεροτελεστία του κρητικού εφτάζυμου με ρεβύθι – Συνταγή

Θεσσαλονίκη : Έχει ζυγίσει τόνους ρούχα για πούλημα – Σαρώνουν τα βίντεό του με φόντο τη ζυγαριά του 1950 της γιαγιάς του

21/02/26 10:24 πμ

Θεσσαλονίκη: Έχει ζυγίσει τόνους ρούχα για πούλημα – Σαρώνουν τα βίντεό του με φόντο τη ζυγαριά του 1950 της γιαγιάς του

MSC World Europa: Η κρουαζιέρα περνά σε νέα εποχή – Πράσινες επενδύσεις, mega-πλοία και η Ελλάδα στον πυρήνα της Μεσογείου

21/02/26 9:45 πμ

MSC World Europa: Η κρουαζιέρα περνά σε νέα εποχή – Πράσινες επενδύσεις, mega-πλοία και η Ελλάδα στον πυρήνα της Μεσογείου

Η Απελευθέρωση της Νιγρίτας: Γιατί η Νιγρίτα γιορτάζει 21 Φεβρουαρίου και οι υπόλοιποι Σερραίοι τον Ιούνιο;

21/02/26 9:25 μμ

Απελευθέρωση της Νιγρίτας: Γιατί η Νιγρίτα γιορτάζει 21 Φεβρουαρίου και οι υπόλοιποι Σερραίοι τον Ιούνιο;

Λαχταριστή γαλατόπιτα, παραδοσιακή και αγαπημένη συνταγή, χωρίς φύλλο, γλυκιά και αφράτη

21/02/26 12:17 πμ

Γαλατόπιτα παραδοσιακή