Αντιθαμβωτικό κλιπ μάσκας και γυναικεία εσώρουχα από φυσικά υλικά

Προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί στην καθημερινότητά τους, το θόλωμα των γυαλιών οράσεως και ηλίου από τη χρήση ιατρικής μάσκας και την ανάγκη χρήσης εσωρούχων από φυσικά υλικά, έρχονται να καλύψουν τα προϊόντα που δημιούργησαν τρεις γυναίκες, με την υποστήριξη του προγράμματος επιχειρηματικής συμβουλευτικής της ΜΚΟ Praksis.

Η Μαρίνα Παπαχριστοπούλου, μηχανολόγος μηχανικός και υποψήφια διδάκτορας του ΕΜΠ, έψαχνε να βρει απάντηση σε ένα πρόβλημα που μας ταλαιπωρεί όλους: θάμπωναν τα γυαλιά της όταν φορούσε μάσκες προστασίας από τον κορονοϊό. Καθώς δεν βρήκε μια ικανοποιητική λύση, αποφάσισε να αναπτύξει το δικό της προϊόν: το Foggnos, ένα πατενταρισμένο πλέον αντιθαμβωτικό κλιπ μάσκας. Το προϊόν αποτελείται από δύο μέρη: κλιπς που συγκρατούν τη μάσκα και αφρό που δεν αφήνει τον αέρα να βγει.

Advertisement

Έχοντας γνώσεις σχεδιασμού προϊόντων, ξεκίνησε να πειραματίζεται κάνοντας παράλληλα πολλή έρευνα. Όταν είχε έτοιμο το προϊόν της, ζήτησε τη βοήθεια της Praksis: ήξερε να το φτιάξει αλλά δεν ήξερε πώς να το προωθήσει. «Είχα πουλήσει μεμονωμένα τεμάχια σε φαρμακεία, ωστόσο δεν ήξερα πώς να προωθήσω το προϊόν και χρειαζόταν ένα πολύ συστηματικό πλάνο, ώστε να βγει το προϊόν στην αγορά», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μέσα από το πρόγραμμα της Praksis «Business Coaching Center» η κ. Παπαχριστοπούλου ετοίμασε ένα επιχειρηματικό πλάνο και ξεκίνησε να ψάχνει χρηματοδότηση. «Χρειάζεται να κάνω τέσσερα επαγγέλματα μαζί: digital marketing, σχεδιασμό προϊόντος, οικονομικά επιχειρήσεων και web development. Είχα εμπειρία στο σχεδιασμό προϊόντων, αλλά όχι εμπειρία στο να στήσω μια επιχείρηση από το μηδέν», περιγράφει. Σήμερα η δημιουργός του Foggnos έχει πάρει χρηματοδότηση από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «The People’s Trust» και είναι έτοιμη για την επόμενη φάση του προϊόντος: τη βελτιωμένη έκδοσή του με πολλές χρωματικές επιλογές (μεταξύ αυτών και δύο handmade σχέδια από καλλιτέχνη) και συνοδευτική θήκη, αλλά κυρίως τη μαζική παραγωγή του, ώστε να μπορεί να διατεθεί σε περισσότερα σημεία πώλησης (σήμερα το προϊόν διατίθεται σε φαρμακεία και οπτικά). Επίσης, είναι στη διαδικασία δημιουργίας eshop και μέχρι τότε προπαραγγελίες της νέας βελτιωμένης έκδοσής του γίνονται μέσα από τα σόσιαλ μίντια της εταιρείας (Foggnos).

Ένα άλλο σημαντικό κενό στην αγορά, αυτό της παραγωγής γυναικείων εσωρούχων από ελληνικά φυτικά υφάσματα, αποφάσισαν να καλύψουν η Άννα Σαραντίογλου και Κατερίνα Οικονομίδου. Οι δύο φίλες διαπίστωσαν το κενό αυτό, όταν καθ’ υπόδειξη των μαστολόγων τους αναζήτησαν κομψά, αλλά και ασφαλή εσώρουχα. Η απουσία επιλογών σε καλαίσθητα εσώρουχα φτιαγμένα από καλά υφάσματα τις οδήγησε στην απόφαση να δημιουργήσουν την εταιρεία «Paraty Nature», δανειζόμενες το όνομα από την περιοχή «Paraty» στη Βραζιλία που έχει συμπεριληφθεί στις περιοχές παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. Έπειτα από έρευνα ενός χρόνου εστίασαν στο micromodal, ένα ύφασμα από ίνες οξιάς, εντόπισαν φυτικές βαφές και ξεκίνησαν συνεργασία με σχεδιαστές, πλεκτήρια και ραφεία στην Ελλάδα. Όπως επισημαίνει η κ. Σαραντίογλου μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «δεν μας ενδιέφεραν μόνο τα υφάσματα αλλά και η βιωσιμότητα, γιατί θέλαμε να ενισχύσουμε την ελληνική οικονομία, και να μην αποτελούν τα εσώρουχά μας προϊόν παιδικής εργασίας, ένα φαινόμενο που μας ενοχλεί πολύ». Το αποτέλεσμα είναι τα εσώρουχα που παράγουν να έχουν μόλις 3% μη φυσικό προϊόν, την ελαστάνη, ενώ ακόμα και η συσκευασία είναι από χαρτί και οργανικό βαμβάκι. Η εταιρεία έλαβε χρηματοδότηση από την Action Finance Initiative για να ξεκινήσει τη λειτουργία της.

Ωστόσο, το λανσάρισμα του προϊόντος στην αγορά συνέπεσε με το πρώτο λοκντάουν, με αποτέλεσμα παρά την αρχική θετική ανταπόκριση των καταστημάτων, να μην προχωρούν σε παραγγελίες. Τότε η Άννα Σαραντίογλου αποφάσισε να κάνει τα σεμινάρια επιχειρηματικότητας της Praksis. «Μου άνοιξαν ορίζοντες, με βοήθησαν πολύ και ψυχολογικά γιατί ήταν πολύ δύσκολο να προετοιμάζεις κάτι για ένα χρόνο και ξαφνικά να κλείνουν όλα». Με τη βοήθεια της Praksis, αποφάσισαν να εξερευνήσουν νέους δρόμους και να στραφούν προς τη λιανική πώληση. Τις επόμενες ημέρες θα τεθεί σε λειτουργία το eshop της επιχείρησης.

Advertisement

Το πρόγραμμα της Praksis “Business Coaching Center” (BCC) προσφέρει υποστήριξη σε 30 νέους επιχειρηματίες, προκειμένου να μετατρέψουν την ιδέα τους σε βιώσιμη επιχείρηση. Σε ένα τετράμηνο εντατικό πρόγραμμα που προσφέρεται δωρεάν, με την υποστήριξη του ιδρύματος Citi, οι νέοι επιχειρηματίες έχουν πρόσβαση σε εξατομικευμένη επιχειρηματική συμβουλευτική, business coaching, σεμινάρια και εργαστήρια ανάπτυξης επιχειρηματικών δεξιοτήτων, καθώς και δικτύωση με φορείς που χρηματοδοτούν την ίδρυση νέων επιχειρήσεων.

«Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ανθρώπους που έχουν την ιδέα, το όνειρο, το όραμα αλλά δεν έχουν τις επιχειρηματικές γνώσεις για να το επιτύχουν», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη του προγράμματος, Κατερίνα Παράσχου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις δράσεις: την επιχειρηματική συμβουλευτική που παρέχεται εξατομικευμένα, το coaching για ενδυνάμωση των προσωπικών δεξιοτήτων και τα σεμινάρια επιχειρηματικότητας, όπου συμμετέχουν και παράγοντες της αγοράς. Επιπλέον, η οργάνωση παρέχει και δικτύωση του συμμετέχοντα με φορείς που δίνουν χρηματοδότηση. «Δεν είναι εύκολο να λάβεις χρηματοδότηση, αλλά ακόμα και να την πάρεις δεν σημαίνει ότι θα οδηγηθείς σε μια βιώσιμη επιχείρηση. Πρέπει να ξέρεις τι να κάνεις τα χρήματα που θα λάβεις», παρατηρεί η κ. Παράσχου.

Από το 2014 οπότε ξεκίνησε να λειτουργεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα μέχρι σήμερα, έχουν υποστηριχθεί 366 επιχειρηματικά πρότζεκτ, από τα οποία τα 167 έγιναν επιχειρήσεις, δημιουργώντας παράλληλα 369 θέσεις εργασίας. Κάθε χρόνο υλοποιούνται δύο κύκλοι, ο ένας Απρίλιο-Ιούλιο και ο δεύτερος Οκτώβριο-Ιανουάριο.

Δηλώσεις συμμετοχής για το νέο κύκλο του προγράμματος εξατομικευμένης επιχειρηματικής συμβουλευτικής Praksis BCC υποβάλλονται μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου στο praksisbcc.gr

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Λευκός Οίκος: Οι νέοι δασμοί Τραμπ είναι σχεδόν οριστικοί

04/08/25 12:56 πμ

Λευκός Οίκος: Οι νέοι δασμοί Τραμπ είναι σχεδόν οριστικοί

Πότε πρέπει να σταματήσω να οδηγώ – Μέχρι ποια ηλικία επιτρέπεται η οδήγηση στην Ελλάδα

04/08/25 1:32 πμ

Πότε πρέπει να σταματήσω να οδηγώ – Μέχρι ποια ηλικία επιτρέπεται η οδήγηση στην Ελλάδα

Οι εκπαιδευτικοί αβοήθητοι μπροστά στην υπεραριθμία και τις μαθησιακές δυσκολίες: «Μια τάξη γεμάτη πρόσωπα – κι ένας εκπαιδευτικός μόνος»

04/08/25 12:46 πμ

Οι εκπαιδευτικοί αβοήθητοι μπροστά στην υπεραριθμία και τις μαθησιακές δυσκολίες: «Μια τάξη γεμάτη πρόσωπα – κι ένας εκπαιδευτικός μόνος»

Παγκόσμιο υγρού στίβου: Πρώτη η Κίνα στα μετάλλια, στη 18η θέση η Ελλάδα

04/08/25 1:40 πμ

Παγκόσμιο υγρού στίβου: Πρώτη η Κίνα στα μετάλλια, στη 18η θέση η Ελλάδα

Μελιτζανοσαλάτα πειραγμένη του Γιάννη Λουκάκου (Βίντεο)

04/08/25 12:29 πμ

Μελιτζανοσαλάτα πειραγμένη του Γιάννη Λουκάκου (Βίντεο)

Το μυστικό για έπιπλα χωρίς σκόνη που μένουν καθαρά για μέρες

04/08/25 12:20 πμ

Το μυστικό για έπιπλα χωρίς σκόνη που μένουν καθαρά για μέρες

Κετογονική δίαιτα: Πως τα λιπαρά μπορούν να ωφελήσουν τον εγκέφαλο;

04/08/25 12:05 πμ

Κετογονική δίαιτα: Πως τα λιπαρά μπορούν να ωφελήσουν τον εγκέφαλο;

Χιλή: 4 νεκροί εργάτες ανασύρθηκαν από την γκρεμισμένη στοά του μεταλλείου El Teniente - Ενας ακόμη αγνοείται

04/08/25 1:41 πμ

Χιλή: 4 νεκροί εργάτες ανασύρθηκαν από την γκρεμισμένη στοά του μεταλλείου El Teniente – Ενας ακόμη αγνοείται

Ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε τον Ανάς Ζαρουρί

04/08/25 1:42 πμ

Ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε τον Ανάς Ζαρουρί

Αλόννησος: Έσπασε ο κάβος φέρι μποτ όταν έδενε στο λιμάνι του νησιού

04/08/25 1:42 πμ

Αλόννησος: Έσπασε ο κάβος φέρι μποτ όταν έδενε στο λιμάνι του νησιού

Με το απόλυτο νικών πήρε την πρόκριση για το Ευρωβόλεϊ 2026 η Εθνική γυναικών

03/08/25 11:37 μμ

Με το απόλυτο νικών πήρε την πρόκριση για το Ευρωβόλεϊ 2026 η Εθνική γυναικών

Άδειασε από κόσμο η Θεσσαλονίκη – Το αδιαχώρητο επικρατεί στις παραλίες της Χαλκιδικής (video)

04/08/25 1:43 πμ

Άδειασε από κόσμο η Θεσσαλονίκη – Το αδιαχώρητο επικρατεί στις παραλίες της Χαλκιδικής (video)