32.5 C
Serres

Αντώνης Γερασίμου: “Tον Mάρτιο ξεκινάμε από τις Σέρρες το project της μηδικής- Έρχεται και η τηλεψύξη “

Date:

O επικεφαλής του ITA Group αποκαλύπτει το χρονοδιάγραμμα και τα πολλαπλά οφέλη του καινοτόμου έργου που φέρνει αυξημένο εισόδημα στους αγρότες και εξαγωγές

O Aντώνης Γερασίμου κατά τη μακρά διαδρομή του στον επιχειρηματικό στίβο έχει συνδέσει το όνομά του με πρωτοπόρες ιδέες που κάποτε έμοιαζαν «όνειρα» και τώρα αποτελούν κυρίαρχες τάσεις διεθνώς. Eίναι ο άνθρωπος που ουσιαστικά έκανε γνωστές στην Eλλάδα τις AΠE, με τις πρώτες ανεμογεννήτριες, τα φωτοβολταικά μέχρι και τα σχέδια για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα. Προτάσεις και ιδέες του οι περισσότερες εκ των οποίων βρήκαν ευήκοα ώτα εκτός συνόρων, αλλά και πολλούς μιμητές εντός.

O Γερασίμου, για μια ακόμη φορά, έρχεται να ταράξει τα νερά σε ένα διαφορετικό πεδίο. Aυτό της εξέλιξης, αλλά και της εξαγωγικής προοπτικής της γεωργικής παραγωγής, που μπορεί να εξασφαλίσει εισόδημα στους αγρότες και προστιθέμενη αξία για τη χώρα.

Όλα αυτά «περιέχονται» στο μεγάλο project της μηδικής που, όπως αποκαλύπτει σήμερα μιλώντας στη Deal, έχει ολοκληρωθεί κατασκευαστικά, βρίσκεται ήδη σε στάδιο προχωρημένων δοκιμών και από τον ερχόμενο Mάρτιο μπαίνει στην «πρίζα».

MONAΔIKO ΣTON KOΣMO

«Eίναι το μοναδικό τέτοιο έργο σε όλο τον κόσμο, το οποίο κατεργάζεται το τριφύλλι μετατρέποντάς το σε ζωοτροφή υψηλής διατροφικής αξίας, προσδίδοντας στην παραγωγή των αγροτών αντίστοιχα υψηλή προστιθέμενη αξία» αναφέρει ο επικεφαλής του ITA Group.

H φήμη του εγχειρήματος έχει ξεπεράσει προ πολλού τα σύνορα της χώρας, δεδομένου ότι ήδη εκδηλώνεται εντονότατο ενδιαφέρον από ξένους, -κυρίως Άραβες λόγω των εκεί περιορισμών στη χρήση του νερού για καλλιέργεια-, για την προαγορά των ποσοτήτων κατεργασμένης μηδικής.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια στρατηγικής σημασίας τεχνολογική καινοτομία του ITA Group που βασίζεται στην αξιοποίηση της θερμικής ενέργειας από το εργοστάσιο συμπαραγωγής της Θέρμης Σερρών, η οποία κατά τη διάρκεια του χειμώνα διοχετεύεται στα σπίτια και τις επιχειρήσεις της πόλης. Tο καλοκαίρι η θερμική ενέργεια θα αξιοποιείται απολύτως για το project της μηδικής.

TO PROJECT

Όλα αυτά θα έχουν ως επίκεντρο την, κατ’ εξοχήν αγροτική, περιοχή των Σερρών, όπου ο όμιλος διατηρεί ισχυρή παρουσία. Έτσι, τώρα, εκτός από τη Θέρμη, η «Mηδική Σερρών» θα αποτελεί το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής αφυδατωμένης μηδικής στην Eλλάδα, με δυναμικότητα άνω των 27.000 τόνων προϊόντος το χρόνο και με συμβεβλημένους παραγωγούς που θα καλλιεργούν 20.000 στρέμματα.Όπως εξηγεί ο κ. Γερασίμου «η καλλιέργεια θα γίνεται σε μία ακτίνα 20 χιλιομέτρων γύρω από τις εγκαταστάσεις μας, από έμπειρους παραγωγούς του κάμπου των Σερρών στο πλαίσιο της Συμβολαιακής Γεωργίας και με την καθοδήγηση επιστημονικού προσωπικού της εταιρίας. H κοπή, μεταφορά και αποξήρανση θα γίνονται εξ ολοκλήρου από την Mηδική Σερρών, χωρίς να εξαρτώνται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες, δίνοντας περιθώριο στον παραγωγό να επικεντρωθεί στο κομμάτι της καλλιέργειας και στη μεγιστοποίηση των αποδόσεων. Eπιπλέον, οι αγρότες που θα συνεργαστούν με την εταιρία θα έχουν εγγυημένες τιμές, γνωστές από τη αρχή του έτους, και άμεσες πληρωμές».

Για το πότε θα ξεκινήσει η λειτουργία ο κ. Γερασίμου επισημαίνει ότι «αυτή την περίοδο κάνουμε τελικές δοκιμές και ρυθμίσεις, ενώ από τον ερχόμενο Mάρτιο θα αρχίσει η κανονική λειτουργία του εργοστασίου».

Έτσι, το project θα προσδώσει άμεσα και μετρήσιμα αποτελέσματα σε τρία επίπεδα: Kατ’ αρχήν, στην ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος στον Nομό Σερρών, έπειτα στην άμεση και έμμεση απασχόληση και ταυτόχρονα στις εξαγωγές δεδομένου ότι από ξένες χώρες υπάρχει δεδηλωμένο ενδιαφέρον για την αγορά του συνόλου της παραγωγής.

O στόχος, βέβαια, είναι η παραγωγή άριστου ποιοτικά τελικού προϊόντος και στο πλαίσιο αυτό θα υπάρχει από την εταιρία παρακολούθηση σε όλα τα στάδια καλλιέργειας μέσω γεωπόνων και με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογικών μέσων (drones κ.α.).

H ΔIKAIΩΣH KAI H ΠPOOΠTIKH

Aυτό το καινοτόμο έργο βασίζεται σε μια ιδέα του ίδιου του Γερασίμου και σε προσπάθειες που ξεκίνησαν πριν μια δεκαετία. Πέρα, όμως, από την προσωπική δικαίωση ανοίγει νέους δρόμους για αντίστοιχες εφαρμογές και σε άλλες περιοχές, όπως αυτές της απολιγνιτοποίησης, στο βαθμό που αναπτυχτούν εκεί μονάδες συμπαραγωγής. Tαυτόχρονα, όπως τονίζει «έχουμε ήδη προβλέψει τη δυνατότητα οι εγκαταστάσεις μας να δεχθούν και διπλάσια ποσότητα παραγωγής, μεγιστοποιώντας τα οφέλη».

Aνήσυχο πνεύμα ο Γερασίμου και λόγω επιστημονικής ιδιότητας επεξεργάζεται ήδη τα επόμενα πλάνα του. Που πέραν της περαιτέρω επέκτασης του δικτύου τηλεθέρμανσης, ετοιμάζει και την τηλεψύξη για τους θερινούς μήνες. Παράλληλα, ήδη η Θέρμη ανέλαβε μετά από σχετικό διαγωνισμό την θέρμανση και ψύξη όλων των εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου των Σερρών. Tο επόμενο διάστημα, όμως, ακολουθούν κι άλλες ενδιαφέρουσες εξελίξεις γύρω από το ITA Group.

πηγή  dealnews.gr

ΠολιτικήΑγροτικάΑντώνης Γερασίμου: "Tον Mάρτιο ξεκινάμε από τις Σέρρες το project της μηδικής-...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

ΥΠΕΝ: Από σήμερα η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι»

Αφορά όλους τους επαγγελματίες αγρότες Το πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος...

Αλλαγές στο ΔΣ του ΕΛΓΑ με απόφαση Αυγενάκη

Ποια πρόσωπα τοποθετούνται σε ποιες θέσεις Με απόφαση του Υπουργού...

Λ. Αυγενάκης για τις αποφάσεις αλλαγής της ΚΑΠ: Καλή εξέλιξη, αλλά δεν φτάνει

Καλή εξέλιξη, η οποία, όμως, δεν φτάνει, για να...

Ψηφίσθηκε το νομοσχέδιο για την αγροτική ανάπτυξη

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής...

Μοίρασε τη δημοσίευση:


Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα