Απάντηση στις προκλήσεις που γεννά ο υπερτουρισμός στο βόρειο μέτωπο της Κρήτης δίνουν οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού

Απάντηση στις προκλήσεις που γεννά ο υπερτουρισμός στο βόρειο μέτωπο της Κρήτης μπορούν να δώσουν οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, με τους ελαιώνες του νησιού να προσθέτουν αξία στο τουριστικό χαρτοφυλάκιο του.

Ναι, ο ελαιοτουρισμός, ο οποίος συνδυάζει την αγροτική παράδοση με την εμπειρία του σύγχρονου ταξιδιώτη, μπορεί να αποφορτίσει τον συνωστισμό στο βόρειο τμήμα του νησιού και να τον κατευθύνει στην ενδοχώρα της Κρήτης, σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δρ Νίκος Μιχελάκης, γεωπόνος, επιστημονικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων της Κρήτης. Προς αυτή την κατεύθυνση έντονη και ουσιαστική καταγράφεται η δράση του ΣΕΔΗΚ.

Advertisement

Είναι χαρακτηριστικό ότι είναι σε τροχιά υλοποίησης χάρτης που θα περιλαμβάνει διαδρομές στην ενδοχώρα του νησιού, όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να επισκεφτεί έναν ιστορικό ελαιώνα 1000 και πλέον ετών αλλά και επισκέψιμα ελαιοτριβεία, όπου θα υπάρχει δυνατότητα γευσιγνωσίας και άλλων βιωματικών δράσεων. Αυτό τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ και δήμαρχος Πλατανιά, Ιωάννης Μαλανδράκης, και εστιάζει στις ιστορίες που κρύβουν αυτοί οι ελαιώνες που με τη σειρά τους αποτελούν πόλο έλξης για τους επισκέπτες της Κρήτης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ελιά στις Βούβες Χανίων, ένα αρχαίο ελαιόδεντρο με ηλικία περί τα 3.500 έτη, που βρίσκεται στο χωριό Άνω Βούβες, στη δημοτική ενότητα Κολυμβαρίου.

Το 1997, η Ελιά των Βουβών ανακηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο της φύσης. Το 2009, εγκαινιάστηκε το Μουσείο της Ελιάς των Βουβών, το οποίο στεγάζεται σε ένα κοντινό σπίτι του 19ου αιώνα, προσφέροντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να γνωρίσουν τα παραδοσιακά εργαλεία και τις μεθόδους της ελαιοκαλλιέργειας. Κλαδιά από το δέντρο χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή στεφάνων που απονεμήθηκαν στους νικητές των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004 και του Πεκίνου το 2008.

Στο μεταξύ, μεγάλα είναι ακόμα τα περιθώρια για αύξηση των επισκέψιμων ελαιοτριβείων, με τον κ.Μαλανδράκη να κάνει λόγο για περίπου 80 σε όλη την Κρήτη και μόλις 7 στο νομό Χανίων. Η ανάδειξη της Κρήτης σε γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2026 εκτιμάται ότι θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο το διεθνές κοινό να ανακαλύψει τον πράσινο χρυσό για το νησί.

Στον τομέα του πολιτισμού η Κρήτη διαθέτει ένα ανεκτίμητο και μοναδικό στον κόσμο πλούτο από αρχαιολογικά Μνημεία για την ελιά και το ελαιόλαδο από την Μινωική περίοδο μέχρι τον περασμένο αιώνα, τα οποία ο ΣΕΔΗΚ βήμα-βήμα προσπαθεί σε συνεργασία με την Περιφέρεια και Δήμους να αναδείξει το μουσείο λαδιού στους Αρμενούς Ρεθύμνου, προσθέτει ο κ. Μιχελάκης

Ήδη έχουν επισημανθεί και σιγά-σιγά αναπτύσσονται σε όλη την Κρήτη περίπου 80 ελαιοκομικά αξιοθέατα όπως: Αρχαιολογικά Μνημεία, Μνημειακά ελαιόδεντρα, Έλαιο-Μουσεία της Κρήτης, Πιστοποιημένες ΕλαιοΤαβέρνες, Βραβευμένα Ξενοδοχεία της Κρήτης, Επισκέψιμα ελαιοτριβεία και Έλαιοκτήματα.

Advertisement

Παραμένοντας στον ελαιοτουρισμό και τα επισκέψιμα ελαιοτριβεία το υπουργείο Τουρισμού μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία έχει καθορίσει τις προδιαγραφές για τις παρεχόμενες υπηρεσίες και οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των εγκαταστάσεων των επισκέψιμων ελαιοτριβείων, όπου πλέον υπάρχει και ειδικό σήμα.

Την ίδια στιγμή μετρήσιμα είναι πλέον και τα ξενοδοχεία στην Κρήτη που προσφέρουν ειδικές εκδρομές στους επισκέπτες τους, σε ελαιοτριβεία όπου συνδυάζουν γευσιγνωσία και απόδραση στην κρητική φύση.

Τι πιστοποιεί το Σήμα Επισκέψιμου Ελαιοτριβείου

Πιστοποιεί ότι ένα ελαιοτριβείο:

– παρέχει υπηρεσίες υποδοχής, ξενάγησης, φιλοξενίας και εστίασης γευσιγνωσίας σε χώρους όπου λειτουργούν ελαιοτριβεία, τα οποία παράγουν ελληνικό ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας

– διαθέτει χώρους και εγκαταστάσεις ειδικών προδιαγραφών και

– διασφαλίζει τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα

Τέλος σε ό,τι αφορά την διαδικασία χορήγησης, η αίτηση υποβάλλεται στις Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού (Π.Υ.Τ.) του Υπουργείου Τουρισμού, στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται το Ελαιοτριβείο (https://mintour.gov.gr/pyt)

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πέθανε ο Αμερικανός αστροναύτης Τζιμ Λόβελ, o κυβερνήτης του Apollo 13

09/08/25 8:34 μμ

Πέθανε ο Αμερικανός αστροναύτης Τζιμ Λόβελ, o κυβερνήτης του Apollo 13

Κρουαζιέρα με σούπερ γιοτ πραγματοποιεί στην Ελλάδα η βασίλισσα Καμίλα

09/08/25 8:31 μμ

Κρουαζιέρα με σούπερ γιοτ πραγματοποιεί στην Ελλάδα η βασίλισσα Καμίλα

Παραλία Οφρυνίου: Νεκρός ανασύρθηκε από τη θάλασσα ηλικιωμένος

09/08/25 8:20 μμ

Παραλία Οφρυνίου: Νεκρός ανασύρθηκε από τη θάλασσα ηλικιωμένος

Σέρρες: Κρούσμα ευλογιάς προβάτων στο Βαλτοτόπι

09/08/25 8:12 μμ

Σέρρες: Κρούσμα ευλογιάς προβάτων στο Βαλτοτόπι

Δείτε το βίντεο: Ανακαλύπτοντας τις ομορφιές των Σερρών!

09/08/25 8:09 μμ

Δείτε το βίντεο: Ανακαλύπτοντας τις ομορφιές των Σερρών!

«Κολοκυθοαντάμωμα Βιταστιανών» στην Κρηνίδα Σερρών

09/08/25 8:07 μμ

«Κολοκυθοαντάμωμα Βιταστιανών» σήμερα στην Κρηνίδα Σερρών

Σέρρες – Διακοπή υδροδότησης τη Δευτέρα σε τμήμα της πόλης

09/08/25 7:59 μμ

ΔΕΥΑΣ – Διακοπή υδροδότησης τη Δευτέρα 11 Αυγούστου σε τμήμα της πόλης

ΝΟΔΕ Σερρών: Θλίψη για τον αδόκητο θάνατο της κόρης του Αντώνη Σαμαρά

09/08/25 7:54 μμ

ΝΟΔΕ Σερρών: Θλίψη για τον αδόκητο θάνατο της κόρης του Αντώνη Σαμαρά

Συνάντηση Τραμπ - Πούτιν στις 15/8 στην Αλάσκα - Ζελένσκι: Δεν θα παραδώσουμε τη γη στους κατακτητές

09/08/25 7:46 μμ

Συνάντηση Τραμπ – Πούτιν στις 15/8 στην Αλάσκα – Ζελένσκι: Δεν θα παραδώσουμε τη γη στους κατακτητές

38χρονος Έλληνας υποχρέωνε ανήλικη στη Βουλγαρία να κακοποιεί σεξουαλικά την αδελφή της

09/08/25 7:40 μμ

38χρονος Έλληνας υποχρέωνε ανήλικη στη Βουλγαρία να κακοποιεί σεξουαλικά την αδελφή της

Σ. Ζαχαράκη: Εξοπλίζουμε με 10.000 απινιδωτές τα σχολεία μας για την ασφάλεια των παιδιών μας

09/08/25 7:35 μμ

Σ. Ζαχαράκη: Εξοπλίζουμε με 10.000 απινιδωτές τα σχολεία μας για την ασφάλεια των παιδιών μας

Αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα - Ανάρτηση του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη

09/08/25 7:30 μμ

Αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα – Ανάρτηση του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη