Απάντηση της Επιτροπής στον Κώστα Χρυσόγονο για τους εξονυχιστικούς ελέγχους στους επιβάτες από την Ελλάδα στη Γερμανία
Date:
Απάντηση της Επιτροπής σε γραπτή ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου για τους εξονυχιστικούς ελέγχους που υφίστανται οι επιβάτες από την Ελλάδα στη Γερμανία
Σε γραπτή ερώτηση του ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονου σχετικά με τους εξονυχιστικούς ελέγχους που επιβάλλονται στα γερμανικά αεροδρόμια σε επιβάτες από την Ελλάδα απάντησε ο αρμόδιος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο κ. Αβραμόπουλος επισήμανε ότι οι υφιστάμενοι έλεγχοι επιβατών στις πτήσεις από Ελλάδα με προορισμό τη Γερμανία, που σημειωτέον θα διαρκέσουν για έξι μήνες, αρχής γενομένης από την 12η Νοεμβρίου 2017, διενεργούνται από τη Γερμανία βάσει του κώδικα συνόρων του Σένγκεν ως απάντηση στις σοβαρές ελλείψεις στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, οι οποίες συνιστούν, κατά την άποψη του Επιτρόπου, σοβαρή απειλή για τη συνολική λειτουργία του χώρου Σένγκεν.
Αν και η Επιτροπή ζήτησε από τη Γερμανία περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με τους εν λόγω ελέγχους, ωστόσο δεν έχει αξιολογήσει ακόμα τις σχετικές πληροφορίες που έλαβε. Ο κ. Αβραμόπουλος διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα και η Γερμανία συνεργάζονται για το ζήτημα των πλαστών και παραποιημένων εγγράφων που κατάσχονται στην Ελλάδα και στη Γερμανία από επιβάτες που προτίθενται να ταξιδέψουν με προορισμό τη Γερμανία. Ουσιαστικά όμως η Επιτροπή δεν απάντησε με συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με ενέργειες που προτίθεται να αναλάβει, προκειμένου να σταματήσει η πρακτική εξονυχιστικών ελέγχων Ελλήνων επιβατών στα γερμανικά αεροδρόμια.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης και της απάντησης
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης P-007203/2017
προς την Επιτροπή
Άρθρο 130 του Κανονισμού
Kostas Chrysogonos (GUE/NGL)
Θέμα: Οι εξονυχιστικοί έλεγχοι που υφίστανται οι επιβάτες από την Ελλάδα στη Γερμανία
Από τις αρχές Νοεμβρίου 2017, η Γερμανία πραγματοποιεί ελέγχους στα αεροδρόμια και τα σύνορά της, που αφορούν σχεδόν αποκλειστικά τους επιβάτες που προέρχονται από την Ελλάδα. Τα αεροπλάνα που έρχονται από την Ελλάδα υποχρεώνονται να προσγειώνονται σε ειδικές εξόδους προκειμένου να ελεγχθούν εξονυχιστικά όλοι οι επιβάτες. Πρόκειται για λεπτομερείς ελέγχους που δεν είναι ούτε στοχευμένοι, ούτε περιορισμένοι στον χρόνο και στο εύρος τους, καθώς προβλέπεται ότι θα ισχύσουν τουλάχιστον ως τον Μάιο του 2018. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι επιβάτες από την Ελλάδα να υφίστανται διακριτική μεταχείριση και υπέρμετρη ταλαιπωρία σε σύγκριση με τους επιβάτες που έρχονται από άλλα κράτη μέλη [1]. Οι επιβάτες από την Ελλάδα υποβάλλονται σε μία ιδιότυπη καραντίνα. Οδηγούνται με πούλμαν σε ειδικούς χώρους ελέγχου μόνο για επιβάτες εκτός Σένγκεν (με επιγραφή ‘for travellers from Greece only’), όπου ο χρόνος αναμονής είναι υπερβολικός, καθώς όλοι, ανεξαρτήτως διαβατηρίου, είναι υποχρεωμένοι να ελεγχθούν εξονυχιστικά και να απαντήσουν αναλυτικά σε λεπτομερείς ερωτήσεις για τον σκοπό του ταξιδιού τους, τη διάρκεια παραμονής τους στη Γερμανία κ.ά. [2]. Τα μέτρα αυτά δεν συνάδουν ούτε με τις δεσμεύσεις του άρθρου 3 ΣΕΕ, ούτε με τις διατάξεις της Συνθήκης του Σένγκεν.
Ερωτάται η Επιτροπή:
1. Πώς σχολιάζει αυτή την πρακτική;
2. Σε ποιες ενέργειες σχεδιάζει να προβεί, προκειμένου να σταματήσει αυτή η πρακτική;
Απάντηση του κ. Αβραμόπουλου
εξ ονόματος της Επιτροπής
(1.3.2018)
Οι υφιστάμενοι έλεγχοι επιβατών στις πτήσεις από Ελλάδα με προορισμό τη Γερμανία διενεργούνται από τη Γερμανία, βάσει του άρθρου 25 του κώδικα συνόρων του Σένγκεν (ΚΣΣ) και όχι βάσει σύστασης του Συμβουλίου που εγκρίθηκε σύμφωνα με το άρθρο 29 του κώδικα συνόρων του Σένγκεν, ως απάντηση στις σοβαρές ελλείψεις στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων οι οποίες συνιστούν σοβαρή απειλή για τη συνολική λειτουργία του χώρου Σένγκεν.
Σύμφωνα με το άρθρο 27 παράγραφος 2 του ΚΣΣ, η Γερμανία κοινοποίησε στην Επιτροπή, καθώς και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο την εν λόγω επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα.
Μετά τη λήψη της κοινοποίησης, η Επιτροπή ζήτησε από τη Γερμανία (καθώς και από τα άλλα κράτη μέλη που αποφάσισαν συγχρόνως να επαναφέρουν τους συνοριακούς ελέγχους για παρόμοιους λόγους), περαιτέρω διευκρινίσεις. Η Επιτροπή αξιολογεί επί του παρόντος τις πληροφορίες που έλαβε.
Σε συνεδρίαση που συγκάλεσε η Επιτροπή για να συζητηθούν σε τεχνικό επίπεδο οι λεπτομέρειες εφαρμογής των εν λόγω ελέγχων κατέστη σαφές ότι η Ελλάδα και η Γερμανία συνεργάζονται για το ζήτημα των πλαστών και παραποιημένων εγγράφων που κατάσχονται στην Ελλάδα και στη Γερμανία από επιβάτες που προτίθενται να ταξιδέψουν/που ταξιδεύουν με προορισμό τη Γερμανία. Κύριος στόχος των εν λόγω ελέγχων είναι η εξακρίβωση ταυτότητας και η εξακρίβωση γνησιότητας των εγγράφων.
Η γερμανική κοινοποίηση αφορά περίοδο έξι μηνών, αρχής γενομένης από την 12η Νοεμβρίου 2017.