Απάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στις κυβερνητικές πηγές

Με τη καταληκτική φράση πως «η κρίση εσωτερικής εμπιστοσύνης που καθίσταται κρίση νομιμοποίησης δεν τελεί υπό τον έλεγχο του ενδιαφερόμενου αλλά όλων των άλλων και κυρίως των γεγονότων» από το γραφείο του Ευάγγελου Βενιζέλου διατυπώνονται σχόλια -ανά σημείο- ως απάντηση σε σημείωμα κυβερνητικών πηγών που αναφέρεται στην πρωινή ανάρτηση του κ. Βενιζέλου.

Στη νέα ανάρτηση-σχόλιο του κ. Βενιζέλου επισημαίνεται:

Advertisement

«1. Μια από τις βασικές τομές που επέφερε το ισχύον Σύνταγμα του 1975 στο κοινοβουλευτικό δίκαιο είναι η κατάργηση της απαρτίας με την έννοια της αναγκαίας παρουσίας ελάχιστου αριθμού βουλευτών για να συνεδριάζει έγκυρα η Βουλή. Το άρθρο 67 Συντ. δεν θεσπίζει ελάχιστο αριθμό βουλευτών (75/ 300) για να υπάρχει απαρτία, αλλά ελάχιστο αριθμό θετικών ψήφων για να αποφασίζει η Βουλή όταν εφαρμόζεται ο γενικός κανόνας ότι η Βουλή αποφασίζει με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών της.

2. Απαιτούμενος ελάχιστος αριθμός παρόντων βουλευτών προκειμένου να συνεδριάσει εγκύρως η Βουλή, δεν υπάρχει κατά το Σύνταγμα. Αντιθέτως υπάρχει ελάχιστος αναγκαίος αριθμός θετικών ψήφων για την έγκυρη λήψη απόφασης. Αυτός είναι ως γενικός κανόνας οι 75 βουλευτές (300/4). Σε πλήθος όμως συνταγματικών διατάξεων απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία επί του όλου αριθμού των βουλευτών, αλλού απόλυτη πλειοψηφία (151/300), αλλού πλειοψηφία τριών πέμπτων (180/300), αλλού πλειοψηφία δύο τρίτων (200/300). Στην προκειμένη περίπτωση κατά το άρθρο 86 παρ. 3 απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, όχι ως απαρτία αλλά ως ελάχιστη πλειοψηφία. Όμως όταν τίθεται διαδικαστικό ζήτημα αναβολής της ψηφοφορίας λόγω απουσίας των βουλευτών της συμπολίτευσης, η απόφαση λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων που δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 75. Αυτή η πλειοψηφία είχε συγκροτηθεί χθες από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης λόγω της οργανωμένης απουσίας των βουλευτών της συμπολίτευσης και εκφράστηκε υπέρ της αναβολής της μυστικής ψηφοφορίας. Δυστυχώς αυτή η επί της διαδικασίας κρίσιμη απόφαση της Βουλής αγνοήθηκε βάναυσα χθες ενώ είχε γίνει δεκτή τρεις φορές το 2008-2009 σε ίδια ζητήματα. Το σαφές κοινοβουλευτικό και ερμηνευτικό προηγούμενο αγνοήθηκε με θεσμική προπέτεια.

Advertisement
Family Kitchen

3. Η διαπίστωση του απαιτούμενου κατά το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής αριθμού βουλευτών για τη διεξαγωγή ψηφοφορίας και άρα τη λήψη απόφασης (στην προκειμένη περίπτωση επί των προτάσεων συγκρότησης Επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης) γίνεται κατά το άρθρο 69 παρ. 4 του Κανονισμού, από τον Πρόεδρο της Βουλής. Όταν όμως προκύπτουν αμφιβολίες και αντιρρήσεις, γεννάται παρεμπίπτον ζήτημα, εφαρμόζεται το άρθρο 67 του Κανονισμού, εξετάζεται το παρεμπίπτον ζήτημα και τελικά εφαρμόζεται η παρ. 7 που προβλέπει ότι για τα παρεμπίπτοντα αποφασίζει ο Πρόεδρος της Βουλής αλλά αν προβληθούν αντιρρήσεις αποφαίνεται η Βουλή με ανάταση ή έγερση, με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων που δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 75 και χωρίς άλλη συζήτηση. Αυτό δεν έγινε χθες ενώ έγινε τρεις φορές το 2008-2009 υπό παρόμοιες συνθήκες.

4. Είναι άλλο ζήτημα η διευκόλυνση βουλευτών όλων των κομμάτων μέσω της επιστολικής ψήφου και άλλο η μεθοδευμένη απομάκρυνση από την αίθουσα της Βουλής των βουλευτών της συμπολίτευσης και η οργανωμένη μαζική χρήση της επιστολικής ψήφου για 68 από αυτούς ώστε μαζί με τους ελάχιστους παρόντες βουλευτές της ΝΔ να διαμορφώνουν τον αριθμό 75 που κάποιοι θεωρούν ότι διασφαλίζει την νομικώς ανύπαρκτη έννοια της απαρτίας. Πρόκειται για «επιτελικά» οργανωμένη καταστρατήγηση του άρθρου 70 Α του Κανονισμού της Βουλής και ευθεία προσβολή του θεσμικού ρόλου του βουλευτή.

5. Η κρίση εσωτερικής εμπιστοσύνης που καθίσταται κρίση νομιμοποίησης δεν τελεί υπό τον έλεγχο του ενδιαφερόμενου αλλά όλων των άλλων και κυρίως των γεγονότων».

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιάστε

20 − 5 =



ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τουλάχιστον 76 νεκροί σε ναυάγιο με μετανάστες ανοικτά της Υεμένης

04/08/25 3:22 μμ

Τουλάχιστον 76 νεκροί σε ναυάγιο με μετανάστες ανοικτά της Υεμένης

Βρέθηκε το φόρεμα της 32χρονης που κατηγορείται για την δολοφονία του 3χρονου κοριτσιού στο Παλαιό Φάληρο

04/08/25 3:22 μμ

Βρέθηκε το φόρεμα της 32χρονης που κατηγορείται για την δολοφονία του 3χρονου κοριτσιού στο Παλαιό Φάληρο

ΑΑΔΕ: Σε πλήρη εξέλιξη επιχειρησιακό σχέδιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, με ιδιαίτερη έμφαση στον θαλάσσιο χώρο

04/08/25 3:16 μμ

ΑΑΔΕ: Σε πλήρη εξέλιξη επιχειρησιακό σχέδιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, με ιδιαίτερη έμφαση στον θαλάσσιο χώρο

Παραλία Αλωνάκι: Ένας μικρός παράδεισος στην Ηπείρο

04/08/25 1:43 μμ

Παραλία Αλωνάκι: Ένας μικρός παράδεισος στην Ήπειρο – video

Χατζηβασιλείου στον ΣΚΑΪ: Στην εξωτερική πολιτική η κυβέρνηση Μητσοτάκη μέσα σε 6 χρόνια πήρε αποφάσεις που δεν είχαν ληφθεί επί δεκαετίες

04/08/25 1:37 μμ

Χατζηβασιλείου στον ΣΚΑΪ: Στην εξωτερική πολιτική η κυβέρνηση Μητσοτάκη μέσα σε 6 χρόνια πήρε αποφάσεις που δεν είχαν ληφθεί επί δεκαετίες

Η METLEN Energy & Metals ξεκινά τη διαπραγμάτευση της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου

04/08/25 1:29 μμ

Η METLEN Energy & Metals ξεκινά τη διαπραγμάτευση της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου

Μ.Γ.Σ. ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ - Γ.Σ. ΙΚΑΡΟΙ ΣΕΡΡΩΝ: Λειτουργούν από κοινού "Ομάδες Αναπτυξιακού Χαρακτήρα"

04/08/25 1:26 μμ

Μ.Γ.Σ. ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ – Γ.Σ. ΙΚΑΡΟΙ ΣΕΡΡΩΝ: Λειτουργούν από κοινού “Ομάδες Αναπτυξιακού Χαρακτήρα”

Φωτογραφία viral από παραλία στην Καβάλα: Πλαστική λεκάνη για προστασία από τον ήλιο!

04/08/25 1:18 μμ

Φωτογραφία viral από παραλία στην Καβάλα: Πλαστική λεκάνη στο κεφάλι για προστασία από τον ήλιο!

Δήμαρχος Σκοπέλου: « Κουφάρι το Κέντρο Υγείας, καμία επικοινωνία με την 5η ΥΠΕ»

04/08/25 1:04 μμ

Δήμαρχος Σκοπέλου: « Κουφάρι το Κέντρο Υγείας, καμία επικοινωνία με την 5η ΥΠΕ, παραιτείται κι άλλος γιατρός»

Δράμα: Στην «αγκαλιά» ενός βράχου η μονή Μεταμορφώσεως στην προσφυγική Πρασινάδα

04/08/25 12:46 μμ

Δράμα: Στην «αγκαλιά» ενός βράχου η μονή Μεταμορφώσεως στην προσφυγική Πρασινάδα

«Μου έδωσαν 160 ευρώ για να με αποζημιώσουν» λέει ο άστεγος που τον έριξαν σε σιντριβάνι στη Ρόδο

04/08/25 11:43 πμ

«Μου έδωσαν 160 ευρώ για να με αποζημιώσουν» λέει ο άστεγος που τον έριξαν σε σιντριβάνι στη Ρόδο

Θεσσαλονίκη: Σε ψυχιατρική κλινική ο 29χρονος που συνελήφθη έπειτα από σωρεία έκνομων ενεργειών

04/08/25 11:38 πμ

Θεσσαλονίκη: Σε ψυχιατρική κλινική ο 29χρονος που συνελήφθη έπειτα από σωρεία έκνομων ενεργειών

Σχολιάστε

οχτώ + έξι =