Απεγκλωβισμός παγιδευμένης αρκούδας στο Δίστρατο Κόνιτσας
Date:
Το πρωί της Τρίτης 10 Σεπτεμβρίου, ο Θανάσης Ρουσιάκης, κάτοικος του Δίστρατου Κόνιτσας, ειδοποίησε την Περιβαλλοντική Οργάνωση Καλλιστώ ότι αρκούδα είχε εγκλωβιστεί από κάποιο σύρμα κοντά στο χωριό. Η Καλλιστώ ενημέρωσε αμέσως τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου με τα στελέχη του οποίου συμφωνήθηκε άμεση παρέμβαση, με τη συνδρομή τόσο του Δασαρχείου Κόνιτσας όσο και του Αρκτούρου. Η επιχείρηση της μικτής Ομάδας Άμεσης Επέμβασης, έπειτα από λίγες ώρες, ήταν επιτυχημένη και το ζώο απεγκλωβίστηκε.
Το αρσενικό αρκουδάκι ηλικίας περίπου 2,5 ετών είχε παγιδευτεί σε παγίδα από συρματόσχοινο που είχε τοποθετηθεί σε ένα λαχανόκηπο στα όρια του χωριού. Είναι πιθανό η παγίδα να είχε τοποθετηθεί για να αιχμαλωτίσει κάποιο αγριογούρουνο ή κάποια αρκούδα που θα έκανε ζημιές στον λαχανόκηπο. Η τοποθέτησή της αποτελεί μία κατάφορα παράνομη πράξη που θέτει σε κίνδυνο την άγρια ζωή.
Η επιχείρηση απεγκλωβισμού της αρκούδας στήθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής του σχετικού πρωτοκόλλου λειτουργίας μικτής Ομάδας Άμεσης Επέμβασης (ΟΑΕ) για την αντιμετώπιση περιστατικών αλληλεπίδρασης ανθρώπου και αρκούδας, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία (ΦΕΚ 272/Β/07-02-2014). Στην αρκούδα τοποθετήθηκε δορυφορικό ραδιοκολλάρο από την επιστημονική ομάδα του Αρκτούρου, που θα παρακολουθεί έτσι το γεωγραφικό στίγμα του ζώου για διάστημα ενός έτους περίπου.
Οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις Αρκτούρος και Καλλιστώ, ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και το Δασαρχείο Κόνιτσας υπενθυμίζουν ότι ειδικές ηλεκτροφόρες περιφράξεις είναι το μόνο ασφαλές και αποτελεσματικό μέσο προστασίας αγροκτημάτων και συστήνουν ανεπιφύλακτα τη χρήση τους σε περιοχές που αποτελούν βιότοπο αρκούδας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Δασαρχείο Κόνιτσας θα προβεί σε μήνυση κατά αγνώστων προκειμένου να τιμωρηθούν αυτοί που συνεχίζουν να κάνουν χρήση των παράνομων παγίδων για την άγρια ζωή. Τέλος, πρέπει να τονιστεί ότι οι παγίδες αυτές, πέρα από το ότι αποτελούν όργανα βασανισμού των άτυχων ζώων που θα πιαστούν, είναι επικίνδυνες και για τον άνθρωπο, καθώς μπορεί να τραυματίσουν κάποιον επισκέπτη πεζοπόρο.
Πηγή thestival.gr