Η φρεγάτα «Κίμων» και η φρεγάτα «Ψαρά» απέπλευσαν χθες το βράδυ, Δευτέρα 2 Μαρτίου, από το ναύσταθμο Σαλαμίνας για την Κυπριακή Δημοκρατία

Απέπλευσαν οι φρεγάτες «Κίμων» και «Ψαρά» για την Κύπρο

Epiloges Press

Epiloges Press

Η φρεγάτα «Κίμων» και η φρεγάτα «Ψαρά» απέπλευσαν χθες το βράδυ, Δευτέρα 2 Μαρτίου, από το ναύσταθμο Σαλαμίνας για την Κυπριακή Δημοκρατία, στο πλαίσιο ενίσχυσης των προληπτικών μέτρων που λαμβάνονται για την άμυνά της λόγω των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή.

Στην Κύπρο η φρεγάτα «Κίμων» με δεύτερη ελληνική φρεγάτα που φέρει το σύστημα «Κένταυρος» και ζεύγος μαχητικών F-16

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, σε δήλωσή του σήμερα ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, αποστέλλεται άμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία η φρεγάτα “Κίμων” μαζί με δεύτερη ελληνική φρεγάτα, η οποία θα φέρει το σύστημα “Κένταυρος” καθώς επίσης ζεύγος μαχητικών F-16 για να συμβάλει στην άμυνά της απέναντι στις απειλές τις οποίες αντιμετωπίζει».

Αναλυτικά, ολόκληρη η δήλωση του κ. Δένδια έχει ως εξής:

«Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνομίλησε προ ολίγου με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη. Τις τελευταίες δύο ημέρες είμαι σε διαρκή επικοινωνία με τον ομόλογό μου υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Βασίλη Πάλμα.

Μετά τις απρόκλητες επιθέσεις στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, διαβεβαίωσα τον κύριο Πάλμα ότι η Ελλάδα καθόλη τη διάρκεια της παρούσας κρίσης θα συμβάλει με κάθε δυνατό τρόπο στην άμυνα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ώστε να αντιμετωπιστούν οι απειλές και οι παράνομες ενέργειες στο έδαφός της.

Κατόπιν αυτού και σύμφωνα με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, αποστέλλεται άμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία η φρεγάτα “Κίμων” μαζί με δεύτερη ελληνική φρεγάτα, η οποία θα φέρει το σύστημα “Κένταυρος” καθώς επίσης αποστέλλεται στην Κυπριακή Δημοκρατία ζεύγος μαχητικών F-16 για να συμβάλει στην άμυνά της απέναντι στις απειλές τις οποίες αντιμετωπίζει.

Για τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών με την Κυπριακή Δημοκρατία θα μεταβώ αύριο, μαζί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Δημήτριο Χούπη, στην Κύπρο, όπου θα γίνω δεκτός από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και θα έχω συνεργασία με τον Βασίλη Πάλμα».

Κύπρος – Κ. Λετυμπιώτης: Η Ελλάδα στέλνει τη φρεγάτα «Κίμων» και το σύστημα «Κένταυρος»

«Ευχαριστούμε την Ελληνική Κυβέρνηση για την ανταπόκρισή της σε συνέχεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης (@PresidentCYP @Christodulides) με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη (@kmitsotakis).

Στο πλαίσιο των αυξημένων προληπτικών μέτρων που λαμβάνονται λόγω των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή, συμφωνήθηκε όπως η Ελλάδα αποστείλει δύο φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού στην Κυπριακή Δημοκρατία», τονίζει σε ανάρτησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Όπως γράφει ο κ. Λετυμπιώτης «Πρόκειται για τη φρεγάτα “Κίμων” και ακόμη μία φρεγάτα, η οποία φέρει το σύστημα αντιμετώπισης μη επανδρωμένων αεροχημάτων “Κένταυρος.

Παράλληλα, στο ίδιο πλαίσιο ενίσχυσης των προληπτικών μέτρων και της συνεργασίας μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ελλάδας, αποστέλλεται στην Κύπρο και ζεύγος αεροσκαφών F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας».

Κύπρος-Βρετανία: Δυσαρέσκεια της Λευκωσίας προς το Λονδίνο σχετικά με τις Βρετανικές Βάσεις

Advertisement
Babis

Έντονη δυσαρέσκεια προς το Ηνωμένο Βασίλειο εκφράζει η κυπριακή κυβέρνηση για την απουσία σαφούς και έγκαιρης διαβεβαίωσης ότι οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο δεν θα χρησιμοποιηθούν για σκοπούς πέραν του ανθρωπιστικού, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη να δηλώνει μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ότι «σε αυτό το πλαίσιο δεν αποκλείουμε τίποτα».

Όπως ανέφερε ο κ. Λετυμπιώτης, παρά τις διαβεβαιώσεις, που είχαν προηγηθεί από τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου στο χθεσινό του διάγγελμα, δεν υπήρχε σαφής διευκρίνιση ότι οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο «σε καμία εκ των περιπτώσεων δεν θα χρησιμοποιούνταν για λόγο άλλο πέραν του ανθρωπιστικού».

«Είναι κάτι το οποίο οφείλω να πω ότι το βλέπουμε με δυσαρέσκεια. Το γεγονός ότι ενώ υπήρχαν αυτές οι διαβεβαιώσεις κατά το χθεσινό διάγγελμα του Πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν υπήρχε σαφής διευκρίνιση ότι οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο σε καμία εκ των περιπτώσεων δεν θα χρησιμοποιούνταν για λόγο άλλο πέραν του ανθρωπιστικού», είπε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ενημερώθηκε πως υπήρξε σήμερα διευκρινιστική τοποθέτηση από πλευράς του υπουργού Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, ωστόσο υπογράμμισε ότι η ενημέρωση που είχε η Λευκωσία σε πολλές επικοινωνίες και σε διάφορα επίπεδα ήταν ξεκάθαρη ως προς τον αυστηρά ανθρωπιστικό ρόλο.

«Αυτή ήταν και η δική μας επίσημη θέση. Αυτή είναι και η δική μας διαχρονική θέση, γιατί το μήνυμα που στέλνουμε προς κάθε κατεύθυνση, και όχι μόνο ρητορικά, αλλά μέσα από τον τρόπο που η Κυπριακή Δημοκρατία διαχρονικά λειτουργεί – και σας θυμίζω ότι εδώ και δεκαετίες η Κυπριακή Δημοκρατία το έχει αποδείξει – είναι ότι είμαστε ανθρωπιστικός κόμβος και αυτό θέλουμε να προβάλλουμε, γιατί αυτό ακριβώς είναι που υπηρετούμε», ανέφερε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι θα γίνουν όλα τα απαραίτητα διαβήματα και επαφές, τόσο για να εκφραστεί η δυσαρέσκεια της Λευκωσίας ως προς τον τρόπο που επικοινωνήθηκε το μήνυμα, όσο και για το γεγονός ότι χθες δεν υπήρχε έγκαιρη ενημέρωση των υπηκόων της Κυπριακής Δημοκρατίας που διαμένουν πλησίον των βάσεων Ακρωτηρίου.

Σε ερώτηση αν θα μεταφερθούν τα μηνύματα στο Λονδίνο, απάντησε: «Θα μεταφερθούν αυτά τα μηνύματα, τα οποία νομίζω είναι σαφή. Θα γίνουν απαραίτητες επαφές, θα γίνουν διαβήματα εντός της μέρας, άμεσα. Θα γίνουν σε ανώτερο επίπεδο».

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
1943: Όταν 495 Σερραίοι εβραϊκής καταγωγής ξεκίνησαν για το ταξίδι χωρίς επιστροφή

03/03/26 10:33 πμ

4η Μαρτίου 1943: Όταν 495 Σερραίοι εβραϊκής καταγωγής ξεκίνησαν για το ταξίδι χωρίς επιστροφή

Χαλκιδική: Δυσκολεύονται στην εύρεση προσωπικού οι περισσότερες επιχειρήσεις

03/03/26 9:35 πμ

Χαλκιδική: Δυσκολεύονται στην εύρεση προσωπικού οι περισσότερες επιχειρήσεις

Ελλάδα στο ΣΑ ΟΗΕ: "Το ψηφιακό περιβάλλον ως δημόσιος χώρος πρέπει να είναι ασφαλές για τα παιδιά"

03/03/26 9:28 πμ

Ελλάδα στο ΣΑ ΟΗΕ: “Το ψηφιακό περιβάλλον ως δημόσιος χώρος πρέπει να είναι ασφαλές για τα παιδιά”

Απέπλευσαν οι φρεγάτες «Κίμων» και «Ψαρά» για την Κύπρο

03/03/26 9:10 πμ

Απέπλευσαν οι φρεγάτες «Κίμων» και «Ψαρά» για την Κύπρο

Σέρρες: Σε επιφυλακή οι Αρχές για την άνοδο της στάθμης του Στρυμόνα και του Αγγίτη

03/03/26 9:04 πμ

Σέρρες: Σε επιφυλακή οι Αρχές για την άνοδο της στάθμης του Αγγίτη και του Στρυμόνα

Επιστράτευση στην Ελλάδα: Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι έφεδροι για κλήση και παρουσίαση

03/03/26 8:56 πμ

Επιστράτευση στην Ελλάδα: Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι έφεδροι για κλήση και παρουσίαση

Χατζηβασιλείου: Απόφαση εθνικής ευθύνης η στήριξη της Κύπρου – Πού είναι τώρα οι πατριδοκάπηλοι που κατηγορούσαν τον Μητσοτάκη;

03/03/26 8:49 πμ

Χατζηβασιλείου: Απόφαση εθνικής ευθύνης η στήριξη της Κύπρου – Πού είναι τώρα οι πατριδοκάπηλοι που κατηγορούσαν τον Μητσοτάκη;

ΑΑΔΕ: Αλλαγή ΚΑΔ χωρίς πρόστιμο έως 1η Ιουνίου - Οδηγός για την αυτόματη αντιστοίχιση Κωδικών δραστηριότητας

03/03/26 8:46 πμ

ΑΑΔΕ: Αλλαγή ΚΑΔ χωρίς πρόστιμο έως 1η Ιουνίου – Οδηγός για την αυτόματη αντιστοίχιση Κωδικών δραστηριότητας

Ο Ιρανός στρατηγός Σ. Τζαμπαρί απειλεί ότι θα «κάψει οποιοδήποτε πλοίο αποπειραθεί να περάσει το στενό του Χουρμούζ»

03/03/26 8:40 πμ

Ο Ιρανός στρατηγός Σ. Τζαμπαρί απειλεί ότι θα «κάψει οποιοδήποτε πλοίο αποπειραθεί να περάσει το στενό του Χουρμούζ»

Μελάνια Τραμπ στο Συμβούλιο Ασφαλείας: “H ειρήνη δεν χρειάζεται να είναι εύθραυστη”

03/03/26 8:24 πμ

Μελάνια Τραμπ στο Συμβούλιο Ασφαλείας: “H ειρήνη δεν χρειάζεται να είναι εύθραυστη”

Ο στρατός του Ισραήλ πλήττει «κέντρα διοίκησης και εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων» της Χεζμπολά στην Βυρητό

03/03/26 8:21 πμ

Ο στρατός του Ισραήλ πλήττει «κέντρα διοίκησης και εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων» της Χεζμπολά στην Βυρητό

Στις Βρυξέλλες και το Λουξεμβούργο μεταβαίνει ο Κυριάκος Πιερρακάκης

03/03/26 8:15 πμ

Στις Βρυξέλλες και το Λουξεμβούργο μεταβαίνει ο Κυριάκος Πιερρακάκης