30.2 C
Serres

Απεργία στα διαγνωστικά κέντρα μέχρι το Σάββατο – Με κυρώσεις απαντά το υπουργείο Υγείας

Date:

Σε θέσεις μάχης βρίσκονται Υπουργείο Υγείας και Διαγνωστικά Κέντρα, μετά την εξαγγελθείσα για αύριο Πέμπτη (26/5) τριήμερη απεργιακή κινητοποίηση του κλάδου.

“Καζάνι που βράζει” είναι η ιδιωτική Υγεία με τα Διαγνωστικά Κέντρα και Πολυϊατρεία να δηλώνουν “δεν πάει άλλο” και το Υπουργείο Υγείας να απειλεί πως ο ΕΟΠΥΥ «δεν θα ανεχθεί τη μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του».

Το Συντονιστικό Όργανο των φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (διαγνωστικά κέντρα, πολυϊατρεία και κλινικοεργαστηριακοί γιατροί) έχει εξαγγείλει κινητοποιήσεις στις 26,27 και 28 Μαΐου, διεκδικώντας από το κράτος πρόσθετη χρηματοδότηση, ώστε «να σταματήσει η εφαρμογή του ληστρικού clawback, να επιβιώσουν τα ιατρεία και εργαστήρια της γειτονιάς και τα πολυϊατρεία τα οποία στηρίζουν τη Δημόσια Υγεία και κινδυνεύουν τα ίδια με αφανισμό», όπως αναφέρουν τα μέλη του κλάδου.

“Θα προχωρήσουμε σε κλείσιμο των ιατρείων και των διαγνωστικών, δηλαδή θα βάλουμε κανονικό “λουκέτο” για την Πέμπτη, την Παρασκευή και το Σάββατο, για όσους ανοίγουν και Σάββατο. Είναι προειδοποιητικό αυτό το τριήμερο και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας”, δηλώνει στο iatropedia.gr η αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και πρόεδρος των γιατρών του ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ), Άννα Μαστοράκου.

Θάνος Πλεύρης: “Ο ΕΟΠΥΥ δεν ανέχεται τη μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του”
Από την πλευρά τους, υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ δηλώνουν πως δεν θα υπάρξει καμία ανοχή εάν οι ασφαλισμένοι ταλαιπωρηθούν εξαιτίας της απεργίας. Aν και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, παραδέχεται ως “υπαρκτό” το πρόβλημα του δυσβάσταχτου για τα ιδιωτικά εργαστήρια μέτρου των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback), κάνει λόγο για “παραβίαση των όρων σύμβασης εάν τα διαγνωστικά κέντρα σταματήσουν να εξυπηρετούν του ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ”.

«Το πρόβλημα του claw back είναι υπαρκτό και με συγκεκριμένες ενέργειες όπως τη γενναία αύξηση του προϋπολογισμού και για το 2021 και για το 2022 προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε. Παράλληλα θεσμοθετούμε και διαρθρωτικά μέτρα», αναφέρει ο υπουργός Υγείας και παράλληλα απειλεί με σοβαρές κυρώσεις καθώς όπως λέει, ο ΕΟΠΥΥ λειτουργεί με έναν και μοναδικό σκοπό: να σέβεται τα χρήματα των ασφαλισμένων του και να τους διασφαλίζει τις καλύτερες παροχές:

“Είναι προφανές ότι για όσες ημέρες διαρκεί η μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ θα αφαιρεθεί το ποσό του κλειστού προϋπολογισμού που αναλογεί στις συγκεκριμένες ημέρες”, λέει ο Θάνος Πλεύρης και καταλήγει σε ακόμη πιο αυστηρή προειδοποίηση:

«Ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει σχεδόν 1,5 εκ ευρώ την ημέρα και άνω των 450 εκ. το χρόνο για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες και δεν μπορεί να ανεχθεί μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του», λέει.

Άννα Μαστοράκου: “Ο υπουργός Υγείας επιλέγει με απειλές να σπείρει τον πανικό – Η κυβέρνηση χρεοκοπεί επιστήμονες”
Άμεση ήταν η απάντηση του Συντονιστικού Οργάνου των κλινικοεργαστηριακών γιατρών:

“Τέτοιες συμπεριφορές δεν αρμόζουν σε δημοκρατικά πολιτεύματα!”, τονίζουν οι ίδιοι, οι οποίοι όπως λένε, πληροφορήθηκαν με έκπληξη τις απειλές τις οποίες εξαπέλυσε ο Υπουργός Υγείας εναντίον των διαγνωστικών εργαστηρίων, των πολυϊατρείων και των κλινικοεργαστηριακών γιατρών:


“Θα θέλαμε να θυμίσουμε στον κ. Πλεύρη ότι τέτοιες συμπεριφορές απέναντι στο δικαίωμα της αποχής και διαμαρτυρίας δεν αρμόζουν σε δημοκρατικά πολιτεύματα όπως το δικό μας. Διαμαρτυρόμεθα εντόνως για αυτού του είδους τις συμπεριφορές από πλευράς Υπουργού Υγείας!”

Η πρόεδρος των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτών γιατρών (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ), Άννα Μαστοράκου, προχωρά ένα βήμα πιο πέρα:

“Ενώ ο ίδιος ο υπουργός αναγνωρίζει ότι είναι ένα άδικο μέτρο το clawback, επιλέγει με απειλές να σπείρει τον πανικό μέσα στο σώμα των επιστημόνων της χώρας. Είναι σαφέστατη η επιλογή του Υπουργείου κι αυτή δεν είναι υπέρ των επιστημόνων, αλλά είναι υπέρ της “επιχειρηματικότητας”. Και είναι ντροπή για τη χώρα μας που ουσιαστικά επιλέγει να χρεοκοπεί επιστήμονες, που σπούδασαν εδώ, που έβαλαν πλάτη στην πανδημία, που καθημερινά είναι δίπλα στον πολίτη. Είναι ντροπή η κυβέρνηση να κάνει αυτή την επιλογή”, λέει συγκεκριμένα.

Διαγνωστικά Κέντρα: Τι ζητούν οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί
Οι γιατροί και ιδιοκτήτες των κέντρων διαμαρτύρονται -μεταξύ άλλων- για το μέτρο των υποχρεωτικών επιστροφών στο κράτος (clawback), που υπερβαίνει το 40% των εσόδων τους.

Παράλληλα, αντιμετωπίζουν τις υπέρογκες οικονομικές εκκρεμότητες από τα clawback προηγούμενων ετών (2013-2021), αλλά και τα νέα “ποιοτικά κριτήρια” που προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), τα οποία -όπως λένε οι ίδιοι οι εκπρόσωποι του κλάδου- αποτελούν μια ακόμη αφορμή για το κράτος να περικόψει τα έσοδά τους.

“Περικόπτεται πάνω από το 50% . Δεν είναι βιώσιμη η διαδικασία. Έτσι όπως πάει, θα πληρώνουμε σε λίγο διάστημα εμείς τον ΕΟΠΥΥ και όχι ο ΕΟΠΥΥ εμάς. Τα “μαξιλαράκια” δόσεων, δοσολόγια κλπ είναι πάρα πολλά. Ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ είναι μικρός και τα παραπάνω έξοδα τα πληρώνει ο γιατρός. Όλο αυτό διογκώθηκε και με την πανδημία, που όλος ο κόσμος ερχόταν στα ιδιωτικά για να μην πηγαίνει στα δημόσια νοσοκομεία και πλέον έχει χαθεί ο έλεγχος”, λέει η Άννα Μαστοράκου.

Η νέα απόφαση της κυβέρνηση που ήρθε να ταράξει τα νερά στα διαγνωστικά κέντρα, ήταν ο ΕΟΠΥΥ να προεισπράττει από τα ιδιωτικά εργαστήρια το clawback του τρέχοντος έτους, σε ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 60% έως 70%.

“Ο ΕΟΠΥΥ έδωσε 60 εκατομμύρια, αλλά το κόστος αυτής της μετακίνησης του πληθυσμού προς εμάς είναι 180 εκατομμύρια. Και αυτό το ποσό καταλογίστηκε σε μας προκαταβολικά. Δηλαδή πρέπει να προκαταβάλλουμε στο κράτος το clawback του μήνα. Το 70% του clawback παρακρατείται από τον ΕΟΠΥΥ στην πηγή. Αυτό ξεπερνάει κάθε δυνατότητα ανταπόκρισης του ιδιωτικού τομέα, ενώ αντιμετωπίζουμε και ανελαστικά κόστη, αναλώσιμα, φάρμακα, μηχανήματα, προσωπικό”, καταλήγει η πρόεδρος των γιατρών του ΕΟΠΥΥ.

Πηγή iatropedia.gr

ΕλλάδαΑπεργία στα διαγνωστικά κέντρα μέχρι το Σάββατο – Με κυρώσεις απαντά το...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Άρτα: Τραγική κατάληξη για τον πατέρα και τον γιο που αγνοούνταν – Βρέθηκαν νεκροί σε χαράδρα

Τραγικός ήταν ο επίλογος στην υπόθεση εξαφάνισης πατέρα και...

Σε ετοιμότητα για το επερχόμενο κύμα κακοκαιρίας οι Ένοπλες Δυνάμεις

Οι ‘Ενοπλες Δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση...

Συγκλονίζει αρχιπυροσβέστρια στη Θεσσαλία: Έβλεπα το σπίτι του παππού να κατεδαφίζεται

Για έντεκα μέρες η αρχιπυροσβέστρια, Βάγια Κουσαβίτη, δεν είχε...

Τραγωδία στην Πέλλα: Νεκρός 25χρονος που εξετράπη το τρακτέρ του

Τραγωδία σημειώθηκε σήμερα το πρωί στο Ελευθεροχώρι Πέλλας καθώς...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα