Την παραπομπή του απευθείας στο Δικαστικό Συμβούλιο ζητά με επιστολή του στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής ο πρώην υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος. Έθεσε στην κρίση της Επιτροπής την επιθυμία του να ... Περισσότερα

Απευθείας παραπομπή στη Δικαιοσύνη ζητά ο Χρ. Τριαντόπουλος – Σφοδρές αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Την παραπομπή του απευθείας στο Δικαστικό Συμβούλιο ζητά με επιστολή του στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής ο πρώην υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος.

Advertisement
 

Έθεσε στην κρίση της Επιτροπής την επιθυμία του να κριθεί από την τακτική Δικαιοσύνη, ενώ κατηγόρησε την αντιπολίτευση για εργαλειοποίηση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος. Για γενναίο βήμα κάνει λόγο σε ανάρτησή του ο Πρωθυπουργός και προαναγγέλλει νομοθετική πρωτοβουλία για τις προθεσμίες παραγραφής στον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Έντονες ήταν οι αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Νέα δεδομένα δημιουργεί η απόφαση του Χρήστου Τριαντοπούλου να καταθέσει αίτημα στην Προανακριτική Επιτροπή προκειμένου να κριθεί απευθείας από τον φυσικό δικαστή. Όπως ανέφερε «επιθυμία μου είναι, όσο παράδοξο και εάν τούτο εκ πρώτης μπορεί να φαντάζει, να κριθώ από την τακτική Δικαιοσύνη, κατά τα προβλεπόμενα στο Σύνταγμα και στη νομοθεσία περί ευθύνης υπουργών, αφού οι εισαγγελικοί και δικαστικοί λειτουργοί διαθέτουν εγγυημένη ανεξαρτησία και αμεροληψία, αλλά και αυξημένες γνώσεις και κύρος».

Για γενναίο βήμα που δεν έχει σύγχρονο προηγούμενο κάνει λόγο ο πρωθυπουργός σε ανάρτησή του, επισημαίνοντας ότι όλες οι πτέρυγες της βουλής τίθενται προ των ευθυνών τους. «Παρά τα πραγματικά στοιχεία, σύσσωμη η αντιπολίτευση είχε προεξοφλήσει τόσο τη δήθεν ενοχή του Χρήστου Τριαντόπουλου όσο και την τάχα κυβερνητική «συγκάλυψη». Έτσι όλες οι πτέρυγες της Βουλής τίθενται προ των ευθυνών τους: Θα συμφωνήσουν, άραγε, με την πρωτοβουλία του υπουργού; Ή, μήπως, θα κρυφτούν και πάλι πίσω από τεχνάσματα και υπεκφυγές για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα;» αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρώην υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος στην επιστολή που έστειλε στον Πρόεδρο της Προανακριτικής Επιτροπής, Παναγή Καππάτο εξηγεί τους λόγους της απόφασής του να ζητήσει την παραπομπή του απευθείας στο Δικαστικό Συμβούλιο. Όπως σημειώνει «Δεν έχω τίποτα να κρύψω, ούτε να φοβηθώ. Έχω απόλυτη πίστη στην αθωότητά μου και τυφλή εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, η οποία και επιθυμώ να με κρίνει απευθείας, ως σας ζητώ δια της παρούσας να πράξετε, λαμβάνοντας σχετική απόφαση».

Άμεσα αλλάζουν οι διατάξεις για τις προθεσμίες παραγραφής στον νόμο περί ευθύνης υπουργών με τον πρωθυπουργό να προαναγγέλλει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία στο επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, με τον ίδιο να υπογραμμίζει παράλληλα ότι πλησιάζει η ώρα για μια δραστική τομή στο άρθρο 86 του Συντάγματος: «Είναι καιρός με τη νέα αναθεώρηση του Συντάγματος να ενισχύσουμε πιο αποφασιστικά την εμπιστοσύνη της κοινωνίας προς το πολιτικό σύστημα. Διευκολύνοντας την αναζήτηση της αλήθειας και περιορίζοντας ή και εξαλείφοντας την αρμοδιότητα και την εμπλοκή της Βουλής στην ποινική δίωξη υπουργών. Γιατί αποστολή του Κοινοβουλίου δεν είναι, ούτε να αθωώνει πολιτικούς φίλους, ούτε να καταδικάζει πολιτικούς αντιπάλους!».

Advertisement
Babis

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης προκάλεσε το αίτημα του Χρήστου Τριαντόπουλου. To ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι πρέπει να παραπεμφθεί, με βάση τα όσα προβλέπουν το Σύνταγμα και οι νόμοι, και όχι όπως βολεύει τη Νέα Δημοκρατία. «Ας μην κάνουν τους τιμητές και τους γενναίους, εκείνοι που ύψωσαν τείχος προστασίας στον Κώστα Καραμανλή απορρίπτοντας το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής στη βάση του πορίσματος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Τι άλλαξε από τότε μέχρι σήμερα, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας;» υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση

Ο πρωθυπουργός επιλέγει προανακριτική της μιας μέρας για να αποφύγει να εμφανιστεί ως μάρτυρας καθώς ήξερε ότι θα τον καλέσει ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. να απολογηθεί τονίζει η Κουμουνδούρου και προσθέτει «ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει την ολοκληρωμένη διεξαγωγή της προανακριτικής επιτροπής προκειμένου να αποκαλυφθούν όλες οι πτυχές των διαπραχθέντων εγκλημάτων. Η ΝΔ Θέλει να αποφύγει την προανάκριση. Οι πολίτες είτε είναι υπουργοί είτε όχι, δεν επιλέγουν τους εισαγγελείς και δικαστές ενώπιον των οποίων θα λογοδοτήσουν»

Advertisement

Σε δήλωση τους οι βουλευτές του ΚΚΕ που συμμετέχουν στην Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης, Νίκος Καραθανασόπουλο και Μαρία Κομνηνάκα σημειώνουν: « καταγγέλλουμε τη διαφαινόμενη μεθόδευση εσπευσμένου τερματισμού των εργασιών της Προανακριτικής Επιτροπής που προωθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ πριν καν αυτές ξεκινήσουν […] Συνιστά, όμως, και μια έμμεση ομολογία ύπαρξης ενδείξεων για την ενοχή του κ. Τριαντόπουλου, οδηγώντας την κυβερνητική πλειοψηφία να κάνει “την ανάγκη φιλοτιμία”».

Για προσπάθεια συγκάλυψης κάνει λόγο η Ελληνική Λύση. «Η Ελληνική Λύση επιμένει να κληθούν όλοι οι υπουργοί και το σύνολο των εμπλεκομένων, για να αποκαλυφθεί πλήρως η αλήθεια».

Ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε «Η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης πρέπει να προχωρήσει κανονικά στη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης […] Κάθε άλλη επιλογή κινείται εκτός του πλαισίου της έννομης τάξης και θα αποτελεί νέα μεθόδευση συγκάλυψης».

Ούτε αλήθεια θέλουν, ούτε δικαιοσύνη, πολιτικό σωσίβιο έψαχναν μέσω εργαλειοποίησης, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στηλιτεύοντας τη στάση της αντιπολίτευσης. «Μετά τη σημερινή δήλωση Τριαντόπουλου, που διαλύει και τα τελευταία επιχειρήματα περί συγκάλυψης, με τις ανακοινώσεις τους εκπέμπουν μικροψυχία και αμηχανία. Το μεν ΠΑΣΟΚ πρακτικά ομολογεί ότι είχε ήδη βγάλει καταδικαστικό πόρισμα, ο δε ΣΥΡΙΖΑ μας λέει ότι προτιμά να διαδραματίσουν τα κόμματα τον ρόλο του δικαστή και όχι οι τακτικοί δικαστές και μάλιστα ανωτάτων δικαστηρίων» αναφέρει ο Παύλος Μαρινάκης.

Πηγή ertnews.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εύκολη τούρτα με μους σοκολάτας χωρίς ψήσιμο

03/10/25 12:13 πμ

Εύκολη τούρτα με μους σοκολάτας χωρίς ψήσιμο

Η Τσέλιε «έσπασε» το αήττητο της ΑΕΚ

03/10/25 12:10 πμ

Η Τσέλιε «έσπασε» το αήττητο της ΑΕΚ

Η Θέλτα «ανέτρεψε» τον ΠΑΟΚ, 3-1 στο Βίγκο

03/10/25 12:06 πμ

Η Θέλτα «ανέτρεψε» τον ΠΑΟΚ, 3-1 στο Βίγκο

Κορυφαίο αεροδρόμιο στον κόσμο το "Ελ.Βενιζέλος", με την ψήφο των αεροπορικών εταιρειών

03/10/25 12:01 πμ

Κορυφαίο αεροδρόμιο στον κόσμο το “Ελ.Βενιζέλος”, με την ψήφο των αεροπορικών εταιρειών

Φενγκ Σούι: Πού πρέπει και πού δεν πρέπει να βάζουμε φωτογραφίες στο σπίτι

02/10/25 11:54 μμ

Φενγκ Σούι: Πού πρέπει και πού δεν πρέπει να βάζουμε φωτογραφίες στο σπίτι

Αριθμολογία: Αν έχεις γεννηθεί σε αυτές τις 4 ημερομηνίες, έχεις σπάνια ενσυναίσθηση

02/10/25 11:50 μμ

Αριθμολογία: Αν έχεις γεννηθεί σε αυτές τις 4 ημερομηνίες, έχεις σπάνια ενσυναίσθηση

Ονόματα κρατουμένων και ιστορίες της Εθνικής Αντίστασης στους τοίχους Δημοτικού Σχολείου

02/10/25 11:44 μμ

Ονόματα κρατουμένων και ιστορίες της Εθνικής Αντίστασης στους τοίχους Δημοτικού Σχολείου

Μήνυμα 112 σε Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική – Προειδοποίηση για ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες

02/10/25 11:21 μμ

Μήνυμα 112 σε Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική – Προειδοποίηση για ισχυρές βροχές και καταιγίδες

02/10/25 10:39 μμ

Βέφα Αλεξιάδου: Αποκαλύψεις για την υπόλοιπη περιουσία της

Ντέμη Γεωργίου: Η πρώην σύζυγός της, παντρεύτηκε τον σύντροφό της στο Λονδίνο

02/10/25 10:33 μμ

Ντέμη Γεωργίου: Η πρώην σύζυγός της, παντρεύτηκε τον σύντροφό της στο Λονδίνο

Περικλής Λιανός: Υπέγραφα ψεύτικες δηλώσεις, πάνω σ’ αυτό με διέγραψαν από τον δικηγορικό σύλλογο

02/10/25 10:27 μμ

Περικλής Λιανός: Υπέγραφα ψεύτικες δηλώσεις, πάνω σ’ αυτό με διέγραψαν από τον δικηγορικό σύλλογο

Τα 35 χρόνια από την επανένωση της Γερμανίας εορτάστηκαν με δεξίωση που παρέθεσε ο πρέσβης Αντρέας Κιντλ

02/10/25 10:29 μμ

Τα 35 χρόνια από την επανένωση της Γερμανίας εορτάστηκαν με δεξίωση που παρέθεσε ο πρέσβης Αντρέας Κιντλ