Η Ντόρα Μίνου, ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας, Ψυχοθεραπεύτρια – Οικογενειακή Σύμβουλος, γράφει σήμερα για τα σημάδια της απιστίας, τις αλλαγές δηλαδή που αν παρατηρήσεις στο σύντροφό σου πρέπει να βαρέσει συναγερμός. ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Η Ντόρα Μίνου, ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας, Ψυχοθεραπεύτρια – Οικογενειακή Σύμβουλος, γράφει σήμερα για τα σημάδια της απιστίας, τις αλλαγές δηλαδή που αν παρατηρήσεις στο σύντροφό σου πρέπει να βαρέσει συναγερμός. Αν έκανες «κλικ» σε αυτό το άρθρο γιατί κάτι ήδη σε προβληματίζει, εμείς να σου ευχηθούμε με όλη μας την καρδιά, να μην διαβάσεις τίποτα παρακάτω που να σε αφορά…

Advertisement
 

 

«Όταν ένας τρίτος μπαίνει μέσα σε μία σχέση, το σίγουρο είναι ότι βρήκε την πόρτα ανοιχτή.» Αυτό σημαίνει ότι η σχέση αλλοιώθηκε στο χρόνο και στη ρουτίνα της καθημερινότητας, οι σύντροφοι έπαψαν να τη φροντίζουν και να αναζωπυρώνουν τη φλόγα μεταξύ τους. Συνήθως όταν ο ένας αντιλαμβάνεται την απιστία του άλλου τότε αρχίζει να συνειδητοποιεί τη φθίνουσα πορεία που έχει πάρει η σχέση, την αποξένωση με το σύντροφό του αλλά και την συναισθηματική απόσταση που μπορεί να έχει υπάρξει μεταξύ τους.

ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΤΗΣ ΑΠΙΣΤΙΑΣ
Τα σημάδια της απιστίας δεν είναι δύσκολο να τα διακρίνεις…
-Φροντίζει και περιποιείται τον εαυτό του: Αγοράζει καινούρια ρούχα, κολόνιες, προσέχει την εμφάνισή του και γενικά είναι πιο περιποιημένος από ποτέ.

-Συχνές εξόδοι με διάφορες δικαιολογίες που δεν συνήθιζε να έχει στο παρελθόν. Ξαφνικά αυξάνονται οι επαγγελματικές του υποχρεώσεις, συναντήσεις με φίλους και γνωστούς και γενικά «δεν τον χωράει το σπίτι…»

-Κρυφά τηλεφωνήματα, απομονώνεται και μιλάει πολύ συχνά στο τηλέφωνο, φροντίζει να έχει πάντα το τηλέφωνό του μαζί και γενικά είναι σε μία συνεχόμενη αναμονή.

-Αλλάζει συνήθειες: Αρχίζει και καταργεί πολλές από τις ρουτίνες που σηματοδοτούσαν την καθημερινότητά του, γίνεται πιο απρόβλεπτος και υιοθετεί συμπεριφορές που συχνά εκπλήσσουν τη σύντροφό του που μέχρι εκείνη τη στιγμή θεωρούσε ότι ξέρει όλες τις αντιδράσεις και τις συμπεριφορές του.

-Σεξ: Στη σεξουαλική του δραστηριότητα δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν, είτε να λειτουργεί σεξουαλικά περισσότερο από ότι συνήθιζε με τη σύντροφό του προκειμένου να διαλύει κάθε υποψία απιστίας, είτε να απέχει και να αποφεύγει τη σεξουαλική επαφή. Ωστόσο στην πρώτη περίπτωση είναι συχνό το φαινόμενο να υπάρχει αλλαγή και στον τρόπο που γίνεται η σεξουαλική πράξη.

-Αλλαγή συμπεριφοράς. Γίνεται επικριτικός και απότομος, έχει συνέχεια νεύρα μέσα στο σπίτι, εντείνονται οι καβγάδες και οι αντιθέσεις, διαμαρτύρεται για πράγματα και συμπεριφορές που μέχρι πρότεινως τα είχε αποδεχτεί. Ωστόσο αυτό μπορεί να συμβαίνει και αντίθετα, δηλαδή να είναι ιδιαίτερα δοτικός και ήρεμος να κάνει δώρα, να προσπαθεί να είναι πιο επικοινωνιακός προφανώς γιατί βαθύτερα μπορεί να υπάρχουν ενοχές για αυτό που του συμβαίνει και προσπαθεί να τις καλύψει με αυτόν τον τρόπο.

-Προβολές στη σύντροφό του. Είναι συχνό το φαινόμενο να βλέπουμε αυτόν που απατά να κατηγορεί τον άλλον ότι το κάνει, να γίνεται καχύποπτος και να βγάζει έναν ανεξήγητο θυμό και μία δυσπιστία στο σύντροφό με ασήμαντες αφορμές. Αυτό έγκειται και πάλι στις ενοχές και στη δυσκολία διαχείρισης που μπορεί να έχει ο ίδιος σε αυτήν τη νέα συνθήκη που υπάρχει στη ζωή του.

Advertisement

-Μεταπτώσεις στη διάθεση: Συχνά υπάρχει η τάση να μεταβάλλεται η διάθεση αυτού που απιστεί. Η καινούρια κατάσταση που από τη μία θέλει να ζήσει, τα συναισθηματικά αδιέξοδα που βλέπει μπροστά του, ειδικά σε περίπτωση που υπάρχουν και παιδιά, η αλλαγή συνηθειών που όπως είναι γνωστό πολλές φορές η συνήθεια είναι πιο ισχυρή και από την αγάπη και γενικά το άτομο που απιστεί ταλαντεύεται στο γνωστό και το οικείο που ωστόσο δεν τον καλύπτει με το καινούριο που από τη μία τον συναρπάζει αλλά από την άλλη υπάρχει ρίσκο γιατί κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει την εξέλιξη του.

ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΕ
Μπορεί σε αυτήν την περίπτωση να έχουμε τον άπιστο και τον απατημένο ωστόσο το πρόβλημα δεν είναι καθαυτή η απιστία αλλά βαθύτερα είναι πρόβλημα σχέσης. Σε πολλές περιπτώσεις η απιστία μπορεί να γίνει η αφορμή και να λειτουργήσει ως η αφετηρία για επαναπροσδιορισμό και αναπλαισίωση της σχέσης εάν και εφόσον το επιθυμούν και οι δύο, αποδεχτούν ότι για το πρόβλημα ευθύνονται και οι δύο και είναι έτοιμοι να συγχωρήσουν και να συμβάλλουν ώστε να αντιμετωπιστούν τα τρωτά της σχέσης τους.

Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να λειτουργήσει ως αφορμή να αποφασίσουν ότι η σχέση έχει τελειώσει και πλέον είναι πιο υγιές να τραβήξει ο καθένας το δρόμο του. Σε κάθε περίπτωση το ζευγάρι χρειάζεται να επικοινωνήσει και να μιλήσει ανοιχτά για αυτό που συμβαίνει, να μοιραστούν και οι δύο τα ειλικρινά τους συναισθήματα που τρέφουν ο ένας για τον άλλο και να συναποφασίσουν να βρουν διεξόδους σε συνθήκες που φαντάζουν αδιέξοδες. Η βοήθεια του ειδικού σε τέτοιες περιπτώσεις βοηθά ιδιαίτερα και καλό θα είναι να είμαστε ανοιχτοί ώστε να πάρουμε τη βοήθεια που χρειαζόμαστε είτε η απόφαση είναι μία καινούρια αρχή είτε είναι το τέλος της σχέσης.

tlife.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εορτολόγιο- 12 Δεκεμβρίου: Ποιος ήταν ο Άγιος Σπυρίδων, ο προστάτης των φτωχών- Τα θαύματά του

12/12/25 12:12 πμ

Εορτολόγιο- 12 Δεκεμβρίου: Ποιος ήταν ο Άγιος Σπυρίδων, ο προστάτης των φτωχών- Τα θαύματά του

Προσοχή! Νέα απάτη με δήθεν επιστολή (e-mail) του Υπουργείου Ανάπτυξης για «ΔΩΡΕΑΝ πακέτο γιορτών»

12/12/25 12:09 πμ

Προσοχή! Νέα απάτη με δήθεν επιστολή (e-mail) του Υπουργείου Ανάπτυξης για «ΔΩΡΕΑΝ πακέτο γιορτών»

Σύσκεψη στο Επιμελητήριο Σερρών με εκπροσώπους αγροτών και κτηνοτρόφων 

11/12/25 11:59 μμ

Σύσκεψη στο Επιμελητήριο Σερρών με εκπροσώπους αγροτών και κτηνοτρόφων 

Σταύρος Παπασταύρου: Σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη και διατήρηση της ανταγωνιστικότητα μέσω CCS

11/12/25 11:56 μμ

Σταύρος Παπασταύρου: Σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη και διατήρηση της ανταγωνιστικότητα μέσω CCS

Καβάλα: Ηχηρό μήνυμα από την Πλατεία Καπνεργάτη: Η αποθήκευση CO2 δεν θα περάσει!

11/12/25 11:51 μμ

Καβάλα: Ηχηρό μήνυμα από την Πλατεία Καπνεργάτη: Η αποθήκευση CO2 δεν θα περάσει!

Κυρ. Πιερρακάκης: Συνεργασία με όλα τα κράτη μέλη «για να επιτύχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα για τους πολίτες μας»

11/12/25 11:45 μμ

Κυρ. Πιερρακάκης: Συνεργασία με όλα τα κράτη μέλη «για να επιτύχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα για τους πολίτες μας»

Τάσος Χατζηβασιλείου από Βρυξέλλες: Η εκλογή Πιερρακάκη στο Eurogroup είναι εθνική επιτυχία και επισφραγίζει την ολική επαναφορά της Ελλάδας

11/12/25 11:36 μμ

Τάσος Χατζηβασιλείου από Βρυξέλλες: Η εκλογή Πιερρακάκη στο Eurogroup είναι εθνική επιτυχία και επισφραγίζει την ολική επαναφορά της Ελλάδας

Conference League: Μεγάλη ΑΕΚ

11/12/25 11:31 μμ

Conference League: Μεγάλη ΑΕΚ

Πανελλήνια πρεμιέρα της ταινίας «How to Shoot a Ghost» στη Στέγη παρουσία του βραβευμένου με Όσκαρ, Τσάρλι Κάουφμαν

11/12/25 11:30 μμ

Πανελλήνια πρεμιέρα της ταινίας «How to Shoot a Ghost» στη Στέγη παρουσία του βραβευμένου με Όσκαρ, Τσάρλι Κάουφμαν

«Hit Me Hard and Soft»: Η 3D υπερπαραγωγή της Μπίλι Άιλις με την υπογραφή του Τζέιμς Κάμερον

11/12/25 11:29 μμ

«Hit Me Hard and Soft»: Η 3D υπερπαραγωγή της Μπίλι Άιλις με την υπογραφή του Τζέιμς Κάμερον

Αταμάν: «Αν φτάσουμε στο f-4 της Euroleague, τότε μέσα στο γήπεδό μας... θα νικήσουμε»

11/12/25 11:29 μμ

Αταμάν: «Αν φτάσουμε στο f-4 της Euroleague, τότε μέσα στο γήπεδό μας… θα νικήσουμε»

Υποστήριξη για τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες από τους Γιατρούς του Κόσμου

11/12/25 11:27 μμ

Υποστήριξη για τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες από τους Γιατρούς του Κόσμου